Към съдържанието

Пост-прайд

29.06.2008

Ако получавате всичката си информация от по-големите осведомителни канали, ще останете с впечатление, че вчеращния Гей Прайд Парад е бил голямо меле. А това съвсем не беше така.

– На парада имаше МНОГО хора. Четох „репортажи“, че били присъствали само 50-ина гейове, а останалите били националисти и журналисти. Не знам как журналистите разбраха кой е гей и кой не е гей, сигурно имат много добре развит гей-дар, но определено имаше много повече хора. Моста, от където тръгвахме, беше пълен. Нашата група беше сравнително напред, но като обърнехме поглед назад не виждахме края на колоната…така че може би някой трябва да потърси по-акуратна цифра за броя на участниците. В едно от интервютата, които гледах с Аксиния Генчева, тя каза, че на първия гей прайд в Ирландия е имало 5 човека. Което ме кара да се чувствам горда, че все пак не сме съвсем в точка 0.

– Хората, които участваха в парада бяха от всякакви полове, сексуална ориентация и т.н.. Имаше гей-двойки с децата си, хетеро-двойки с децата си, възрастни мъже и жени, които участваха в парада от съпричастност, доста хора от други държави.

– Като цяло хората се страхуваха и бяха доста напрегнати през цялото време, заради бомбичките и моллотовките, но въпреки това се чувстваха защитени и стриктно изпълняваха инструкциите на полицаите.

– Имаше подвиквания и провокации отстрани. Но те бяха по-скоро изключения от общата реакция на любопитство, изненада и може би объркване у случайните минувачи. Много хора се спряха да погледат. Много от тях махаха на участниците в парада, усмихваха се и изразяваха подкрепата си.

– Без да говоря от чуждо име, стори ми се, че хората, участващи в парада имаха усещането, че каузата, която подкрепят и начина, по който го правят е наистина нещо голямо и важно. Всичко около мен казаха, че догодина задължително ще се включат отново.

Това, което очаквам да се случи тази седмица е да разберем малко по-подробно:

– Какви мерки ще се вземат срещу кампаниите на ултра националиститите?
– По какъв начин ще се реагира срещу агресивните типажи от парада, така че виновните да си получат заслуженото, но без да се създават условия за търсене на отмъщение?
– Какъв коментар ще даде Комисията за Защита срещу Дискриминацията?
– Кои български политици ще заемат някаква достойна позиция по случая? Защото Станишевото изказване е голяма излагация и съм убедена, че след въпросното изказване някой в ЕС пак си е викал Ново 20 от България
– Коя печатна медия ще има доблеста да направи наистина добър сериозен анализ на значимоста на това събитие?

Защото то наистина е изключително значимо.

Адмирации за re:tv за последователното отразяване на събитието и за това, че бяха единствената трибуна, където през изминалата седмица се чуха и разумни мнения по темата.

47 коментара leave one →
 1. epistemic murk permalink
  29.06.2008 06:20

  има досъдебно производтво срещу расате, каквото и да означава това..

 2. Dora permalink
  29.06.2008 07:07

  Прочетох ето това:
  http://homily.cult.bg/siv/?p=1094

  от блога на Стефан Иванов и ми стана истински тъжно. (Не съм в София и не можах да дойда.)

  Честит имен ден, Петя! Толкова е хубаво, че има хора като теб!

 3. трамвай/ка permalink
  29.06.2008 07:20

  Ако хомосексуалната ориентация и педофилията са взаимносвързани аз съм трамвай … или бяла мечка… или хладилник или там нещо мултифункционално!

  Отдавана не бях следила новини от далечна България, но за отрицателно време и части от безсънните ми нощи се запознах със случая и макар скиптична към blog-а ти в началото, Петя, ти успя да ми дадеш вдъхновение за един малък, бъдещ научен труд!

  Макар и банално, благодаря ти, че си там и дейна, както на мен ми се иска да бъда …

 4. Хермиона permalink
  29.06.2008 07:23

  Беше прекрасно, впечатлиха ме както хората в парада, така и полицаите, които така стриктно си вършеха работата. Особено мило ми стана от възрастните хора и моите връстници (дори мои познати и приятели засякох), които не смятат, че това не ги засяга. Права си, че всеки смяташе каузата за важна. Никой не беше попаднал там случайно. Единственото, за което съжалявам, е, че не успях да се запозная с теб, Петя. Но… друг път.

 5. epistemic murk permalink
  29.06.2008 07:40

  я, верно днес е петров ден!
  Честит имен ден и от мен, Петя
  :D:D

 6. nookofselene permalink
  29.06.2008 07:52

  Честит имен ден, Петя! Да ти е живо името! Поздравявам те^^
  Видях парада чак на Червената къща, не мога да преценя колко бяха хората, заради многото полицаи. Радвам се, че са били повече от 50 и се радвам още повече, че е минало без травми за никого.
  Наистина си беше напредък това, което се случи – опитите за предотвратяването на парада се провалиха, нямаше побоища като в Сърбия, МВР си свършиха добре работата. Станишев не му знам изказването, ама то нашите политии не блестят с адекватни реакции принципно, така че…
  Линквам ти статията.
  Продължавамй в същия дух! (:

 7. Radko permalink
  29.06.2008 08:21

  Искам да посетя сега парада на хетеросексуалните.

  След като гейовете „изпарадираха“ своята обратност, потъпкаха обществен ред, православна църква, човешки морал и природни закони,

  ИСКАМ ДА ЗНАМ ДОКОГА ВСЯКАКВИ МАЛЦИНСТВА, ГРУПИЧКИ И ГРУПИРОВКИ ще имат повече права от нормалния средностатистически българин?!!?

  Чувствам се дискриминиран, защото няма парад на нормалните хората в България и искам съответната комисия да се намеси! :(

 8. kgrady permalink
  29.06.2008 08:59

  ИСКАМ ДА ЗНАМ ДОКОГА ще мислиш че гейовете не са нормалния средностатистически българин?!!?

  И кученце. Искам кученце, нова кола, и бира. Голяма бира.

 9. Stalik permalink
  29.06.2008 09:03

  Страшно вдъхновяващ пост! Благодаря ти!

 10. anchett permalink
  29.06.2008 09:10

  радвам се, че всичко е протекло по този начин:) Честит имен ден и от мен, Петя! Бъди все така смела :) аа и аз искам кученце и бира хехе

 11. epistemic murk permalink
  29.06.2008 09:32

  „Снощи журналистка от НОВА ТВ пита мен и една приятелка: Момичета, вашата сексуалност нестандартна ли е?“

  хахахахахахаахахахахах ехехехехехе не е истина
  ужас…
  верно ли ви попита такава простития??
  абе журналистите понякога са… фани единия удари другия

 12. Ina permalink
  29.06.2008 09:42

  радко,

  заповядай на демонстрациите за 24ти май, деня на армията, на съединенито и тн, където всичко е адски морално и нормално. развявай байрака и се радвай, че си средностатистически българин. :)

  оу, и аргументът за природните закони наистина е най-силната част от пост-а ти. ;)

 13. desislava permalink
  29.06.2008 10:13

  честит имен ден и от мен:))

  и аз искам куче, ама голямо, защото вече имам едно по-малко. бирата е задължителна днес, все пак е неделя и има финали на европейско:)

  ей, всички да гледате мача днес:)

 14. newsflash permalink
  29.06.2008 11:04

  Гей двойки с децата си?!?!!?!?! Ето това вече е световна новина.

 15. nage permalink
  29.06.2008 11:43

  В разгара на „мъртвия“ (откъм събития) летен сезон журналистите глътнаха историята с охота. Иначе аз бях разочарован. Нямаше нито гейове, нито парад, нямаше балони, музика, екстравагантност. Само огромно сборище от камерамани и полицаи. Гейовете се бяха изпокрили. Днес гледах снимки по медиите – само една целувка запечатана и то между момиче и момче!?! И ако на това му викате успешен гей парад :? Повече ми мязаше на траурно шествие…
  Иначе евала за усилията, не ме разбирайте погрешно – нямам нищо против да се „борите“ за правата си и т.н. Просто очаквах, че покрай цялата сивота наоколо, поне българските гейове не са скучни… Грешка! :/

 16. nage permalink
  29.06.2008 11:45

  послепис – А може ли да обясните на един хетеросексуален какво смешно има в това – „Снощи журналистка от НОВА ТВ пита мен и една приятелка: Момичета, вашата сексуалност нестандартна ли е?“ :? :)

 17. Ники permalink
  29.06.2008 12:08

  Петя, поздравления за откритата ти силна позиция и вдъхновения репортаж от събитието :))))

  Това което лично на мен не ми допадна е че почти автоматично нападаш всеки който не подкрепя парада с етикети – излагация, анти-европеец, дискриминатор, хомофоб.
  Доколкото се сещам ти силно критикуваш необоснованото лепене на етикети от други хора които изразяваха мнение…

  Ето и няколко мои размисли през последните дни:

  Гей прайд парад – нещо в това име ужасно ме притеснява… Гей прайд? Гордост за това че си гей? Ако не съм го разбрал.. повярвай ми и много други не са…

  Дискусията – голямото постижение на този парад… за съжаление много от мненията които се чуха бяха архаични и изумяващо късогледи (БНС, църквата..) Толкова бих искал сблъсъка на идеи да е на малко различно ниво…

  Този парад най-добрия начин ли е за промяна на общественото мнение и тихата дискриминация? Лично мое мнение, че със сигурност не е… ако трябва да съм още по краен този парад ми се стори самоцел, а не част от една ефективна стратегия… но дано да греша :)

  kgrady – гейовете не са средностатистическия българин… не че статистиката има нещо общо с правата на хората…

  ina – 24 май, армията и съединението са празници които обедняват хората около някаква обща споделена гордост.
  Така че да ги сравняваш с парад в който основната цел е да изтъкнеш някаква разлика, която твърдиш че не те прави различен… Ако сексулаността е причина за празнуване.. тогава нека има и „хетеро прайд“ парад :) но такъв парад с пълно право ще се изтълкува като дискриминация разбира се..

  И накрая.. нека търсим неща които да ни обединяват.. а не които ни различават… ще е по-лесно :)

 18. desislava permalink
  29.06.2008 12:18

  понякога като чета коментарите имам чувството, че въпреки разликата от половин континент пак ми е станало по-ясно за какво става дума в сравнение с хората, на които половината събития им се случват под прозореца.

 19. Roshla permalink
  29.06.2008 13:22

  @Ники,

  1. За името – прайда е част от международно движение с това име. Въпрос на желание как да го разчетеш. Аз лично го чета така: „мога да ходя с гордо вдигната глава независимо, че съм хомосексуален, а не да трябва да се срамувам и да си налягам парцалите и да се крия в миша дупка.“ Пак ще кажа – въпрос на желание.

  2. За дискусията – напълно съм съгласна с тебе, че се чуваше почти само и единствено гласът на националистите. Смятам, че за това са виновни медиите, които само на тях решиха да дадат трибуна, защото имаче нямаше да има толкова скандал и нямаше да е интересно, нали? Алтернативата е да повярваме, че наистина това е преобладавашото мнение на повечето българи. Аз не мисля така, но МОЖЕ И ДА Е.

  3. Дали парадът е най-добрият начин. Тук мога да ти дам два отговора:
  а) въпросът ти е безпредметен, защото такова е било желанието на организаторите и то е разрешено от закона. Край на дискусията.
  или б) кажи ми кой парад, митинг, шествие или подобна организирана проява не е демострация на различие? Ако утре млекарите си спретнат шествие, те ще демонстрират принадлежността си към някаква група по някакъв признак, по който се различават от останалите. Или фолк-певиците. Или ромите. Или хората с увреждания. Или майките на близнаци. Можеш да си продължиш списъка. Аз само искам да знам откъде накъде майките на близнаци ще ми навират в очите факта, че са майки на близнаци?

  4. И последно. Любимия ми въпрос. „Защо няма парад на хетеросексуалните?“ Айде ти си отговори. Защо, наистина, няма? Сега ще ти кажа – защото никой не го е организирал. Щом имаш желание – организирай. Мога да те уверя, че нито един хомосекскуален няма да дойде да те замеря с бомбички.

 20. Valeria permalink
  29.06.2008 14:28

  Ники, ти и много, изненадващо много хора не сте разбрали идеята на гей-парада. Тези хора не бяха там, за да демонстрират сексуалността си, а за да се опитат да се преборят с предразсъдъците и дискриминацията, на която са подложени. Защитаваха правата си, разбираш ли?

 21. Иван Бедров permalink
  29.06.2008 15:18

  Честит имен ден!

 22. epistemic murk permalink
  29.06.2008 15:19

  „Коя печатна медия ще има доблеста да направи наистина добър сериозен анализ на значимоста на това събитие?“

  а защо трябва да чакаме „сериозните медии?“ блоговете не могат ли да бъдат сериозни и самодостатъчни? или на може ли ние да напишем нещо, пък да им го дадем да го публикуват? :)

 23. Ники permalink
  29.06.2008 17:21

  Roshla,

  Съгласен съм, че тълкуването на името е въпрос на желание…

  Това с което не съм съгласен е парада да се сравнява с протестен митинг на майки с близнаци или пенсионери.

  Парада по дефиниция се характеризира с празничност, показност и гордост от това което показваш – иначе не е парад. Още по малко прайд парад… Хващаш балоните, пускаш музиката и отиваш да кажеш че си горд с това че си гей…

  Имайки предвид че живеем в свят пълен с предразсъдъци и отрицание на различните от нас може би това е някакъв начин да си постигнеш крайната цел за равнопоставеност… но аз лично не вярвам че това е особено смислен или убедителен начин.

  Пак казвам.. нека търсим нещата които ни обединяват.. а не да се гордеем с тези които ни отличават :)

  Аз не искам да си правя хетеро-парад, напротив бих се противопоставил по същия начин на всеки един хетеро-парад… просто всеки парад с подобен надслов е дискриминативен по произход..

  и накрая по въпроса за бомбичките.. с риск да съм малко циничен… според мен хората с бомбичките и призивите за насилие свършиха голяма услуга на парада… и предизвикаха по-голямо обществено съчувствие отколкото ако ги нямаше там… много ще ми е интересно да чуя какво мисли някой социолог по въпроса…

  хайде лека :)

 24. Yana permalink
  29.06.2008 17:27

  Sorry za latinicata.

  Az sym v podkrepa na pozitivna diskriminacia v opredeleni momenti. Naprimer parada. Toy dava shans na homosexualnite da navaksat s vidimostta, koyato ne im pozvoliavana tolkova mnogo godini i koyato heterosexualnite imat za dadenost.

  Pyk i ot druga strana, nikoy ne spria heterosexualnite da uchastvat v parada.

 25. Anonymous permalink
  29.06.2008 19:43

  Петя, дано този парад да е началото на процес, който ще доведе до осъзнаване от голяма част от българското население, че да си гей не е [болест] [престъпление] [лошо] (ненужното се задрасква).

  Тъжна е България днес, тъжна е защото криворазбрани „националисти“, „патриотари“-„македонци“, попове и сиромаси вкупом решиха кой е виновен: гейовете!!!

  Странно е, че не са ги линчували…

 26. Scarsick permalink
  30.06.2008 02:04

  Принудихте ме и аз да се разпиша.

  Драгя Петя, отдавна слушам за вашата малка суб-култура тук. Дори понякога и чета фанатичните ви постчета, заради които оставам със крайно негативно мнение за вас. Вие вършите пълни глупости, с цел да не спирате да си мислите, че правите нещо, вместо да се замислите за продуктивността на действията ви. Която смея да кажа, граничи с нулата. Разликата ви с активистите, с които сте вървяли успоредно на парада, е минимална, и се състои главно в това, че каузите, за които Вие се борите, са малко по-добри.

  Сигурно ви е писнало от мнения като моето. Но не и от феминисти. Аз, макар и от другия пол, смея да кажа, че съм феминист. Но държа да се изпусне openly в моя феминизъм. А фанатичните ви възгледи, че и често активности, страшно ме вбесяват. Вие самата, с необмислената си агресия, сама си пречите да постигнете целите си.

  Какво ви попречи Бойко Борисов със преместването на парада? Естествено, всичко е с лоши помисли към вас.
  Но защо хомосексуалните решиха да се чувстват горди от това, че са такива, в крайно безопасно разстояние от Фенклуба на ФК „Левски“, състоящо се от нек’фи мижави 50 метра?
  Отгоре на всичко сигурно и сами сте забелязали, че този клуб е работел на деня на парада, въпреки липсата на състоящи се мачове през него.
  Как някой не се замисли дали пък г-н Борисов не е решил да подсигури безопасността ви? Смятам, че единствената лична изгода, която е имал, давайки тази заповед е, че в Южния парк няма да са му нужни толкова хора да ви опазят.

  Но разбира се, за вас се оказа вярна крайно нелогичната мисъл, че Бойко Борисов мрази педерасти, и иска да ви прецака по всякакъв начин. Каква изгода има той да премества парада? Той ще се чувства по-добре? Ще може ли той да спи по-спокойно ако знае, че е направил нещо против хомосексуалните?

  И как малоумна идея, като гей парад в България, се стори въобще на някого като ползотворна кауза? 0.о
  Предизвикахте гнева на хората към хомосексуалните.
  Аз самия не само познавам, но у уважавам хора със такива сексуални интереси. Аз никога не съм изразил неуважение към нито тях, нито други с техните сексуални представи. Но крайно негодувам срещу всеки, стъпил на малоумния „прайд“ парад.

  Вие, със публичната си изява, дадохте поле за такава и на всички, които искат да се изкажат против хомосексуализма. Предизвикахте гнева на хората. Щом моя сте го предизвикали, въпреки, че съм феминист и уважавам хората с хомосексуални наклонности, защо вместо по типичния ви фанатичен начин да ме приемете за изключение, не се замислите какви последствия сте си набили в главите с този парад?
  И какво? Сега да се надпреварват в парламента кой пръв да предложи легализацията на гей браковете?
  Всеки човек, чието име се знае от повече от 1000 човека, и е подкрепил мероприятието, сега се псува гласно из форумите. Кой ще си преебе репутацията с цел да направи гейовете частично по-щастливи?
  Никой!
  А колко хора, които досега са си пазели мнението за хомосексуализма за себе си, са се разпсували сега?
  Role model-а, който се промени на парада не е в подкрепа на хомосексуалистите. Всъщност, той винаги е бил против тях. Просто сега го прави по-активно. И всеки, който няма свое мнение, сега псува по хомосексуализма. С един главен въпрос:

  Как така нек’фи педерасти ше ходят по улиците, за да парадират с различието си?

  Както казах, нищо нямам против хомосексуалистите. Имам против парадирането. С каквото и да било.

  Знам, Петя, че няма да ви накарам да се замислите с незначителния ми пост. Знам, че вие ще продължите да следвате фанатичните си идеи, без да се опитате да намерите смисъл в това. А в тези, в които има смисъл, опасявам се човек като вас никога няма да намери правилния начин за намирането им. А сега оставям и вас, и жалките ви поддръжници, да продължите да си мисите, че правите нещо.

  С уважение, което липсва, но ще се отдам единствено на благоприличието и ще го изпиша, Ерик Игнатиев.

 27. mr. ice permalink
  30.06.2008 03:08

  Хаха, Расате е задържан и освободен срещу гаранция от 500 лв, обвинен е в дребно хулиганство. „Браво на полицията“. Направо не ми побира акъла как ги раждате тия прозрения, вие блогърите. Всичко е симулация в тази страна хъхъ. Парад нямаше (виж Мексико), бой нямаше (виж Сърбия), осъдени няма (виж всички останали страни) изобщо живот няма на тази планета. В България голямо сбиране на хора е имало само когато свърши хляба. Но иначе добре си поприказвахме.

 28. nookofselene permalink
  30.06.2008 04:18

  Ники, 24ти май, 3 март и т.н. обединяват хората около споделена гордост, идентичност и т.н. Но те също демонстрират различност – различност от пишещите на други азбуки, различност от не-българите (били те малцинствата тук в БГ, хората извън страната и т.н.) Там също се изтъква разлика – разликата, че ти си българинът; пак се изтъква гордост – с българщината. В което, разбира се, няма абсолютно нищо общо. Просто ти показвам приликите с гей прайда. Разликата е в процента в страната. :Р
  Mr. Ice, не съм съгласна с теб. Има събирания и при други случаи – например природозащитниците за Странджа миналото лято (успешно) и после за Рила. И не само. Но си прав, че става наистина масово само когато хлябът свърши, което е тъжно и не говори добре за нас…

 29. I love Ivan Kostov permalink
  30.06.2008 04:55

  kum Niki: aide de, Niki zashto ne se hvanete hetero obshestvoto i ne si napravite hetero pride? chakame hetero prida! Cialoto gay obnshtestvo shte doide da vi podkrepi, poviarvai mi. Osobeno ako ste krasivi hmmmmm, mmm! come here suger Niki! I will eat you, babe!

 30. boryana-rossa permalink
  30.06.2008 06:33

  Този коментар е по повод текста за гей-гена, който Петя пусна преди няколко постинга. От около 4 години се занимавам с приложението на биотехнологиите , като особено ме интересува как те изменят обществото обществото и как са отразени в медиите . Също ме интересува как медиите манипулират общественото мнение относно определено изследване. Изследването от 1993 за гей-гена е на професор Дийн Хеймър (Dean Hamer), ето тук един линк към кратък репортаж, може би не най-изчерпателния, но дава малко по-подробен поглед:
  http://www.bio.davidson.edu/Courses/genomics/2002/Pierce/gaygene.htm
  Ето малък цитат:
  The pro-gay organizations had mixed feelings: on the one hand, knowing that sexual orientation is pre-determined gives homosexuals some relief from blame – from society, their parents, or themselves – but at the same time there is something to be said about the concept of their sexuality being thought of as a genetic ‘disease.’ In this manner they could be ostracized even more.
  Самият професор се занимава с различни генетични предразположения, като едно от последните му изследвания е посветено на генът, отговарящ за вярата (духовността), който той нарича „God Gene“.

  Във сръзка с този ген има подобни противоречия, отразяващи различното мнение на религиозни лидери за неговото откритие. Руската църква много се радва, а англиканската е абсолютно против въобще изказване на мнение, че вярата има нещо общо с гените. По принцип генетичната предопределеност е нещо, което не трябва да се абсолютизира, а ако не се абсолютизира особено що се отнася до поведението ни. Не е добре да се абсолютизира и що се отнася до определени болести, макар и това да има повече смисъл, но това е друга тема. Ако обаше не мислим гените си като „абсолютни виновници“ за нашето поведение, тогава такова изследване като че ли губи смисъла си и се превръща в медийна сензация.
  От друга страна аз смятам, че няма изследване, което да е абсолютно безсмислено, по-скоро има иаследвания които могат да се използват за политически или военни цели, но могат да бъдат и много полезни (атомна, водородна енергия). Винаги трябва да търсим за и против.

 31. Ena permalink
  30.06.2008 08:10

  До Ерик Игнатиев:

  Здравейте. Такива гей паради се извършват ежегодно във всеки голям западен град. В Чикаго например, хората със хомосексуална ориентация парадират заедно с родителите си. Тези паради подканят и участниците, и зрителите да ценят различията, а не да се страхуват от тях.

  Лично аз смятам, че Бойко Боривов поиска да премести парада, за да улесни себе си. Както казвате, в Южния парк парадът щеше да се охранява по-лесно. Но за мен това, че един такъв парад изисква специална охрана е достатъчно тревожен факт, както и причина да споменаваме тук всички онези етикети, които толкова ви дразнят.
  Това, че някой си се разпсувал по форуми и блогове срещу хомосексуалните, мен лично не ме тревожи. Българите обичаме да хленчим и да псуваме и да си мислим, че така нещо правим. Аз пък съм от тези, които уважават начина, по който хомосексуалните решиха да заявят присъствието си. Те могат да контролират намеренията си, но не и ефектите им.
  От вашия постинг не разбрах единствено защо се наричате феминист и как точно определяте феминизма. Бихте ли обяснили? Темите, за които се говори в този блог, са класически за феминизма: родовите норми; как жените и мъжете са представени в публичното порстранство; как стереотипите за женственост и мъжественост влияят на ежедневните ни поведения, на възможностите ни да се реализираме порфесионално и т.н.; как законите тълкуват родовите разлики … Ще забележите, че в този „фанатичен“ блог често има различия между участниците и поне според моето разбиране за феминизма прозрението, че единомислието не е непременно ценност е едно от най-силните качества на феминизма. В този „фанатичен“ блог се писа на няколко пъти и съм сигурна, че ще продължава да се пише и за правата на мъжете. Ще се радвам, ако отделите време да обясните накратко собственото си разбиране за феминизъм.

 32. Radko permalink
  30.06.2008 08:15

  Scarsick, 100 % прав си. Съвсем същите мисли ми се въртят и на мен, но не ми се занимава да пиша дълги постове. Точно този феминизъм тук е налудничав, а причината да влизам в блога е за забавление… :)

  Смешна е тезата, че гейовете са се борили за правата си. Какви права са им отнети? Да се женят/омъжват помежду си?! Друго?!

  Човекът е хищник, защо му отнемат правото да убива себеподобни?!

  И аз не съм по същество против гейовете, но да ми стават тема на седмицата е А-Б-С-У-Р-Д :)

 33. Ena permalink
  30.06.2008 08:53

  До Радко:
  И аз подозирах, че животът на предубедените е скучен:).

 34. epistemic murk permalink
  30.06.2008 09:33

  „Ако получавате всичката си информация от по-големите осведомителни канали, ще останете с впечатление, че вчеращния Гей Прайд Парад е бил голямо меле. А това съвсем не беше така.“

  е и? нали не се опитваш да нормализираш насилието от нацистите? трябваше ли да ви нюкнат, за да са оправдани реакциите на медиите? то е ясно, че те винаги правят от мухата слон, ама в този случай според мен е оправдано да се дискредитират нацистите по сякъф начин. аз както винаги не вярвам в журналистическата „обективност“ и дори мисля, че претендирането за обективност е опасно, защото то мове да нормализира и тривиализира хора като скиновете и расате.

 35. Светла Енчева permalink
  30.06.2008 10:29

  E, като прочетох за първия ирландски парад, нещата започват да ми звучат оптимистично… Като се изключи интерпретацията на количеството, напълно споделям впечатлението ти от събитието. С мъжа ми се радваме, че бяхме там, и дано догодина пак да има и ние пак да отидем.

 36. Yana permalink
  30.06.2008 10:44

  Svetla, ne znaeh, che i ti shte hodish! :)

  Shtiahme da se vidim, ama pusti okean!

 37. Ena permalink
  30.06.2008 10:45

  До анонимния:

  И мен би ме било срам да си избера конкретно име, ако нападах другите с тъпоумни епитети. Позитивната дискриминация цели да се включат в определени области хора, традиционно изолирани от тези области поради институционален расизъм, сексизъм и пр. Например Отворено общество дава специални стипендии и договаря квоти за ромите в българските университети, поради сегрегацията им в училища, които децата от мнозинството не желаят да посещават. Поради ред причини, образованието в тези училища е такова, че завършилите ги нямат никакъв шанс да се конкурират на равни начала със завършилите несегрегирани училища. За съжаление тези квоти не се запълват, а от ниското си образование страдат и ромите, и цялото общество. Такива квоти за сведение има и за деца, живеещи в трудно-достъпни планински райони, например българи-моамедани, които също нямат достъп до образователните услуги (вкл. частни уроци), до които имат достъп ученици от градовете. Ако това ви се струва несправедливо, пратете децата си в училище в ромски квартал и после ги пунете на приемен изпит за университет без да ги пращате на частни уроци.

 38. Yana permalink
  30.06.2008 10:47

  Pozitivna diskriminacia sa i kvotite za hora s uvrezhdania, pomoshtite i bezplatnite neshta za tiah. Da im gi vzemem, a? Ta da niama obideni neuvredeni, neshtastnite.

 39. petya permalink
  30.06.2008 15:36

  Благодаря за хубавите пожелания! Аз тази година не празнувам Петровден, защото бях на Гей Парад, а Патриарх Максим каза, че парада не е съвместим с постите. Та така.

  Хермиона:
  Другия път като ни мернеш някъде по улиците, да ни се обадиш. :)))

  Светла:
  За бройката „парадиращи“ съдя по това, че само нашата приятелска група беще от около 20 човека, а на фона на общата маса бяхме незначителна частица от шествието (като бройка). За това ми се струва, че цифрите, които се споменават не са съвсем точно. Освен това журналистите май броят само гей хората за участници в парада, а другите за зяпачи. Което също не е баш така…

  Epistemic:
  Не мисля, че съм казала каквото и да било, което би могло да се интерпретира като „нормализиране на насилието“. Опитвам се да привлека върху внимание върху парада и неговото значение като такъв, защото покрай цялата лудница с ненормалниците на Расате и Ко, хората забравиха да коментират най-важното, а именно: правата и свободите на ЛГБТ общноста в България.

  За парадирането, дискриминацията и нормалните българи ще говорим пак. Види се, че има нужда.

 40. Василена permalink
  30.06.2008 16:55

  Петя, по повод казаното от патриарха, днес в доста шведски блогове има публикации за гей парада в София, бомбичките и арестите. Информацията тръгва от 3-4 вестника, които са публикували накратко новините, разпространени от Ройтерс и AFP. И понеже в новините се споменава апела на БПЦ относно греховността на парада, повечето блогъри са интерпретирали нещата, че арестуваните, които хвърляли яйца и бомбички по гейовете, са били насъскани от църквата. :-) И пишат – ето това е много консервативна и много религиозна страна. А църквата като каже, че някакви хора са грешници, вярващите се юрват да ги замерят с камъни. Видяхте ли как религията насажда омраза и т.н. (не че в случая няма истина в последното де)
  Поне 2-3 публикации в подобен дух видях.
  Нещо като оправдание са намерили на хомофобите – те не щото са лоши хора, ами просто са много благочестиви и затова. Така че поне тук на църквата е приписана най-голяма отговорност за случката.

 41. Ели permalink
  06.07.2008 17:43

  Уважавам правото на хомосексуалистите да живеят без да бъдат дискриминирани. Но не видях точно тази идея зад гей-парада и честно казано не открих наличието на някаква кауза в тази проява. И аз като че ли видях много повече самоцел, отколкото нещо идейно. Правото да си различен беше преекспонирано и натрапено. По никакъв начин сексуалната ориентация към същия пол вече не се приема за шокираща, неприемлива….дори напоследък се утвърждава като печеливш модел на поведение, печеливш имидж…Освен това се налага един образ на метросексуалност, която в голяма степен визуално има препратки към хомосексуалността. Това, което се върти в публичното пространство по отношение на гей-парада ми изглежда много повече на ниво дразги между ралични фен-клубове, отколкото подкрепа на някаква кауза. Толерантността към различието според мен не бива да се експлоатира стихийно и подражателно.

 42. mr. ice permalink
  07.07.2008 03:39

  Веднага си личи трезвият поглед над нещата. Най-после чухме мнение и на антрополог. Рано е още (в еволюционен план) социалният фундаментализъм да взима връх.

  Аз бих окачествил експлоатирането на темата за толерантността като френетично. Аз лично благодарение на парада разбрах единствено, че доста от обратните са леко глупави.

 43. epistemic murk permalink
  07.07.2008 16:29

  айс, ти и мюфтия на антроплогията ли се явяваш? не ти ли стига да си на феминизма?
  аз съм антрополог и честно казано, нищо „антропологично“ не видях в мнението на ели, освен, че възпроизвежда критиките към парада в по-академичен език.

  „Рано е още (в еволюционен план) социалният фундаментализъм да взима връх.“
  ти си позьор. „социален фундаментализъм“ го прочете от мой коментар и въобще не знаеш за какво става въпрос, но обичаш да се правиш на интересен и говориш за неща, които не разбираш.

  „Аз лично благодарение на парада разбрах единствено, че доста от обратните са леко глупави.“

  аз съм по-възпитана и няма да ти казвам какво разбрах за тебе благодарение на твойто тролене в блога.

 44. mr. ice permalink
  08.07.2008 02:54

  Мислех да използвам определението социални екстремисти, но реших вместо това да заема твоята думичка. Не знам какво си имала предвид ти с нея а и не ме интересува. Ти си последния човек, който ще тръгна да цитирам. Мнението ми за парада вече го изразих в последната тема. Парад, в който има всякакви хора, хетеро и хомо, но Евгени Минчев и подобните нему не са там, се нарича всичко друго, но не и гей парад. По-скоро е парад на бедните души, имащи сходство с тези на последователите на GreenPeace. Обратните на този парад парадират с единственото което имат за парадиране, а останалите са студенти като теб, които намират удобен повод да си упражнят знанията, оправдавайки теоретично (по възможност с много неразбираеми за обикновения човек концепции) както самия парад, така и загубеното време за изучаване на въпросната мега-теория. Това е социален екстремизъм защото, първо – толерантността към всякакви различия в България е очевидна от край време (особено в с сравнение с други държави), с малки изключения и второ – вие се опитвате да премахнете нетолерантността точно сред тези малки изключения – разбирай армийката на Боянчо. Смяташ ли, че това е възможно? Не е ли това насилие над недораслите мозъци? Отговорът е – всичко с времето си. Но вие нямате време и искате всичко да стане сега, на секундата. Всички, които не са толерантни да станат такива веднага! Ако няма нетолерантни, тогава за какво е този парад? Той е, за да покаже на нетолерантните, че хората гей съществуват. Това е все едно да покажеш на глутница вълци, че някъде сред народа има много мръвка, при това го правиш с цел да направиш вълците хора. Даа, звучи наистина много интелигентно… Все пак трябва да признаем Расате свърши добра работа – благодарение на него се шумя толкова много около този парад, иначе щеше да мине съвсем незабелязан…

  Най-обичам глупости обвити в академичен ореол.

 45. epistemic murk permalink
  08.07.2008 04:04

  http://epistemicmurk.blogspot.com/2008/06/blog-post_27.html

  тук съм писала за дълбоката толерантност на българската душевност. ако не те мързи го прочети и виж дали няма да откриеш паралели и с гей парада.

 46. epistemic murk permalink
  08.07.2008 04:06

  относно евгени минчев, за теб той може и да символизира световното гей движение, ама повечето гейове с които говорих казаха, че той не им е представител и говорител.
  мнението ти така е изключително етноцентрично и егоистично, но това не е нищо ново.

 47. mr. ice permalink
  08.07.2008 07:54

  Прочетох набързо и малко ми просветна. Цялото неразбиране между отделните групи явно се дължи на думите. Сега се замислих, че всички радетели за гей-паради всъщност товарят думата толерантност с допълнителни значения. Толерантност, ако не се лъжа, означава допуск на отклонение от общоприета норма, приемане на проценти различия за нормални и неизлизащи извън рамките на закона. Смятам, че голяма част от хората в страната, по тази дефиниция, са толерантни. Те не се интересуват кой е гей и кой не, следователно не търсят поводи за сегрегация. Тук обаче някой е решил, че толерантност трябва да означава и харесване, симпатизиране, желание за вникване в чужди чувства и легла. Докъде се простира тази нова толерантност, чудя се. Имат ли право гейовете на privacy или сме задължени да стоим редом с тях в тоалетната и да им се радваме искрено? Да се преструваме, че харесваме някой, само заради едната новоизмислена концепция за толерантност? Не е ли малко лицемерно? Никой не може да ме накара да харесвам такава голяма група хора наведнъж и автоматично. Сред тях има хора и хора. Никога няма да харесам абсолютно всички индивиди от каквато и да е група. Нека си мислят, че това е защото са гей.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: