Към съдържанието

Една лоша и една ъхъ-ъхъ добра новина

13.07.2008

От Дневник научавам за огромно проучване сред учениците и студентите от Европоейския съюз, според което [б]ългарските и румънските ученици на 15-годишна възраст имат най-големи трудности при четене, разбиране и интерпретиране на текст сред връстниците им в държавите от ЕС.

Кофти.

Хубавата новина е, че България е на второ място по брой момичета в математически и технологични специалности/паралелки. У нас процента момичета в математическите и tech-специалностите е 41.2% от общия брой ученици, което е ДОСТА високо, сравнено с подобни показатели в глобален мащаб.

***

Не знам дали има смисъл да се гордеем от това, че има момичета в техническите училища, при положение, че образованието, което получават всички български ученици тъй или иначе е сред най-лошите в Европа. Някак странно позната ми се вижда тази картинка. На хартия всичко е наред. А на практика… по-добре не питай.

5 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  13.07.2008 10:44

  Постоянно говорят за реформи в образованието, постоянно нещо сменят, обновяват и кво? Нищо. Всъщност и аз не знам откъде би трябвало да се започне, но не аз взимам огромна заплата и доверието на гласоподавателя, за да определям насоката на българското образование.

 2. kyky_pyky permalink
  13.07.2008 14:28

  Българското образование беше основната ми тема за разговор през почивните дни.Това е разбираемо, при положение, че майка ми до вчера беше учителка.Казвам до вчера, защото я съкратиха – явно не е удобна на някой, пък и не е нужна – намират се хора за всичко(включително и да пишат оценки вместо нея???).Та мисълта ми е, че не бива да се чудим защо масово хората са неграмотни.

 3. lyd permalink
  14.07.2008 04:00

  „добрата“ е именно „ъхъ-ъхъ“… меко казано :(

 4. epistemic murk permalink
  14.07.2008 04:34

  сега в едно предаване по ббт интервюират някакъв млад професор или доктор май, и водещата го попита няколко пъти не е ли странно да му дадат научна степен на толкова млада възраст (30 и няколко) хаха младите научни работници са страшна екзотика:)
  а някъде четох, че бг е последна в европа по държавно субсидиране на наука..

 5. petya permalink
  14.07.2008 13:02

  yana:
  При нас ситуацията е малко маймуни-с-трици-ловим. Сумите, които се инвестират в образованието са просто смешни. Мисля, че в същото проучване се споменава, че инвестираме най-малко в образование от всички държави в ЕС. А има нужда от толкова много промени: програмата, учебниците, заплатата и възможностите за след-дипломно обучение на учителите, материалната база в училищата, извънкласните занимания…

  куку_руку:
  Едно птиченце ми разказа какво се е случилo. Просто е ужасяващо… Но всички сме свикнали на масови злоупотреби със служебно положение и си мълчим, когато сме жертви или свидетели на корупция. Трябва да превъзмогнем себе си и да се научим да се борим за правата си. Наистина се надявам, че ще намерите начин да потърсите справедливост, защото случилото се е просто потресаващо.

  Иначе, по-общо, направо ненавиждам отношението на средностатистическия българим към учителите.

  lyd:
  Нали! Интересно ми е с какво „оправдание“ ще излезе министъра на образованието, защото, както знаем, на нас все някой друг ни е виновен…

  epistemic murk:
  Ми то си е екзотика. Младите хора, които се занимават с академична дейност в България са истински герои. Пишат и работят не благодарение на, а въпреки условията, пред които са поставени. Никаква финансова, институционална или интелектуална подкрепа… То същото се отнася и за университетските преподаватели по принцип.

  Преди няколко години с приятели бяхме на вечеря у една преподавателка по история на изкуството в Академията. Госпожата се оплакваше, че вече няма място по етажерките за книгите си и се чуди къде да ги слага. И тогава аз я попитах дали не може да занесе част от тях в офиса си, в университета. При което тя само ме погледна над очилата си и ме попита Абе, момиче, ти от луната ли падаш?! Тя дори няма кабинет в университета…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: