Към съдържанието

30-годишни… момчета

07.09.2008

Страхотна статия в днешния брой на New York Times Magazine за кризата на мъжката идентичност в Щатите. Материалът съпоставя две съвсем нови книги– Guyland: The Perilous World Where Boys Become Men на Майкъл Кимъл (за когото тук е ставало въпрос и преди) и Brocabulary: The New Man-i-festo of Dude Talk на Даниел Морър.

Кимъл изследва как съвременните момчета се превръщат в мъже и стига да извода, че пубертетът като че ли започва все по-рано и по-рано, а “мъжеството” се отлага все повече и повече във времето. Много мъже, отдавна навършили 30, все още се държат като момчета и според Кимъл, въпреки че тази тенденция е супер добра новина за собствениците на барове и производителите на електронни стоки, тя предвещава не съвсем добри години в развитието на човечеството.

Морър, от друга страна, приема с отворени обятия въпросната Момчешка култура и съставя цяло манифесто, чиято цел е да обясни и популяризира лексикона на съвременнит мъже-момчета.

Cupgrade: to upgrade to a girl with a bigger bra size.
Hogtie: to tie up a fatty in conversation so that your bro can hit on her hot friend
Malianate: the alianate a woman with male behavior.

Наблюденията на Кимъл водят до извода, че този тип мъжко поведение всъщност е хомосоциално. Т.е. мъжете не се държат по този свръх-мичизиран-арогантно-инфантилен начин, за да тестват себе си или да впечатлят жените около себе си. Правят го, за да впечатлят мъжете около себе си. И основното правило за успех (от което произтича всичко останало: статус, власт, популярност) е възможноста ти да докажеш, че не си гей. Според Кимъл, ако мъжете не бяха възпитавани да изпътват тази нужда да доказват един на друг, че не са гей, Момчешката култура, на която сме свидетели не би съществувала.

Препоръката на Кимъл: нека помогнем на мъжете да не вярват, че трябва да избират между тяхната мъжественост и тяхната човечност.

Добър съвет.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: