Към съдържанието

Репродуктивни права по време на социализма

28.09.2008

В темата за абортите от преди около седмица бяха направени няколко много интересни коментара, върху които искам да обърна внимание, в случай, че сте ги пропуснали:

Василена:

[П]о време на социализма ако не се лъжа не е било съвсем свободно с абортите. Разрешено е било само ако вече имаш 2 деца, иначе е трябвало някакви специални причини и разрешения там. Ако си под 18 пък трябваше съгласието на родител, това може би и сега е така, не знам? Друг момент, за който са ми споменавали лекари, е че абортите до доста късно са се правили без упойки, едва ли не като наказание и за отказване на жени, които с лека ръка биха се навили на аборт. Въпреки че е имало добри упойки. Големи хоръри се разказваха за аборта като бях дете, не знам колко са верни, но имаше такъв фолклор, това е факт.

Denia:

Да, това за абортите без упойка и аз съм го чувала. Една колежка в България ми разправяше, че майка и правила аборт и че тогава само легенди са се разказвали, че на „софиянки“ им слагали упойка…

Започнах да търся повече информация по темата, защото тези два коментара тотално противоречаха на информацията, с която аз разполагах. За съжаление, обаче, не ми се отваря парашута и откривам само откъслечни парчета. В книгата на Гал и Клигман The Politics of Gender after Socialism прочетох кратка бележка, че по време на социализма в България, абортите са били абсолютно позволени за жените от турски и ромски произход, но не и за жените от български произход. Което е потресаващо, но уви, липсват детайли.

Ако темата ви интересна, хайде с общи усилия да поразровим колективната памет и да проверим какво всъщност се е случвало. 6 милиона репортери… или… там каквото.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: