Към съдържанието

Чудя се за медиите

30.06.2008

Във вторник вечерта в 21.30, ще участвам в предаването АЛАРМА по програма Христо Ботев на БНР. С Ася Чанева ще коментираме събитията преди, около и по време на гей прайд парада. Освен очевидните неща, на мен много ми се иска да поговорим за ролята на медиите в случая.

В България хората не са свикнали да говорят за ЛГБТ проблеми. Така е, факт. Без значение дали сме ПРО или АНТИ, ние за такива неща не си говорим. Не сме информирани, не сме научени, не знаем как.

Кампанията на Расате и Ко, артикулира една проста, но разбираема АНТИ-ЛГБТ позиция. Много хора не я приеха, но не я и отхвърлиха, защото в общественото пространство не й се противопостави аналогично проста и разбираема ПРО-ЛГБТ позиция. Всички бяхме толкова ангажирани с опитите си да надвикаме Расате и да го накараме да ни излуша, че не успяхме да кажем в две изречения, на прост български език какви са тия хора и за какво се борят.

Не знам къде изчезнаха политолозите, медийните експерти, представителите на парламентарно представените формации, представителите на НПО-та, гей-селебритата и въобще съзнателните български граждани, че почти нищо не казаха по темата. Аз имам две предположения. Едното е, че са се били скрили някъде доста далече и не са искали да вземат отношение по темата, защото не са знаели какво аджеба да кажат. А другото е, че журналистите не са си направили труда да ги потърсят за мнение и са предпочели да минат тънко, правейки си репортажите по прес-съобщенията от БТА. Предполагам… и в двете има някаква доза истина.

Че трябва да се говори много и още, и още за правата и проблемите на ЛГБТ общноста е ясно. Преди да започнем да говорим по същество, обаче, трябва да си изчистим термините и да поставим някаква рамка на разговора. А това нещо няма кой да го направи за нас, освен медиите.

Пък ние, с блоговете, ще помагаме кой с каквото може. То се е видяло. ;)

38 коментара leave one →
 1. Stalik permalink
  30.06.2008 18:16

  [url=http://stalik.wordpress.com/2008/06/28/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82/#more-302]Тук[/url] по-надолу можеш да прочетеш интервю с Гого Лозанов. Точно това му е мисълта… :)

 2. Bruce Wayne permalink
  01.07.2008 03:12

  колко години ти отне, да разбереш, че мислещите журналисти в страната са примерно 10 човека?

 3. Anonymous permalink
  01.07.2008 03:19

  Опитах се да симпатизирам тия дни на гей общността. Опитах с вси сили да следя медийните изяви, да прочета форумните дискусии и също тук, в блоговете.

  Още много работа трябва, Джемини.
  Дотук – лек ветрец вейна.

  Каквато и идея да имаше, не излезе послание.
  Поне до мен не стигна. И го казвам с респект. Когато нещо ме интересува, информирам се. По повече от един начин.
  Излезте от непрозрачността с някакви ясни инициативи.

  Расате и Ко показаха цяла седмица как се мобилизира вниманието на леко заспалата тв аудитория. Журналистите им се въртяха на пета.
  Полицията също видя шанс да демонстрира пълна бойна готовност.

  Прайдът няма да бъде запомнен с друго. За жалост

 4. petya permalink
  01.07.2008 03:22

  stalik,
  Мерси за линка. Много добро интервю!!! Аз бях скептично настроена, заради един текст на Гого Лозанов за изложбата на Пиер и Жил в СГХГ, който ми се стори малко… хммм…проблематичен. ;) Но мнението в това интервю е много смислено.

  Bruce Wayne:
  Оффф… абе, имах такива подозрения, но през изминалата седмица понеже всички в един глас говореха по тази тема и „качеството“ стана много очевидно.

 5. mr. ice permalink
  01.07.2008 05:35

  Доколкото успявам да забележа Георги Лозанов е проявил същински ad hominem срещу може би не чак толкова гениалните, да не кажем бездарни, творци Пиер и Жил. Позволил си е даде обяснение за корените на въпросното изкуство, а именно хомосексуалността им. Нямам представа колко невинни души са били скандализирани от това сквернословие но, очевидно някой математик трябва да опише вероятностния формализъм на ad hominem, за да няма противоречие с наивните силогизми на понятието.

  Чудя се докога хората от едната крайност ще се изстрелват автоматично в другата. Такова поведение е характерно за прости механизми, но ми се щеше да вярвам, че човекът има по-сложно и интелигентно поведение. След като хората гей са вече извадени от списъка на болните и криминално проявените и са вписани в закона като равноправни граждани, трябва ли всеки екскремент който отделят в следващите сто години, да бъде политически-коректно възприет за изкуство, истина, подарък към човечеството и т.н? Ако бях от тези хора определено щях да бъда обиден от подобен род „извинения“ за миналото. Те са също толкова наивни както и хомофобията и очевидно не премахват границата на разделението, защото са еднакво далече от нея, както и дискриминацията, само че с обратен знак… Позицията на медиите трябва да е точно такава, но разбира се тя няма да бъде, защото медиите тук са все още в детска възраст, а когато пораснат малко, ще последват стъпките на Откровен Феминист и чак когато спрат да бъдат тийнейдж и навършат пълнолетие ще се спре с това безумие.

 6. mr. ice permalink
  01.07.2008 06:23

  последният ми коментар беше много тъп. моля да бъда извинен.

 7. mr. ice permalink
  01.07.2008 06:39

  Точно за това става дума. Интелектът остъпи място на гейщината, която неволно бе издигната в култ. Кой нормален човек би имал нужда да използва името ми за да обори нещо, което няма потенциала да разбере?

 8. 01.07.2008 06:46

  http://www.bnr.bg/HristoBotev

  Предполагам, че тук ще може да се чуе предаването довечера. 21.30

 9. 01.07.2008 07:52

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-06-28&article=238103

  ето пък това е една чудовищна гадост. боян незнамсикойси не е с акъла си и то се вижда. но на т.нар. „божи хора“ какво им става?

 10. Anonymous permalink
  01.07.2008 09:26

  За да се добие представа за вижданията на повечето противопоставящи се на парада, е достатъчно да се прочетат коментарите тук:
  http://www.dnes.bg/article.php?id=53609&page=1#comments

  Хетеросексуалният човек се нуждае от релевантен за него контекст, за да разбере защо гейовете изобщо искат да „парадират“. Най-релевантните примери от близката българска история, за които се сещам са самотните майки (някога наричани к..ви) и техните деца през 60-те и 70-те години и разведените родители и техните деца след 80-те.

  Днес, когато почти всеки 10-ти женен някога вече е разведен почти никой не сочи разведените с пръст и не ги обявява априори за неморални.

 11. Anonymous permalink
  01.07.2008 13:00

  А ТОВА чели ли сте??
  „НАШАТА БОРБА“?

  http://bg.bgns.net/Za-nas/Borba.html

  ПП. Боян т.нар.“Расате“ се казва Боян Станков. Хубаво е така да говорим за него, за да не си въобрази, че някой му е повярвал и на униформите, и на борбата. А най-хубаво е да не говорим за него, скатологичните теми не са елегантни.

 12. epistemic murk permalink
  01.07.2008 14:54

  чанева не спря да прекъсва, кой я е направил водеща?

 13. epistemic murk permalink
  01.07.2008 15:06

  водещата пожела на всички да „останат толерантни“ :)))
  петя, теб трябва да те направят водеща щото имаш хубав глас и имаш кво да кажеш;)
  a чу ли как тази българка от испания говореше български с испански акцент хехе много сладко:):)
  за закон като в испания ще почакаме сигурно още 1-2 поколения..

  малоумен коментар написах, но това е защото не мовах да изслушам цялото шоу. дали имат архив?

 14. cybercrackerbg permalink
  01.07.2008 15:30

  Предаването беше добро, хареса ми. За съжаление, като човек, който съм закърмен с радиото и с този вид журналистика трябва да кажа, че беше прекалено сбито във времето. Много дискурси, прекалено тежки материали за единица време се излъчиха. Бе сложно дори за моето набито ухо да поставя бариерите и изслушам внимателно палитрата от мнения. Рядко се случва в родните електронни медии водещите да успеят да структурират програмите си така, че „живите“ им събеседници да имат достатъчно време да развият мисълта си. Времето буквално притискаше Ася Чанева до стената, мелетата [същращение, за незнаещите идва от магнетофонна лента] бяха програмирани така, че не достигнаха минутки за живия диалог в студиото. Затова, според мен, решението трябваше да бъде да запишат твоето участие предварително и то да бъде разпръснато сред другите сегменти.
  Втори вариант – можеше някои мелета да отпаднат „в движение“, за да имаш време да развиеш. Онова, което се случи всъщност бе прескачане от тема в тема, което е нерадиофонично и непочтено към аудиторията. Тя и без това е консервативна, предубедена и необразована на ЛГБТ тематика.

 15. Anonymous permalink
  02.07.2008 07:40

  Здравейте, Петя!
  Може ли да помоля за линк към предаването, ако е качено някъде?

 16. Миро permalink
  02.07.2008 09:38

  Мда, и аз искам да помоля за линк?

 17. Anonymous permalink
  02.07.2008 10:41

  Predavaneto e product na BNR i nqma kak da bade kacheno tuk ili nqkade drugade. Sajalqvam za onezi, kmoito ne sa go slushali.
  Drug pat – slushajte, ALARMA e vseki delnichna vecher
  ot 21.30 do 23.00
  po programa „Hristo Botev“
  a az sam obiknoveno vav vtornik i v 4etvartak.

  Pozdravi na vsi4ki:
  Assia Chaneva

 18. desislava permalink
  02.07.2008 13:37

  ася чанева:

  потресаващо изказване, но това са те българските медии.

  BBC radio 1…6 си качват най-слушаните предавания на подкасти. хората като мен, които например са фенове на ръсел бранд и джонатан рос, но никога не са си вкъщи събота вечер по обясними причини, си го свалят и го слушат на мп3 плейъра си или както им е удобно. аз например слушах бранд от миналата седмица днес докато бях в магазина. макар че да сравнявам BBC и бнр е леко казано наивно.

  същото се случва в по-разумната част от света, където на медиите им е ясно, че те са там заради хората, а не обратното.

  така че следващия път аз пак няма да ви слушам, за което сте си виновни вие. вече въобще не е актуално да си неконкуренто способен.

  латницата и тя не е модерна.

 19. petya permalink
  02.07.2008 14:45

  Както казя Ася, за съжаление няма запис на предаването. Политика на радиото, уви.

  На мен ми беше много интересно, защото чух мнения на хора, които до момента не бяха получавали възможност да изразят позицията си. Освен това мисля, че и предаването беше доста информативно… за хора, които се чудят защо прайд, какво точно е Стоунуол и т.н.

  Cybercracker:
  Съгласна съм с теб, че нямахме достатъчно време. Всяка една от зачекнатите теми е огромна!!!

  Ася, Жана, Cybercracker и другите, които успяхте да слушате:
  Кои изказвания ви направиха най-силно впечатление? Виктория, която е женена в Испания? Расате? Миро?

 20. cybercrackerbg permalink
  02.07.2008 15:25

  Миро бях аз, няма как да се впечатля от себе си. иначе най-много ме изкефи Виктория, която на тръгване от Червената къща беше адски изплашена от случващото се. Целунах я за довиждане.

 21. petya permalink
  02.07.2008 15:52

  Ха! Докато слушах твоето мнение си мислех колко е жалко, че точно тези думи не бяха чути в седмицата преди прайда. МНОГО ми хареса.

  Анти-действията на БНС и Ко са в абсолютен разрез с демократичните ценности на държавата ни, много добре го каза. В това число включвам и абсолютното бездействие на политиците ни.

  Всички онези, които активно се противопоставят на комунистическото ни минало, в което всички ни модифицираха като по калъп, би следвало да бяха заявили много силна подкрепа на събитие, на ДЖЕМИНИ и въобще на общноста…

  Боряна…да. Очарователна просто!

 22. epistemic murk permalink
  02.07.2008 17:48

  деси :D:D:D

  петя, аз слушах тебе за малко и не помня преди или след тва един мъж май (не знам дали е бил миро) и после чух виктория от испания, която чанева успя леко да я екзотицира, ма ся кво толкова.
  в смисъл, вместо да те прекъсва на секи 5 секунди, ася чанева можеше да ти даде да се доизкажеш, а пък как виктория се е запознала със жена си не беше толкова важно според мен. или т.е. беше важно да се види, че и лесбийките са съвсем нормални и тн, но ти беше посредата на думата ти и аз исках да те чуя и не можах..
  cybercrackera е прав, прекалено натъпкано ми се стори и на мен предаването (дори и за 40 мин), може би трябваше да го разцепят на няколко части с различна тематика разпределени на няколко дни, защото накрая се обърквах.
  да речем ти говореше вече не помня за кво, май за станишев, и чанева те прекъсна и въобще не разбрах кво се случи и се върна времето назад в парада и виктория. малко несвързано, ама може и аз да не съм следила внимателно, макар че се опитвах.

  cyber, ти казваш, че „Времето буквално притискаше Ася Чанева до стената, мелетата [същращение, за незнаещите идва от магнетофонна лента] бяха програмирани така, че не достигнаха минутки за живия диалог в студиото“

  ми тия мелета не могат ли да се контролират така че те да се съобразяват с хората, а не хората с тях?
  после, ако чанева толкова я е притискало времето, защо вместо да подкани петя да не се мотае примерно и да каже по-набързо, тя я прекъсваше често, за да говори тя (чанева) някакви неща, които според мене нямаха много връзка?

 23. cybercrackerbg permalink
  03.07.2008 01:24

  Мила Петя, не знам дали в неделя сте попадали на предаването „На четири очи“ по Нова тв. Темата за прайда бе опошлена, представена като прищявка и ненужна показност.
  В знак на възмущение аз и Станимир Панайотов написахме писма до водещата Цветанка Ризова.
  Вижте участието на Евгени Минчев и Любен Дилов, за да оформите своя позиция по въпроса.
  Всеки, който не е съгласен с начина, по който се разглежда гей проблематиката във въпросното предаване, може да изпрати мейл на: na4ochi@ntv.bg

 24. epistemic murk permalink
  03.07.2008 03:30

  cyber, гледах предаването, четох и писмото ви (много е силно и хубаво) и абсолютно ви съчувствам на обидата. обаче, този медиен активизъм не съм сигурна дали ще промени много неща.
  то се видя (то не че не сме знаели де), че конвенционалните медии са a big bag of shit и с 1-2 изключения, не може да се разчита особено на тях.
  ризова в неделя не знам да е направила някакво изключение от обичайната нафталинената журналистика и празни приказки и коментарчета, които да ти скъсат нервите.
  та така
  ти пишеш добре, ама защо последния ти пост в блога ти е от преди 2 месеца близо? бъди МЕДИЯ ти, миро, не разчитай само на хора, по-некомпетентни от тебе да бъдат адекватни на очакванията ти.
  капитал и другите вестници се осраха яко в позициите им за парада, ама гледа ли новините по тв за парада? в повечето емисии новината беше или последна или някъде на майната си в емисията. нацистко нападение и марш за права последна новина! хаха, бе майната им на „медиите.“
  толкова съм разочарована от тях, че няма накъде. не мисля, че в държава, където се дава медийно пространство на нео-нацистите от бнс (ббт, бта), а атака си имат даже тв, медиите са salvageable.

  дневник промениха думичката „хомосексуалист,“ ама излязоха ли със собствена позиция и анализ? добре че беше панайот и мъдрите момичета да публикуват техните писма и да си измият ръцете от дневник, щото позицията на икономедия стана ясна не само с карикатурите им, но и с бездействието им. за останалите вестници няма смисъл да се коментира

 25. epistemic murk permalink
  03.07.2008 03:36

  PS. както крайно депресирана казах веднъж в блога ми, САМИ СМЕ. мнозинството стандартни медии нито е на наша страна, нито споделя позициите ни, нито ще си направи труда да види аджеба за кво става въпрос или да се информира малко по темата, преди да направи супер малоумното си предаване (като ризова).
  и моля, който мислещ човек още не си е направил блог да побърза
  :)

 26. boryana-rossa permalink
  03.07.2008 10:27

  Не усплях да гледам/слушам много от предаванията за които става въпрос, но за мене е важно в случая да кажа нещо по повод на медиите не само по този случай, а изобщо. Много от журналистите се отличават с изключителна и неизлечима некомпетентност по редица основни въпроси. Тяхната неграмотност ги прави също толкова политически манипулируеми както и всеки обикновен неграмотен човек, който няма желание да се прости с неграмотността си. Заради това е трудно да се говори, че има свобода на словото – то се е самопоробило в собственото си нежелание да бъде образовано. Освен това в самите медии е трудно да се чуят противоположни мнения. Обиконовено се започва една песен и се преповтаря хиляди пъти, най-често защото е ВЕЧЕ съществуваща щампа или предразсъдък. Малкото разумни и образовани гласове стават маргинални, защото често не могат да създадат лоби. Според мен това е най-главния проблем. Как се създава лоби? Кога то става авторитетен глас, а не единична песничка на някой(няколко) “странно” мислещи хора? Лоби не се прави само от журналисти. Прави се преди всичко от редови граждани, които имат чувство за солидарност и желание да произнесат публично своето мнение. Солидарността е нещо, което ми липсва най-много в България в момента.
  Май Петя каза по-нагоре защо не са изказали мнението си гей-селебритата. Аз пък четох какво кзал Евгени Минчев (който от целокупния български народ се смята за баш-гей-селебрити, та би трябвало да бъде по подразбиране солидарен) в шоуто на Слави. Значи Евгени Минчев и Слави Трифонов е “гарантирано обществено мнение” на квадрат. Тези двамата чичковци са “непреодолими авторитети”, така че каквото са казали почти 100% става обществено мнение.
  http://news.vestnik24.com/lifestylebg/lifestyle_600077.html

  Минчев бил против гей парада. Това говорело за ““добре усвоени европейски пари и от двете страни – и от противниците и от привържениците на гей парада“. Важно е да се отбележи, че той е “консултант” , и дава акъл на богатите българи как да си харчат парите – водел ги в Лондон по скъпи мгазини да си купуват часовници, което е описано във съшия материял, навярно Минчев не е пропуснал да се похвалии на живо в ефира на Слави. Може би стигам прекалено далеч, но в този случай ми се струва, че наблюдаваме едно много хитро манипулиране на общественото мнение: “пари не трябва да се харчат за обществена дейност, това са срамотии, парите са за купуване на часовници от Лондон!” Как при такава сериозна консултация от всепризнатия “консултант” за харчене на пари някой може да бъде солидарен с каквато и да било кауза и да я подпомогне финансово?

 27. mr. ice permalink
  03.07.2008 14:11

  От медийните изяви на Евгени Минчев разбираме, че не гей персоните имат проблеми и нужди от паради, а бедните. Знаех си, че накрая ще излезе нещо съвсем прозаично…

 28. cybercrackerbg permalink
  03.07.2008 14:35

  И този път Евгени Минчев заблуждава. Всички разходи по организацията и провеждането на прайда се поемат от доброволците на „Джемини“.

  Нито със стотинка не е ощетена държавата, респ. данъкоплатеца за работата на полицейските части. Това лесно може да се провери в СДП – звено „Охранителна дейност“, на които дължим 1381,54 лв.

  Призовавам онези, които биха желали да помогнат за набирането на тези средства, да дойдат в офиса на бул. „Васил Левски“ 3, ап. 7 между 11 и 19 часа в работен ден или да се обадят на тел. 02/ 987 68 72.

 29. Anonymous permalink
  03.07.2008 16:18

  Не знаех, че всичко е за сметка на доброволците!?

  Ако това е вярно и няма никакви проектни пари, както се твърдеше, ще се включа в покриването на разходите.

  Ще говоря и с всички познати, които се чувстват солидарни също да го направят.

  Джемини няма ли банкова сметка? Предпочитам да направя превод.

 30. Yana permalink
  03.07.2008 18:03

  Ne razbrah kakvo im e loshoto na proektnite pari?!

  Te riadko se razdavat na principa „na vi parichki na danykoplateca, da si harchite“, a se otdavat za opredeleni deynosti, naprimer nasocheni kym vidimost na opredelen problem.

  Da ne govorim, che proektnite pari sa nuzhni, zashtoto bylgarinyt niama kultura da dariava, za da izraziava politicheski ili socialni idei. Bylgarinyt dariava, bez nikakva dalnovidnost, za da zamazva nesvyrshenoto ot dyrzhavata – za bolni deca nay-veche. Govorim za milioni i milioni levove, naliati tam, ot kydeto dyrzhavata krade.

  Mezhduvremnno grazhdanskoto obshtestvo ni go razviva nemskiat danykoplatec. Na nas ni se svidi.

 31. cybercrackerbg permalink
  03.07.2008 23:21

  Гей прайдът не е проект, съответно не се финансира целево от никого.
  Какво значи „ако е вярно…“? Щом съм го написал, значи е така.

 32. Yana permalink
  04.07.2008 11:20

  Noviat broy na Kapital sydyrzha dobri materiali po temata. Vse pak vzeha yasna pozicia, no mozheshe povechko da pogovoriat za realnostite na gay semeystvata, dazhe da im dadat lica, za da se vidi, che tova sa normalni hora, koito imat syshtite mechti kato heterosexualnite.

 33. Anonymous permalink
  04.07.2008 12:18

  ОК, Cyber! Видях, че има публикувана сметка.

 34. epistemic murk permalink
  04.07.2008 13:26

  по-тъпа статия не бях чела по темата..
  капитал са kaput

 35. epistemic murk permalink
  04.07.2008 14:51

  това беше за икономическата статия, не видях, че има и друго.
  брей не знаех, че кафявичките са пребили някой, не е трябвало да си тръгват сами тия двамата… ужас….

  като цяло анализа им на скинхедс е нищо и половина; казват че „Според близки до подобни банди заканите срещу гей шествието нямат зад себе си никакви политически подбуди, а са водени от генерално отрицание спрямо всякакви маргинални групи и жажда за насилие.“
  това показва неразбиране на ситуацията. нищо не става „просто ей така.“ както и да е.

  „от едната страна с банери в ръце са едни миролюбиви хора с различна сексуална ориентация; срещу тях с боксове, ножове и бомбички са групи агресори; над всички бди полицията; а църквата сочи укорително с пръст участниците в парада, но учудващо не и тези, които тръгват с истински ножове срещу него. Звучи нелепо, нали.“

  това изречение ми харесва, дъвкахме го и ние, но не ми харесва, че спира със „звучи нелепо“ и не прави опит да разбере защо така се е получило.

  да се твърди, че живеем в различни времена е нелепо, обаче. ако пищещите бяха свидетели на нацистки погроми там какво биха написали? че германия се е върнала 60 години назад?
  и хомофобията в българия и парадите в германия са съвременни явления, чиито причини също са съвременни.

  но, статията като цяло е ок. много, много по-добре от ризова например. хареса ми, че не се уплашиха да разкритикуват и осмеят расате. и то стана както го казаха от капитал: расате извлича лични дивиденти от ареста му.

 36. epistemic murk permalink
  04.07.2008 16:55

  абе а видяхте ли това
  „Също толкова нелеп е и целият дебат за и против хомосексуалността. Това е все едно да спориш

  За и против лошото време

  Двете неща съществуват, без някой да може да ги спре. „

  ХАХАХА, ебати аналогията… какво ни казва тя за автора, щом хомосексуалността е като лошото време: нещо кофти, ама сме безпомощни пред него..

 37. Martin permalink
  05.07.2008 19:27

  щом хомосексуалността е като лошото време: нещо кофти, ама сме безпомощни пред него…

  Не може да не си чела поне нещо от Богомил Райнов. Няма нищо по-хубаво от лошото време. ;)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: