Към съдържанието

Всички сме хетеро,

18.11.2008

През май писах текст за списание ЕДНО, коментиращ същите тези промени в Семейния Кодекс, които обсъждаме и тия дни. Тогава писах:

Въпреки модернизацията на Семейния кодекс, гей двойките в България все още нямат какъвто и да било правен статут. Те са non-казус. Несъществуващи хора, които очевидно трябва да понасят последствията на някакъв погрешен избор, който са направили. Защото да си гей в България, все още се смята за lifestyle избор, а не за вродена нужда или идентичност. Да си гей в България, означава да си изключение от хетеронормативното правило. По презумция всички сме хетеросексуални. Въпрос към жена: Имаш ли приятел? Въпрос към мъж: Кога ще се жениш? Други възможности няма, както в съзнанието на средно-статистическия българин, така и в лицето на закона. Да, може би промените в Семейния кодекс отразяват нагласите на обществото, но нали пък точно такъв тип правни промени би трябвало да служат за катализатор на някакъв обществен дебат?! Явно в България това все още не може да се случи, защото всички сме хетеро. ВСИЧКО е хетеро.

Закондателната, образователната, здравната система…Домашното ни възпитание…Социалните ни отношения…Работната ни обстановка…Всички те са хетеросексуални и изискват и очакват от нас да бъдем хетеросексуални. Обясняват ни как да се държим, как да обичаме, как да работим, как да гледаме децата си, как да разделяме имуществото си, когато вече не искаме да живеем заедно.

Половин година по-късно дебатът лека полека се случва. Само дето рамката, в която се води разговорът все още е хетеронормативна. Хетеросексуалното състояние се смята за естествено, нормално и желателно. А хомосексуалноста и всичко произтичащо (ще цитирам Герджиков) е някаква екзотика, която в най-добрия случай е нещо, което толерираме.

16 коментара leave one →
 1. nemago permalink
  18.11.2008 02:21

  Хетеросексуалността е инстинкт за биологичното оцеляване на видът ни, толерантността е инстинкт за психо-социалното оцеляване, и за това втората няма как да е по-силна. Дет се вика, първо да ни има, пък после ще сме добри.

 2. Dreams' Hall - за вкуса към живота permalink
  18.11.2008 04:31

  Мисля, че темата за хомосъжителствата се преекспонира и се напълни с псевдонаучни, псевдоморални, псевдоправни и псевдоинтелектуални аргументи най-малкото защото се приравнява сексуална ориентация със социална роля… сексът като такъв отдавна(поне при човека)е загубил първоначалната си роля и не може да бъде критерии за очертаване на границите на „нормалното“ и понеже това не е възможно така, то темата се плъзга по плоскостта на малцинствеността… но тогава още доста групи с различна от твърдолинейната хетеросексуална ориентация могат да предяват претенции за легализирането си!!

 3. Anonymous permalink
  18.11.2008 07:42

  Настоявам за легализиране на полигамията. Определено е социално по-приемлива и психологически по-опправдана.

 4. Калин permalink
  18.11.2008 07:49

  А дали хората практикуващи ицест няма да се почувстват също ощетени? Или Петя защитава отделни групи избирателно?

 5. Peter Rabbitson permalink
  18.11.2008 08:07

  Хетеросексуалното състояние се смята за естествено, нормално и желателно. А хомосексуалноста и всичко произтичащо (ще цитирам Герджиков) е някаква екзотика, която в най-добрия случай е нещо, което толерираме.

  My sentiments exactly! Петя браво! Надали бих могъл по точно и сбито да изразя собственната си позиция по въпроса. Забележи цитираният текст не е хомофобия (ако слагаш равенство между „нежелателно“ и „фобия“… става трудно).

  Дайте още екзотика, мен ме кефи зоофилията ако приемате поръчки от читателите :)

 6. Yana permalink
  18.11.2008 08:20

  Пет коментара и във всеки един сексуалност се бърка със секс. Това сме го говорили вече.

 7. Ena permalink
  18.11.2008 09:21

  Интересно е, че анонимния настоявал за полигамия. А защо не за полиандрия? Между другото сред мормоните, които наляха големи суми в Калифорния, за да не се разрешат гей браковете, има практикуващи полигамия. Макар да е незаконна.

 8. Peter Rabbitson permalink
  18.11.2008 09:26

  @ena

  Защото полигаМията като понятие включва както полиандрията така и полигаНията.

 9. Ena permalink
  18.11.2008 09:36

  Още нещо, за тези, които не могат да проумеят социалните последствия на сексуалността. Известен ли ви е американският политик Рой Кон от ерата на Макартни? Хомосексуален и от еврейски произход, но същевременно агресивен хомофоб и атсемит в публичния си живот. Рой Кон се появява като герой в пиесата на Тони Кушнър „Ангели в Америка.“ Друг герой му задава въпрос защо е толкова агресивен към хомосексуалните, след като той самият е хомосексуален. И Рой Кон отвръща, говорейки за себе си в трето лице: „Рой Кон не е хомосексуалнен. Той е хетеросексуален мъж, който спи с мъже. Да си хомосесксуален означава да нямаш влияние, а влиянието на Рой Кон е огромно.“

 10. Биляна А. permalink
  18.11.2008 13:11

  Очаквам някой да дойде да ме накаже, защото нарушавам „биологичните“ закони… или да предложи адекватно лечение :))))

 11. Yana permalink
  18.11.2008 13:18

  Преди малко в Идеалист прочетох коментар под статията за гей правата и новия СК, в който се казваше, че само мъж може да те научи да пикаеш прав и за този момент много мъже си спомнят с умиление.

  Умрях да се смея.

 12. Longanlon permalink
  19.11.2008 07:20

  всъщност, ако говоря от опит, пикането прав си идва естествено с наличието на необходимия инструментариум (при жените не знам как е, ама някои от тях също могат, съмнявам се обаче мъж да ги е научил)

 13. Yana permalink
  19.11.2008 08:55

  Естествено, че си идва естествено. Иначе мъжете, отгледани от самотни майки, баби и т.н. нямаше да могат да пикаят прави. :)

 14. Dreams' Hall - за вкуса към живота permalink
  20.11.2008 10:25

  @Yana – говориш за разлика между секс и сексуалност, мисля че съвремеността си казва думата и говоренето за разликите като лайтмотив на егоцентризма не е пропуснало и тази тема – днес разликите са между всичко: секс и любов, удоволствие и секс, секс и размножаване…, а всъщност приликите, приликите са доста повече :)

 15. Yana permalink
  20.11.2008 10:44

  Приликите не означават, че сексуалността се изчерпва със секса. Ако беше така, щяхме да сме червеи. Всъщност може би дори и за червеите сексуалността има последици извън половия акт.

 16. Anonymous permalink
  09.12.2008 10:51

  Ami mnogo interesni motivi na antifenovete na „ekzotikata“. Kato ne kazahte nyakoy super tup motiv ot obsazhdaniyata na parlamenta kato napr. kak utre nyakoy dyado styal da si dovede kozichkata i ste iskal zakonovo szahitelstvo s neya, pak dobre. Mnogo napredvame znachi:(!
  Puk nezhelatelno e dosta subektivno, zastoto za vseki nezhelatelnite nesta sa korenno razlichni. I ako mi kazhete nesto, koeto bie kam „mnozinstvo“ ste vi kazha, che masovoto mnenie ryadko e pravilno i obstovalidno mnenie, taka kakto masovoto izkustvo ryadko e izkustvo izobsto, da ne govorim za istinsko.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: