Към съдържанието

Доброто тяло

02.11.2008

Estranged се появи с покана за групово посещение на Доброто тяло от Ева Енслър. Страхотна идея! Не знам дали си спомняте, но първото организирано Openly Feminist ходене на театър също беше на пиеса на Енслър (Монолози на вагината) и пожъна невероятен успех. Този път аз няма да мога да присъствам, но с голяма радост бих послужила за посредник между онези от вас, които си търсят компания за театър.

Доброто тяло е пиеса за чувствата, които всяка една жена изпитва към тялото си. Разказва с любов, съпричастие и много разбиране за самоомразата и отвращението, което много от нас изпитват към телата си. Пиесата е опитът на Енслър да успокои себе си и всички жени по света, които са уморени от това да се чувстват като затворници в собствените си тела, страдайки от манията да бъдат „перфектни“. Енслър ни казва, че няма нужда да се опитваме да ‘поправим’ нещо, което никога не е било счупено.

Доброто тяло е в Театър 199, на 6-ти ноември (четвъртък) в 19:30 часа. Ако искате да ви свържа с други хора (читатели на този блог), които планират да отидат… можете да ми пишете на openlyfeminist [at] gmail [dot] com. С най-голяма радост ще ви помогна да се организирате. В замяна ще изискам да ми изпратите фото-доказателства, че сте били там.

9 коментара leave one →
 1. Биляна А. permalink
  03.11.2008 02:27

  Съвсем наскоро бях на ‘Монолозите’, защо толкова късно и аз не знам. И сега ентусиазмът ми отново се подпали… Но не знам дали ще смогна да се организирам.

 2. Longanlon permalink
  03.11.2008 03:32

  Принципно смятам, че доброто тяло е здравото тяло :)

  Как се казва пиесата на английски, за да си я потърся за теглене?

 3. mr. ice permalink
  03.11.2008 04:11

  Само не разбирам защо такива пърформанси ги пускат в театрите, вместо в групите по терапия… Where is the art here?

 4. petya permalink
  03.11.2008 11:57

  биляна:
  къде гледа монолозите? пусни ми мейл, ако се организираш за Доброто тяло; ще те свържа с още хора, които ще ходят.

  лонг:
  да. но, оказва се, концепцията „здраво тяло“ също подлежи на интерпретация и за повечето жени „здраво“ се отъждествява с „на диета“. заглавието на пиесата на английски е The Good Body.

  mr. ice:
  според много хора изкуството има терапевтични фукнции. не виждам нищо лошо в това. ;)

  ВСИЧКИ:
  вече имаме група от 3-ма човека, които ще ходят на театър в четв. обадете ми се, ако искате да ви свържа.

 5. Биляна А. permalink
  03.11.2008 12:43

  @petya: Гледах ги в Театър 199, преди около месец, може и да е по-малко от месец. Още не съм решила за Тялото, понеже планирах Домът на Бернарда Алба :), но ако все пак решим, ще се обознача!

 6. Yana permalink
  03.11.2008 12:47

  Аз съм чела книгата. Добър текст, който ме накара да се замисля колко точно време отделям в мислене „това тука много стърчи, тука имам целулит, тук съм много широка, що не приличам на това момиче от това списание, поне задникът ми не е огромен като на Сийка от петия етаж“…

  Доброто тяло наистина е здравото тяло. Но не винаги здравото тяло е като от списанията, 45 кила, все едно на каква височина.

 7. Василена permalink
  03.11.2008 18:05

  Яна, много добре казано, аз съжалявам много, че не мога да се присъединя в четвъртък. Дано да успея да го гледам някога, прочетох супер отзиви за постановката.

 8. Anonymous permalink
  05.11.2008 01:03

  како, лошо ли е, че бих искал да гледам постановката, но не бих искал да бъда асоцииран с „феминист“ по какъвто и да е начин?

 9. Ena permalink
  05.11.2008 10:40

  До анонимния:
  Не е лошо, какиното. Гледай пиесата и се радвай на постановката, ако е хубава. Освен това според много феминисти в САЩ, Енслър връща феминизма с поколения назад, създавайки впечатлението, че женствеността се определя от биологията. Аз не съм съгласна с това мнение, но го споделям тук за демонстрация, че има различни оценки на Енслър и за напомняне, че феминизмите не са еднозначна доктрина,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: