Към съдържанието

Репродуктивен контрол

07.12.2008

Ужасена съм от информацията за поведението на членовете на Здравната Комисия в Парламента. Нечувана простащина, липса на уважение и елементарчно човешко възпитание. Не знам какво да кажа. Освен да отбележа, че както по време на социалистическия ни период, така и сега, в „демократичния“ ни период държавата като че ли не знае какво да прави с жените и телата ни.

Една от първите големи реформи на социалистите в края на 40-те, е да обявят „Женския въпрос“ за решен. Жените са принудени активно да се включат в работната сила, да участват в строенето на новия обществен ред и да допринасят за изпълнението на производствените цели на републиката. В момента, в който демографския прираст намалява, държавниците обвиняват жените в егоизъм и държаво-изменничество и категорично им напомнят, че най-важната им функция в обществото е да бъдат майки.

В пост-социалистическа България, правителството и държавните институции продължават да се държат абсолютно патернистично и да ни третират като малки безпомощни деца, които хал хабер си нямат от какво имат нужда и какво е най-добре за нас. Имаме право на фактическо съжителство, но само с партньор, който отговаря на държавните изисквания. Продължаваме да бъдем обвинявани за отрицателния прираст, но когато се опитваме да лобираме за програми, които да подкрепят онези от нас, които искат, но не могат да имат деца… ставаме жертва на абсолютно неуместни, унизителни подмятания от страна на депутати.

Абсолютен репродуктивен контрол. Точно като едно време. А някой си мисли, че нещата се променят. Наивно.

10 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  07.12.2008 17:34

  В форума на сдружение „Зачатие“, чиито представители са били на въпросното заседания на тази комисия, има подробен разказ за случилото се.

  Първо не им е било позволено да говорят, защото „кво ще стане, ако позволим на всички пациенти да говорят?!“. След това, когато все пак са говорили и са се опитали да обяснят какво значи да се опитваш да правиш ин-витро със собствени средства, им е било казано „тука нямаме време за емоции, давайте по същество“. И след това депутатите са започнали да им предлагат да ги изчукат (в случай, че някой не е разбрал какво значи предложението за ин-виво).

  Това е поведение на свине и е обидно на толкова много нива. И идва от разпространеното схващане, че всеки проблем на една недоволна жена може да се реши с едно чукане. Няма какво да я слушаш, изчукай я.

 2. stalik permalink
  07.12.2008 17:45

  Потресен съм! Господата депутати са имали късмет с моето отсъствие. Аз това не бих оставил така. Подобна простотия минава всякакви граници и би следвало да е обект на загриженост от НЯКАКВА комисия по етика.

 3. Yana permalink
  07.12.2008 17:52

  Сталик, намерих следния мейл за тази комисия:

  E-mail: k_etika@parliament.bg
  Лице за контакти: Даниела Димитрова

  Аз ше им пиша.

 4. stalik permalink
  07.12.2008 18:00

  Благодаря ти Яна! Моля да се свържеш с мен, за да те включа – ако желаеш, разбира се – в бъдеща евентуална кореспонденция с тях:

  http://stalik.wordpress.com/contact/

 5. Anonymous permalink
  07.12.2008 18:50

  Това е безумие, просто е шокиращо. Не мога да си представя някой сенатор, например, да си позволи подобно просташко, ограничено и дискриминационно поведение. Но от комунисти това може да се очаква, и нека никой да не се лъже, че са други. Виждам ги години наред.

 6. Anonymous permalink
  07.12.2008 19:38

  wooow
  ама то драмата не е в патернализма, а в начина на общуване с граждани, гласоподаватели, експерти.
  Потресно
  че то това, че женското тяло става общо е бяло пухкаво зайче пред тия коментари.
  п.с. погледнах и инфото в стандарт, ама не смея да ходя да гледам в зачатие, да не се ядосам още повече.

 7. Peter Rabbitson permalink
  08.12.2008 07:14

  Може ли някой да сподели линк все пак, че търсенето не работи без регистрация.

 8. eenk permalink
  09.12.2008 01:46

  Прочетох 2 пъти текста ти, но не разбрах какво искаш да кажеш. Каква е оссновната идея?

 9. Anonymous permalink
  18.12.2008 09:28

  Чак днес видях следната новина в един безкрайно дразнещ новинарски портал: http://dnes.dir.bg/2008/12/18/news3757965.html
  Но важното е, че все пак излезе. Въпреки всичко, ако това беше нормална демокрация, а не псевдо такава, въпросният депутат щеше да бъде подведен под съдебна отговорност на минутата, публично осъден пред всички медии и щеше лично той и пригласящата му дружинка да се извинят и на жените, присъствали там, и на всички останали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: