Към съдържанието

Кой е по-по-НАЙ?

13.11.2008

България е „по-„, но определено не е „най-„. Поне в отношение равенство между половете. Всяка година Световния икономически форум прави задълбочено сравнително изследване на положението на мъжете и жените по света, което цели да провери и документира областите на неравноправие и неравнопоставеност в 130 държави.

Както обикновено, и тази година челните места в класацията за заети от Скандинавските държави: Норвегия, Финландия и Швеция заемат съответно първо, второ и трето място в класацията.

България заема 36-та позиция или 9 позиции по-зле от позицията, която сме заемали през 2007-ма. Изследователите обясняват, че причината за промяната в нашия случай е влошаването на положението на жените в България по два основни показателя:

 1. Индекс „Икономическо участие и възможности“: което означава, че нивото на заплатите, общото ниво на участие на жените в икономическия живот на страната, както и достъпа на жените до високо-квалифицирани позиции не са толкова добри, колкото са били през 2007-ма. Сравнена с други държави по показател „равно заплащане за една и съща работа“, България се класира на 75-то място.
 2. Индекс „Политическо овластяване“: който отразява нивото на репрезентация на жените в политическите структури на страната и показва, че тази година броя на жените в парламента, в съдебната система, в местната власт и т.н. е значително по-нисък отколкото през 2007-ма.

Докладът не е напълно изчерпателен, най-малкото, защото се фокусира единствено върху обективно измерими показатели (трудова заетост, заплащане, образование) и няма как да отрази такива фактори като социални роли, преобладаващи медийни образи и т.н. и т.н. Но въпреки това много ясно показва, че при целенасочена политика, една държава може да постигне изключително голям напредък в рамките на сравнително кратък период от време.

***
via Ena, via mediapool

7 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  13.11.2008 14:50

  България е толкова напред само заради супер дългите майчински, които се дават, иначе щяхме да сме мноого по-надолу.

 2. Anonymous permalink
  14.11.2008 03:04

  „в съдебната система“

  Извинявай, ти къде живееш? Имай някакво понятие за нещата, за които пишеш. На мен поне това ми е професията и мога да ти кажа, че съдебната система в България е напълно феминизирана, почти като учителската.

 3. Ena permalink
  14.11.2008 09:02

  До втория анонимен:

  В поста на Петя съдебната система не се разглежда отделно, а като част от показателя „политически структури:“ „в парламента, в съдебната система, в местната власт и т.н.“ Т.е. възможно е, както казваш, съдебната система да е феминизирана и все пак броят на жените в „политически структури“ като цяло да е нисък.

 4. Anonymous permalink
  14.11.2008 09:20

  Аз също съм съгласна с коментари 1 и 3. Да не говорим, че освен това и преподавателската, а и банковата сфера са доминирани от женско присъствие, но какъв престиж и заплащане имат детските учители и касиерите в банките? Има още много да гоним шведите, примерно, по социални роли и присъствие на жени в политиката/парламентарните структури/управленските позиции.

 5. epistemic murk permalink
  14.11.2008 12:41

  ама чакайте малко, това че има повече жени касиерки и на други ниско-йерархични длъжности не е повод да се радваме толкова, след като тези на ръководни длъжности са по-малко

 6. Boryana Rossa permalink
  14.11.2008 15:48

  tova izsledvane ima li info ot po-ranni godini ili ne e praveno?

  boryana

 7. petya permalink
  15.11.2008 14:20

  бори,
  на сайта със сигурност има данни за поселдните 3 години. мисля, че това проучване се прави от доста отдавна, но не мога да намеря исторически данни. :/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: