Към съдържанието

Пост-прайд

29.06.2008

Ако получавате всичката си информация от по-големите осведомителни канали, ще останете с впечатление, че вчеращния Гей Прайд Парад е бил голямо меле. А това съвсем не беше така.

– На парада имаше МНОГО хора. Четох „репортажи“, че били присъствали само 50-ина гейове, а останалите били националисти и журналисти. Не знам как журналистите разбраха кой е гей и кой не е гей, сигурно имат много добре развит гей-дар, но определено имаше много повече хора. Моста, от където тръгвахме, беше пълен. Нашата група беше сравнително напред, но като обърнехме поглед назад не виждахме края на колоната…така че може би някой трябва да потърси по-акуратна цифра за броя на участниците. В едно от интервютата, които гледах с Аксиния Генчева, тя каза, че на първия гей прайд в Ирландия е имало 5 човека. Което ме кара да се чувствам горда, че все пак не сме съвсем в точка 0.

– Хората, които участваха в парада бяха от всякакви полове, сексуална ориентация и т.н.. Имаше гей-двойки с децата си, хетеро-двойки с децата си, възрастни мъже и жени, които участваха в парада от съпричастност, доста хора от други държави.

– Като цяло хората се страхуваха и бяха доста напрегнати през цялото време, заради бомбичките и моллотовките, но въпреки това се чувстваха защитени и стриктно изпълняваха инструкциите на полицаите.

– Имаше подвиквания и провокации отстрани. Но те бяха по-скоро изключения от общата реакция на любопитство, изненада и може би объркване у случайните минувачи. Много хора се спряха да погледат. Много от тях махаха на участниците в парада, усмихваха се и изразяваха подкрепата си.

– Без да говоря от чуждо име, стори ми се, че хората, участващи в парада имаха усещането, че каузата, която подкрепят и начина, по който го правят е наистина нещо голямо и важно. Всичко около мен казаха, че догодина задължително ще се включат отново.

Това, което очаквам да се случи тази седмица е да разберем малко по-подробно:

– Какви мерки ще се вземат срещу кампаниите на ултра националиститите?
– По какъв начин ще се реагира срещу агресивните типажи от парада, така че виновните да си получат заслуженото, но без да се създават условия за търсене на отмъщение?
– Какъв коментар ще даде Комисията за Защита срещу Дискриминацията?
– Кои български политици ще заемат някаква достойна позиция по случая? Защото Станишевото изказване е голяма излагация и съм убедена, че след въпросното изказване някой в ЕС пак си е викал Ново 20 от България
– Коя печатна медия ще има доблеста да направи наистина добър сериозен анализ на значимоста на това събитие?

Защото то наистина е изключително значимо.

Адмирации за re:tv за последователното отразяване на събитието и за това, че бяха единствената трибуна, където през изминалата седмица се чуха и разумни мнения по темата.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: