Към съдържанието

Жена "за красота"

18.02.2009

Мирослав Стоев в Дневник пише за Даника Патрик, първата жена, печелила серията Indy Car. За онези от вас, които не са чували за нея, Даника е нещо като Ана Курникова сред автомобилните състезатели. Има много добри постижения в спорта, но е по-известна с външния си вид и удоволствието, с което си общува с медиите. Разбирай: корици на Sports Illustrated, FHM, участия в седмицата на модата, такива работи.

Тия дни се обсъжда възможноста Даника да започне да се състезава във Формула 1 и на където и да се обърне човек, няма как да се размине с коментари по темата. Цитирам Стоев:

Патрик умело успява да използва пола си като предимство в привличането на спонсори и медийно внимание. От друга страна, остава научно доказаната истина, че психическите и физически различия между двата пола не позволяват на жените да се състезават на едно ниво с мъжете. Винаги ще има хора, които мислят, че дамите не са родени за автомобилен спорт. Но може да се обзаложите, че въпреки тези цинизми Патрик е точно това, от което Формула 1 има нужда.

Значи, Патрик е първата жена, която евентуално ще се състезава във Ф1 от 1992-а насам и Стоев е абсолютно прав, че по време на криза и при пълен отлив на рекламодатели, организаторите на състезанието могат само да се радват на огромния медиен интерес, който генерира Даника. Но, да ме прощавате, твърдението, че има някакви „научно доказани“ психически и физическите различия между мъжете и жените, които обяснявали как жените са под нивото на мъжете, е пълен абсурд.

Автомобилните състезания са доста популярен спорт сред мъжете и много малка част от тях (мъжете) успяват да покрият изискванията за участие по високите нива на спорта. Никой обаче не се съмнява в техните „психически и физически“ способности да се състезават. Даника Патрик е добра състезателка, състезава се наравно с мъже-състезатели. Печели понякога, губи понякога… Фактът, че се обсъжда участието й във Ф1 ми се струва достатъчно доказателство, че очевидно не е от посредствените в спорта. Ама не. Нали е жена, ще вземе да се отклони психически. Може и да се разреве даже и тогава вече не знам какво ще правим.

А пък заглавието на статията в Дневник… Жената, която може да украси Формула 1… Не че нещо, ама Даника не е там „за красота“. Тя е там, за да се състезава.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: