Към съдържанието

Милк

02.01.2009

Горещо ви препоръчвам новия филм на Гас ван Сант Милк.

Милк е биографичен филм за живота на Харви Милк, първият американски гей активист, който заема обществено значима политическа длъжност в Калифорния (през 1977). Милк е първият общински съветник (city supervisor) в Калифорния, който не само че не крие, че е гей, но и приема борбата за защита на правата на гей общноста за своя основна кауза. Умира през 1979 в кабинета на кмета на Сан Франциско, Москоне, където двамата са убити от Дан Уайт.

Шон Пен в ролята на Милк е феноменален, естествено. Сценарият е много добър, кинематографията също. Това, което ще ви впечатли обаче е потресаващата човешка история. Въпросите, които аз продължавам да си задавам много след като гледах филма:

Какво означава да си гей в хетеросексуално общество или въобще, член на малцинствена група, в общество, което не вижда смисъл да защитава всичките си граждани?
Дали е възможно да очакваме разбиране и приемане на гей хората от хетеро-мнозинството, ако те самите продължават да стоят на тъмно в килера?
Кога приемаме историческите обстоятелства и кога решаваме, че е необходимо да ги променим?
Какво превръща един обикновен гражданин в активист за човешки права?
Може ли един активист да бъде политик без да компроментира каузата, която защитава?

Ще се изненадате колко много от диалозите във филма звучат адекватно в контекста на българската действителност. За съжаление обаче при нас, макар и 30 години по-късно, професията активист все още е несъществуващо понятие. А защитниците на човешки и граждански права отделят повече енергия опитвайки се да легитимират правото си на глас, отколкото в преследване на адекватни каузи.

Гледайте филма, ще ви препрати в интересни времена и ще ви вдъхнови за работа. Където и да сте.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: