Към съдържанието

Феминистки с камшици

17.07.2008

Крайно интелектуално изказване от известен български интелектуалец:

Материализмът на жените ли е главният препъни камък?
Не мога да говоря от името на всички мъже. Някои обичат да ги бият с камшик, да ги бодат с шипове, да ги разхождат на четири крака с верига на шията и да им викат Шаро. Останалите, които не обичаме, не харесваме и феминизма, и крайно скучната еманципация. От страх, че ще ни се наложи да се еманципираме и ние. Не искам да се еманципирам. Не искам бодлива жена, която вдига глупави лозунги. Искам да е обла, женствена, да се глези без да става лигава, да е дяволита и лукава, без да е подла, да мърка, когато е време за мъркане и да съска, когато се налага. Искам да се хвърля към леглото като към олтар и да иска същото от мен. В рамките на отношенията „мъж-жена” тя да е по-изобретателната, по-напредничавата, по-креативната. Само да не го натяква, нали е и по-деликатната? При всички случаи силата е на нейна страна. Който си мисли обратното, е глупак. Силата обаче е оръжие. Трябва много да се внимава, ако внезапно прозреш, че партньорът ти е луд с картечница.

Виктор Пасков пред Лилия Стамболова от ЕВА.

Много е страшна еманципацията. Еманципираните жени бият мъжете си с камшик и им викат Шаро.

via Милена Фучеджиева

23 коментара leave one →
 1. nervousshark permalink
  17.07.2008 04:28

  Колко много глупости на едно място!
  Направо съм възхитена!
  Бедни, бедни Пасков, защо не умря след „Балада…“…

 2. Longanlon permalink
  17.07.2008 04:30

  първо, тва название ‘интелектуалец’ е бая глупаво

  второ тва, че някой се кичи с него изобщо не значи нищо

  трето даже човек да е умен и талантлив в някоя област, това изобщо не значи, че разбира от всичко

  и четвърто, тва си е личното му мнение за това какви жени предпочита. и аз предпочитам да ме посрещат със свирка, ама…

 3. Denia permalink
  17.07.2008 06:03

  Бе какви мъже при феминистките? Всеки знае, че сме грозни стари моми и лезбийки…

 4. крис permalink
  17.07.2008 07:22

  WTF!

  това все едно го е казал юлиан вучков, толкова е нелепо…особено идвайки от добър писател като пасков. лонг е прав.

 5. boryana-rossa permalink
  17.07.2008 07:40

  Материализмът на мъжете ли е главният препъни камък?

  Не мога да говоря от името на всички жени. Някои обичат да ги обсипват с розови листенца, да ги гъделичкат с перушинки, да ги возят на мерцедес със златни вериги на шията и да им викат Муци. Останалите, които не обичаме, не харесваме и мачизма, и крайно скучното традиционно патриархално общество. От страх, че ще ни се наложи да живеем в такова во веки веков. Не искам да ми е скучно. Не искам мълчалив мъж, който се е закотвил зад ракията със салатката, издигайки лозунга „мъжът знае защо“. Искам да не си отглежда шкембе, защото е много мъжествено, да не иска да му мъркам, а да разговаряме, да не иска да му се глезя, а да работим заедно. Искам да се хвърля към леглото като към място, където е забвано, а не като към олтар, на който да ме принася в жертва на собствената си идея за това какво е олтар и как трябва да се използва. В рамките на отношенията „мъж-жена” да откриваме заедно нашата изобретателност, напредничавост, креативност. И да се радваме заедно на успехите си, нали се обичаме? При всички случаи силата е на страната на съюза. Който си мисли обратното, е глупак. Силата обаче е оръжие. Трябва много да се внимава, ако внезапно прозреш, че партньорът ти всъщност е великия жрец на любовта Виктор Пасков. Защото тогава и двамата ще станем импотенти и от съюза нищо няма да излезе.

  Абе много е лесно да наречеш еманципацията „скучна“. Аз не виждам обаче нищо забавно в мълчаливата българка, жънеща на нивата в пек с дете на гърба – образът на повечето жени преди еманципацията, ако не знаете.

  • Boyana permalink
   02.09.2010 06:38

   За съжаление образът на „еманципираната“ българка заместила жънещата на пек с дете на гърба е героинята на труда: майка-труженичка, която е изкарала първа смяна във фабриката, и се прибира нарамила торбите с покупки и с детенце пъплещо до нея да застъпи втора смяна вкъщи. И за още по-голямо съжаление тя още е актуален образ в българското общество.

 6. Ena permalink
  17.07.2008 07:58

  Виктор Пасков: „Искам жена, която да ме манипулира, ама без аз да се усещам.“

 7. Nicodile permalink
  17.07.2008 11:06

  Според мен човека не иска „обла, лукава, нефеминистична“ жена. Той просто иска жена. Някаква. Каквато и да е.

  А когато един мъж, особено Ентелектуалец, стигне до такава степен на отчаяние, мили дами, той пие, пуши и говори глупости. Това се знае още от античността.

 8. Нева permalink
  17.07.2008 11:34

  http://www.kultura.bg/article.php?id=14553

  Най-смисленото, което прочетох за гейпрайда досега.

 9. kyky_pyky permalink
  17.07.2008 11:38

  О, котьо. Теб съм чакала цял живот!!!
  Ужас :-)

 10. geo permalink
  17.07.2008 16:59

  Нито съм чел Виктор Пасков, нито го бях чувал до сега. Смятам доста от т.н. „интелектуалци“ за позьори. Тъй че следващото, не се базира на познаване на текстовете на въпросния тип, а само на цитата в този б-лог.

  „Искам да е обла, женствена, да се глези без да става лигава, да е дяволита и лукава, без да е подла, да мърка, когато е време за мъркане и да съска, когато се налага.“

  Най-добрият ми френд от детството веднъж ми каза: „писна ми от кифли, които носят военни панталони, вместо рокли с гол гръб…“ Тогава му се изсмях яко. Малко по-късно, си дадох сметка, че е абсолютно прав. Забравихте си роклите някъде по пътя, мили дами. И превърнахте показването на характер в самоцелна характеристика. Тъй че не очаквайте да ви подаваме ръка на слизане. Щото кондукторите слизат сами. Понеже са горди, че карат трамвая. Дет се вика – дават посоката, найсе че вървят по едни релси дето са турени от преди и е ясно де е следващата спирка.

  Не е страшна еманципацията. Страшна е еманацията /бем ти и думата/ на груповата концентрирана егоцентричност с която се гордеете и парадирате. Втрещтен съм от начина по който самоцело интерпретирате изгодни вами текстове и разговори. Определено това е стъпка в съвременната еволюция :) А така! Напред!

  Просто вече не сте дами. А ний не сме господа. Заслугата е обща. Нядявам се, че сте доволни. Искренно се надявам. Иначе сте си загубили времето.

 11. Cry Me A River permalink
  18.07.2008 01:41

  Хахаха, това още докато го четях вчера-оня ден и си знаех, че ще има хленчове тук :)

  boryana-rossa поне се е изказала по хубав начин!

 12. mr. ice permalink
  18.07.2008 02:27

  Бе, Виктор Пасков е пръдльо, ама не можем да му се сърдим, че се е размечтал. От друга страна има някои прости извечни истини – ако една жена не е глезена от малка, тя се изражда… в изкуствен интелект. :) В смисъл естественият бива развиван самоцелно, извън пределите на естетиката, извън границите на разпознаваемост на женствеността. А това няма как да се хареса на много от мъжете – особено на по-разглезените, хаха.
  Ми така де, дори видни демократи са избрали Монро за компания, вместо някоя въоръжена до зъби ментално феминистка. Друг е въпроса ако тя си е въобразявала, че е такава понеже е модерно.

 13. therelativist permalink
  18.07.2008 03:22

  Why would you waste your time responding to something someone said? What are you trying to do, parade around your own values and push them on other people? Responding to things other people say is just so whiny, and it will make you unhappy. Everyone should say whatever they think, and nobody should ever respond to it. Ever. Except for me, right now…but otherwise, never.

 14. boryana-rossa permalink
  18.07.2008 06:08

  nicodile много вярно, браво!

  Аз като си помислих още малко, реших, че „оживотняването“ на човешкото поведение в този текст е също тема, заслужаваща внимание. Значи да бъдеш „кучето Шаро“ от нашата антропоцентристка (в случая и андроцентристка) гледна точка е много лошо, но ние сме тези, които сме създали въобще такава роля. Ние сме вързали горкото същество на верижка да ни брани къщата. Ние сме създали категорията „роб“. Тази роля понякога ни харесва, но при всички случаи няма общо с кучетата, които са потърпевши на нашето собсвено желание да основем света на садо/мазо правила.
  Жените в този текст са някакви хибриди между котки, змии и „нещо обло“, които уж са самостоятелни, но пък Шаро може да им гризне гръкляна във всеки един момент, дори и да е вързан за оградата.

  Аз не съм против метафорите, напротив, смятам ги за много силно изразно средствоа, но никак не ми харесват, когато изграждат стабилни стереотипи, използвайки властта на медиите. Аз съм сигурна, че „муцитата“ свършват като им кажеш „писе“, защото отдавна знаят какво е да си „котка“, „змия“ или „кученце“.
  Той въобще с разни други изказвания по пресата напоследък, във връзка с поколенията в изкуството например прави впечатление на умел „метафорджия“, който няма дрги аргументи, освен да обсипва противниците си с глупости като „изчадия от ада“ и тн

 15. Yana permalink
  18.07.2008 12:02

  Ох, мили мои, от някъде две седмици единственото, което правя, е да работя, да пренасям кашони в новия апартамент и да падам като умряла в леглото към 12. И влизам тук, и гледам какви ги е наплещил този… хм… наистина, айс, пръдльо Пасков, и ми иде вече да стана, да си вдигна стола и да почна подред да удрям. Но като прочетох коментарите и си паднах от смях. Велики сте, най-готините коментари на света! Абсолютен kick ass! :)

 16. I love Ivan Kostov permalink
  18.07.2008 13:32

  Искам да чукам Boryana Rossa докато Geo се разхожда с рокля с гол гръб по някоя улица. И му подават ръце! Гора от ръце!

 17. Anonymous permalink
  18.07.2008 16:26

  И комици с камшици :)…
  http://www.youtube.com/watch?v=XD5L2CxRMG4

 18. boryana-rossa permalink
  20.07.2008 06:21

  ivan kostov – koj e Geo?

 19. boryana-rossa permalink
  20.07.2008 06:23

  oh da, po-nagore… izviniavaite…

 20. Estranged permalink
  20.07.2008 11:03

  Боряна Росса, кучето по принцип е садо-мазо създание – такива са му инстинктите. Кучето е идеалния религиозен zealot.

  А на Пасков съм чел няколко разказа, които намерих за много добри, и ми е неприятно, че така ужасно се е ИЗЛОЖИЛ. Уви, мога да предположа, че всеки от нас е сляп и контролиран по някакъв начин от невежеството си, Пасков също.

 21. I love Ivan Kostov permalink
  20.07.2008 12:15

  boryana rossa, haresvash mi.

 22. Anonymous permalink
  21.07.2008 02:32

  Аз пък знам съвсем точно за каква жена говори Пасков,я прочетете внимателно,че той си го казва в прав текст,от Жената зависи всичко

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: