Към съдържанието

Мъжете са маймуни, прасета и други животни

12.10.2008

Попаднах на следната рекламна кампания на някакви нови самобръсначки на BRAUN.
Да помислим заедно какво е посланието на кампанията. Ами… много ясно… мъжете са животни, диви същества. С малко усилия могат да се поприведат в „човешки вид“, но всъщност там под козината си не са много по-различни от нашите далечни роднини, човекоподобните маймуни.

Както обясняват в Sociological Images този тип рекламно послание работи, защото:

1. Обществото ни просто си умира от кеф да се позовава биологията като най-важното обяснение за всичко. Помислите колко често тук се караме за хромозомите, хормоните, за това кой как е роден и как това, с което се ражда предопределя начина, по който той/тя ще изживее живота си.

2. Много от нас все още са дълбоко убедени, че неприличните сексуални и домашни навици на мъжете са биологически обосновани и като такива не биха могли да бъдат променени за нищо на света. Мъжете са: прасета, маймуни и всякакви-други-животни-по-избор и като такива те просто се движат от инстинкта си. Искат да чукат всичко наред и да маркират територията си захвърляйки мръсни чорапи и прочие предмети по пода.

Идеята, че на мъжете физически им е невъзможно:

да бъдат моногамни
да бъдат емоционални
да се интересуват от любов, деца и семейство
да вършат къщна работа и да се радват на семеен уют

… е не само обидна за мъжете, но и основен механизъм за продължение на патриархалния ред. Ако мъжете не могат да изпълняват никакви домашни задължения, то това автоматично означава, че жените трябва да поемат цялата къшна работа. Ако мъжете не се интересуват от деца или не могат да ги гледат, то това означава, че жените ще са тези, които ще трябва да поемат основните задължения около отглеждането на децата.

Резултатът: жените карат втора смяна вкъщи и личната им кариера изостава, за сметка на тази на съпруга им. Точно както природата ни е създала, а?

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: