Към съдържанието

Открито писмо до Бойко Борисов

26.06.2008

Моята приятелка и колежка Росица Неделчева вече изпрати открито писмо до Бойко Борисов. Препубликувам го тук с нейното разрешение. Използвайте го или напишете свое писмо, за да изразим неодобрението си с решението на Б.Б.

До Кмета на Столична община
От Росица Росенова Неделчева
Адрес: Шипченски проход 63, ет.4, фирма ‘Нетейдж’

Уважаеми г-н Борисов,

С голямо съжаление научих, че сте откликнали на агресивните, хомофобски и откровено незаконни призиви на Г-н Боян Расате и се пренасочили маршрута на софийския гей парад.

Надявах се, че сте по-смел.

Надявах се, че живея в европейска столица.

Надявам се, че следващия път, когато таксиметровите шофьори решат да протестират и да блокират целия град, ще пренасочите и тях. Някъде извън града, където няма да пречат.

Надявам се, че някой ще обърне внимание на проблемите на хомосексуалните хора в България поне толкова, колкото обърнаха на „нещастните“ фенове на ЦСКА.

Макар да не съм сред организаторите, ви каня на това, коете остана от Парада.

Росица Неделчева
Ръководител проекти в престижна софтуерна компания
Възраст: 35
Образование: висше (2)
Доходи: доста над средните
Сексуална ориентация (макар да не ви влиза в работата): хетеросексуална

Ако пишете писма и нямате нищо против някой друг да използва текста ви или част от него в аналогично писмо, моля ви да ги копирате като коментар под този постинг. Още веднъж, благодарности на Роси, че се съгласи да сподели текста на писмото.

26 коментара leave one →
 1. Ina permalink
  26.06.2008 08:24

  a email-a kakyw e?

 2. Roshla permalink
  26.06.2008 08:34

  http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp?step=1

  Забавното е, че ще ви върнат (явно) автоматично генериран мейл с входящ номер :).

  Още по-забавното е, че Gmail-a ми го натъпка в Spam :))).

 3. Anonymous permalink
  26.06.2008 08:49

  Гордост и смирение от архимандрит Серафим (Алексиев)

  “Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)

  В живота има два пътя. Единият е широк и удобен. Той води нагоре и мами човека към шеметни висини. Но тръгнеш ли по него, сам не ще усетиш как ще паднеш в дълбоките адски бездни. Това е пътят на гордостта. Другият път е тесен, неудобен и трънлив. Той слиза все по-надолу и по-надолу, като минава през много скърби и унижения. Но избереш ли него, колкото повече слизаш, толкова повече ще се издигаш с Божията помощ, докато неусетно се възкачиш до самите райски висини. Това е пътят на смирението. Колко парадоксално! Изкачваш ли се нагоре по пътеката на гордостта, ще паднеш по-низко и от животните! А слизаш ли по стълбата на смирението, ще станеш ангелоподобен и ще се издигнеш до небето!
  http://pravoslavie.domainbg.com/04/smirenie.html

 4. Krijs permalink
  26.06.2008 09:40

  Ето какво написах аз:

  „Крайно съм възмутен от нескопосания ви опит да скриете мирния протест на хората с различна сексуална ориентация като преместите маршрута на шествието от централните софийски улици към гористите местности. По този начин вие не само упражнявате псевдотолерантност, но и застрашавате сигурността на участниците.
  Вместо просто да не разрешите всички останали шествия в същия ден или да разрешите именно тях в крайните квартали на европейската ни столица, с цел да избегнете евентуални конфликти, вие вземате застрашаващо живота на гражданите решение – да ги поставите на място, където те са по-уязвими за хомофобски нападения.
  В допълнение бих искал да ви уверя, че ако вие и полицията допуснете кръвопролитие от какъвто и да било вид, всички възможни органи на Европейския съюз ще бъдат осведомени за случилото се. Гражданското общество на Република България ще реагира остро и ще потърси отговорност от вас за случилото се.
  Поддавайки се на натиска на националистическите групировки, вие правите огромна грешка, която най-вероятно ще ви коства поне 10% по-малко гласове на следващите местни избори и може би дори шанса ви за нов мандат.“

 5. Калин permalink
  26.06.2008 10:01

  А това е от мен

  „Радвам се че кметът г-н Бойко Борисов не се поддаде на настиск от една агресивна група с неясен профил и цели. Всъщност те са дотолкова ясни долкото целят провокиране на конфронтация в обществото ни. Последните месеци гражданоте на София все по-често стават заложници на полическите, икономически и други амбиции на различни грпировки. Затварят се улици, разтройва се нормалният ритъм на града ни което води до много нерви, проспуснати ангажименти и в крайна сметка на загуби за икономиката ни, които загуби по никакъв начин не са компенсирани от наричащите себе си протестиращи. Свидетели сме как кметър г-н Бойко Борисов макар да бе подложен на силен натиск и шантажиран с имена на европейски и международни институции със съмнителна репутация, съумя да всеме мъдро управленско решение в полза на мнозинството граждани на София. От публичните прояви на преставители на организаторите може да се съди че целта е да се провокират моралните норми на нашето общество и да се създаде скандал. Няма основателни причини въпросното мероприятие да блокира центъра на столицата, да предизвика нарушение на обшествения ред със силна музика и шредизвикателно поведение. Не случайно е и избран почивен ден когато гражданите не са на работа и вероятността да се предивика скандал и конфронтация е голяма. С преместването на въпросното събитие кметът г-н Бойко Борисов доказа че е силен и мъдар управник които не се страхува да взема смели решения и да застане зад тях с името си. В името на мнозинството български граждани.
  Неизбежни са спекулации за броя на засегнатите лица, каквито са част от шантажа и изнудванията характерни за подобен вид орагнизации. Този мит ще бъде развенчан на престоящите местни и парламентарни избори където по категоричен начин ще се покаже правотата и далновидността на взетите днес решения

 6. Yana permalink
  26.06.2008 10:08

  „последните месеци“…. Буахахахха.

  „мъдар управник“… :)

 7. Roshla permalink
  26.06.2008 10:29

  Мерси, архимандрит, мисля да взема за рискувам. Интересно какво ли има под животните? Може би други, по-малки животни. :))))

  Калин – абе защо не протестираш срещу чалгата, като ще си говорим за силна музика и предизвикателно поведение. Мога да те уверя, че моите лични морални норми са изключително силно провокирани от беснеещата чалгарщина и то така, както и сам Боян Расате не може да ме провокира. Това не означава, че ако чалга певиците поискат да си направят мирно шествие според изискванията на закона и т.н. ще седна да призовавам кмета да го забранява. Като толкова ти пречи, че съществуват некви хора, които не са като тебе, върви да живееш на самотен остров. Очевидно не си осъзнал, че живееш в голям, дай боже все по-шарен и космополитен град и животът на село при дядо по ти допада.

 8. Yana permalink
  26.06.2008 10:33

  Според мен Джимини трябва да подаде жалба срещу общината и да си ги съди до дупка, тоест до ЕСПЧ.

  Също смятам е редно да се наддаде масов рев извън България, та да знаят хората колко сме зле тук.

 9. Калин permalink
  26.06.2008 10:45

  @Рошла

  бат Бойко реагира по конкретен казус мощно, смело и мъдро
  мероприятие ще има но на място където няма да пречи. точка. ако на теб не ти харесва свиквай – и занапред ще е така.

  ничии права не са нарушени.

  знам че е гадно да се чувстваш глупав и излъган но всекиму според възможностите.

 10. Калин permalink
  26.06.2008 10:48

  @kyle

  всичко е в рамките на закона. ако не ти харесва проблема е твой. София не бива да става заложник на няколко човека решили да обяват на света че ги има.
  ак толкова искат да стане да си наемат място, да си платят наем, да си платят наем на охрана ако е няобходимо и тн
  мирно, културно и възпитано като на конграса на пчеларите :)

  @yana
  не знам какво си учила но си запецнала на урока за пажа. явно ти е харесал много.

 11. kgrady permalink
  26.06.2008 11:00

  kalin: If you confuse mob-rule with the law; if you think that everything that is done by the government is legal; if you think there’s any sensible defense for a mayor granting a permit, and then rescinding it because of threats of violence from a bunch of thugs masquerading as politicians, rather than working to protect the basic democratic rights of law-abiding citizens—then you have no business lecturing me or anyone else about the law.

  This is no longer simply about what you, or I , or anyone else „likes.“ I would have expected you to be enlightened enough to understand that once government leaders start pandering to the whims of criminals, ALL of our rights are in jeopardy.

  Oh, and wrong thread :)

 12. mr. ice permalink
  26.06.2008 11:04

  Все пак трябва да признаем, че за пръв път в историята си кметът свърши нещо реално. Бях започнал да се съмнявам в съществуването му.

 13. petya permalink
  26.06.2008 11:15

  Да, остави се хомофоби и престъпници като Расате, да диктуват посоката на общинската дейност.

  Евалата, верно.

 14. Yana permalink
  26.06.2008 11:16

  Не са нарушени закони, таратънци.

  Има си закон за защита от дискриминацията. Двойният стандарт от типа на „таксиджиите, атакистите, учителите в центъра на София, а гейовете у гората“ си е чиста дискриминация.

 15. Калин permalink
  26.06.2008 11:20

  щом живеем в правова държава върховенството е на закона и всеки е длъжен до спазва. ако някой смята че законът е нарушен да съди този който го е нарушил.
  факт е обаче че закона е спазен, мероприятие ще има и Яна вече не е на себе си и не чете какво пише

  не мога да разбера за какво протестирате в крайна сметка – утре в парка с майките с деца

 16. petya permalink
  26.06.2008 11:22

  АТАКА многократно протестират на стълбите на Александър Невски. Сигурно, защото нормите, с които ТЕ парадират са изключително полезни за децата.

 17. petya permalink
  26.06.2008 11:27

  Калин,

  1. От ДЖЕМИНИ все още не са получили официално известние за от Общината. Така че…айде, не бързай да тържествуваш.
  2. Много хора точно в момента работят по изясняването на това какво точно се е случило (дискриминативното отношение е ОЧЕВИДНО)…

  Така че… sit still.

 18. Yana permalink
  26.06.2008 11:41

  Абе погледнете учителския протест – колко седмици беше и колко пречеше? Ама Бойко не го завря в гората.

  Ако се завре парада в Южния парк, можете да минете по главните улици напът за там с по едно-две знамена и подходящи тениски. Пак ще има видимост. Можете и да скандирате. Мисля, че Харе Кришна като се съберат 5-6 човека и пеят, нямат нужда от бъкборковото разрешение.

 19. taralejkite permalink
  26.06.2008 12:03

  Много хубаво писмо.
  Наистина е обидно, макиавелистично, за съжаление законно.
  От друга страна, тази форма на протест си съществува (протест-пикник), ама някакси е готино това да ти е замисълът, а не да те натирят без да си го искал.
  Но поне вече няма някой дет да не знае, че има протест. :)

 20. NinjaMama permalink
  26.06.2008 14:11

  Милите гейчета, хлъц, хлъц. Елате на мама, да ви гушне, да ви закриля от лоши генерали и националисти.
  Не знам защо „феминистките“ са решили, че е много възвишено да унижават хомосексуалните люде, като им показват крокодилските си сълзи.
  Къде е феминистката демонстрация по улиците на София в защита на гейството? Или пак ще бълваме думички само, иззад бюрото в ИТ фирмата, която ни плаща за времето, в което пишем и коментираме на блога си?

 21. openly feminist permalink
  26.06.2008 16:40

  NinjaMama:
  Всичко си NinjaMama втасала, тръгнала да гледа в чуждата паница…кой кога какво пишел.
  Много продуктивен коментар. Не знам как щеше да се случи разговора без твоето включване.

 22. салатено чудовище permalink
  26.06.2008 18:09

  Merci na ralica za pismoto!
  super e

 23. martin permalink
  26.06.2008 19:06

  Yana каза…
  „последните месеци“…. Буахахахха.
  „мъдар управник“… :)

  Our mayor can beat up your mayor :)

 24. Anonymous permalink
  27.06.2008 05:25

  Безобразие

  Столичната община реши да промени маршрута на обявения гей парад поради съображения за сигурност. Според кмета, в Южния парк “… по-лесно ще гарантирам (тяхната) сигурност. Такива паради има във всички европейски столици, така че няма проблем да има и в София. Сигурността на участниците обаче също е важна”.

  В същото време се появиха съобщения, че „ЦСКА скиновете” имали сериозни планове за масов побой, след който парадът в Белград щял да е лека закачка.

  Развитието на случая повдига разни въпроси:

  1. Каква е връзката между един гей парад и футболното хулиганство?

  Примерен отговор: Футболните хулигани са на първо място агресивни хулигани и едва после – запалянковци. Агресивният хулиган има нужда от редовна доза адреналин, комбиниран с алкохол и изразен в погром. Като не е на мач, може да е всяко друго събитие с ясно обозначени „ние” и „вие”. Розовото не съществува в синьо-червената мъгла. Единствената връзка с гей парада е, че се е намерил някой, който е слаб и малоброен, че и си търси боя на това отгоре. Поразяващата ръка ще въдвори ред, щом управляваната от педали държава стои и гледа и я няма никаква.

  2. Що за държава и община са тези, които не са в състояние да опазят от хулигани едно мирно събитие с не повече от 200 участника?

  Примерен отговор: Липса на воля да бъдат опазени или тотална неспособност.
  На Витошка имало много странични улички и не се знаело откъде ще бъде нанесен удара. Ами по тази логика, как се наемаме да охраняваме далеч по-големи събития с по-опасни противници като визити на чуждестранни държавни глави? Значи не сме неспособни.

  3. Ако има предварителна информация за готвени побои, защо полицията не се намесва превантивно?

  Примерен отговор: Или полицията няма воля да се намеси, или не става за нищо. Последното не го вярвам за тази малка полицейска държава, в която всеки пети е или е бил доносник по норматив.
  Ами утре хулиганите могат да решат да организират побои и погроми просто така, защото някой или нещо не им симпатично и не може да се брани със сила. Тогава държавата сигурно пак ще гледа на другата страната, ако този някой или нещо не е във фокуса на деня.

  Извод: В европейска България, въпреки че уж има държавност и закони, правилата на играта се определят къде с пачка, къде от физическата сила на няколко гръмогласни гамена, развяващи популярни лозунги. Направо да се чудиш как изобщо България е класирана на 49 място в света (5 места след Монголия?) по показателя държавност (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Failed_States_Index)?

  И така, вместо да участвам в гей парад, разрешен и организиран по правилата на закона, сега трябва да ходя в тумба с каска, защото не знам кога ще ме замерят с някоя … саксия.

  Зарязвам клавиатурата и отивам да тренирам. Може и ротвайлер да си взема да гледам и да не ходя никъде без него.

  И вместо да възпирам съседа от прояви на самоуправство заради неразбории в блока, ще му кажа да дава пълен напред, защото и без друго на никой не му пука.

 25. nookofselene permalink
  27.06.2008 07:58

  Ами – прелестно. :/ Това не го очаквах. Наивно от моя страна – все пак, в България сме. Като протестират учители, ЦСКА-ри и таксиджии, може. Като са природозащитници, ги бият. Но това защо го наричате протест, мислех, че гей парадите са си … паради?? Което пък съвсем не виждам защо трябва да се крие в горичките. Разбирам да ги е страх от протестанти да не вземат да станат агресивни и да почнат да нападат хората (една колежка е била нападната от учителки, като е отказала да разпише петиция в тяхна полза), ама да се организира парад и това да е толкова страшно…
  Тоя Расате големи ядове ще създава и завбъдеще, чувствам го просто…

 26. Anonymous permalink
  27.06.2008 16:05

  Расате бил проблем, ха-ха-ха, какво ще кажете за циганските наркобарони и техните складове с оръжия? Кой е забранил на службите да се занимават с тях?

  Цветелин Кънчев, така нареченият „Дон Цици“ снабдява с оръжие, включително автомати и леки картечници циганите. Готви ги за гражданска война с нас, българите. Въоръжаването става с одобрението на другия циганин – пернишкия мангал Георги Първанов. Това те го наричат „борба с расизма“. Според мангалите Кънчев и Първанов, проблема с расизма ще бъде разрешен, когато бъдат избити всички расисти, расистки и малки расистчета. Казано с други думи – всички българи. Като пример за такава борба те дават за пример Батак, където някога било извършено масово обезрасяване. Инициативата се одобрява и от ционистката организация „Шалом“, което означава „Мир“. Според сатанистите от „Шолом“, мирът ще бъде постигнат, щом бъдат физически ликвидирани всички, които пречат на сатанистите да заграбят богатствата на планетата Земя.
  Ако някой тиквеник от така наречените „Служби за сигурност“ се съмнява в думите ми, готов съм да го заведа да види с очите си циганските складове с оръжие.
  За горните думи отговарям. Не отговарям за писания, писани от мое име по различни форуми и коментарни рубрики, написани от разни провокатори, но от мое име. И повяхналата г-жа Сливия недомръчкана нека спре да праща своите малоумни зомбита, защото наистина ще изпълня целия Интернет със снимки, от които после няма измъкване.
  Това е моят отговор. После според зависи може да има и още отговори. Както преценя.

  За оръжейните складове на циганските барони из бантустаните бях писал и аз още миналата година покрай погромите в Красна поляна. Какво става в тези държави в държавата никой не знае. ГДБОП и ДАНС са прекалено заети да нюхат нациналистическите сайтове и почти не отделят ресурси да следят какво става там. Няма полиция, няма български закони. Важи закона на мешерето и наркобароните. Това е и тайното оръжие на ДПС/БСП ако започнат да губят властта. Да отпуснат юздите на циганския терор. В кърждали хабер един от дпс активистите си каза в прав тескт за тайните джамии из маалите. Там се проповядва радикален ислям. Там се проповядва тероризъм, но службите в България тия работи не ги интересуват. Както знаете, турците в България също имат семейства и не им е много до въстания и тероризъм. Никой не им пречи и не ги гони, както беше при комунизма. Циганите обаче са друго нещо. Със силен стаден инстинт, насъскани от техните тартори и въоръжени стават идеални посредници за терор на българите.
  http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=1959

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: