Към съдържанието

Черта на стената

17.07.2008

Комисията за Защита срещу Дискриминацията е внесла препоръка до Народното Събрание и Министър Председателя за промени в Семейния Кодекс. Според Комисията, трябва да се променят текстовете от документа, които гласят, че „Бракът е доброволно съжителство между мъж и жена” и, че „Фактическо съжителство между мъж и жена има правно значение”. Основанието за исканата промяна е, че тези текстове в Семейния Кодекс са дискриминационни на признак сексуална ориентация и семейно положение и като такива, трябва да бъдат промени, така че да включват и представители на еднополови двойки.

Айде сега всички да драснем по една черта на стената, защото напоследък рядко чуваме за случаи, в които някоя държавна агенция е предпочела да се отнесе отговорно към работата си.

Via Мъдрите Момичета и Cybercracker.

5 коментара leave one →
 1. Longanlon permalink
  17.07.2008 04:24

  може би на Кемал Еюп също му е станало зле, като е чул по ре:тв оная лелка, негова подчинена, която и хабер си нямаше за какво става дума и даже бе леко сърдита, че някои прекъсва следобедната й дрямка на работното място, за да я занимава с работата й

 2. petya permalink
  17.07.2008 04:28

  Хахахаха. Ама, наистина! Анели Чобанова според мен трябва да си намери друга работа, която да не изисква от нея да бъде информирана за това какво се случва около нея.

 3. nervousshark permalink
  17.07.2008 04:30

  Ако помогнете Анели Чобанова да си намери работа като фяшън гуру, ще направите едно много благородно дело.

 4. taralejkite permalink
  17.07.2008 07:44

  Ох не знам за какво говорите в коментарите, аз влезнах да пиша към поста :)
  Ама пак остава мъж и жена, а ;)
  пък и стои неясно за какво иде реч точно.

 5. cybercrackerbg permalink
  18.07.2008 01:10

  @taralejkite, нищо неясно няма, ако си направиш труда да проследиш хронологията и логиката на събитията.
  Предложението на КЗД е фактическото съпружеско съжителство да бъде „между двама партньори“, а не „между мъж и жена“, както е в проекта за СК. Въпреки това дискриминационните текстове остават – в дефиницията за фактически брак например. Необходими са промени в редица нормативни актове, като Закон за наследствата, Закон за българските документи за самоличност, Закон за гражданската регистрация и пр. Трябва да се приеме и Закон за партньорствата, а в по-далечен срок преработена и Конституцията, разбира се.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: