Към съдържанието

Какво искат жените

08.12.2008

Или… какви са моите новогодишни желания за българката през 2009-та.

1. Помощ в домашните задължения.

В България повечето домашни задължения са приоритет на жените: чистене, гладене, пране, готвене. Хората около теб рядко забелязват, че ги вършиш, а в същото време не могат да се сетят да те заместят. И преди да скочите да ми обяснявате как мъжете също вършат работа в дома… имайте предвид, че „женските“ задължения са задачи, които се извършват всеки ден, задължително. Повечето от „мъжките“ задачи са такива, които обикновено могат да бъдат отложени. Ако мъжете се влючат в домашните задължения, опциите са кажи-речи две. Опция 1, всички трябва да са безкрайно благодарни за оказаната „помощ“. Опция 2, мъжът бива обявяван за мъж под чехъл. И ходи после обяснявай, че нямаш сестра. Домашните задължения на жените им отнемат средно по около 3 часа на ден.

2. Моите деца, нашите деца.

В България майките са основен възпитател на децата. От тях се очаква да искат да имат деца и да са експерти по детеотглеждане. От бащите се очаква да печелят пари. Колкото повече пари, толкова по-добре. Когато станат баби, от българките се очаква да гледат децата на децата си. Сякаш нямат свой живот и нямат право да разполагат с времето си. В България живеят много жени, които не искат да има деца. И това е напълно ОК. Всички майки имат нужда партньорите им да участват в отглеждането на децата на равни начала. Това е най-добрия вариант за всички. Възрастните жени не са дете- или болногледачи.

3. Равно заплащане за еднаква свършена работа.

В България, женският лев струва 80 стотинки. За една и съща свършена работа, българката получава значително по-ниска заплата от нейните колеги. Българките, които избират да имат деца търпят още повече финансови загуби, защото системно биват дискриминирани на работното място: биват уволнявани, биват понижавани в резултат на бременноста си. Много млади жени не биват назначени на работа заради факта, че са в „детеродна“ възраст.

4. Контрацептивна и репродуктивна култура.

България е една от държавите с един от най-висок брой аборти на глава от населението в Европа. Това просто НЕ БИВА да се случва при високото ниво на медицината и, по специално, контрацептивните опции в момента. В България липсва всякакво сексуално и репродуктивно образование. А младите жени поставят здравето си под абсолютно ненужен риск поради невежество и липса на информация.

5. Трябва да спрем насилието срещу жените.

Всяка четвърта жена в света в някакъв момент от живота си става жертва на домашно насилие: изнасилване, побой и т.н. В повечето случаи тя познава насилника си: роднина, приятел, бившо или настоящо гадже. В България повечето жени не съобщават в полицията, когато са станали жертва на насилие. Когато те бие мъжа ти, това е твой личен проблем. Мълчиш и се оправяш както можеш. В момента на територията на София и Варна съществуват неправителствени организации, които предлагат подслон и терапия за жени жертви на насилие. Някой може ли да ги назове? My point exactly.

6. Промяна на медийния образ на жените

Ако човек просто пада от небето и се озовава в съвременна България, чете вестници и гледа телевизия… ще си помисли, че жените са празноглави домакини, които се интересуват от „домашен уют“, деца и външния си вид. Медийният образ на жените в България е изключително ограничен. Повтарят се и се затвърждават едни и същи стереотипи, а онези жени, които по един или друг начин излизат от нормата или остават невидими, или биват публично наказани за избора си.

7. Самоосъзнаване

Най-вече, жените имат нужда да се осъзнаят, че голяма част от трудностите, с които живеят не са личен проблем, с който трябва да се справят. Много жени просто не осъзнават, че много от нещата, с които се примиряват всеки ден са чиста проба дискриминация и сексизъм. Които в много случаи дори биха могли да бъдат наказани от закона. Както обичат да казват психо-терапевтите, първата стъпка от решаването на проблема е осъзнаването, че имаш проблем.

Добавете вашите желания в коментарите.

82 коментара leave one →
 1. Aozora permalink
  09.12.2008 03:14

  Разчупване на стереотипа снаха-свекърва. И за едната страна, и за другата ще бъде по-лесно да имат добри отношения.

 2. rahenna permalink
  09.12.2008 03:36

  „В момента на територията на София и Варна съществуват неправителствени организации, които предлагат подслон и терапия за жени жертви на насилие.
  Някой може ли да ги назове?“

  Един приятел работи известно време в една такава. „Анимус“ й беше името, ако не се лъжа. Чух го само веднъж да коментира тази институция с думите „пълна порнография“, но нищо конкретно не можах да изтръгна.

  „… или остават невидими, или биват публично наказани за избора си.“ Забравяш да споменеш и изнудвани. Никой не бърза да те накаже. Всеки първо дълго те мъчи с разни съблазни (награди в конкурси, участия в проекти, положителни рецензии, публичност) с цел да получи секс, за да може после ако не слушкаш да те обяви на всеослушание за „злоупотребяваща с външността си“ и да те игнорира като конкурент. Защото поне в литературата е така – тези от които зависи престижа ми (критици, редактори, членове на журита, преподаватели в университети) са ми също така и конкуренти (писатели).
  Интересно защо, но на всяка дейност която упражнявам извън семейството, писане в случая, се гледа като на подстрекаване към секс, но с времето разбрах, че същият проблем го имат и неомъжените ми приятелки. Без значение колко сериозно се занимават с писането си, научната си работа или каквото там.

 3. Viktoria permalink
  09.12.2008 03:43

  Никога няма да забравя една църковна сватба(на която присъствах за пръв и последен път!) бях много шокирана от разликата в заръките на попа към двамата бъдещи съпрузи. На жената и каза, да е вярна, Покорна, на мъжа си, да служи на него и семейството му, а на мъжа му каза да я защитава…После булката трябваше публично да целуне ръка на свекъра и свекървата и да ги нарече „майко“ и „татко“ имаше още куп безумни ритуали целящи да унижят жената и още от вратата да и покажат нейното място. Традиции, национални ценности…Аз се надявам само на едно, жените да добият по-високо самочувствие, да се научат да се ценят себе си и труда си, да не позволяват нищо от това да им влияе, нито медийния образ кото ни градят с много ясната цел да ни подържат в това състояние, нито да търпят насилие нито да спазват тези „традиции“ които само и единствено имат за цел да ни унижят и втълпят на нас и околните, че съпруга значи законна робиня. Моля се да добием самоуважение!

 4. Апостол Апостолов permalink
  09.12.2008 03:50

  България остана последната страна, в която има сегрегация. Най- пътърпевшите групи са жените, циганите и омосексуалистите. Не вярвам, че тази ситуация може току- така да се промени.

 5. voxy permalink
  09.12.2008 05:52

  Искам да са по-умни, по-красиви, по-сексапилни, а не 80% над 40 да са както сега – с наднормено тегло и значително количество целулит по тялото

 6. Peter Rabbitson permalink
  09.12.2008 08:41

  @voxy

  Над 40?! Темата „Какво искат българските баби за коледа“ идва другата седмица, тук говорим за жени ;)

 7. razmisli permalink
  09.12.2008 10:54

  rahenna, мога да ти кажа какво представляват тези организации, защото една моя близка се бе обърнала към една от тях в момент на остра нужда. Разплакана се обажда да търси помощ. Студен типично бюрократичен безразличен отговор по телефона. Можели да й предложат само сесии с психолог, когато тя имаше нужда от съвет какви са й опциите, вкл. юридически, да се спаси от насилник съпруг. Отказа се да търси „помощ“ от тях и получи подкрепа само от приятели.

 8. rahenna permalink
  09.12.2008 11:40

  значи ясно. навярно има и друго, той обаче си мълчи, защото явно по някакъв начин може да му се отрази на контактите с нов работодател.

 9. Anonymous permalink
  09.12.2008 14:54

  За съжаление това го няма и в развитите страни с няколко изключения. САЩ със сигурност не е добър пример за равенство на половете…

  Пожелавам всичко, което си написала за всички жени по света.

 10. Василена permalink
  09.12.2008 16:24

  Бих добавила по-добри условия за раждане в медицинските заведения – нали се сещате, с повече право на избор, с повече уважение към преживяването на самата жена, към тялото й и личните й граници, въобще по-човешко отношение.

 11. Martin permalink
  09.12.2008 20:32

  1. „Равно заплащане за еднаква свършена работа“
  Това просто не е вярно. Ако си го казала на базата на изследване с подобна методология като на тези в САЩ, горното си е просто лъжа. От данните за брутните доходи на всички работещи full-time не може да се направят никакви, ама никакви изводи за „еднаква свършена работа“.

  2. „От бащите се очаква да печелят пари. Колкото повече пари, толкова по-добре. Когато станат баби, от българките се очаква да гледат децата на децата си.“
  Тук си права и благодаря, че поне спомена бремето на мъжете, а то е много важна причина за това, че не вземат чак толкова активна роля в отглеждането на децата (виж и 3. по-долу). А и много малко майки биха сменили местата си с мъжа си, особено първите 3 години.
  Значи излиза, че на пенсионираните мъже им е най-готино. Но като вземеш предвид, че средностатистически дядото ще гушне букета 5-6 години преди бабата… на мен лично не ми се чини чак толкова инекуитъбъл.

  3. „Домашните задължения на жените им отнемат средно по около 3 часа на ден.“
  Да, само дето същите тези изследвания показват че като събереш часовете работа вкъщи и извън, мъжете всъщност работят повече от жените. Т.е. пак послъгваш, за да докажеш как сте най-най-най-горките.

  4. „Контрацептивна и репродуктивна култура.“
  Дали това не се дължи донякъде и на липсата на толкова руганата тук на този блог вяра в Господ? На хората им се е е.бало и едно време. Maybe they were on to something, тия дет са писали разните му там библии и пр. Контрацептивната култура, между другото, не помага особено много за душевните и духовните последствия на безразборната копулация.

  5. „Всяка четвърта жена в света в някакъв момент от живота си става жертва на домашно насилие“
  Да, ако в това се включат тресването на врати, крещенето, шамара изяден от бащата в пети клас… Още повече, че много пъти жените не са баш невинни жертви и че когато само единия от партньорите е побойник по-често той е жена. Какъв процент от мъжете са били жертва на домашно насилие в живота си? А ти колко центъра за мъже жертви на домашно насилие можеш да назовеш не в София и Варна, ами в целия свят. Yeah, that’s what I thought. Не ми се ходи да ви намеря една тема в бгмама където сума ти прекрасни съпруги споделяха с кеф как издевателстват върху мъжете си.

  Иначе насилието, където и каквото и да е, е нещо отвратително.

  6. „Промяна на медийния образ на жените“
  Когато – и ако – жените се променят, ще се промени и медийният им образ. За съжаление (или за радост :р) такива като тебе сте малцинство.

  7. „Много жени просто не осъзнават, че много от нещата, с които се примиряват всеки ден са чиста проба дискриминация и сексизъм“
  Да. Ditto и за мъжете. Кофти.

 12. Martin permalink
  09.12.2008 20:55

  Виктория (и останалите):

  Начи, има някои, както ги нарича Ал Гор, inconvenient truths стари колкото света, които религиозните церемонии просто отразяват. Бъзикам се, но вие имате много по-голям капацитет и affinity за психически терор. Аз съм все още във прекрасни отношения със всички от 7 до 9 клас. Вие?

  Исторически, ако от мъжът се е очаквало да храни и защитава семейството – жена си и челядта (която той въобще не е можел да бъде сигурен дали е била негова, особено в генетично хомогенните групи дето повечето са били или със сини или с черни очи), was it really so much to ask тя поне да се престори на покорна и тя и детето да вземат неговото име?

 13. Anonymous permalink
  10.12.2008 03:34

  LIPSVASH MI MNOGO!!!!!

  KUMATA

 14. desislava permalink
  10.12.2008 12:49

  @Martin

  честно сега, искам да знам как успя да събереш толкова много глупости на едно място. наистина искам да знам.

  не знам как протича твоят работен ден, но моят е такава лудница, че постът ти ми идва малко нагоре. наистина внимавай какви глупости пишеш, за да не изкарам големите книги и да ти оборя всяко едно твърдение.

  макар че, предполагам, няма много смисъл.

 15. Martin permalink
  10.12.2008 13:34

  desislava

  хайде ако искаш тогава обори само първата ми „глупост“, за заплащането.

  Good luck :)

 16. Anonymous permalink
  10.12.2008 17:41

  Мартин, то твоето обяснение стана, като изнасилените са си виновни сами, защото са си го просили…

  И не бих казала, че форумът на бг-мамма е представителна извадка за това, колко жени издевателстват над съпрузите си.

  В същност, докато има мъже, които разсъждават като теб, едва ли ще се оправи положението на жените…

 17. Viktoria permalink
  10.12.2008 18:01

  Исторически Мартин, исторически…Виждам, че много ти харесва историята, и това какво е било преди хилядолетия ти е най-големия „коз“. Аз не искам да говорим за това как е било, а за това как би трябвало да бъде, защото това, че така е било не значи че е правилно! И роби е имало преди, и инквизиция, и изтезания, и това , че е било така не значи, че е правилно и трябва да да бъде така . Хората(мъже И жени), Трябва да бъдат равноправни, с равни способности и равен старт…За да има равен старт обаче не ми вади моля те историята отново, и не ми пей, как мъжете работят повече и как не може и да става дума за равно заплащане, защото ако мъжете трябваше да плащат всичко което вършат жените Безплатно(!) в къщи… Исторически мъжът е трябвало да храни жена си и челядта???А кой е вършел „Исторически“ процеса на сготвяне, сервиране , от сервиране, пране, чистене, раждане на челядта???Кой -кого всъщност Храни тук е под въпрос скъпи ми „историко“…Аиде за напред не ми чети законите от каменната ера , нито пасажите от библията а ако искаш дай Реални доводи защо мъжете трябва да получават повече за еднакво количество и качество свършена работа, защо жените трябва да вършат домашната работа, при равни часове работа извън дома, и защо когато една жена ражда дете на Двамата, и тя е принудена за целта да спре да ходи на работа за известно време, защо Тя „не работи“ и се счита , че мъжа Я издържа, и тя носи последиците за това, когато детето е на двамата, следователно последиците добри и лоши би трябвало да са за двамата…

 18. gimli permalink
  10.12.2008 18:17

  Мартине, аз също бях решила да ти пиша някои неща относно твоите коментари, но реших, че не си струва инвестицията на време, за да обяснявам очевидни за повечето хора неща.
  Но понеже повдигаш въпроса със заплащането, ще кажа нещо по него.
  На последната ми работа ме наеха да работя по един проект, който наследявах от програмист, заминал за чужбина преди да го довърши. По спешност се наложи да работя по друг проект и след месец наеха нов човек, да довърши оставения до средата. Моята заплата беше доста по-ниска от тази на втория програмист, макар че бяхме наети да работим по едно и също нещо. Заплатата ми не е илюстрация на качеството ми на работа, защото ми я предложиха, преди да са видели как работя и да имат конкретни впечатления. В случай, че това ти хрумне като обяснение.
  Просто в подобна професия е много по-трудно да се докаже жена. Имам доста познати програмисти, които не са на кой знае какво ниво и от време на време ме питат как да направят едно или друго, като понякога умирам от яд като гледам какви елементарни неща не знаят, но естествено няма нужда да казвам, че получават повече пари от мен.
  Хората просто се чувстват по-сигурни да наемат мъж за тази работа. Но това дори не е най-неприятната част. Най-неприятно е когато ме пратят да говоря с някой клиент и той трябва да ми обясни какво иска. Е, такова снизходително отношение не можеш да си представиш, до бяс са ме докарвали. Не различават клавиатурата от мишката, обаче на всяка цена трябва да си подчертаят превъзходството. А на някои направо им се струва неприемливо да обясняват на някаква си жена „компютърни работи“. В интерес на истината, това по-възрастните го правят, колкото са по-млади хората, толкова са по-адекватни, това не мога да го отрека.
  Но проблемът с пониженото доверие към жените в тази сфера си остава.

 19. Калин permalink
  11.12.2008 06:02

  Още преди месеци писах защо е съвсем в реда нещата заплатите на мъжете са са по-високи от теиз на жените: защото имаме привилецията да купуване подаръци, да плащаме сметки, за водим на екскузии и тн.
  Така че като се приспаднат тези присъщи разходи излиза че дори доходите с които разполагаме са по-ниски

 20. rahenna permalink
  11.12.2008 08:14

  понякога и ние искаме да имаме привилегията да плащаме сметки, да купувамеподаръци и да водим на екскурзии. някой по-добре изглеждащ и интересен от този с който официално ни е позволено да бъдем.

  (кучка ли ме нарече някой?)

 21. Anonymous permalink
  11.12.2008 08:49

  rahenna, недей да храниш тролите :)

 22. Viktoria permalink
  11.12.2008 08:50

  И после излиза, че жените сме продажни курви дето ходят с мъже за пари и подаръци…Викам да си задържите подаръците и да си ги заврете на кой където му се побират и не… Пък жените да имаме равни заплати и достъп до всички нива и рангове и тогава ще се види кой е по, по, най-голяма курва…
  Към гимли, разбирам напълно обидата която чувстваш от всичко това…А въпроса с пониженото доверие към жените не е само в сферата ти за жалост. Не е в никоя конкретна сфера, и не знам дали е само понижено доверие или нежелание да се допускат жени до постове които се считат за добри, доходни или управителски. За такива работи мъжете са свикнали да се подпомагат и да ограничават до колкото се може достъпа на жени. Не за друго а за да ни покажат къде ни е мястото и както каза Калин, да могат после да ни купуват с подаръци и плащане на сметки и ние даже да сме благодарни за това…А и в семейството жената трябва да е по-ниско платена за да може да се каже, че мъжа я издържа нищо , че по принцип жените работим двойно повече и вкъщи, и се стараят много повече на работата за всичко което мъжете получават само заради наличието на…Най-важното е, че вече много жени отварят очи, това е най-важното и половината от пътя се постига с осъзнаването на ситуацията.

 23. rahenna permalink
  11.12.2008 09:03

  споко. скоро ще отворя ферма за троли и ще ги продавам на цирковете.

 24. Anonymous permalink
  11.12.2008 09:22

  Съвсем познато ми е. На управителски пост, който заемах, ми се пращаха редовно назидатели да ми обясняват, че държанието ми не било приемливо за поста ми – само да отбележа, че по наблюдения на колегите, управителите от другите отдели, първите си мениджъри и HR отдела – никога не съм нарушавала професионалните правила. Никога не съм нарушавала любезния тон, правилата за вътрешния ред и пр. Имах добре работещ екип, направо чудесен за българските условия. Само че имах навика да работя добре с цифри и факти и да говоря по същество за проблемите, които трябва да се решават. Е, в крайна сметка ми писна и се махнах. След мен дойде един младеж, който си позволява да обижда персонала си публично, да прави сексистки коментари за колежки – например как щял да я скъса еди-коя-си от другия отдел, въпреки че е семеен, закъснява за срещи с директор заради неотложни задачи като шопинга му???!!!. Нито мотивация, нито екип, нито резултати, но го смятат за прекрасен мениджър, направо незаменим. Никога не са му пращали на него надзиратели да му разясняват какво е това професионална етика, какво е сексуален тормоз и пр.Между другото, фирмата не беше само с българско участие, а международна. Такива неща са вбесяващи. И не бива никой да се примирява с тях, но за съжаление, повечето хора се съгласяват да действат по познатите им практики, без въобще да се замислят, че наистина са дискриминационни. Още по-лошото е, че в България ако тръгнеш да си търсиш правата, ще ти изпратят мутри, с които да се „споразумеете“.
  А снизходителното отношение към жените във ВСЯКЯКВИ професии съм го виждала на всичките си работни места в България. Особено от страна на по-възрастни свине, пардон, чичковци с връзки, които са се издигали дълги години благодарение на връзки, особено онези връзки с Партията-хранителница.

 25. Ena permalink
  11.12.2008 09:55

  „Мъжете печелят парите, а жените са домакини“ исторически е важало само за определени обществени прослойки. Много жени винаги са работели: на полето, в различни занаяти и професии.
  А това, че само мъжете купували подаръци и водели на ексурзии e пълна глупост.

 26. Anonymous permalink
  11.12.2008 10:02

  Калин, хич и не искам мъж да „ме носи на ръце“, да „ми купува подаръци“ и да „ме води по екскурзии“, за да си „живея живота“. Искам да си живея живота, като имам възможността сама да си ги позволявам тези неща. Лошото е, че много млади момичета са учени това да им е тавана за на-високо достижение и да не се очаква повече от тях освен добър външен вид (леко курвенски, ако може, ама не много), 1-2 деца, супер домакиня и да „не умуват много-много“, когато мъжете им говорят.

 27. Yana permalink
  11.12.2008 11:55

  Az mislia, che sa mnogo zhenite, koito ne iskat da gi nosiat na ryce.

  No v takiva sporove, nie sme niakak si nedostatychno zheni i nasheto zhelanie da ne ni dundurkat ne se broi za zhensko.

  Malko kato „ama Kaka Siika ot 2 etazh kaza, che ne e obidno da naricham zreli zheni „momiche“, znachi ne e, a ti si izmisliash“. :)

 28. Denia permalink
  11.12.2008 15:06

  Мнението на кака Сийка от втория етаж е меродавно, а твоето не е, понеже си гадна феминистка :)

 29. Viktoria permalink
  11.12.2008 15:19

  А ако не дай боже си и лесбийка хич не важи твоя глас- ти мразиш мъжете за това, или пък искаш да си мъж и не можеш….

 30. Василена permalink
  11.12.2008 15:49

  Поздрав с една статия на Джърмен Гриър, жената, на която принадлежи фразата Women work, men play, нали.
  По специално за Мартин, но и за други ще е интересно:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2006/may/04/gender.consumerandethicalliving

 31. Martin permalink
  11.12.2008 16:11

  Гимли,

  На тебе отговарям отделно, защото много обичам да чета и уважавам разумните ти включвания.

  Вярвам ти, че в ИТ сектора в България е трудно за жените. Казвам го, защото имам приятели програмисти в България, които откровено (а и с гордост) споделят сексистките си виждания. С тях се бъзикам по абсолютно същия начин както и с вас тук. Представи си само: аз – фенимист ;)

  Въпреки че личният ти опит е важен, не мога да се съглася да правим глобални изводи от него. Не искам да те обидя… а от друга страна мисля, че доходите на некадърните ти колеги мъже с течение на времето ще намалеят в сравнение с твоите.

  ==============

  Абе, не мога да си обясня следното: ако наистина мъжете изкарват толкова повече от жените за една и съща работа, защо по дяволите някой въобще наема мъже? Не ми казвайте сексизъм, защото парите говорят много по-силно от всичко друго.

  Това, за което аз говорех бяха статистиките използвани от Петя, които просто не съдържат това, което тя написа. Не съм чел българските, но в САЩ се сравняват брутните доходи на хората, които работят 30 и кусур часа на седмица. Слагат в същия кюп продавачката в магазина и строителния работник, който работи 7 дни в седмицата. Това не сравнение 1:1.

  За американското изследване интересното е, че хора работещи 45 часа на седмица изкарват близо двойно повече отколкото работещите 35. Други важни детерминанти за високи доходи са: работа навън (на дъжд/вятър/сняг), работа която те отнема дни далеч от дома, работа за един и същ работодател повече от десетилетие и работа коренно различна, от тази за която си мечтал като млад. Общата нишка е, че това са фактори гарантиращи яко ниво мизерия и почти нула „фулфилмънт“. It just so happens, че обикновено мъжете се озовават на тези позиции, и особено женените с деца. Повярвай ми (аз съм го казвал и преди, но академичките и другите тука дето или не са работили и ден в живота си или работят за нон-профит или правителствени организации), тези мъже не го правят за кеф или за да накофтят жените. Тези професии плащат (много) повече, защото никой не иска да ги работи. Трудът е стока. Просто става дума за търсене и предлагане. В тази връзка, 95% от смъртните произшествия на работното място се случват на мъже. Наистина, конспирацията е пълна и всички мъже сме в пълен възторг от това как сме ви накофтили.

  Тук ще вметна, че въпреки че използвах думата „исторически“, нещата не са се променили особено много през вековете.

  Истината е, че колкото и да са ербап момите тука, малко от тях биха се навили да работят на високоплатени позиции. Ще забележите, също така, че всички от тях са за големи социални придобивки. Причините са две:
  1. Като казват „не ми трябва мъж да ме глези“, всъщност имат предвид „за какво ми е мъж, ако успея да накарам държавата ми даде икономическа сигурност.“
  2. Както всеки друг „интелект“уалец ;) те нямат нищо стойностно да предложат на пазара на труда, и единственият им евентуално работодател е държавата/институциите й.

 32. Ena permalink
  11.12.2008 16:18

  Василена,
  За съжаление връзката, която си дала, е непълна. Би ли цитирала заглавието на статията и точната дата?

 33. Случайна permalink
  11.12.2008 16:32

  Хубави пожелания, Петя:) Дано да се случат тези неща.

 34. Martin permalink
  11.12.2008 16:58

  Благодаря ти, Василена, не бях се смял толкова от много отдавна, макар че се съмнявам статията да е сатира.

  „Shopping is grinding toil that women mistake for play.“

  Как беше онова? „Ори, мели, яж“. Просто нямам думи.

 35. Martin permalink
  11.12.2008 17:00

  Горното мое изказване и това на Ена са доказателство, че жените нищо не разбират от компютри :)

 36. Василена permalink
  11.12.2008 17:34

  Не мога да разбера защо така става с тези връзки – при мен излиза цялата като опитам да я копирам. Както и да е, статията в Гардиън е от 4 май 2006, Why Women Don’t Relax.

 37. rahenna permalink
  11.12.2008 17:36

  аз не познавам нито един физически ряботяга, затова пък познавам много интелектуалци-проститутки, които странно защо не искат да идат да мятат чували на гарата, а работят в медии.
  не ми плаща никакво НПО, нито държавата, а в ценността на своя незащитим от никакво авторско право продукт се уверявам, едва когато го видя изплагиатстван.

 38. Ena permalink
  11.12.2008 17:56

  Василена,
  Благодаря. Намерих я.

 39. Sonya permalink
  12.12.2008 06:29

  Успокойте се, равенство има. Само дето е в Скандинавия.

  Препоръчвам по няколко години живот на всяко семейство в скандинавска страна, за да се научат българските мъже как се разпределя работата в семейството а и извън него.

  За съжаление, с равенството идва и отношение към жената като към мъж, ама не може да се оплакваме – трябва да носим тежко, да стоим на студено, това е, щом искаш да си мъж, трябва да искаш всичко докрай.

  Аз лично харесвам мъжете да са кавалери, но очевидно това се получава само в обществата, където жените нямат равни права с мъжете. Май абсолютно щастие не съществува.

  Но ако трябва да съм честна, от гледна точка на отношенията мъж/жена не искам и да си помислям за завръщане в Ориента, т.е. България.

 40. antivirus permalink
  12.12.2008 08:30

  Добра статия, според мен това е доста истина, но се забелязва и оше лементи които жените държът мъжете да имат – статус в обществото, добри финанси, отговорни позиции и представителна вншност. Все постижими неща. ;)

 41. Anonymous permalink
  12.12.2008 11:01

  Мартин, още едно ербап обобщаващо мненение от теб… Как стигна до извода, че „малко от тях биха се навили да работят на високоплатени позиции“ и „1. Като казват „не ми трябва мъж да ме глези“, всъщност имат предвид „за какво ми е мъж, ако успея да накарам държавата ми даде икономическа сигурност“ не ми е ясно…
  Явно също и не знаеш, какво е НПО (NGO), защото в болшинството от случаите няма нищо общо с държавата и институциите ѝ, а се управлява, като всеки един бизнес. Ако намекваш, че държавата им дава пари – не е вярно. Всъщност бизнеса на нонпрофитите е силно цикличен и причината, поради която в този сектор работят повече жени е, че мъжете просто не искат да работят такава работа, защото е ниско платена. Изобщо, за да добавя към анализа ти за заплатите и работата, жените страдат от това, че приемат професии, които просто в капиталистическото общество не се заплащат добре, а имат много голямо социално значение, като например учителската професия. Защо един sales manager ще получава повече от един учител? Защото учителската професия не носи пазарна капитализация. Нищо против капитализма, но има нужда от промяна.
  И недей сравнява хамалската професия с тази на продавачката. естествено е, че физическия труд ще бъде вършен от физически по-издържливите. Ясно е, че дискусията е за равния високо професионален труд, където заплащането е далеч от равно. Обяснението е много просто – до преди 100 години почти само мъжете са работели и професионалния свят е създаден да пасва на мъжкия пол, който не ражда, не му се разръчква хормоналната система след раждане и след менопауза, не е външно емоционален, физически е по-силен и издържлив, принципно е по-съревноваващ се и предпочита да се надбягва с конкуренцията, отколкото да сътрудничи. Да напомня това за корпоративния свят? Затова само жени, които имат тези черти успяват да стигнат до върха, а другите си седят в социално ангажираните, но нископлатени роли. Не виждам нищо лошо в тези качества, но трябва да има баланс с противоположните им, които в повечето случаи се представляват от женския пол.
  Или спри да умишлено да дразниш, или слез на земята и погледни истината в очите. Има нужда от промяна.

 42. Yana permalink
  12.12.2008 11:37

  Samo da dobavia, che ne na vsichki (myzhe ili zheni) mechtanata im rabota e v niakoya korporacia.

 43. Anonymous permalink
  12.12.2008 12:35

  професионалния свят е създаден да пасва на мъжкия пол, който не ражда, не му се разръчква хормоналната система след раждане и след менопауза, не е външно емоционален, физически е по-силен и издържлив, принципно е по-съревноваващ се и предпочита да се надбягва с конкуренцията, отколкото да сътрудничи. Да напомня това за корпоративния свят? Затова само жени, които имат тези черти успяват да стигнат до върха, а другите си седят в социално ангажираните, но нископлатени роли.

  Ето това обяснява нещата. Бизнесът се занимава с правенв на пари. Всички тези глупави оправдания просто не компенсират здравата работа, непрекъсвана от бременности, раждания и хормонални бури

 44. Ena permalink
  12.12.2008 13:42

  До последния Анонимен:

  „Бизнесът се занимава с правенв на пари. Всички тези глупави оправдания просто не компенсират здравата работа, непрекъсвана от бременности, раждания и хормонални бури.“

  С други думи излиза, че жените СА дискриминирани професионално по полов признак.

 45. Martin permalink
  12.12.2008 15:25

  Жалко, че не можете да мислите трезво заради емоционалните си реакции.

  Това, което не проумявате е, че на мъжете също толкова им тежи атмосферата в корпорациите поддържащи дивия капитализъм.

  Искате промяна? И аз искам. Но да си мислим, че това е възможно е леко казано наивно. Не само това, но да си мислите, че мъжете нарочно не искат промяна само и само за да ви дискриминират и контролират е просто обидно.

  Казах наивно, защото явно просто си нямате представа каква дива конкуренция съществува в частния сектор. А ако го осъзнавате, но въпреки това я укорявате, тогава не ви е ясно че тя е незибежна заради простият факт, че ресурсите на този свят са finite, че точно от тази конкуренция произлиза материалното и финансовото благополучие. То не идва от държавата: единственото която тя прави е да преразпределя и то по най-неефикасния начин. Благополучието идва от дивите капиталисти, чиято „алчност“ е едно от най-прекрасните неща на света.*

  Sales manager-a си заработва – буквално – всяка една стотинка/цент/пенс. Не казвам, че учителката не и се „полага“ в морален смисъл също толкова висока заплата, особено като се вземе предвид колко е важно образованието на децата. Но икономическата реалност е, че тя не я просто не я заработва. Дори в скъпите частни уяилища, заплатите са функция на учебните такси и на разходите на заведението.

  А и нищо не я спира и тя да иде да работи на комисионни. Особено в сеилз позициите никой не го ебава дали си мъж или жена и който не може да изпълни квотата, не яде. Я кажи какво става ако някой даскал не става за нищо? В САЩ профсъюзите не дават да ги пипнат. Това job security колко стойност има във финикийски знаци? А възможността цяло лято да си клатиш краката?

  Абе ко си губя времето… наумили сте си, че с дискриминирани, че мъжете не само сме винoвните ами и сме намазали около цялата работа…. Боже Господи!
  ________________
  * The capitalist achievement does not typically consist in providing more silk stockings for queens, but in bringing them within the reach of factory girls in return for steadily decreasing amounts of effort. That simple truth is something many intellectuals have not been ready or willing to accept.

 46. Anonymous permalink
  12.12.2008 16:21

  Ама много ти е лесно да правиш обобщения. Пак казвам – не знаеш, кой, колко знае за коя работа, каква е. Не подлагам на съмнение нито капитализма, нито, колко работят мениджърите по продажби, а точно за морал говоря – след като ценим повече КОЛКО си продал, а не какво си направил, сме е гати обществото. Иначе малко конкуренция на никого не е навредила.
  Мъжете не искат промяна, защото не им е толкова нужна, колкото на жените. Иначе не съм толкова наивна да обвинявам днешните мъже за това, каква е системата. Но спокойно ги обвинявам, че не искат да видят другата гледна точка. Интелигентно пишеш, ама много тесногръдо. Иначе промяната не е толкова трудна, стига да я искаш.

 47. Anton permalink
  12.12.2008 20:03

  За да е конкурентна една среда, няма нужда да те убиват от работа, но това на много мъже не им изнася, защото… защото да не се убиваш от работа не е мъжко.

  Мартин казва точно това – и на мъжете им е кофти да се преработват, но не смеят да искат промяна. За да не ги помислят за жени.

 48. Калин permalink
  17.12.2008 02:52

  за IT сектора и феминизма: http://vasil.ludost.net/blog/?p=2518

 49. Anonymous permalink
  18.12.2008 09:16

  @iffi: Видях какви си ги сътворила, и те моля за доброто на човечеството: спри да твориш безумия. Замисли се малко, прочети малко повече, огледай се около себе си, ама не само в най-прякото ти обкръжение, порасни малко, и тогава вземи напиши нещо. Иначе е просто жалко и обяснява защо по тези земи много от жените и мъжете са такива. Голяма част от жените се държат просто като парцали за обслужване на мъже – във всяко отношение. И с този си пост, iffi, ти не правиш никакво изключение от този типаж.

 50. Ena permalink
  18.12.2008 10:50

  Iffi,
  Аргументите против феминизма не са от вчера, а от самото зараждане на идеята, че жените и мъжете трябва да имат равни права. Аргументите „против,“ от които феминизма е спечелил нещо, са тези, които не разглеждат феминизма анблок, защото, както е писано в този блог многократно, феминизма не е еднороден. Т.е., за да помогнеш на някой феминизъм да види своите blind spots, трябва да имаш интерес и, в по-добрия случай, информация по темата.
  Поста към, който си дала връзка, не съдържа никакви аргументи срещу феминизма. Това, че на теб ти е по-лесно да общуваш с мъже или че обичаш да ти отварят вратата или да ти сипват в чашата, няма никаква връзка с никое от теченията във феминизма.

 51. iffi permalink
  18.12.2008 11:00

  @Ena, поста не е срещу феминизма, а лични разсъждения по неговите проявления, които съм засичала в блоговете :-)

  (между другото, линка който съм дала не е към моя пост като цяло, а към коментара на Антония :-) )

 52. Ena permalink
  18.12.2008 11:10

  Iffi,
  Благодаря за разяснението. Любопитното е, че авторките на всички цитирани мнения против някакво си схващане за феминизма, безкрайно много разчитат на обобщените си идеи за феминизма, без които едва ли биха изразили някакво мнение за женствеността. Веселото е, че самият им опит да разсъждават върху женствеността, ги прави косвено съпричастни на феминизма. В крайна сметка, това е една от целите на феминизмите: да стимулират разсъждение върху женствеността и мъжествеността.

 53. iffi permalink
  18.12.2008 11:16

  @Ena
  не съм убедена, че сханах какво точно искаш да кажеш, но ще цитирам един от другите коментари на Антония, той е най-доброто summary на моите виждания също
  „Проблемът е не в каузата, всички я прегръщаме, разбира се. Цялата драма е от начина, по който група дами завземат правото да говорят от името на всички жени. И го правят с невероятна агресия, която отблъсква ужасно, откривайки дискриминация навсякъде – дори когато е очевидно, че няма такова нещо.“

  Като в конкретния случай пуснах коментара си тук заради гимли. Това, че тя не е имала смелостта да си отстоява правата и заплатата не я прави жертва на дискриминация.

 54. Anonymous permalink
  18.12.2008 11:24

  iffi: s drugi dumi… vinoven e ne tozi, koito izvyrshva narushenieto (po-niskoto zaplashtane pri edna syshta kvalifikacia-rabota narushava trudovia zakon), a chovekyt, koito e stanal jertva na tova narushenie?!

  sledvashtia pyt kato te oberat na ulicata, ne se oplakvai v policiata, shtoto…. nali… shto ne si si pazila porfeila?!

  egasi i povyrhnostnoto mislene.

 55. iffi permalink
  18.12.2008 11:29

  @Анонимен
  Добре дошъл в пазарната икономика, където човек се договаря и показва колко може, а не му се дава на готово :)
  Времето на комунизма, приключи, съжалявам за разочарованието.
  Аз не искам само защото съм жена да ми правят реверанси и да ми вдигат заплатата.
  Ти ако искаш, иди в армията, там като родиш дете и автоматично те повишават в чин и заплатата ти вдигат(докато мъжете трябва да чакат с години за да се случи това).

  Обирджийството и договарянето за заплата нямат връзка.

 56. Anonymous permalink
  18.12.2008 11:31

  tia ne iska po-visoka zaplata ot zaplatata na kolegite i myje. ne iska poveche prava. iska syshtite kato na myjete okolo neia.

  tova ne sa privilegii. politicheskia regim e bez znachenie.

 57. iffi permalink
  18.12.2008 11:34

  ми да покаже колко може…
  ти какво, анонимен адвокат ли си? срам те е да си напишеш истинското име и да се свържеш с идеята за феминизма публично?

  Силно се съмнявам, че имаш преки наблюдения как протичат интервютата за работа и какви качества се ценят в IT сектора.

 58. Anonymous permalink
  18.12.2008 11:42

  ne, naprotiv. samoidentificiram se kato feminist. zashto pisha anonimno niama otnoshenie kym razgovora v momenta.

  imam preki lichni nabludenia ot rabotata v IT bransha v bulgaria. imam opit v IT kompania i sym bil kakto ot ednata, taka i ot drugata strana na masata po vreme na interview. ako rabotehme v edna i syshta firma, shtiah da ti byda shef.

  tova, koeto se e sluchilo na gimli e absolutno krasnorechiv primer za tova kak raboti diskriminaciata na rabotnoto miasto. a v tvoeto jelanie da se pokajesh kato nai-goliamata nefeministka (sred programistite?!), ne zabeliazvash otkroveni nespravedlivosti.

  ne znam kolko e visoka tvoiata zaplata, no sledeiki silata na misylta, koiato demonstrirash tuk… sys sigurnost moga da zaiavia, che ne zaslujavash dori minimalno uvelichenie.

 59. Ena permalink
  18.12.2008 11:45

  Iffi,
  A Гимли къде е казала, че говори от името на всички жени? Казва, че като жена, работеща в сферата на IT, е изпитала дискриминация. Нито пък феминистите говорят от името на всички жени. Феминистите изразяват своите виждания за отношенията между жените и мъжете в различни сфери. Освен това феминизмите защитават правото на всяка жена да НЕ се определя като феминистка, дори когато определени нейни мнения съвпадат стопроцентово с определени феминистки позиции.

 60. Yana permalink
  18.12.2008 11:58

  „ми да покаже колко може“… Иффи, Гимли си е казала, че е показала колко много може и все пак заплатата й е била по-ниска от на некъф си там прибран от улицата мениджър.

  Според мен Иффи е от типа жени, които не искат да си изпускат възможността за геройски изпълнения. Ако има равноправие, Иффи няма да може да каже „глейте ме ква съм яка, оцелявам и печеля в мъжка професия, мъжете са ми в краката, щото ме приемат за една от тях“.

  Такива жени ги е страх, че ако се оплачат от едно или друго, ще загубят благоразположението на мъжете, които са важни за тях.

  Но няма нужда да е така. Аз например съм отявлена феминистка и пак имам верни приятели мъже, за които убивам и които убиват за мен. Един от тях е програмист.

 61. Ena permalink
  18.12.2008 12:16

  Iffi,

  В допълнение на предишния ми постинг: за да твърдиш, че случая с Гимли не е въпрос на дискриминация, трябва да имаш доказателства, че само Гимли или отделни жени във въпросната фирма, получават по-ниски заплати за еднакво количество и качество на работа.

 62. Denia permalink
  18.12.2008 13:48

  Проблемът и е, че не знае нищо за феминизма. Чувала е, че феминистките са едни лоши, фригидни жени, дето искат да кастрират всички мъже и готово – идва да дава мнение.

  Нищо ново под слънцето.

 63. gimli permalink
  18.12.2008 15:10

  Леле, какво е станало от моя случай, добре, че погледнах :)))))

  Иффи, много си далече от разбиране на гледната ми точка и за объркването ти много помага факта, че си приела, че аз съм някоя разпалена феминистка, която се бори за правата на жените по света :)) и по-конкретно в IT сферата.
  Като начало, искам да кажа, че наблюденията ми сочат, че сред много добрите програмисти, силно преобладават мъжете. И за мен е съвсем нормално да бъде така, никога няма да тръгна да твърдя, че трябва бройката да се изравни, понеже да има равенство.
  Обаче мнозинството хора не са „много добри“ в професията си, понеже процесът за ставане на много дибър изисква време, през което ти вървиш нагоре, но не си стигнал още върха. И повечето хора са именно в тази графа. Отявлено добрите няма защо да ги коментираме, те и чернокожи жени еврейки да са, пак ще се уредят. Тук говорим за нормалните хора. Поне аз за тях говоря. И аргументът „ти ако си много добра, все ще се уредиш“ просто за мен не е аргумент по тази тема.

  В поста си съм засегнала два момента на дискриминация, единият много бегло и сега ще го разясня по-ясно. Работа в IT сектора съм си намирала само във фирми, в които интервюто протича под формата на задача, която сядаш и пишеш и ако харесат какво си написал, може и да минеш. Там, където те разпитват, но не те проверяват на практика, особено ако търсят един човек, предпочитат да се доверят на мъж.
  Вторият момент е свързан с отношението на клиентите. Независимо дали са от мъжки или женски пол, колкото по-малко разбират, толкова повече се репчат, като видят жена насреща си и толкова повече се респектират, като видят мъж.
  Аз съм изключително толерантен към предразсъдъците човек, и ако някой ми е чел и едно мнение в този блог, няма да му мине през ум да ме обвинява във войстващ феминизъм, но с ръка на сърцето си признавам, че след една поредица от много нагло отношение от страна на клиенти и обвинения в грешки, които бяха не мои, а техни (от тук и наглостта), ми дваше да изхвърля компютъра и никога повече да не погледна отваряща скоба.

  Относно заплащането, аз съм решила проблема си както съм сметнала за добре. Не знам защо решихте, че нищо не съм направила или че съм написала този случай (от преди няколко години!), за да търся кой да ми го реши. Разказах го, за да го дам за пример. Моля всеки, който се е почувствал длъжен да ми решава личния проблем, да си отдъхне с облекчение :)

  Ако имате още въпроси, ще се радвам да хвърля светлина и върху тях :)

  Понеже не съм го казвала, а смятам, че е редно, за да не му хрумне на някой да каже, че го отричам, трябва да добавя и това.
  Някои от колегите ми са много по-добри от мен, на светлинни години. Много по-дисциплинирани са, вършат много повече работа, постигат висока концентрация за секунди и си заслужават по-високото заплащане.
  Други пишат с краката си, шикалкавят (казват на шефа ‘това е направено’, а като го отвориш, само файловете създадени, а вътре празно. ама нали има някой да минава след тях да ‘довършва’, нищо че шефът го брои за направено и ми казва ‘в еди колко си часа го показваме на клиентите’, пък то не е започнато) и пак взимат повече пари.
  Но когато споменаваме конкретни случаи, те са прекалено частни, за да може да се прави някакъв генерален извод. Затова аз никъде не съм казала, че правя генерални изводи. Не ги правя. Просто дадох пример, защото по-горе беше казано ‘дайте пример’.

  Сега май вече приключих :)

 64. epistemic murk permalink
  18.12.2008 16:45

  Ena каза…

  Iffi,
  Благодаря за разяснението. Любопитното е, че авторките на всички цитирани мнения против някакво си схващане за феминизма, безкрайно много разчитат на обобщените си идеи за феминизма, без които едва ли биха изразили някакво мнение за женствеността. Веселото е, че самият им опит да разсъждават върху женствеността, ги прави косвено съпричастни на феминизма. В крайна сметка, това е една от целите на феминизмите: да стимулират разсъждение върху женствеността и мъжествеността.

  iffi: @Ena
  не съм убедена, че сханах какво точно искаш да кажеш

  ХАХАХА ифи, не се и съмнявам че не си разбрала.
  я виж дали ще разбереш това: http://baidalai.blogspot.com/2008/12/there-is-no-society-theres-only.html

 65. iffi permalink
  19.12.2008 03:36

  @Gimli,
  радваш ме :)
  Не си кон с капаци, схващаш чуждата гледна точка, мислиш логично и си защитаваш мнението културно, без лични нападки :)
  (Ena също)
  Уви това не може да се каже за останалите анонимни и неанонимни, които тръгнаха да ти играят адвокати :) )

  Ще се радвам да се запознаем онлайн или да пием заедно на ИББ :-)

 66. Ме permalink
  20.12.2008 09:05

  Изглежда някои от коментиращите изобщо не са и погледнали последната точка, която Петя посочва: самоосъзнаване. Първо е необходимо да осъзнаеш, че имаш проблем, а и че той освен това не засяга само теб. Iffi чула, обаче че феминистките били едни грозни крещящи жени и идва в блоговете им, уж за да изрази мнение, обаче всъщност, за да реагира агресивно и нападателно. Защото нейният блог и по-специално, това което е постнала за феминистките, е точно такъв – неинформиран достатъчно, но за сметка на това агресивен. Точно като религиозните екстремисти. Много от тях не са чели Библията/Корана, или са чели само избрани откъси от тях, които им се „тълкуват и разясняват“ наготово. В нейните коментари видях същото – не е запозната с феминизма, но го атакаува доста фанатизирано – той е ВРАГ. Несеризоно и повърхностно е това – без да си запознат или поне малко заинтересован, да крещиш срещу нещо.

 67. gimli permalink
  20.12.2008 17:54

  Ме, малко си крайна, а и да ви кажа, това непрекъснато взаимно обвиняване във фанатизъм е прекалено.
  Отново се прави грешката да се бърка личното мнение с обобщенията. Аз не видях iffi някъде да се обявява против идеите на феминизма, тя просто споделя своите собствени разсъждения, породени от конкретни неща, написани от конкретни хора.
  Всеки има право да не е съгласен с определени тези, а който има и блог, значи разполага с трибуна да разгласи мнението си :)
  Иначе съм съгласна, че и от двата лагера имаше крайни мнения.

 68. boryana-rossa permalink
  20.12.2008 22:33

  Внимателно прочетох коментарите на новия и на този постинг, и ще обединя моя коментар и на двата в едно.
  Няколко пъти се спомена „капитализъм, комунизум и социализъм“ но никой не говори за „класа“ в целия този разговор.
  Затова пък Мартин отстоява позиции, в които мъгляво споменава някакви „интелектуалки, НГОта, агресивни феминистки, неуспели учителки,
  свободна конкуренция, пазарна икономика“ и т.н., както и за „капитализма“ като нещо, което няма как да не се съгласим, че е добро.
  Както и че прираста в икономиката се дължал на „алчността на капиталиста“ която била много хубаво нещо:

  Мартин:“…ресурсите на този свят са finite, че точно от тази конкуренция произлиза материалното и финансовото благополучие.
  То не идва от държавата: единственото която тя прави е да преразпределя и то по най-неефикасния начин.
  Благополучието идва от дивите капиталисти, чиято „алчност“ е едно от най-прекрасните неща на света.*“

  Никак не е ясно какво значи „финансово благополучие“ и КОЙ го има това благополучие. В една от речите си Обама каза, че (цитирам по памет): „трябва да
  престанем да мислим, че благополучие се нарича финансовият прираст. Благополучие е също, когато хората имад достъп до образование и здравеопазване.“
  Много трябва да разочаровам всички привърженици на Айн Ранд, както и на „американската мечта“, че мечтите са хубаво нещо, но те не са за всички.
  И това не зависи от техните способности. Зависи от други неща като раса, класа, връзки, сполучлив произход, сполучлив брак…и пол също.
  И ако си мислите, че Айн Ранд е постигнала всичко, само защото е много умна и велика, и че нищо не е зависило от нейния произход или брак –мноооого се лъжете.

  В текстовете на феминистките, които се занимават с работническата класа, както и на черните феминистки могат да бъдат намерени сериозни изследвание
  на неравенството в заплащането и откъде идва то. И Мартин трябва да го разочаровам, но много жени по света работят такива опасни работи, за които вредни не им се
  плащат, така че геройските обрулени от вятър и студ мъже могат да са сигурни, че не са единствения пол, който страда в името на „всеобщия финансов прираст“.

  Но защо момченцата струват повече $$ от момиченцата?
  защото в капиталистическото общество съществува една много важна формула пари-стока-пари. Тази формула е която определя защо момченцата са по-скъпи
  –те изкарват повече пари, заплатите са им по-високи.

  Естествено за „финансовия прираст“ парите в края на формулата трябва да са повече от парите в началото. Тези повече пари се получават от принадената
  стойност, която както всички знаем не отива при „обруления от вятър мъж“ а отива при собственика капиталист. Затова се и казва капиталист, няма две мнения.

  Жените в това време „традиционно“ си седят в къщи и се занимават не с „продукция“ а с „репродукция“. В репродукция не влиза само раждането,
  но и прането, готвенето, възпитаването на деца. Всичките тези неща не се включват в системата „пари-стока-пари“ защото се изяждат изпиват износват и т.н.
  Жената подготвя условията мъжа да ходи на работа за да работи за ПАРИ–за капиталиста. Нейния труд не е важен за капиталиста.
  Никой не се интересува дали мъжът работник е с прани чорапи например.

  Не трябва да забравяме обаче, че позиция на почитана домакиня жената има частично само при феодализма –до появяване на капитализма
  (като тук отварям голяма скоба за труда на жената „на полето“, който за момент го оставям настрана).
  С приватизирането на земята се появява пролетариат.

  От тогава жената започва да работи както мъжа, много често не защото е проклета феминистка,
  а защото семейството не може да се издържа по друг начин. (След закриването на Горубсо, много от семействата в региона са издържани от жени, които работят
  в шивашки фабрики на ишлеме.)
  жената обаче извършва и другата домашна работа.
  Работейки на два фронта тя няма възможност да произвежда толкова принадена стойност колкото мъжа, нейния домашен репродуктивен труд както казах
  към принадената стойност няма никакво отношение.

  Жените също имат нахалството да раждат и да искат някой да им гледа децата или да седят в къщи и някой да плаща за това. Тази „особеност“ на жените
  както и „физическата им слабост“ (която в много случаи е относителна) създава стереотипа, че техния труд трябва да бъде оценяван по-ниско,
  защото не е физически еквивалентен на мъжкия, а и принадената стойност не е толкова голяма, ако земе че роди и не идва на работа, или кърми в почивките.
  Тук даже не се отчита факта, че кърмачето е потенциален бъдещ работник, и женското тяло го е произвело и отгледало.

  Този стереотип за съжаление се прехвърля и в интелектуалната сфера. Естествено че исторически жените са имали много по-малко възможност да получат образование
  от мъжете, така че жените се смятат не само за физически слаби но и умствено непълноценни. Затова стават само за учителки в детската градина.
  Такива са те жените. Пари -стока-пари. момченце-стока-пари.

 69. Yana permalink
  21.12.2008 12:35

  Всъщност от написаното от Иффи можеш да останеш с впечатление, че ние от феминистките блогове сме против множествените оргазми, гушкането и целуването. И че искаме да й ги вземем! А тя няма да си ги даде без бой!

  Айде весела ви Коледа! Моето желание за женската част на света през 2009 е не само да сме целувани и гушкани, но и да сме по-начетени, по-непредубедени към себе си, по-смели, по-силни, по-любопитни към света по-далеч от носа ни.

 70. 21.12.2008 19:21

  Ей, Яна, взе ми думите от устата :) Съгласна съм с теб! Много точно казано!

 71. gimli permalink
  22.12.2008 09:12

  Аз пък нищо подобно не видях да е казала.
  В началото е споменала, че подкрепя като цяло идеята за равенство, както и някои от конкретните теми, коментирани в блоговете (цитирано е кои), после е изредила и кои теми и се струват прекаляване и издребняване.
  Накрая си е казала какво е за нея женствеността, как се чувства в ролята си на жена и човек в обществото, без някъде да е противопоставила всичко това на феминизма и да твърди, че тя е такава, а феминистките са всичко точно обратното.

  Пркалената ангажираност с каузата превръща всеки с различно мнение във враг.

 72. Yana permalink
  22.12.2008 10:11

  Гимли, няма нужда да напишеш „Феминистките са против това да съм хубава и желана“, за да се разбере кое на кое противопоставяш. Текстът не е само сбор от думи. Нито един текст не е.

  Това за гушкането, сексуалните обекти и оргазмите е поставено веднага след тезата, че „в това, че мъжете приемали жените за сексуални обекти няма нищо странно“. Затова и се явява някакъв „аргумент“ срещу една важна идея на феминизма – че жената не бива да бъде само и единствено сексуален обект.

  Та Иффи е тръгнала да оборва това, което е успяла да разбере от тази идея, и стигнала до мисълта, че й харесва да е сексапилна, тоест да е жена и да има оргазъм.

  И Гимли, аз съм ангажирана с каузата на този блог, а ти си също толкова ангажирана с каузата веднъж седмично да ни обясняваш как прекаляваме. Та последното ти изречение важи и за теб, с пълна сила.

 73. razmisli permalink
  22.12.2008 12:30

  Аз си мисля, че Гимли е съгласна с повечето неща, които се пишат в статиите на блога (в коментарите е по-сложно положението :) Мисля си, че тя подхвърля тук само идеите, които са най-горещи и заплетени за нея, а не пише за тези, с които е просто съгласна.

  Отделно: какво лошо има човек да е ангажиран и какво значи прекалено? Ако мен ме тормозят в училище примерно може ли винаги да протестирам срещу тормоза или това е прекалено и само ще причини на останалите да им писне?

 74. silvercoin permalink
  24.12.2008 05:23

  Интересни съвпадения има в тази тема, но те ме засягат прекалено лично, затова няма да ги споделям, но пък точно те ме пратиха тук.

  Аз само ще споделя ОБЩОТО си наблюдение, че тези, които се чувстват ангажирани с каузата на феминизма, могат да преценят кога прекаляват по следния факт: когато борейки се с погрешни обществени стереотипи създадат нови – кой от кой по-противни и ужасни.
  Няколкото пъти, в които отварям за четене този блог тук, се натъквам на невероятни безумици – и от страна на автора на блога, но много повече от страна на коментиращите. (Някой хубав ден ще изготвя списък, сега не ме питайте.)

  И за да стане напълно ясно къде се намира камбанарията ми, ще кажа, че според мен в съвременното си развитие феминизмът в западната култура е социална глупост, проява на тесногръдие, ниска култура и забележителна комплексарщина.
  Без да разполагам с факти, имам предположението, че ако се направи психологическа експертиза на феминистите фанатици, при повечето от тях ще бъдат открити патологични психически отклонения.

  Моля да бъда извинен за грубия изказ – сблъсъкът с човешката простотия винаги ме изкарва от релси (затова и много рядко наминавам тук).

 75. Anonymous permalink
  24.12.2008 10:06

  Фразата „без да разполагам с факти“ обяснява всичко. Ако мнението ти не почива на факти, то почива на предубеденост. А прубедеността е именно израз на тесногръдие и комплексарщина. За коледен подарък, ще споделя с теб психологическото наблюдение, че когато нямаме факти да потвърдят истинността на едно мнение, а това мнение въпреки това ни се струва обективно, то е защото съвпада с предварителните ни нагласи. Весела коледа и ти пожелавам да гледаш по-далече от носа си.

 76. Yana permalink
  24.12.2008 11:20

  „Моля да бъда извинен за грубия изказ“

  Извинен си, моето момче. Дано ти е олекнало.

 77. gimli permalink
  25.12.2008 07:42

  silvercoin, мисля, че се сещам как си попаднал тук. Дано да не го приемаш като антиреклама…

  Весела Коледа на всички.

 78. silvercoin permalink
  26.12.2008 13:27

  @gimli,
  Никаква „антиреклама“ не е, как изобщо ти хрумна?!
  Другото съвпадение е датата на дописката в блога.

  @Анонимен,
  Фразата „Без да разполагам с факти“ идва да обясни едно единствено нещо – такива са личните ми впечатления. И по никакъв начин не говори за това как са формирани. Просто понякога не е необходимо да си психиатър, за да прецениш, че някой не е с всичкия си. А ако разполагах с факти, щях да съобщя конкретната диагноза.

  @Yana,
  Глупостта на хората винаги ми тежи.

 79. Василена permalink
  03.01.2009 15:30

  „Без да разполагам с факти, имам предположението, че ако се направи психологическа експертиза на феминистите фанатици, при повечето от тях ще бъдат открити патологични психически отклонения.“
  Ами да, по някой електрошок на всичките, а още по-отдавна и преса за яйчници се е използвала от „психиатрите“, защото се е смятало че женските гениталии сами по себе си са фактор за психични заболявания.
  Ако всички феминистки се отклоняват от нормалното, може би е време то да се преразгледа, все пак доста много хора са това.

 80. Borena Dub permalink
  09.01.2009 09:51

  Моето Новогодишно пожелание към жените :1.Имаите страх от Бога и се уповайте на Бога.Което води до – стремете се с всички сили да не продавате на никаква цена телата и душите си и Бог ще ви даде със сигурност друга възможност за развитие и живот.Упование.упование и пак упование.Така да баде!
  2.Развивайте ума си ,образовайте се ,трудете се над себе си дълго и много упорито.Непрекаснато .Всички ще спечелят,вие най-вече.Така да бъде!
  3.Духовното изобилие е пътят към материалното благополучие (Соломон – мъдрият от преди 3000 г)Изграждайте добродетели и не отстапвайте от тях.Уважавайте се и се дръжте достойно и мъжете и света ще ви уважават и зачитат.Ако мъжете и след това не се държат добре с вас – напуснете ги- по достойни ще се намерят и по добър път за вас ще има ,ако не предавате самите себе си.Така да бъде!
  4.Стремете се и работете за по висока заплата ,за да бъдете добри майки (няма кои друг да го направи вместо вас)и за добра професионална реализациа.Напълно е възможно,съвместимо и сте способни да го направите.Така да бъде!
  А която жена не иска да бъде майка,това е просто много добре – по малко нещастни дечица.Тази жена може просто да не трябва да има деца.Вярвам че в по доброто бъдеще ще има тест за годност да бъдеш майка… и баща също.
  5.Бъдете живи,здрави,благоразумни и благоразположени.Със сигурност може да подобрите живота си през Новата година,защото човек наистина получава ,това към ,което се стреми и за ,което прави много усилия.Така да БЪДЕ!

 81. Anonymous permalink
  19.01.2009 08:57

  Относно точка 6 бих казал,че самите жени са поне едно от изброените неща и нищо друго не ги вълнува,а медиите … отразяват действителността в този случай !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: