Към съдържанието

Жените и годините им

19.02.2009

Днес имам рожден ден. Денят е прекрасен не за друго, а защото се чувам с много приятели, роднини и познати. Обаждат се, за да ме поздравят и използваме момента да си поговорим кой какво къде прави, как е и всякакви други приятни неща. Няколко човека ми казаха, айде, честито, няма да те питам на колко години ставаш. Питай, бе, защо да не питаш. Ставам на 28.

Знам, че нито един от тези хора не мисли, че съм престаряла. Просто така се казва… не е учтиво да питаш една жена за годините й. Заучената фраза обаче отразява факта, че ние жените биваме оценявани най-вече на база външния ни вид и в момента, в който телата ни започнат да мърдат от „стандартните“ идеи за красота, положението става сериозно. Линийки, бръчки, уголемен задник и коремче, недай си боже отпуснати цици, автоматично се превръщат във врагове, с които трябва да се борим. А всичкия ни опит, житейска мъдрост и характер минават на заден план. Те просто не носят толкова стойност, колкото „преди.“ Какво от това, че си умна, като задника ти е сто декара. Фигуративно казано, разбира се. В действителност стандартите са доста по-жестоки.

Не виждам нищо лошо в това човек съзнателно да се грижи и да „подобрява“ тялото си, да се интересува от външния си вид (собствения и на околните), да се опитва да бъде по-добра своя версия. Русо казвa, че това, което различава хората от зверовете е именно човешкото умение и стремеж да се променяме с времето… според условията, в които живеем и начина на живот, който сме избрали. Но жените сме принудени да водим ежедневни войни със собствените си тела (скубем ги, мажем ги, мразим ги, моделираме ги), които отнемат толкова много енергия, която би могла да бъде насочена в далеч по-положителни посоки.

Айде стига толкова. Кайл ме учи да пия шотове и трябва да се упражнявам.

17 коментара leave one →
 1. Мария permalink
  20.02.2009 00:35

  Честит рожден ден :) Много настроение и усмивки!

 2. smiling permalink
  20.02.2009 01:53

  Честито и от мен! :) Най-добри пожелания!

 3. asktisho permalink
  20.02.2009 03:07

  Честит рожден ден! Пожелавам ти много усмихнати, слънчеви дни!
  И малко по темата: според мен няма значение какви цифрички са отпечатанли в личната ти карта, важното е как се чувстваш…Важното е да си Личност. Само мъжете и жените, чиито единствено качество е външният вид, имат основание да се притесняват за възрастта. тях не трябва да ги питаме на колко години са, за да не ги унищожаваме психически. Защото, загубят ли младостта си, те губят всичко…

 4. Рос permalink
  20.02.2009 04:09

  Когато бях на 16 години, направих първото си интервю – с Коцето Калки. Мнооого му се радвах на този човек по това време. Получих картички от него и едно много интересно послание – „… и нека фосфоресциращите цветове на живота да те радват вечно.“ Та – ти го желая по повод birthday-a. И най-вече ти желая-да разбереш какви точно са тези фосфоресциращи цветове, фосфоресцират ли още (и как се случва) и какво ги кара да го правят. Иначе и да имаш бръчки-не е страшно. По-важното е да не ти тежат.

 5. mr. ice permalink
  20.02.2009 04:14

  Важността на външния вид на жената е наслоявана в подсъзнанието на мъжете с хилядолетия и за това си има сериозна причина. Всичко опира до създаването на поколение. С напредването на възрастта рискът жената да има проблеми с раждането или да се роди нездраво дете става все по-значителен. Например шансът бебето да се роди със синдрома на Даун се увеличава 14 пъти ако жената избере да роди на 40 вместо на 20. Тоест опитът който е натрупала не струва нищо сравнен с биориска за болнаво поколение, а прекрасният характер съчетан с хормонален дисбаланс в наследника някак губи блясъка си. Мойта лична статистика съвпада с изследванията. Всички хора които познавам и са родени от майки над 30 години имат здравословни проблеми от малки. Именно затова от мъжете се очаква да са по-възрастните, съответно опитните. От жените се очаква да изглеждат добре за да заблуждават за възрастта си. Женският опит разбира се е важен ако става дума за наука и изкуство, но едва ли някой се интересува от бръчките на жените професори. Хуманизмът е хубаво нещо но си има цена. И най-важното – няма нужда специално жените да трупат опит за наследяване. Защото мъжете създават и дъщери. Няма да останете ощетени вие жените. Ако не смятате така, значи феминизмът води война с биологията но не мисля че е технически подготвен, все още не.

  Иначе… честито :)

 6. Yoana permalink
  20.02.2009 04:54

  Честит рожден ден!

 7. Ana permalink
  20.02.2009 05:45

  Честит Рожден Ден!
  Не обичам израза остаряване, защото означава, че се предаваш на времето, а не му се наслаждаваш, предпочитам думата порастване, защото включва в себе си детското любопитство за преоткриване не света, за наслаждаване и изумяване от прекрасния февруарски сняг. Така че нека Порастването ти е съпътствано с усмивки и сълзи на брой, колкото снежинките в небето, излез и побързай да хванеш, тези които ти харесват.
  Отдавна чета форума и все не събирам смелост да оставя коментар, а ето че просто съм чакала подходящия момент. Чудех се през цялото време защо намирам такава прилика в думите и изказванията ти със себе си и разбира се, колкото и наивно да звучи оказа се неизменната рибешка природа. Аз съм другата седмица и няма да се притеснявам да призная своя четвърт век, но заради детския си бунтарски дух не искам да прехвърлям календара така бързо. И не за друго, просто когато настояваш да останеш дете, а вече не си, хората те съдят. Какво ли разбират пък те? Майка ми и леля ми моя пример за подражание, как са на 60 и толкова млади. Как са на 60 и толкова достолепни, как са на 60, а по дяволити от мен.
  А относно красотата и това как времето и се отразява, знам че винаги ще има мъже и по – лошото жени, който ще заклеймяват остаряването на жената като порок, и пак докато при мъжа ще се приема като секси – при жената като смърт. И знам, че няма да искам да споря с тях, защото ако те не могат да видят красотата и на младостта и на старостта, значи имат проблем, с това което не са успели да доразвият заглеждайки се по ученички или оглеждайки се пред огледалото. Не не смятам че една жена трябва да е космата и дебела за да може да развие мозъка си, смятам, че тялото и ума са едно и за да са в хармония трябва да се развиват успоредно

 8. 20.02.2009 07:30

  Честито! И аз съм от „рибешката“ вълна :)))

 9. Yolina permalink
  20.02.2009 08:53

  A woman is often measured by the things she cannot control. She is measured by the way her body curves or doesn’t curve.

  By where she is flat or straight or round. She is measured by 36-24-36 and inches and ages and numbers. By all the outside things that don’t ever add up to who she is on the inside.

  And so if a woman is to be measured, let her be measured by the things she can control, by who she is and who she is trying to become because as every woman knows, measurements are only statistics, and statistics lie.

  (old Nike commercial)

  Честит рожден ден, Петя!

 10. Yana permalink
  20.02.2009 09:16

  Yolina, napomni mi za edna druga reklama na Nike:

  Zhena v gryb, s goliamo dupe. otdolu pishe: I have a big ass. If you don’t like it, you are welcome to kiss it. Just do it.

  Petya, chestit ti 28mi! :) Da si zdrava i obichana!

  I az skoro stanah na 28, a svekyrva mi vseki pyt kato me vidi, kazva uplasheno „Au, brychki, chakay da pipna, haide da ti slozha malko Botox“. Kozmetichka e. Na men ne mi puka.

 11. gimli permalink
  20.02.2009 09:45

  Честит Рожден Ден, Петя!

  По тази много интересна тема мисля, че възрастта притеснява жените не толкова заради променящия се външен вид. По-скоро ги притеснява самото остаряване, приближаването към края на живота и промяната на външния вид е просто предвестник, че животът си отива, затова и жените често си мислят, че поддържайки младежки външен вид, могат да задържат младостта още малко.
  Така го чувствам аз и така го виждам в поведението на остаряващите хора около мен. Не е само прикриването на бръчките, страха от остаряването се проявява и в серия шури постъпки, целящи да ни поддържат млади поне в очите на другите.
  Нежеланието да кажеш на колко години си, по-скоро е признак за нежелание да бъдеш на толкова и има някаква скрита надежда, че ако изглеждаш по-млада и другите си мислят, че си по-млада, то можеш да повярваш, че наистина е така.
  Това с криенето на възрастта винаги ми е приличало на навика на плешивите мъже да си пускат дълга коса от страни, която да наресват върху оплешивялата част от главата. Никого не могат да заблудят, че имат коса, но въпреки това продължават да го правят, понеже не могат да се разделят с илюзията, че всъщност имат коса.

  А животът е по-ценен докато си млад, не само защото тогава имаш повече възможности, здраве, приятели и любов, а защото имаш надежди.

 12. Ena permalink
  20.02.2009 10:57

  Честит рожден ден, Петя! Пожелавам ти много радост.

 13. razmisli permalink
  20.02.2009 11:27

  Честит Рожден Ден, Петя :)))

  Да, възрастта на жените е важна биологично при избор на партньор. Обаче интересното е, че тази биологично-партноьрско-важна възраст си остава важна и във всички останали ситуации, в които търсенето на партньор или раждането на деца няма нищо общо. Винаги ли жените трябва да са „на биологичния пазар“, дори и когато става въпрос не за избор на партньор, а за работа, приятелство, обществено признание? Във всички тези ситуации пак ли са задължени да са млади?

 14. milena f. permalink
  20.02.2009 13:35

  честито! здраве и любов!!!

 15. Anonymous permalink
  20.02.2009 13:55

  Не че искам да развалям празници, но ето ви линк към едно интересно изследване:

  Особености на бългаските ценности:
  http://capital.bg/show.php?storyid=678639

  Ще ми се да чуя отново онези, които твърдят, че в България нужда от феминизъм нямало.

 16. Yana permalink
  20.02.2009 14:24

  Basi, tova e smazvashto…

 17. Viktoria permalink
  20.02.2009 16:56

  Честит Рожден Ден Петя! Желая ти щастие и се надявам да продължаваш все така за напред!

  Относно темата, това и аз съм го забелязала отдавна. Има обаче и друго, стигнала съм до един извод колкото по-слабо развита е една държава, толкова по-рано една жена се счита за остаряла и обратното…За пример, в България мен отдавна ме считат за стара мома (на 30 съм), или ако не за стара мома, защото съм женена, но не за такъв партньор какъвто се е очаквало…, поне стара, изпуснала влака, нереализирана понеже на всичко отгоре не съм родила и т.н…Докато в Испания, където живея, съм считана за млада и с много бъдеще, повечето хора когато им кажа годините си ми казват, че съм хлапе, дете или подобно, а жени на 40 години и доста над е нормално да се наричат „момичета“ и да се виждат по барове, дискотеки, кина, докато у нас им се казва лелки и се очаква да гледат деца, че и внуци и да се жертват за „младите“ чийто ред е да ходят по кина и заведения… Тук се гледа по различен начин на възрастта, на жената и следователно на възможностите които има човек. Мисля си наистина, че ни чака много дълъг път все още…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: