Към съдържанието

Нито повече, нито по-малко от илюзия

20.01.2009

Инстинктивно усещам, че встъпването в длъжност на Барак Обама е събитие, което ще промени живота на много от нас. Циникът в мен търси примери, аргументи, доказателства. Искам да си кажа, айде, айде, стига толкова. Политиката е мръсна работа и най-добрите намерения обикновено отиват по дяволите, когато се сблъскат с корпоративни интереси.

После си казвам… точно днес няма нужда от цинизъм. Наистина нямам доказателства, че президентството на Барак Обама ще бъде много по-различно от това на Буш. Имам подозрения, но няма доказателства. На помощ ми идва Жижек.

В историята на човечеството има моменти, които ни напомнят, че от време навреме хората правят добри избори, вземат правилни решения, пристъпват в правилната посока. Въпреки грешките, които правим; въпреки необоснованите войни, които започваме; въпреки корупцията и престъпноста… от време навреме просто успяваме да си съберем акъла и правим нещата както трябва.

Изборът на Барак Обама е точно такъв момент.

Да, наистина, НАДЕЖДАТА, върху която бе изградена предизборната кампания на 44-ия Президент не е нищо повече от илюзия. Но това няма значение. Важно е, че хората са обнадеждени и вдъхновени да работят, да са отговорни, да инвестират личното си време в каузи, които са по-големи от тях самите. Може би изборът на първия афро-американец за Президент не поставя край на расизма в Америка. Но показва, че хората ВЯРВАТ, че е възможно да живят в свят без расизъм.

Ако някой е наивен, наивни са циниците, които не могат да разберат колко могъщи могат да бъдат илюзиите.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: