Към съдържанието

Българската десница е против узаконяването на фактическото съжителство

28.09.2008

От блога на народния представител от СДС Мартин Димитров, разбирам, че:

1. Фактическото съжителство не бива да се узаконява, защото по този начин ще намалеят стимулите хората да сключват граждански брак.
2. Законопроекта не защитава интересите на децата, родени в рамките на фактическо съжителство.
3. Законопроектът е написан по такъв начин, че дефакто не създава пречки човек едновременно да бъде женен и да сключи фактическо съжителство с някой.
4. Би дало възможност на еднополови двойки да съжителстват законно. Това последното малко го екстраполирам от следната реплика: „В момента хората, които живеят без брак заедно – става въпрос за мъж и жена, разбира се, тук надявам се няма никакво колебание за какво говорим, 70% от тези хора впоследствие сключват граждански брак.“

Прочетете целия постинг, не е много дълъг, но е интересен.

Попитах г-н Димитров следните неща:

1. Съгласно българското и европейското закондателство, не би трябвало да дискриминираме хората на признак семейно положение. Хората, които живеят на семеен принцип без да имат сключен граждански брак, обаче, биват дискриминирани постоянно: когато плащат данъци, когато имат деца, когато купуват имущество. Узаконяването на фактическото съжителство е начин да се защитят хората, които са избрали да не сключват граждански брак. Аргументацията на г-жа Касабова е доста неадекватна, напълно съм съгласна, но узаконяването на ФС е адекватна реакция в защита на правата и интересите на голяма част от гражданите. Не сте ли съгласен?

2. Защо според Вас вероятноста настоящия спад в нивото на сключване на бракове ще се увеличи при узаконяването на фактическото съжителство? Хората не се женят от години, много преди дори да се заговори за фактическо съжителство в България. Т.е. нямаме причина да мислим, че броя сключени бракове е повлиян от институция, която не съществува.

3. Защо одобрявате брачния договор, който е чужда концепция, както казахте вие самия…опитваме се да се позовем на чуждия опит. А в същото време не сте съгласен да се позовем на чуждия опит и да узаконим и фактическото съжителство. Тази институция съществува в много държави, на които се стремим да приличаме.

4. Абсолютно съм съгласна с вас за недомислиците относно възможноста за сключване на фактическо съжителство при неанулиран брак и неяснотите относно детската издръжка при разтрогване на фактическо съжителство.

5. Една от основните причини, поради които в Западния свят се създава институцията фактическо съжителство е, за да се даде възможност на еднополови двойки да създават семейства. Това също е в съгласие с българското законодателство. Правилно ли разбирам, че Вие сте против еднополовите бракове?

***

Каква е вашата позиция по темата за фактическото съжителство?
И… малко тъп въпрос… тези промени нали уж бяха приети…?! Защо сега пак наново?!

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: