Към съдържанието

Естествено, искам.

14.01.2009

Естествено, подкрепям протестите срещу правителството.
Естествено, искам Станишев и Ко. да подадат оставка, да спасим Рила, да увеличим държавната помощ за ин витро лечение, да субсидираме млекопроизводителите.
Естествено, искам хората, позволили си да хвърлят пиратки срещу полицаите да бъдат идентифицирани и наказани подобаващо.
Естествено, искам някой най-накрая ебаси да затвори Расате. Цяла България знае, че е опасен и има няма през месец пак с него се занимаваме.

Най-много искам в България да има реални опозициони сили.
Да има организиран и систематичен контрол над Правителството и Парламента от коалиция от граждани и граждански организации. През цялото време. Не само от дъжд на вятър, когато дори овче-търпеливите граждани на републиката не могат да търпят вече: от студ, от глад, когато лично са засегнати, естествено.
Искам да знам, че като изпратя писмо до Народен Представител от моя избирателен район, ще получа (макар и формален) отговор.
Искам да се научим, че едно птиче пролет не прави и че това, че три дена подред студентите няма да ходят на лекции (все едно имат нужда от извинение), няма да промени факта, че ни липсва гражданско самосъзнание.

Не искам да съм песимист, но ми се струва, че и това чудо (протеста) ще бъде за един ден.
Всичко правим набързо и за да отбием номера. И за да замажем положението (пред чужденците).
Не ни трябва друго правителство. Трябва ни друг манталитет.
И хора, които могат да мислят мащабно и дългосрочно. Кои са те? Някой знае ли?

7 коментара leave one →
 1. v-ka permalink
  15.01.2009 03:31

  Петинка и аз искам също като теб – България да стане една нормална и наистина гражданска държава….

  Гледайки протестите напоследък обаче си мисля, че всичко това ми е някак deja vu. Още са ми пресни спомените от 1997ма година, когато се прибирах през цяла София пеша от училище. Още си спомням колко силно вярвахме всички, че като махнем правителството на Жан Виденов нещата ще се променят много и за по-добро…

  Само, че помня също, че от никое свалено от гражданите правителство не е търсена никаква отговорност. Някак си се приема, че това, че сме ги свалили от власт е достатъчно наказание, а то не е.

  Та затова сега точно не искам да протестрам. Не защото ми харесва сегашното правителство, а защото ме е страх, че като ги свалим от власт предсрочно някак си ги освободжаваме от отговорност за пакостите, дето вършат. А това не ми харесва. Искам този път някой да понесе повече отговорност и не само просто да зачезне за 1-2 години от политическия хоризонт, а най-накрая да бъде ясно за всички какви ги е свършил и ако са злини – да си полежи на топло в затвора малко…

  И последно – още нещо ми прави впечатление – защо казваме правителството на Сергейчо – забравихме ли, че това е правителство с мандата на ДПС и в коалиция с НДСВ? Забравихме ли, че ключовите министерства се държат точно от тези три политически „сили“? Забравихме ли, че точно министерствата държани от ДПС са сочени за най-корумпирани и точно заради тях Европейците спират $$$ към България? Дано никой, който протестира сега навън не го е забравил, защото ми писна да гледам едни и същи мазни муцуни да ни управляват и да си позволяват да обиждат гражданите в очите (най-прясно ми е онова за проблема с финансирането на in vitro, което медиите… пак забравиха… след 3 дни).

 2. mr. ice permalink
  15.01.2009 05:18

  аз знам – нашите правнуци…

 3. Bruce Wayne permalink
  15.01.2009 08:40

  ако имаше министерство на феминизма – щях да ти издигна кандидатурата! :)

  мъките надали ще спрат преди да свърши медийната диктатура. чак тогава ще се направи информиран избор и ще се изберат читавите хора, колкото и да са оскъдни

 4. Лъчезар П. Томов permalink
  17.01.2009 13:02

  Искам да ви кажа, че има реални опозиционни сили – ДСБ и СДС с Мартин Димитров. Що се отнася до argumentum ad hominem – ако надникнете в моя блог ще бъдете приятно изненадана :)

 5. Mартин Димитров permalink
  17.01.2009 14:57

  BЯРВАЙ!

  спасението иде!

 6. muiiio permalink
  19.01.2009 07:26

  Да, това е проблемът. Манталитетът ни е уродлив. Ценностите, с които растем, които придобиваме… Начинът ни на поведение… Нерядко съм го казвал. В най-семплите нещица от ежедневието ни си личи колко са изкривени представите ни. Ежедневно отказваме да си признаем грешките. Ежедневно ги умаловажаваме, за да се почувстваме по-добре. Махваме с ръка, живеем на принципа „всеки го прави“ и не си даваме сметка, че в мига, в който един човек НЕ го направи, вече не е всеки.

  Освен това сме късопаметни…

 7. Anonymous permalink
  19.01.2009 10:47

  Аз вярвам! Това не е химера! Не веднага, не и утре, но то ще се случи!… Количествените натрупвания на общественото недоволство винаги водят и до качествени промени на гражданското съзнание. /Един от законите на Маркс, който е доказан с времето. Не връщам времето назад, а само се възползвам от учението му./ Албена

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: