Към съдържанието

Кой е по-по-НАЙ?

13.11.2008

България е „по-„, но определено не е „най-„. Поне в отношение равенство между половете. Всяка година Световния икономически форум прави задълбочено сравнително изследване на положението на мъжете и жените по света, което цели да провери и документира областите на неравноправие и неравнопоставеност в 130 държави.

Както обикновено, и тази година челните места в класацията за заети от Скандинавските държави: Норвегия, Финландия и Швеция заемат съответно първо, второ и трето място в класацията.

България заема 36-та позиция или 9 позиции по-зле от позицията, която сме заемали през 2007-ма. Изследователите обясняват, че причината за промяната в нашия случай е влошаването на положението на жените в България по два основни показателя:

  1. Индекс „Икономическо участие и възможности“: което означава, че нивото на заплатите, общото ниво на участие на жените в икономическия живот на страната, както и достъпа на жените до високо-квалифицирани позиции не са толкова добри, колкото са били през 2007-ма. Сравнена с други държави по показател „равно заплащане за една и съща работа“, България се класира на 75-то място.
  2. Индекс „Политическо овластяване“: който отразява нивото на репрезентация на жените в политическите структури на страната и показва, че тази година броя на жените в парламента, в съдебната система, в местната власт и т.н. е значително по-нисък отколкото през 2007-ма.

Докладът не е напълно изчерпателен, най-малкото, защото се фокусира единствено върху обективно измерими показатели (трудова заетост, заплащане, образование) и няма как да отрази такива фактори като социални роли, преобладаващи медийни образи и т.н. и т.н. Но въпреки това много ясно показва, че при целенасочена политика, една държава може да постигне изключително голям напредък в рамките на сравнително кратък период от време.

***
via Ena, via mediapool

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: