Към съдържанието

Какво искат жените

08.12.2008

Или… какви са моите новогодишни желания за българката през 2009-та.

1. Помощ в домашните задължения.

В България повечето домашни задължения са приоритет на жените: чистене, гладене, пране, готвене. Хората около теб рядко забелязват, че ги вършиш, а в същото време не могат да се сетят да те заместят. И преди да скочите да ми обяснявате как мъжете също вършат работа в дома… имайте предвид, че „женските“ задължения са задачи, които се извършват всеки ден, задължително. Повечето от „мъжките“ задачи са такива, които обикновено могат да бъдат отложени. Ако мъжете се влючат в домашните задължения, опциите са кажи-речи две. Опция 1, всички трябва да са безкрайно благодарни за оказаната „помощ“. Опция 2, мъжът бива обявяван за мъж под чехъл. И ходи после обяснявай, че нямаш сестра. Домашните задължения на жените им отнемат средно по около 3 часа на ден.

2. Моите деца, нашите деца.

В България майките са основен възпитател на децата. От тях се очаква да искат да имат деца и да са експерти по детеотглеждане. От бащите се очаква да печелят пари. Колкото повече пари, толкова по-добре. Когато станат баби, от българките се очаква да гледат децата на децата си. Сякаш нямат свой живот и нямат право да разполагат с времето си. В България живеят много жени, които не искат да има деца. И това е напълно ОК. Всички майки имат нужда партньорите им да участват в отглеждането на децата на равни начала. Това е най-добрия вариант за всички. Възрастните жени не са дете- или болногледачи.

3. Равно заплащане за еднаква свършена работа.

В България, женският лев струва 80 стотинки. За една и съща свършена работа, българката получава значително по-ниска заплата от нейните колеги. Българките, които избират да имат деца търпят още повече финансови загуби, защото системно биват дискриминирани на работното място: биват уволнявани, биват понижавани в резултат на бременноста си. Много млади жени не биват назначени на работа заради факта, че са в „детеродна“ възраст.

4. Контрацептивна и репродуктивна култура.

България е една от държавите с един от най-висок брой аборти на глава от населението в Европа. Това просто НЕ БИВА да се случва при високото ниво на медицината и, по специално, контрацептивните опции в момента. В България липсва всякакво сексуално и репродуктивно образование. А младите жени поставят здравето си под абсолютно ненужен риск поради невежество и липса на информация.

5. Трябва да спрем насилието срещу жените.

Всяка четвърта жена в света в някакъв момент от живота си става жертва на домашно насилие: изнасилване, побой и т.н. В повечето случаи тя познава насилника си: роднина, приятел, бившо или настоящо гадже. В България повечето жени не съобщават в полицията, когато са станали жертва на насилие. Когато те бие мъжа ти, това е твой личен проблем. Мълчиш и се оправяш както можеш. В момента на територията на София и Варна съществуват неправителствени организации, които предлагат подслон и терапия за жени жертви на насилие. Някой може ли да ги назове? My point exactly.

6. Промяна на медийния образ на жените

Ако човек просто пада от небето и се озовава в съвременна България, чете вестници и гледа телевизия… ще си помисли, че жените са празноглави домакини, които се интересуват от „домашен уют“, деца и външния си вид. Медийният образ на жените в България е изключително ограничен. Повтарят се и се затвърждават едни и същи стереотипи, а онези жени, които по един или друг начин излизат от нормата или остават невидими, или биват публично наказани за избора си.

7. Самоосъзнаване

Най-вече, жените имат нужда да се осъзнаят, че голяма част от трудностите, с които живеят не са личен проблем, с който трябва да се справят. Много жени просто не осъзнават, че много от нещата, с които се примиряват всеки ден са чиста проба дискриминация и сексизъм. Които в много случаи дори биха могли да бъдат наказани от закона. Както обичат да казват психо-терапевтите, първата стъпка от решаването на проблема е осъзнаването, че имаш проблем.

Добавете вашите желания в коментарите.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: