Към съдържанието

За дискриминацията срещу ЛГБТ хората, за безумния национализъм и човешките права

23.06.2008

Тази вечер в 20:30 часа по re:tv, в предаването на Иван Бедров “Булевард България” ще говорим за дискриминацията срещу ЛГБТ хората в Бъгария, за безумния национализъм и човешките права.

В разговора ще участва адвокат от Български Хелзинкски Комитет, моя милост и Боян Расате (май по телефона). Позицията на гей организациите в момента е да не коментират действията и акциите на националистите, което според мен е логична и разбираема позиция. Коментирайки ги, всични ние по някакъв начин допринасяме в легитимирането им като политически актьори…а никой проповядващ НЕтолерантност и омраза не би трябвало да бъде смятан за легитимен.

Съгласих се да участвам, защото смятам, че като гражданин на България, аз съм задължена да изисквам спазване на човешките права на съгражданите си и да правя всичко по силите ми всички ние тук в България да живеем достойно.

Айде, гледайте и стискайте палци.

133 коментара leave one →
 1. дима permalink
  23.06.2008 09:10

  успех! палците ги имаш.

 2. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 09:17

  УСПЕХ!!!!! ЩЕ ГО РАЗЦЕПИШ НА СЪСТАВНИТЕ МУ ЧАСТИ!!!!!!
  ххх

 3. Anonymous permalink
  23.06.2008 10:04

  Правозащитници, защо мълчите за геноцида над българите? С колко милиона е намаляло населението на България за годините на прехода? Имате ли съвест?

  Планът за съсипването на България – в пълен ход!
  http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,2458.0.html

 4. таралежките permalink
  23.06.2008 10:06

  И аз стискам палци.И ще се опитам да го гледам. В момента гледам Боян Расате, съгласна съм звучи и изглежда много наци, ама по неясни причини ми е забавен (сигурно заради извратеното ми от антропологията съзнание). Не ме разбирайте погрешно, но не очаквах такава чак позиция да чуя, ми че тя е по учебник. Иначе всички медии го лапнаха, защото привлича аудитория и наистина май е по-добре да не се коментира, защото му се дава трибуна, макар и индиректно. А и може би е направил добра реклама на парада в крайна сметка (надявам се повече хора да се замислят дали да не дойдат).
  (Иначе извън този коментар, мисля, че спокойно може да се даде под съд, според конституцията никой не може да бъде преследван заради сексуалността си, а той публично призовава към агресия и говори за седмица на нетолерантността).

 5. anchett permalink
  23.06.2008 10:41

  може ли предаването да се гледа онлайн??

 6. petya permalink
  23.06.2008 10:46

  мерси много за подкрепата.
  предаването се stream-ва в реално време, на retv.bg
  после качват и запис. :)

 7. anchett permalink
  23.06.2008 10:50

  идеално! :) съпорт абсолютен!

 8. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 11:04

  taralejkite, антропология ли учиш? къде?
  я пиши ми ако искаш на hamalla.galore@gmail.com искам да те питам нещо плсплсплс:)

 9. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 12:48

  OLELE KUF TUPANAR E TOQ

 10. Michael permalink
  23.06.2008 12:53

  my point, my point salateno chudowiste! :D

 11. Anonymous permalink
  23.06.2008 12:58

  Браво! Много ми хареса интелигентното и разнообразно противопоставяне на one-track-mind-ните мантри на фашизоида!

 12. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 13:00

  PETENKA, BRAVO PAK USPQ DA KAESH MNOGO VUPREKI CHE FASHISTA TE PREKUSVASHE!!!!!!!!!!
  IZROD IZROD IZROD RASATE
  ……………
  NALI ISKA DA E RASATE THE PAGAN BE AMA KOGATO MU IZNASQ SHE MU DOMILEE ZA CURKVATA HAHAHAHAHA NESHTASTNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  TO HELL WITH THE FASCISTS!!!!

 13. desislava permalink
  23.06.2008 13:02

  петя, да знаеш, че говориш сухо и за закони и умните хора около теб заради това си забравят мисълта:)))

  интересно ми е защо този идиот си е избрал името расате, когато владимир расате е бил против християнството, а после 5 мин те пита някакви абсолютните глупости за църквата и „морала на масата“.

  на този странен мъж много му се иска да е някакви неща, ама няма. дори и за нео-нацист не става.

 14. desislava permalink
  23.06.2008 13:15

  абе той не е фашист, вече няма фашисти. те поне са имали някакъв план и идея какво точно и защо го правят и въобще това, което сме учили по история в училище за фашистите, е една адски опростена версия. опростените версии като цяло са грешни. (за всичко това е виновно следването ми по история, хах)

 15. anchett permalink
  23.06.2008 13:15

  аз съм абсолютно потресена от поведението на този господин расате. най-вече ме ужаси абсолютната му неспособност да се аргументира! той си противоречеше през цялото време и говореше на моменти наистина нелепи неща, остави отъждествяването на педофилия с хомосексуализъм, ама от кога прокуратурата е неправителствена организация? И всичките глупости относно морал и църква и норми… цялото му представяне изглеждаше жалко. Но ме хвана страх, че подобни хора вилнеят из България …

  Представянето на Петя (поне, доколкото й дадоха думата) беше много успешно според мен! Умерено, логично и последователно! Поздравления

 16. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 13:26

  Petya, you are my personal hero! :D
  пак да ти благодаря за участието!!!
  и на водещия се изкефих също; беше яко против расате но не се криеше зад конвенциите на журналистическата „обективност“:)

  деси, не знам какво точно сте учили за фашистите, но според мен не са изчезнали с мусолини. расате и подобните са различни от старите фашисти, защото все пак живеем в друго време и те също се променят. но той си е 100% фашистки необразован тъп изрод и малко ме е яд, че му се дава толкова арена да си говори глупостите. боже кви тъпотии наговори, дори не знам откъде да почна с критиката. петя беше адски хладнокръвна, аз ако бях така да ме прекъсва все едно си беше в неговото предаване щях да викам сигурно…

 17. anchett permalink
  23.06.2008 13:32

  Да, Иван Бедров и на мен също ми спечели симпатиите- много адекватно се държеше!

 18. desislava permalink
  23.06.2008 13:42

  респект за това наистина, че не стана и не му се разкрещя обратно, аз не бих издържала.

  салатено, точно в това е разликата, че фашистите са чели адски много. после много са горели, но са имали някаква ясна идеология и са знаели какво точно правят. те например първи в европа въвеждат пенсионното осигуряване. работата е там, че фашистите живеят във време, в което никой не говори за равенство на расите все още или открито за сексуална ориентация. не искам да звучи все едно ги защитавам за това, че са убивали хора, но от историческа гледна точка те са един очакващ се продукт на своето време.

  за мен лично расате не е дори и това. той нито е чел достатъчно, нито е запознат с терминологията, да не говорим за историята, нито му е ясно въобще за какво става дума. според мен расате е един объркан мъж с прекалено много свободно време.

 19. Yana permalink
  23.06.2008 14:15

  Ъх, аз чак сега разбирам! Ще се опитам да гледма запис. Като ви чета, явно ще има да се ядосвам…

 20. taralejkite permalink
  23.06.2008 14:24

  Абе да не влизаме в тоя спор, чели ли са или не фашистите, че човек като чете Мусолини и се чуди кой ли му се е вързал на тоя луд :) Иначе това с масата натам върви, + това и адски популистки говори.
  Петя, браво, но за съжаление попадна в клопката на това да си по-умна и толерантна :)
  И мен Иван Бедров ми се вдигна в очите.
  Но да си призная, най-ме ядоса адвоката от БХК, не очаквах толкова тъпа и плитка позиция: „хомосексуаЛИСТИТЕ (взех си бележка) не пречат никому, а педофилите пречат и това е разликата!!!!!“, това го повтаряше като мантра и не каза основни неща като „права на човека“, „достойнство“, „престъпление, „секс без съгласие/изнасилване“. Просто не очаквах адвокат да не може да се аргументира.
  Иначе аз не успях да хвана началото, че съм с Мак и имах проблем с телевизията.
  но ми направи впечатление, че Расате беше омекнал, поне в сравнение с при Милен Цветков (или поне в частта, която гледах).
  Това с църквата е безумно, разбира се и с морала на масата (Мусолини;))
  Ами аз съм още афектирана.
  Петя, браво още веднъж, защото наистина е много трудно да се аргументираш пред човек, който борави с митологии и надвикване ( и позоваване на масата/на нормата).

 21. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 14:32

  яна, мани мани, ще си скъсаш всички нерви!!

  таралежче, и мен ме издразни как си пропиля времето да повтаря едно и също по 4367р8943758943758 пъти; забаляза ли обаче как расате не го прекъсна нито 1 път заразлика от петя? тва че расате си спря логореята и адвоката имаше шанс да говори по-смислени, а го пропиля леко много ме изнерви.

  но предполагам адвокатът се беше издразнил нечовешки също и е загубил ума и дума :)

 22. mr. ice permalink
  23.06.2008 15:13

  С риск да внеса известна доза смут в леко гърл-скаутската ви вечеринка ще изразя моята позиция :) Това шоу беше пълна бутафория. Двете страни в разговора нямаха никакви допирни точки. Разговорът преминаваше в редуващи се монолози. Водещият пък се държеше като кандидат-студент във факултета по журналистика и плахо призоваваше Расате да изслушва по-добрата половина на човечеството, като отвреме навреме се опитваше да коментира думите му, но сякаш негласно му искаше разрешение за това. Допълнителните гости обаче бяха тези които ме позабавляваха истински, черешката на сладоледа. Първо чухме някаква лелка, която трудно успя да скрие досадата си от замесването си във въпросния казус, а при споменаването на очевидно често безпокоящите я членове на Джемини, гласът и доби съвсем жалостив оттенък. Някак не усетих желание за защита на каквото и да е в тона и. След това чухме адвокат с тежко звучаща европейска правна титла. Очаквах да чуя нещо по законовата част на нещата, но за мое удивление въпросният индивид, с ясно отчетлив диалект, започна да ни обяснява за разликата между хомосексуални и педофили, при това с голяма стръв, повтаряйки едно изречение десет пъти. Странно, не останах с впечатление, че някой го е питал за това. Той явно беше лично засегнат и държеше да изясни нещата. Така или иначе за правни процедури в случаи на дискриминация или нетолерантност не чухме абсолютно нищо. Като цяло една забавна история се получи.

  А сега сериозно. Много съжалявам, че в лицето на Петя, Расате не видя никаква съпротива да изложи идеите си. Вероятно се появява за пръв път в ефир така че ще и простим. Все пак ми се щеше да чуя нещо извън мантрата „законът така казва“. Специално за България е ясно, че законът е врата в полето. Някой тук случайно да разбра, че страховете на фашизоида или както там му казвате са си съвсем основателни, в смисъл на евентуално бъдеще? След като всички тук са съгласни, че сексуалната ориентация зависи в някакъв процент и от средата, то логично е част от хомосексуалните да са формирани именно от средата си. Абсолютно възможно е в някакъв момент в бъдещето хомосексуалните да са по-голямата част от човечеството. Въпрос на разбирания за живота а оттам и на закони, които наистина се изменят с времето. Мен лично това не ме притеснява никак, но очевидно много хора не мислят така. И точно тук трябваше да се намеси хуманистът и да поиска обяснение за страховете от такова бъдеще, защото приемаме, че всички тук нямат никакви проблеми с това да живеят в общество, в което хомосексуалните са мнозинство. Можеше да се даде за контрапример на църковното средновековие една древна Гърция, родила Питагор и Платон. Или съвсем простичкия факт, че повече обратни мъже, означава повече жени за нормалните мъже. Давам за пример две крайности. Боян Расате естествено няма да се съгласи с подобни аргументи. Но хората, които не знаят да се страхуват или не могат да размислят… Малко психология трябва. А какво видяхме днес? Наистина нещо много сухо. Празни констатации за всевишния закон. Поне да бяхме чули някой вселенски закон в действие. Най-малкото тук не е Америка и никой не се интересува от закони. Това си беше победа за националистите. Говоря от неутрална гледна точка. Върлите фенове ше ме опровергаят, но и аз мисля, че Левски е най-добрия отбор, дори когато губи. Определено „разцепеният“ днес не е Боян Расате. Той си изигра картите идеално. Нищо чудно да е увеличил последователите си.

 23. mr. ice permalink
  23.06.2008 15:20

  Ей, ама аз цяло есе написах. Може да съберете малко пари и да ме наемете за следващия ефир.

 24. крис permalink
  23.06.2008 15:54

  евала, петя, и отново благодаря, че излезе да кажеш мнението на мислещите хора у нас.

  възхищавам се на хладнокръвието, което запази. подобно на някои хора, чиито коментари прочетох, аз щях да избеснея и да му се развикам. а така публичен спор не се води. ти беше премерена и спокойна и говореше с добри аргументи.

  иван бедров ме учуди (не че не го харесвах от преди). учуди ме с това, че изобщо взе някаква позиция – това не е присъщо на водещ. но предполагам, че боянчо и него го изнерви.

  относно самия боян…кво да ти кажа. както казва маг, човека е луд и не се лекува. говори като селски ергенин – толкова неуко и самоотвержено. вкарва си автоголове с всяка дума. накрая чак ме изкефи как и той побесня и го хвана турета…:) съвсем е зле. не знам кой ще му се върже.

  да видим какво ще стане сега с КЗД – щото доколкото разбирам от включването на госпожата от комисията не е имало особен смисъл.

 25. крис permalink
  23.06.2008 15:57

  mr. ice, знаеш ли колко безплатни платформи за лични блогове има по света? хвани да си спретнеш и ти един. ти можеш!

  там поне някой може и да ти чете глупостите.

 26. kgrady permalink
  23.06.2008 15:58

  Wow, Rasate sure likes the sound of his own voice, huh? What a moron. I thought it was funny that he wouldn’t let anyone else speak, but really, he did more to discredit himself than anyone else could have done.

  If that’s the best spokesperson that БНС has, I don’t think we have too much to worry about from them. :)

 27. kgrady permalink
  23.06.2008 15:59

  kris: :D

 28. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 16:07

  айс, за едно си прав: петя наистина няма опита на расате, който си има собствено предаване и който се държеше все едно си беше в неговото предаване: арогантно, самонадеяно и самодостатъчно.
  ако постоянното прекъсване на петя е истинска победа за расате, аз съм трамвай. той „победи“ не с аргументи (които бяха несвързани и малоумни въпреки че имаше повече време от петя да ги говори), а с безумна демонстрация на мачовщина и кретенизъм. това стана особено ясно, когато се обади адвоката и когото расате не посмя да прекъсне въпреки че си позволи да го обижда след обаждането.
  не виждам как расате ще привлече нови съмишленици с арогантността си, освен пасмината олигофрени, които така или иначе са му последователи. даже, ако на съмишлениците му им е останал мозък, ще се отвратят от неговите фашистки методи за печелене на дебат чрез МОНОЛОГИЗИРАНЕ с пяна на уста.

  „основателните“ страхове на расате, с който със съжаление разбирам че симпатизираш, сме ги коментирали вече. няма нищо страшно в хомосексуалността, няма да изчезне човечеството, защото дори и хомосексуални, хората са си съвсем нормални хора и пак искат да имат деца. да не би всички жени, които избират да не раждат да са хомосексуални? аз лично не съм, обаче не горя от желание да имам деца. поне засега. не знам какво ще му хрумне след няколко години..

 29. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 16:21

  на мен де. беше тайпо. та така. нема да се пуашиш:)

 30. taralejkite permalink
  23.06.2008 16:29

  mr ice, аз съм по-скоро съгласна с теб. Но Петя нямаше как да влезне в тона на Расате, този вид реторика именно на това разчита. Ама пък той само глупости повтаря (църква, морал, нормални хора, педофилия). аз за съжаление съм пропуснала лелките :(

 31. mr. ice permalink
  23.06.2008 16:33

  крис, аз мога, но не съм направил, за сметка на това ти не можеш, но си направил! Това аз наричам блогосферата ;)

  Фондация Затворено общество отново е в стихията си. Самоаплодирате се, за повдигане на бойния дух. Расате може и да е луд, но пасмината олигофрени наброява няколко милиона. Да не мислите, че само неговите последователи мислят като него? Да не би той да ги е измислил тези теории? Хах, наивни ми студенчета. Мисля, че единствената полза от хуманитаристите е да привличат повече хора на своя страна. Или? Защото съм убеден, че днес не сте привлекли никой. Нула! Ама продължавайте да не прекъсвате събедесника си по телевизията понеже сте много културни. Точно така се прави! Даже изобщо не се говори, а се пишат дълги писма до противника :) Забавно ми е да пиша тук, не знам защо наистина.

 32. openly feminist permalink
  23.06.2008 16:45

  Ice:
  Отегчих се от собственото си гостоприемство.

 33. mr. ice permalink
  23.06.2008 16:54

  По-скоро не ти понася рубриката Ужасната Истина… Fear not, адът това са другите, е казал философът…

 34. kgrady permalink
  23.06.2008 16:58

  please stop trying to quote people like sartre and wittgenstein; all you’re showing is how superficially you’ve understood them.

 35. крис permalink
  23.06.2008 17:00

  kyle, that’s what i thought would happen when they announced the campaign a couple of days ago. their outrageous bullshit is already helping draw attention to the core issue and they are discrediting themselves without realizing it. sweet.

  rasate does not disappoint so far. bring on the crazaaay.

 36. openly feminist permalink
  23.06.2008 17:21

  Ice:

  Да, наистина. Истината Е ужасна.

  – Расате може да е луд, но със сигурност не е единствен. Прав си.

  – По време на предаването не се получи диалог. Расате е убеден, че хомосексуализма и педофилията са едно и също нещо… По какъв начин се говори с такъв човек?!

  – Госпожата от Комисията срещу Дискриминацията общо взето не беше много в час и май дори и не разбра с кого и защо говореше. И никак не говореше като човек, чиято работа е да разследва случаи на дискриминация.

  – Адвокатът от БХК повтори няколко пъти, че хомосексуалноста и педофилията не са едно и също нещо и че Комисията срещу Дискриминацията трябва да се самосезира, но всъщност не обясни ЗАЩО и по какъв ред трябва да стане това. Аз лично залагах огромни очаквания на неговото включване, но за съжаление по телефона не се получи.

  Знам, че изпитваш огромно удоволствие да ме обиждаш на личностна основа, но…sorry to break it to you…, това не подкопава аргументите, които излагам тук, нито пък умаловажава каузите, които защитавам. Аз знам защо го правя.

  Ти обаче не можеш да се похвалиш с нещо подобно…Твоето снизхождение и желание да се противопоставяш на всяка една идея споделена тук е просто жалка.

  Не се чуди, ако трия следвашите ти коментари. Наистина…просто нямам сили за безсмислени битки, с хора, които просто нямат желание да мислят или да се държат възпитано.

 37. mr. ice permalink
  23.06.2008 17:26

  Съгласен, но дай някаква дефиниция за мислене, в случай че реша да го проявя.

 38. kgrady permalink
  23.06.2008 17:29

  Pardon me for trying to say that politely; what I meant was „You have no idea what you’re talking about, and people who dismiss things they’ve never read only make fools of themselves.“

  Вие го доказвате :)

 39. mr. ice permalink
  23.06.2008 17:37

  Question of viewpoint, dear.

 40. kgrady permalink
  23.06.2008 17:38

  Not at all, darling.

 41. крис permalink
  23.06.2008 17:45

  kyle, i’m thinking more and more that mr.ice and rasate are the actually the same person. am i the only one who notices the resemblance?

 42. kgrady permalink
  23.06.2008 17:48

  kris, i JUST said that (only half-jokingly) to petya, not five minutes ago! hilarious. btw, i think your earlier point about the crazies is right on; they make the rest of us look so reasonable :)

 43. Anonymous permalink
  23.06.2008 17:54

  Хомосексуалистите са един от способите за унищожаване устоите на семейството и установяване на Нов световен ред, в който държавата ще се грижи за възпроизводството и отглеждането на децата.

  Is this Gay Behavior Sick?
  http://www.henrymakow.com/201101.html

 44. kgrady permalink
  23.06.2008 17:59

  Wait, so in the future the government is going to have babies for me and take responsibility for raising them too? Awesome!

 45. mr. ice permalink
  23.06.2008 17:59

  Yeah. So reasonable :)

  Признавам ви, хванахте ме. Аз съм Боян Расате.

 46. Yana permalink
  23.06.2008 19:17

  Ей, яко ви гони параноята, момченца…

 47. taralejkite permalink
  24.06.2008 00:54

  Боян Расате е и по Нова в момента, не знам за останалите неща, но си спечели публичност.
  Не разбрах името на другия гост.
  Струва ми се, че Расате си е променил позицията леко от два дена насам (по-мек е в окачсествяванията си и някои неща изпаднаха от говоренето му, в момента хомосескуалността става ама само „дома“, но май за сметка на това по-често използва думи като „извратено“, „превъзпитание“ повече).
  Всъщност,той може да си идиот, има право на това в крайна сметка, никой не е виновен, че е жервта на друга образователна система и семейна среда. Проблемът е в публичността, които медиите му дават. Според мен от чисто етична и деонтологична гледна точка поне водещите медии трябваше да имат обща позиция и да не го канят във всяко предаване. Не става въпрос за цензура, а за това, че се търси евтин скандал и някой си прави имидж от това. Но и в цензурата няма нищо лошо, дали щеше да е същото ако канеха някой педофил или изнасилвач или убиец да си защитава позицията и то напълно равнопоставено! Самите медии нямат сякаш чувствителност за ролята си и мислят главно за рекламно време.
  Другият гост е готин и му каза да мълчи, докато той говори :)

 48. ralitza permalink
  24.06.2008 02:20

  Снощи се опитах да пост-на, но на системата не и хареса нещо. Мевждувремено се замислих.. То че на Расате му хлопа дъската се чува от километри, но не знам, чисто практически дали един гей-парад в западняшки вид ще „работи“ у нас. Много българи не живеят със съзнанието, че има хора, които не са като тях (и не само като става дума за сксуална ориентация) и, мисля си, биха ги приели по-лесно ако можеха да ги сравнят със себе си. Не като нещо екзотично и с това, различно, а като просто хора. Боя се че парад няма да помогне.

  А Расате може да го оставят да се налае – това дето го е отпочнал ще му грумне в лицето eventually.

 49. girlsgonewise permalink
  24.06.2008 02:45

  Петя, беше страхотна снощи!
  Лицето от БНС за мен трябва да се лекува и е много жалко, че такива хора у нас не получават адекватна помощ.
  Таралежките формулира проблема по начина, по който и аз го виждам – че у нас се дава трибуна на изказвания, нарушаващи закона и никой не се замисля какво всъщност става.
  Ралица – мисля че у нас прада няма да е от западняшкия вид, поне от хората, с които съм говорила, оставам с впечатление, че всички ще сме с нормалните си дрехи, в ежедневния си вид.
  Така че нека видим какво ще стане :)

 50. kgrady permalink
  24.06.2008 02:51

  ralitza: I share your concerns, and I think you’re right that in matters of social change it’s always important to think through your strategies as much as your goals. But I wonder, in this case, what is a better strategy for the LGBT community (and their supporters) at this point? Stay silent? That hasn’t worked. Protest? People would just wonder what the anger is all about. It seems to me that a peaceful and open demonstration of presence is the most productive move that can be made on a grassroots level, at least at this point.

  The problem, to my mind, with suggesting that we need to appeal to the common ground in order to gain political equality is that it sounds a lot like what Black Americans were told during the period of racial integration: „You know, we’d have a much easier time putting up with you if you’d act more like us.“ We all know how well that worked. The same attitude can be seen with respect to homosexuality in Bulgaria—“I have no problem with gay people, I just don’t want them pushing their sexuality on me“—and in some of the common attitudes regarding the Roma community.

  But more importantly, I think that we’re looking at things backwards when we focus on what the LGBT community is doing wrong in the struggle to gain equal protection under the law. Why should they be responsible for securing their own rights, when heterosexuals have had to do NOTHING to secure theirs? The question, to my mind, is what should the government be doing, what should the media be doing, to ensure that all law-abiding Bulgarians are treated with equality and respect. The question of parade/no-parade is trivial by comparison.

  Apologies if you don’t read English, my Bulgarian is awful ;)

 51. mr. ice permalink
  24.06.2008 02:53

  Равносметката е, че Расате остава по-силен от всички феминисти взети заедно. Той има ефир, те нямат. Това не го казвам за да обиждам някой, просто така стоят нещата. И така ще продължават да стоят докато някои хора са заети да разбират Сартр по-добре от други. Чрез заучените щампи в училище. Грандиозно мислене в рамка. Светът е много, много по-голям. Какво му е доброто на доброто, ако няма сила да се изправи срещу злото?

 52. Калин permalink
  24.06.2008 03:05

  егати смеха бил тази дискусия

  Петя мрънкаше като ученичка забравила да си напише домашното и то все общи приказки. Ако това ви е централният нашадател много сте зле. Онзи адвокат също се цепеше в общи приказки като развалена грамофонна плоча.
  Така и никой не коментира факта че организацията която финансира Джемини е успяла да прекара закон в който се позволява секс с 12 годишни деца. Това е показателно за истинските цели на подобни движения или така наречените бойловъри. Тях защитавате всъщност.

 53. kgrady permalink
  24.06.2008 03:06

  No, no, you’re still not getting it. It’s not that you don’t understand Sartre well, its that you don’t understand him at all. Why? Because you’ve never read him.

  Should a person be embarrassed because they understand something about one of the most influential minds of the 20th century? Your underestimation of the influence of ideas is garden-variety ant-intellectualism, and it just shows how much your narrow perspective on the world is keeping you from understanding how it works. Political revolutions are fought over what you take to be „mere ideas“ and „abstractions.“

  By the way, I don’t work on Sartre. I just like to know about things before I run my mouth about them. But what’s with your obsession with my personal and professional life, anyway? Do you have a crush on me? Awwww, how sweet.

 54. ralitza permalink
  24.06.2008 03:07

  @kgrady:

  English is fine.

  I’m not sure I made myself clear enough. I don’t expect anyone to act as everybody else – in fact, this is why people are rejecting – it’s a natural tendency to reject the different. What I was thinking about is if a parade in the typical scantily clad western type would bring a positive rather than negative effect in a Balkan country. (And I say „Balkan“ because Bulgaria is far from the only country there with a difficulty in accepting the different.)

  Your comparison of the black people in America with the gay in, say, Bulgaria is not accurate, imho. The black were visible, they were there and different. The gay did not „exist“ in our society, they were swept under the carpet. So, how do you go about breaking the news to the „common person“ that there are folks who happen to be different? I would suspect you have greater chance of success if you go about with „hey, this person is just like you“-way, rather than put on the pink boa and wave half naked from a bus. This is what I had in mind.

  Government? Umm. Ok, I will be cynical here (it’s in me, can’t avoid it). They should first sort out more pressing problems, methinks. And if you want a live, functioning society, you don’t ask the government to sort out everything. That’s another typical Bulgarian trait – we have a habit to expect someone sorting things out for us. I think it is great that someone goes out and speaks out and shows that something in this society works. The rest is adherence to law – and our laws are not abysmal – they are simply not implemented.

 55. petya permalink
  24.06.2008 03:25

  Age of consent в Холандия е 16 години.
  Age of consent в България до преди няколко години беше 16 години, парламента гласува и прие намаляване на Age of Consent на 14 години.

  Българските гей организации работиха ПРОТИВ намаляването на Age of Consent.

  Българската организация Gemini е получавала финансиране за структурно развитие на организацията по програмата MATRA на Холандското министерство на външните работи. Програмата финансира проекти в Централна и Източна Европа за развитие на гражданското общество. По тази програма са реализирани МНОГО проекти на НАЙ-РАЗЛИЧНИ неправителствени организации.

  Расате, Калин и Сие да си проверят информацията, а да не разспространяват лъжи и клевити относно дейноста на абсолютно законни и легитмни организации.

  Едно да flame-иш, друго е да лъжеш. АМАН от простотия.

 56. mr. ice permalink
  24.06.2008 03:29

  kgrady, продължаваме да говорим на различни езици. Очевидно, след като не се разбираме, надявам се това да не е следствие от различните ни родни езици. Чел съм Сартр, даже съм писал за него в училище и даже имах добра оценка, което значи, че горе-долу съм го разбрал, но не това е пойнта. Това за което говоря, ти го описа много добре с едно от изреченият ти. Смяташ, че отричам големите идеи като абсолютна същност, докато аз отричам абсолютното ти разбиране за тях. Има разлика. С какво се занимаваш няма значение за мен, но след като ти започна да се заяждаш на тема философия, сам натрапваш личния си и професионален живот. To have a crush on you, даже не го разбирам съвсем, но нещо ми подсказва, че няма нищо суиит в цялата работа :)

 57. kgrady permalink
  24.06.2008 03:40

  ralitza: Thanks for your response, and sorry if I misunderstood your point.

  The first point I want to address is this idea that the Balkans, or Bulgaria, are so different from the rest of the world with respect to their attitudes toward difference. I just don’t think that’s true. I grew up at a time and place (in the US) that was very similar to where Bulgaria is right now, and the situtations are very comparable. In fact, the struggle became much more difficult at that time due to the emergence of AIDS and its being branded as the „gay disease.“ Intolerance of homosexuality in the 80s in the US was, I think it’s safe to say, at least as strong as it is now in Bulgaria. Whatever measure of acceptance homosexuality has won in western countries has not been accomplished by the willingness or refusal of gay people to dress or act a certain way, but by their steady and positive presence and outspokenness. The most important thing is to be visible until people forget the time when your visibility seemed abnormal.

  I didn’t mean to suggest that the racial situation in the US is the same as the gay-rights issue in Bulgaria, only that assimiliation is a failed strategy, and one that doesn’t respect the rights of people who have the misfortune of being labelled as different. But it’s actually quite untrue that Blacks in America have always been visible, as you say. What the segregation of neighborhoods and schools couldn’t accomplish in that respect, things like the 3/5 compromise (Blacks counted as 3/5 of a person for census purposes) did.

  As for your concerns about people wearing only pink boas, well, I wonder why you don’t trust the judgment of the people who will be participating in the parade. I will be one of them, and I can promise you that I’ll be wearing pants. Again, I just think it’s a case of victim-blaming when you focus on the behavior of the people who have to do the hard work of coming out rather than the responses of the people who only have to acknowledge, „OK, that doesn’t affect me personally in the slightest.“

  As to your cynicism about government, well, I don’t think I need to disagree with you that there are other important political problems in Bulgaria (of course there are) in order to disagree with you that the government does’t bear the brunt of the repsonsibility on this issue (of course it does). For one thing, governments are perfectly capable of working one more than one issue at a time. For another, protecting gay rights really doesn’t involve any great labor. The laws are already in place, it’s just a matter of applying them diligently. Prohibiting things like illegitimate press conferences to spread messages of hatred and intolerance would actually require less from the government that allowing them does.

 58. kgrady permalink
  24.06.2008 03:46

  clarification: When I say that when and where I grew up was like Bulgaria is now, I just meant in respect of attitudes towards homosexuality.

 59. kgrady permalink
  24.06.2008 03:56

  ice: You’re right, there is a difference. The difference is that countless people here have carefully and thoughtfully explained to you what they disagree with in the things that you have written here; meanwhile all you do is tell people that they’re wrong, and obfuscate the issues through ad hominem attacks.

  The difference is not a matter of ‘viewpoint.’ It’s a matter of doing the work of justifying your opinions to others, rather than feeling entitled to shout them out simply because they’re yours.

 60. I LOVE IVAN KOSTOV permalink
  24.06.2008 04:31

  Otdavna ne sledia zakonite v Bulgaria…i imam edin vupros.

  Niakoi moje li da mi kaje kakuv e age of consent v Bulgatia na momichetata, koito smurkat kokain i se chukat s mutri, za da izkarat niakoi lev i da idat do Dubai na pochivka?

  Kum Mister Ice: ako ti si Rastate, da znaesh, Rastate, ti si neosuznat gay. Tui kato si neosuznat ti lipsva radostta ot jivota..

  Ako ti Mr. Ice, ne si Rastate, ne moga da razbera za kakvo se borish, kakva e causata ti i zashto si tuk? Ako e prosto skuka ima gay pride tozi weekend moje da idesh da potansuvash.

  lek den i pozdraviavam Petya, za snoshnoto predstaviane.

  I za vsichki svobodni i gordi sus sebe s izbora si hora, specialen pozdrav:

  http://youtube.com/watch?v=2A2Jt4WOxN8

 61. I LOVE IVAN KOSTOV permalink
  24.06.2008 04:49

  I za vsichki gayfriendly people:

  http://www.youtube.com/watch?v=0OMLoAtC9RY&feature=related

 62. Longanlon permalink
  24.06.2008 05:02

  гледах записа в сайта на RE:TV

  ама си сладка бе :)

 63. neonlicht permalink
  24.06.2008 05:08

  Уф, как си го понесла не знам. Този индивид без да съм запозната кой знае колко с темата повиква първичното в мен със селското си поведение да не може да изслушва и да се надвиква.

 64. mr. ice permalink
  24.06.2008 06:22

  Kyle, how should I understand „justifying your opinions“. Justified or not an opinion is simply an opinion and nothing else. Some of your opinions are heavily justified by concepts evolved in hundreds of years in the cause-devoted bright minds and yet sometimes they just don’t fit the current situation. There are plenty of examples, but most of the readers certainly don’t feel very comfortable with the idea of challenging your rethoric power, or simply don’t understand you, thus leaving the impression that I’m alone in my positions, which makes me an idiot.

  I think I’ve explained everything that should and could be explained on this topic. You’re accusing me of my former sins.

  And one more thing – you can’t have all the truth, ignoring some of the dimensions of the human being. That, I will not justify.

 65. Anonymous permalink
  24.06.2008 06:54

  Гледах записа на дебата и мисля, че Расате беше много по-убедителен.
  Основен принцип в правото е, че законите се създават на базата на общоприетите морални ценности.

  Философия, теория и история на държавата и правото
  http://www.legaltheory.org/index.php?rid=19&id=76

 66. kgrady permalink
  24.06.2008 07:59

  ice: Eveything you just said is laughable and paranoid. If you’d like to talk to me about me, send me an email. People are trying to have a discussion here.

  anon: I can only imagine that your standard of persuasiveness places a premium on sheer volume, repetition, and the capacity to interrupt all other speakers. Another fundamental principle of law is that you apply its standards on the basis of demonstrable facts rather than hearsay or prejudice. Can you show me where exactly Bulgarian law justifies the exclusion of legal rights on the basis of sexual orientation?

 67. Ena permalink
  24.06.2008 08:01

  До анонимния:
  Откога омразата към различния е „общоприета морална ценност“?

 68. mr. ice permalink
  24.06.2008 08:31

  No Kyle, I dont want to talk to you, with you, about you and whatever. Please try not to mention me in your posts and everything will be fine, okay? Cause you’re the one that is constantly adressing me after every little piece of text I write. Everyone will be happy if we’re invisible to each other. You are just irritating with your boring stuff. You say nothing new, but you say it firmly complicated. This is ad hominem, yes. Try to speak more with less words.

 69. Yana permalink
  24.06.2008 08:35

  Айс, като си тук и дърдориш почти непрестанно, ще търпиш и да ти говорят. Това твойто е като „Аз искам да обиждам авторката и посетителите й, ама ако може да се отнасяте добре с мен и да не давате на разни умни хора да ме засрамват“.

 70. kgrady permalink
  24.06.2008 08:36

  pot, kettle, black. ciao.

 71. Anonymous permalink
  24.06.2008 08:42

  Основен принцип в правото е, че законите се създават на базата на общоприетите морални ценности – абсолютно вярно!
  друг е въпросът до колко хората имат потенциал и желание да спазват основните принципи.на правото.създавайки закони.в България.

  и все пак:
  § 1. По смисъла на този закон:/ЗЗД/

  1. „Тормоз“ е всяко нежелано поведение на основата на признаците по чл. 4, ал. 1 , изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, обидна или застрашителна среда.

  фактът: някой си позволява да нарушава закона публично и немалко медии доволно му осигуряват поле за изява.
  а какво ще последва- зависи от обидените.

  ЖЗ!

 72. салатено чудовище permalink
  24.06.2008 09:17

  „Основен принцип в правото е, че законите се създават на базата на общоприетите морални ценности – абсолютно вярно!“

  не винаги. тогава защо нямаме закон за защита на нацията от цигани, гейове и евреи, а има закон срещу дискриминацията? и какво са „общоприети“ морални ценности? къде започват и свършват?? слава богу, че законите не са огледално копие на „моралните ценности“; тогава щеше да е невъзможно за една жена да получи закрила в случай на насилие (ендемично за патриархално общество като нашето)

 73. mr. ice permalink
  24.06.2008 09:26

  Яна, всички безумия се случват, откакто се опитах да съм добър с Грейди. Преди това всичко вървеше гладко. Ще се върна на това си по-добро състояние, в което ще го изкарвам извън релси с побутване с пръстче, докато той отчаяно размахва крила да се върне в играта.

 74. kassitra permalink
  24.06.2008 09:44

  вярно е – на теория и в историята на правото.беше насочено към анонимния с подобаващия линк с инфо.
  ама е off topic.

  идеята ми беше, че срещу този човек би следвало да бъде повдигнато обвинение.
  независиомо от /и наред с/ парада трябва да има такива последствия.
  ЖЗ!

 75. Anonymous permalink
  24.06.2008 09:49

  Ако говорим за семейство не ми е ясно съвсем как гей двойките ставайки мнозинство ще могат да се грижат за запазване на демографския баланс. Тоест техния избор се превръща в тежест за хетеросексуалните двойки, ако някак си имаме обща отговорност за запазване на популацията. И малко плашещо звучи тази посока преди да може по алтернативен начин да се генерират дечица…

 76. Yana permalink
  24.06.2008 10:19

  Е как така гей двойките ще станат мнозинство? По какъв механизъм?

  Айс, нищо не е вървяло гладко. Просто ти цепехме басма, свободата на словото, сакън. Не можеш да стъпиш и на малкия пръст на Кайл, по която и да е точка.

 77. салатено чудовище permalink
  24.06.2008 10:38

  „генерирането на дечица“ не зависи от сексуалните предпочитания на хората. както вече казах, и гейовете са нормални хора и те имат/нямат желание за деца, както всички нас.
  ако раждането беше зависимо от сексуалната ориентация, тогава как ще обясниш бебетата в епруветка? ще кажеш, че майката е фетишистка и има нездрав интерес към епруветките ли?
  после, строгото категоризиране на хората на „хомосексуални“ или „хетеросексуални“ е идеологическо. ние сме просто сексуални, а сексуалността е ситуационна.

 78. яйце в кофичка permalink
  24.06.2008 11:03

  петя, жалко, трябваше да го ковнеш в ефир с информацията за age of consent. с тоя по-агресивно следващия път (ако има такъв).

 79. Stella Petkova permalink
  24.06.2008 11:05

  Петя, БРАВО мацка!!! Гордея се с теб!!! ХХХХХХХХХ

 80. Yana permalink
  24.06.2008 11:24

  Салатено, снощи във влака четох нещо за бременния мъж и там се споменаваше изследване, което е показало, че първата сексуална реакция на жените е към личността, без да взимат предвид пола. На следващия етап вече сексуалната реакция се регулира и според пола на отсрещния.

 81. Geo permalink
  24.06.2008 14:52

  Поздравления за желанието да идеш да говориш с този…хмм… човек. Криво разбрания национализъм в България е изключително вредно явление и Расате май е по-опасен и от наистина безумно вредния Сидеров. Разбира се, че ако хомосексуалните хора искат да имат парад е нормално да си имат. Всичко е ясно.

  За да съм честен обаче, трябва да кажа, че според мен разговорът не мина добре за каузата която защитаваш – ако тя не е парада де, ама аз си мислех че ще говориш по-генерално за проблемите на гей общността, което всъщност е важното май :) Единствената причина да излезеш от него като морален победител е, че Расате няма капацитета да говори свързано и логично. На всичкото отгоре така се заби с тая педофилия, че направо се изтреля в космоса. А за църквата, трябваше просто да му отговориш, че една не малка част от свещенниците /особено по манастирите/ са хомосексуални. И това както той би казал е „факт“ :)

  По-важният въпрос, който на мен ми се искаше да чуя не е за закона – ок той е важен, но на всеки е ясно, че е въпрос на време да се легализират хомосексуалните съжителства, па камо ли парадите да се приемат като нещо ненормално в България. По-важният въпрос е следващото което ще се случи след това и което се случва вече в някои държави. А именно осиновяването на деца от еднополови двойки след легализиране на отношенията им. Е там работите вече ще станат сериозни. Защо?

  Ами защото, ако хората са на възраст сами да вземат решения с кого да правят секс и с кого да живеят заедно – всичко е ок. И ако искат да се забавлават правейки разни евенти – пак ок.Обаче взимайки дете в такава семейна среда, неминуемо го предразполагаш към определен избор, когато порасне. Знам, че именно това съждение е най-спорното в такива разговори, но за да не пиша много, само ще кажа, че точно от психологията и педагогиката е известно /демек от „научни работници“ ;) /, че семейната среда и отношенията в нея имат огромно влияние върху детето на много различни нива. Разбира се не значи, че ако мъжът бие всяка вечер жената с колана, това ще прави и детето като порасне. Но грубо казано шансът то да повтори този ЗАЛОЖЕН модел е огромен. Или ако не го повтори 1:1, то части от него ще се проявят другаде. Същото е и ако въпросното дете расте с мама и тати, които са от един пол и общува с други мама и тати от един пол, които са им приятели. И проблемът не е, че то ще живее по-зле в хубаво хомосексуално семейство от колкото в гадно хетеросексуално – напротив, проблемът е, че започваш да предопределяш и насочваш избора на нещо което както ти самата каза би трябвало да е „заложено“. Това със „залаганията“ обаче е доста особено защото има 3 разновидности – заложено /ок раждаш се такъв какъвто си – всичко е прекрасно – в хармония си със себе си/, предразположено /демек не си съвсем сигурен, средата накланя везната/ и нещо с което педагогиката много обича да се заиграва – инстинктивнаната възприемчивост /тоест колкото и да се стремиш да си неутрален ти в ролята на модел в огромна степен определяш това което ще изгради като начин на поведение и мислене у детето ти/. Та не знам, но според мене тука работите стават дебели… и именно това е по-сериозният въпрос който ще стои на дневен ред съвсем скоро и трябва да се дискутира. А не инфантилните простотии на някакви нахъсани, объркани тинейджарчета от БНС.

  Едно от нещата които никога не съм могъл да разбера е защо хомосексуалните двойки имат нужда от легитимиране на отношенията от
  църквата/държавата по един ретрограден начин. Във време в което брака е възприеман все по-малко като тайнство /от църковната гледна точка/ и като опора на социума /от държавна/ не ми е ясно защо аджеба е тоя стремеж към влизане в тази остаряла система, вместо, както се случва с
  много други неща – да се предложи алтернатива, докато самата стара система не спре да функционира и се саморазпадне. Расате спомена църквата без да има представа за какво говори – явно някой му е казал нещо, но те уверявам, че проблемът там е изключително сложен. И то именно със църквата, а не с държавата, защото тя макар и слаба в България има изключително особенна социална роля, която продължава да е много важна.

  Няма да навлизам в детайли, предполагам ги знаеш по-добре от мен по този въпрос, но за съжеление съм сигурен, че тази система не може да бъде променена. Тя просто трябва да бъде оставена да загине от самосебе си. Логичната стъпка в поведението на хомосексуалните двойки които държат да се лигитимират със нея е именно признаването от църквата както на брака им, така и на осиновяването – разбирам. Просто няма как да реагират по друг начин щом са тръгнали по този път. Това уверявам те е НЕВЪЗМОЖНО да се случи – поне във Източноправославната църква /цялата й доктрина е изградена на друг принцип, така че тя трябва да се самоубие, ако го направи публично/. И според мен, ако хомосексуалните хора не се занимават с целия тоя обречен процес, само ще спечелят. Те така или иначе имат симпатията на повечето млади и здравомислещи хора и не виждам защо да влизат в един „разговор“ от който няма как да извлечат нищо положително. Всичко това може да ти изглежда маловажно на пръв поглед, но се замисли какво се случва по малките градчета и селца и ще видиш, че именно това е един сериозен проблем. Защото там църквата /гласно или негласно/ влияе ужасно много на възприятията за нещата. И макар че посмодернизма направи така, че хората да не обичат да си признават много много че все още вярват в Бог, то на атавистично ниво продължават да го правят и това да влияе на решенията и оценките им. Всъщност това е и една от причините националистите да се заиграват с нея за да печелят популярност. Верно тъпо и необразовано го правят, но както
  виждаш от последните избори… работи.

  Що се отнася до признаването от държавата на всякакъв вид хомосексуални съжителства – освен че съм за, то съм сигурен, че ще се случи рано или късно в цял свят. Неизбежно е. Това с парада е само проблем на деня, който само след няколко години ще изглежда смешен. Не виждам никаква драма тук. Това обаче което ще се случи след това… вече наистина ще е интересно :)

  А тия кретении за моралните ценности – хахахаха. Направо ще падна някой като вземе са ми говори от позицията на морален ментор. Тия неща не са статични а динамични, каквото е и самото общество. Просто и ясно.

  Аз, както знаеш, съм умерен сексист и смятам, че ти и другите феминистки често прекалявате и маниерничите излишно, фриволно и неоснователно. С това като цяло много си вредите, но това е нещо което няма въобще да подхващам… ;)

  Въпреки това, що се отнася до общочовешки права вярвам, че всички здравомислещи хора трябва да реагират срещу магазинерския национализъм и дискриминацията. Тъй че поздравления че излезна да защитаваш тази позиция, при все това, че ми се искаше да е по-генерално и обосновано.

  Ма може и аз да се изказвам по-генерално от необходимото. Ако ставаше въпрос само за паради и закон си 6+ :) Тогава извини ненавременното ми включване. Може би този разговор тепърва предстои :)

  успех в това в което вярваш.

 82. white permalink
  24.06.2008 15:47

  Поздравявам петя за решението й да заеме страна по случая, не са много хората, които биха се нагърбили публично да защитят правата на която и да е дискриминирана група в България. Поне моето усещане е такова.
  Напълно подкрепям правата на хомосексуалните, включително на организиране на разрешен парад. Все пак има неща, които не са ми съвсем ясни и ще се радвам да чуя друго мнение.
  Доколкото знам е незаконно да се подстрекава към расизъм, антигей практики и дискриминация. Но защо тогава на всяка втора сергия за книги се мъдрят Моята борба и всякакви книжлета открито пропагандиращи расизъм. Това не е ли незаконно?
  Аз самата съм твърд противник на расизма, но, в крайна сметка, нямат ли право и расистите да се изкажат по някакъв начин?
  Накрая един въпрос, който може да е малко встрани от темата.. Фактът, че дадена практика за момента е незаконна, трябва ли да означава, че привържениците й не могат все пак да се борят за своята кауза, каквато и да е тя? Употребата на марихуана е забранена в България, но това не пречеше да се провеждат демонстрации за промяна на законодателството.
  С този пост най-вече търся отговори на свои собствени въпроси, които ме човъркат от известно време. Ще съм благодарна да чуя някаква гледна точка.
  Поздрави на всички!

 83. салатено чудовище permalink
  24.06.2008 15:57

  с коуегата сме отговорили на въпроса за каква трябва да е реакцията ни към фашистите ето тук: http://epistemicmurk.blogspot.com/

  надявам се че ще се съгласите с нас, че либерално-хипарски призиви за любов не помагат с такива като расатетата.

 84. Yana permalink
  24.06.2008 15:58

  Geo, за децата на гей двойките. Първо, това, че децата щели да възпроизвеждат хомосексуален модел на семейство в собствения си живот, не е вярно, по-надолу обяснявам защо. Но и да беше вярно, защо, за Бога, това би било повод на тревога, ако дотук вече си заявил, че нищо лошо няма в хомосексуалността?! Звучи като „ОК, ама да си хетеросексуален все пак е по-предпочитано“.

  Тъй. Аз съм взимала не един и два курса по човешко развитие, чела съм достатъчно и искам да внеса някои разяснения за семейните модели и хомосексуалността. Не е вярно, че децата ще я изкопират от гей родителите си, защото сексуалността, много сложно нещо само по себе си, се определя от взаимодействие на гени и редица други фактори.

  От взаимоотношенията между родителите се научава много за семейния живот, за любовта, за разбирателството и кавгите и прочие, но в никакъв случай не се „абзорбира“ сексуалност. Ако това беше вярно, всички гей хора щяха да са расли в гей семейства, което не е така. Мнозинството на хомосексуалните идва от хетеро семейства.

  Пък и кой е казал, че моделът „мама, татко и аз“ е единствен на тоя свят. Колко деца живеят само с мама или само с татко? Колко живеят с баба си? Колко от тях си мислят, че „нормалните“ семейства се състоят от баба и дете?

  И последно, за да съм съвсем убедителна – вече съществуват достатъчно научни изследвания, които показват, че децата на гей двойки растат здрави и в добро психическо състояние. Сред тях има точно толквоа гей, колкото и сред децата на хетеросексуалните двойки.

 85. Velislava permalink
  24.06.2008 17:00

  yana,
  мисля, че има много по-елементарен аргумент, ако децата в гей-двойка стават гейове, как така се получават гейове от деца израстнали в хетеро двойка?
  а относно притесненията за прирастта: от една страна земята е пренаселена със самотни деца, от друга, ако това беше аргумент, тогава и на хората с проблеми с фертилитета не трябва да се дава да се женят (от какъв зор им е като няма да имат деца :)))

 86. geo permalink
  24.06.2008 17:21

  Яна, за съжеление четеш това което съм написал избирателно и точно по начина по който не трябва. Нямам желание да навлизам в този формат на разговор и все пак ще ти отговоря, въпреки че на всеки един от въпросите вече съм го направил.

  „Но и да беше вярно, защо, за Бога, това би било повод на тревога, ако дотук вече си заявил, че нищо лошо няма в хомосексуалността?!“

  Няма нищо лошо в който и да е избор, ако той е съзнателен. Имам страхотни приятели гейове, и това е прекрасно. Прекрасно е, че те самите са решили да бъдат такива, кавито се чустват. Тревожно е, когато този „избор“ не е плод на самоосъзнаване и физически/духовни потребности, а на концентрирано влияние в детска възраст. Ето това е тревожно.

  „Не е вярно, че децата ще я изкопират от гей родителите си, защото сексуалността, много сложно нещо само по себе си, се определя от взаимодействие на гени и редица други фактори.“

  Нито за момент не към казал, че ще „изкопират“. Моля те прочети пак какво казвам за залагане, предразположение и инстинктивна възприемчивост. А сега си представи щастливото семейство на Азис и Китаеца и ми кажи, че тяхното дете родено от прислужницата или от която е там няма да бъде повлияно. Айде моля ти се да не си говорим глупости. Социалните конструкции и парадигми са едно, но и двамата знаем за какво става въпрос.

  „Ако това беше вярно, всички гей хора щяха да са расли в гей семейства, което не е така. Мнозинството на хомосексуалните идва от хетеро семейства.“

  Това разбира се е любимият ми аргумент, който винаги присъства в такава дискусия. Ще бъда преднамерено краен и малко остър тук, не с цел да те засягам, а за да чуеш какво казвам. Надявам се не смяташ, че мисля например, че всички серийни убийци са родени в семейства на убийци? Или че всички филантропи са родени в семейства на филантропи? Това е формална логика, като оня виц с обратните и дискотеките… Повечето хомосексуални хора са израснали в хетеросексуални семейства, защото ако не си забелязала все още дете се получава от акта между мъж и жена. От там нататък, ако това което казвате за заложената /генна или каквато друга я наречеш/ сексуалност е вярно, то повече от хубаво е когато човек може да взима решения да се самоопредели. Преди това обаче не е нищо повече от манипулация.

  Тук междудругото идва един интересен етичен въпрос, който вие като феминиски предполагам сте мислили. Какво става с родилката /или донорката на яйцеклетката/? Ето това е доста любопитно. Предполагам си даваш сметка за какъв брутален бизнес ще стане въпрос… Или смяташ, че една жена с удоволствие ще е инкубатор за дете на мъжка гей двойка и това ще е въпрос на алтруистични чуства от нейна страна? Вероятно една милионна от жените /предполагам и ти би била сред тях – би ми било интересно да знам дали е така?/ биха се съгласили от чисто човеколюбие. Останалите обаче ще го направят заради кинти. И само мога да си представя какво би им било… И в какво ще се превърне това явление, както в социален така и в чисто личностен план. Това е друга тема де… Ама би ми било любопитно да науча какво мислиш по нея, защото хич не е маловажна и твойте съмишленички след няколко десетки години ще я имат за един от основните проблеми.

  „И последно, за да съм съвсем убедителна – вече съществуват достатъчно научни изследвания, които показват, че децата на гей двойки растат здрави и в добро психическо състояние. Сред тях има точно толквоа гей, колкото и сред децата на хетеросексуалните двойки.“

  Сега тука няма да си мерим статистиките. Нито за момент не смятам че децата им растат нездрави, необгрижвани или в лошо психическо състояние. Говорим за това дали средата определя сексуалната ориентация. Освен ако не дай си боже не я сравняваш с психическата ;) Приемам го като лапсус от твоя страна. Позволи ми да се усамня в тази статистика. Мисля, че сама можеш да си отговориш защо, ако се замислиш каква би била социологическата извадка при хетеросексуалните и при хомосексуалните с деца :)

 87. салатено чудовище permalink
  24.06.2008 17:33

  гео, и сега има жени, които си продават децата за съжаление. и то на хетеросексуални двойки основно. да забраним ли на безплодните жени и мъже да се женят от страх за трафик на бебета? не забравяй, че не всички хора, които се женят искат да имат деца. гейовете не са по-различни.

  при положение, че има толкова много изоставени деца по света е абсолютна грехота да им се отказва семейство на базата на непроверени стереотипи. не мислиш ли?

 88. Ena permalink
  24.06.2008 18:07

  Гледах предаването. Расате се показа като неграмотен простак и подъл лъжец: не само, че в Холандия age of concent не е 12, а и чак на границата между средновековието и ренесанса почват да горят на клада инакомислещите. За всички загрижени как хомосексуалните влияели зловредно на полово-неориентирани деца: не ви ли тревожи как влияят на децата фашизоидни изроди като Расате?
  Още, фашизоидният изрод Расате не желаел да му слагат етикети и да го наричат хомофоб? А той защо слага на хомосексуалните етикета „педофил“? И пет пъти нарече Петя „госпожица“ кретена. Е, аз ако имах дете, бих постъпила с телевизионните и други обществени прояви на фашизоида Расате като с порното: зловредни са и са неморални, така че да се ограничават.

 89. Yana permalink
  24.06.2008 19:14

  Geo, хомосексуалността не е избор. Сексуалността не е избор, вродена е. Нямаш избор. Това не е дреха, не е музика, не е работно място.

  Убийство, филантропия и сексуалност не са едно и също. Азис и Китаеца не са сборен образ на гей двойките в България или където и да е.

  И последно, позволи ми да изкажа съмнение, че не само не си чел и една страница по човешко развитие и психология на детето и подрастващия, но и идея си нямаш за какво говориш.

  А и, да не забравя, кой си ти точно да се съмняваш с лека ръка в публикувани изследвания на уважавани екипи от професионалисти, без дори да си ги чел?

 90. Калин permalink
  25.06.2008 01:47

  относно това дали сексуалната ориентация е вродена а не придобита и не може да се смени
  взето от http://www.pfox.org/

  What I Know Now That I’m Ex-Gay

  1) I was born with this and cannot change because it is genetic

  I bought that hook line and sinker. I read many books in order to answer my questions why as a male I developed same sex attractions. Most of the books said that it was not possible to change and that there was no cure. I once asked myself if …if there was a pill that could cure me … would I have taken it? YES. But all I knew from the progay books was that it was an inborn trait and that I just had to accept myself. I really hated being a homosexual, but when you can´t fix it then you have to stand it. So I settled for an answer I found in a gay youth book. When someone asked what I think caused me to be gay, I told them „LUCK“ , and most of the studies that were published in the progay magazines claimed that there was evidence that there was a genetic component involved.

  2) I trust what the gay community is telling me because they say they care about me

  Not exactly. I early found out that I was different than other Gays and lesbians. I did want to work for more tolerance and acceptance of gay people, but I was constantly bashed by my gay and lesbians friends when I stated that it was not normal to be gay. The norm was to be heterosexual.

  When legal same sex unions were introduced in Denmark in 1989 (the first country of the world to do so ), I cheered along with my friends. Now gay and lesbians had the same rights as heterosexual couples. What more could they want? We had equal rights. But some gays that were not Christian or had no religious beliefs at all said that now we had to fight for the right to have church marriages. I told them I was against that. Church marriage was something holy and sacred for me and for a man and a woman only. It felt unnatural to me that a man and a woman should marry in a church. That was sacrilegious.

  Oh I was scorned by the vocal loud people in the progay organisation … over and over again I was told that I had a long way to come in truly accepting who I was. I learned that in any organisation people have the attitude … if you´re not with us you must be against us. It was their way or the highway.

  I also didn´t want to walk in a gay pride parade. I didn´t feel I had anything in common with the transvestites (the transgendered) and the sexual showing off was repulsive to me. Walk in a parade with men dressed as women and sexual perverts that just wanted to shock people – NO WAY. Well diversity has always been good I
  thought, but there was no room for the average gay guy in one of these gay pride parades. And I felt they were hurting gay and lesbian people more, by showing off all the stereotypes.

  I was also very active in safe sex education. I sometimes objected to having to be too graphic when telling 14 and 15 year olds about safe sex. Also I wanted to emphasize that there was no such thing as safe sex. Safe sex could reduce the risk of std´s but there was always a risk. But my fellow gays objected. So I cannot subscribe to the sentence that … the gay community cared for me … It was their way or the highway.

  But what really disillusioned me about gay people was the shallowness and the obsession about youth. And that it was perfectly natural to have 200 sex partners every year. I thought that was wrong. When I began to change my life 5 years ago I asked my roommate (a pumped up bodybuilder on steroids), if he didn´t want to find someone special to love. A boyfriend? I told him that he probably had had about 2500 sex partners in his life, and did he not want more than sex? He looked very puzzled at me … and told me that it was not possible to find a boyfriend and that he had to take what he could get and enjoy himself while he was waiting for Mr. right. I told him I doubted he would find Mr. Right the way he lived.

  3)I cannot believe in God or the church anymore because they do not accept me.

  I knew perfectly well what the bible told me about homosexuality. I was doomed and damned. I did believe in Jesus. I had to hope for mercy on judgment day. For me christians were heterosexists and judgmental. I felt like a leper or a samaritan. No Christian would touch me with a 5 feet pole.

  Condemnation and damnation were all gay people got from churches so even if I loved Jesus and I knew he loved me I would not go to a church to worship when I was among a bunch of hypocrites that was not Christlike at all. There were no resources for people who wanted to leave homosexuality.

  I also saw that gays and lesbians were constantly verbally harassed and made the scapegoat by Christians. Anyway there was no God … if there really was a God he would not have allowed me to be gay. Like some of my Christians friends have told me … well god made me this way. I think most people with a religious background and upbringing that experience same sex attraction find it nearly impossible to reconcile their religious beliefs and their feelings. Some choose to live celibately and expect that they may not be able to change in this life and that this is just a challenge like any other challenge. I really admire these people.

  4) Reparative therapy is harmful

  I saw a documentary film about Exodus 8 years ago. It was made by progays. The film was about how Exodus came to a small Norwegian town and the young gay men killed themselves. It was the most horrible documentary I had ever seen. It said that gay people could not change and Christian fanatics were shameless telling gay people to repress their feelings and pretend they were straight. They showed a horrible gay couple that had married (a former gay and lesbian). They had no children and looked immensely depressed. The film in effect said – They had got to be kidding! What a horrible joke! Only gay people full of self-hatred would try to change.

  The idea that gay people will commit suicide if they get involved with one of those so called exgay-ministries was deeply imprinted in me by the gay community and repeated by every progay you discuss the possibility of change with. Progays will say it´s much better that you accept yourself and be yourself instead of trying to be something you´re not.

  I think the common misconceptions about reparative therapy or exgays are:

  Change is not possible … if I still have same sex attractions I have not changed. If change is possible, then my opposite sex attractions have to be just as strong and with the same emotional qualities that my same sex attractions (ssa)have.

  People who have changed are just repressing their feelings of same sex attraction, no real change has happened, they just pretend.

  If I can not get an erection by just looking at a woman I can never change, so why even try.

  People who undergo reparative therapy will kill themselves.

  You will never be happy this way, being something you´re not.

  Despite all these myths propagated by the gay community, I will testify that all the years I spent in reparative therapy have paid off. I have healed a lot of my wounds. It has taken me a long time and it has been a process, not an event. Like ex-gay Sy Rogers said, it doesn´t just say „Bling“ and every ounce of homosexual desire will be drained from your body. But I don’t long and yearn for a man to love me anymore. I am attracted to women.

  Sometimes I feel attracted to a man, but I know I will not be happy by acting on those feelings. I have turned my life over to the care of God and I feel the holy spirit guide me and comfort me. There is no obstacle that can not be overcome. I think that it will take a long time before it becomes commonly known that it´s possible to change your sexual orientation. The progays will advocate that this is not the case and they do spread a lot of lies about it, in a desperate attempt to hold unto their identities they have fought so hard to form. It is painful to change your identity and let go of misconceptions.

  What helps me the most is the love from true Christians. Hugs and encouragement. What sets me back is prejudices and misconceptions about people who have ssa. And if I perceive people to be antigay I simply shut down and stop listening. It´s a knee jerk reaction to protect myself from being hurt. If we love everybody like Christ does everybody wins.

  I feel somewhat cheated today by the progays. I was lied to. I was so much more than my attractions. I no longer believe I was born that way. I could not find happiness living a gay lifestyle … and I really tried. I did found love, but same sex relationships in general have a short lifespan.

  – Neal

 91. kgrady permalink
  25.06.2008 01:59

  Как се казва ‘delete’ на Български?

  Even if we ignore the total lack of credibility of your source (I can’t), the question is not whether a person’s sexuality can be changed but whether there’s any reason that it should (there isn’t).

 92. I love Ivan Kostov permalink
  25.06.2008 02:03

  Gledah predavaneto snoshti.

  Boian Rastate ima vsichki vunshni priznaci na gay. Mislia, che omrazata kum gay pride idva ot negovata nevuzmojnost da uchastva v nego, zashtoto ne moje otkrito da priznae sobstvenata si sexualnost. Argumentite mu: curkva, moral i taka natatuk sa falshivi argumenti, koito prikrivat cialata mu oburkanost.

  Mislia, che triabvashe po-ostro da se reagira na teoriata mu poniatieto pedofil= homosexualist.

  Pedofiliata e po-chesto sreshtana v hetero-variant otkolkoto v homovariant i osobenno tejka, kogato e v ramkite na semeistvoto (bashta imasht sexualni otnoshenia s dusheria si ili drug muj ot semeinia krug ima posegatlestvo nad momiche). Lichno v moia tesen krug ot priatelki (priatelki, ne priateli!) ima dve jeni, koito sa stanali jertva na heterosexualno nasilie v detstvoto si: edna ot bashta, druga ot chicho. DA ne govorim za jenite, koito zapazvat tova v taina za cial jivot. Heterosexualnata pedofilia e mnogo po-chesto sreshtana otkolkoto homosexualnata.

  Da ne govorm, che tova pedofiliata niama nishto obshto s jenskata sexualnost ili homosexualnost.

 93. I love Ivan Kostov permalink
  25.06.2008 02:06

  at Yana: homosexualnostta e kakto vrodena, taka e i vupros na izbor i liubov.

 94. ralitza permalink
  25.06.2008 02:14

  Ще си позволя само малък коментар, Yana: „Звучи като „ОК, ама да си хетеросексуален все пак е по-предпочитано“.“

  От неморална, но еволюционна гледна точка, да. Определено е по-предпочитано да си хетеросексуален и репродуктивен. Това, което мен лично ме притеснява е, че хората смесват тези две гледни точки.

 95. taralejkite permalink
  25.06.2008 02:16

  Не съм толкова навътре теоретично, но какво значение има дали е вродена или не сексуалността ни?
  Но когато взимаме да защитаваме тази позиция, че е вродена, за да оборим някого,който иска да я преследва, съди, променя, ми се струва, че в крайна сметка формално заставаме на неговата позиция и използваме неговите аргументи.
  Било вродена или социално конструирана, смятам че по-важното е, че тя е част от индивида и като такава уважанването й се отнася към зачитане на човешкото му достойнство. Другото ми е прекалено есенциалистко.

 96. mr. ice permalink
  25.06.2008 02:58

  taralejkite, повдигаш интересен философски въпрос, хората нямат сила да защитят чист избор и се оправдават с рождени белези. Интересно, ако беше доказано, че да бъдеш хомо е изцяло личен избор. Основният аргумент на „защитниците“ тук беше вродеността.

 97. One Love permalink
  25.06.2008 03:04

  Pozdrav za vsichki LGBT hora, koito chetat tuk – vie ste gotini!

  http://www.youtube.com/watch?v=twQlpFrm5iM

  No Petya ne e, i se provali po re:tv :(

 98. mr. ice permalink
  25.06.2008 03:05

  От което излиза, че не гледаме на тези хора като равни, а като някакви грешки на природата, които се нуждаят от толерантност.

 99. alvin permalink
  25.06.2008 03:35

  @one love: Снощи най-накрая успях да гледам запис на предаването и не мога да се съглася с теб, че Петя се е провалила. Първо, браво за смелостта да се изправи и да защитава мнението си публично (ти пробвал ли си да го правиш преди да прокламираш нечий провал?). Второ, никак не е лесно да водиш диалог с лумпен от ранга на Расате… И не на последно място, не смяташ ли че гей-обещствеността в Бг е достатъчно компроментирана и е много по-ценна публичната изява не само на ЛГБТ и сие, но и на хора като Петя – неангажирани по никакъв начин с гей или политически организации, а само с гражданската си позиция. Иначе си прав за едно – предаването беше абсолютен фарс, но най-малко по вина на Петя.
  @5я – Поздравления :)

 100. Dora permalink
  25.06.2008 03:54

  И аз гледах преди малко записа на предаването. Не знам как се води диалог с Расате, наистина.
  Браво на Петя и на нейната гражданска позиция. Хубаво беше да се чуе този глас, макар и прекъсван, макар и в предоставените лоши условия в лицето на събеседника. Но поне се видяха двете лица – на толерантността и на нетолерантността – и това е показателно.
  Въпросите, които повдига Гео, са много важни и интересни и аз смятам, че трябва да бъдат широко обсъждани. От мислещи и широко скроени хора и там, където има трибуна за тях.

 101. Калин permalink
  25.06.2008 04:34

  относно темата за осиновяването на деца ит хомотата
  взето от тук: http://www.narth.com/

  Statement by George A. Rekers, Ph.D., Professor, University of South Carolina

  There are at least three reasons that the Arkansas regulation prohibiting homosexually-
  behaving adults from being licensed as foster parents has a rational basis:

  I. The inherent nature and structure of households with a homosexually-behaving
  adult uniquely endangers foster children by exposing them to a substantial level of harmful
  stresses that are over and above usual stress levels in heterosexual foster homes. Because of
  the high incidence of psychological disorder in children entering foster care, foster children are
  especially vulnerable to psychological harm and increased maladjustment when exposed to
  significantly greater stress imposed on them by the presence of a homosexually-behaving adult in
  the foster home.
  • In a household with a homosexually-behaving adult, the foster child would be exposed to
  additional stress with the impact of the significantly higher rates of psychological disorder
  (particularly affective disorders such as depression), suicidal ideation, suicide attempt, suicide
  completion, conduct disorder, and substance abuse in homosexually-behaving adults. Thus, a foster
  placement in a household with a homosexually-behaving adult would risk exposing foster children
  to a substantially higher level of harm because research indicates that parental affective disorder
  results in higher rates of child depression, child maltreatment and neglect, as mediated by
  interpersonal stress processes.
  • Further, research indicates that homosexual behavior is widely disapproved by the majority of
  the U.S. population. Aware of the social stigma of living with homosexually-behaving adults,
  school-aged children generally suffer stress associated with their shame, embarrassment, fears that
  others will discover their family member’s homosexuality, fears of peer rejection, actual disruption
  of valued friendships, suffering name-calling or ostracism, and/or seeing their family member
  disapproved.
  The passage of the Adoption and Safe Families Act of 1997 Public Law 105-89 mandates a primary
  emphasis on the safety of children in the foster care system. It is in the best interests of foster
  children to be placed in foster homes where the adult or adults are exclusively heterosexual because
  such homes are safe from the kinds of unique stresses and relatively more harmful level of adult
  psychological disorder inherent to households with a homosexual adult.
  II. Homosexual partner relationships are significantly and substantially less stable and
  more short-lived on the average compared to a marriage of a man and a woman, thereby
  inevitably contributing to a substantially higher rate of household transitions in foster homes
  with a homosexually-behaving adult. Homosexually-behaving adults inherently suffer
  significantly and substantially higher rates of partner relationship breakups, psychological disorder,
  suicidal ideation, suicidal attempt, completed suicide, conduct disorder, and substance abuse;
  therefore, as a group, households with a resident homosexually-behaving adult are substantially less
  capable of providing the best psychologically stable and secure home environments needed by
  foster children. This greater instability would inevitably necessitate more frequent foster child
  removal for transition to an alternate foster placement. Further, this relationship instability in
  households with a homosexually-behaving male also would contribute to a potentially higher risk of
  removal due to the sexual abuse of an adolescent male foster child by that homosexual. Foster
  children have already suffered one or more traumatic transitions, and more frequent transitions
  result in greater psychological harm and psychosocial maladjustment. The Adoption Assistance and
  Child Welfare Act of 1980 Public Law 92-272 shifted the focus of the foster care system to
  minimizing child removal rates, and Public Law 105-89 requires practices to enhance safety of the
  foster child. It is in the best interests of foster children to be placed in foster homes that include
  only married or single heterosexual adults because they are substantially more stable and safe,
  eliminating the unique risk of higher rates of child removal inherent to households with a
  homosexual adult.
  III. The inherent structure of foster-parent households with one or more
  homosexually-behaving members deprives foster children of vitally needed positive
  contributions to child adjustment that are only present in licensed heterosexual foster homes.
  Homosexual foster-parent households lack a daily resident model of either a mother or a father, lack
  the unique contributions of either a mother or a father to childrearing, and lack a model of a
  husband/wife relationship which is significantly healthier, substantially more stable socially and
  psychologically, and is more widely approved compared to homosexual lifestyles. The best child
  adjustment results from living with a married man and woman compared to other family structures.
  It is clearly in the best interests of foster children to be placed with exclusively heterosexual
  married-couple foster families because this natural family structure inherently provides unique
  needed benefits and produces better child adjustment than is generally the case in households with a
  homosexually-behaving adult.

 102. kgrady permalink
  25.06.2008 04:53

  Funny that all three of those points seem to be making the same tautological argument: „Gay couples shouldn’t be allowed to adopt because everyone hates gay couples.“ Perhaps minority couples should also be legally prohibited from adopting, since everyone knows that people are racists. The law has a responsibility to actively counter prejudice, not to bow to it.

  That Prof. Rekers holds a degree in psychology, and not in law, is evident from his misguided effort to extend his expertise beyond its reasonable boundaries.

  Oh, and kalin, maybe you should try using links, rather than spamming us all with such lengthy sections of cut-and-paste work.

 103. Anonymous permalink
  25.06.2008 06:14

  Фашизоидни изроди са хора като Стефан Гамишев, техните приятелчета и кукловоди, които призовават за унищожението на ВСИЧКИ българи, хетеросексуални или хомосексуални.

  Гамизов
  http://www.vestnikataka.com/forum/index.php/topic,12400.0.html

 104. Василена permalink
  25.06.2008 09:18

  Петя, поздравления, гледах те. Аз малко съм изостанала от дискусията, но искам да изразя подкрепата си. Радвам се, че се чу и различна гледна точка от тази на Расате, при това от хетеро гражданин-блогър. Openly Feminist се превръща в авторитет. Имаше доста абсурдни моменти в предаването, просто е много трудно да се води нормален диалог с хора като този. Приятно съм впечатлена и от Иван Бедров, пратих му мейл да го поздравя за предаването. С нетърпение чакам да разкажете за парада, ако бях в България непременно щях да дойда.

 105. Yana permalink
  25.06.2008 09:23

  Таралежки,

  Аз се старая да си подбирам аргументите според събеседника. Съгласна с теб, че най-важно е човешкото достойнство. За съжаление, обаче да обясняваш на някои хора за неприкосновеността и върховенството на човешкото достойнство е като да говориш за геофизичните качества на луната с някой, който вярва, че тя е парче сирене.

 106. geo permalink
  25.06.2008 10:38

  Яна: Хахахахаха. Не мога да разбера какъв точно ти е прблема с избора. Тоест аз утре не мога да стана гей защото вече ми е късно ли? Ми може заради фешана да стана.И какво, това лошо ли е? Баси и логиката дето вкарваш, честно. Тогава сигурно ще трябва да ме дискриминираш, че не съм истински гей. Хахахаха.

  А това с тия физиологии дето го цитирате постоянно много едностранчиво и както ви изнася го интерпретирате. Начи хем физиологически човек може да се роди гей, хем обаче супер антифизиологически /просто щото но може да си го роди – нали се сещаш?/ трябва да може и да отглежда деца създадени по изключително антифизиологически начин. Баси и фурнаджиийската лопата сте с тая логика. Честно.

  Никога не съм приравнявал убийство, филантропия и сексуалност. Опитах се да ти говоря за нещо свързано с възпитанието и отглеждането на деца върху които се гради почти цялата педагогика, което очевидно ти нямаш желание да чуеш.

  А колкото до разбирането. Разбира се че не разбирам. Нямам и претенция. Говоря само от личностна, субективна позиция. Истината е че имам магистратура по педагогика и то точно детска, ама хич да не ти пука, щощо първо това не е важно и второ не твърдя че знам въобще нещо от нея.

  А да… и точно аз дето съм никой се съмнявам ако някой е направил статистическо или социологическо изследване за което ти ми говориш. Методологически таково нещо е невъзможно да бъде направено достоверно в момента защото при тези 2 групи няма как да се състави представителна извадка. Виж ако някой е направи предположение или теория базирана на лични наблюдения – тове е различно. Тогава всеки си избира дали да му вярва или не. Ама хич да не ти пука и за това. От съциология също нямам абсолютно никаква представа.

  Пили си там каквото знаеш и живей щастливо.

 107. Yana permalink
  25.06.2008 11:35

  Пробвай да станеш гей и се върни да ни съобщиш как е минало.

  Междувременно чети тук и http://www.apa.org/pi/lgbc/publications/lgpchildren.html

  Това е сбор на откритията на всички изследвания върху гей родители и децата им на Амер. асоциация по психология. Ако нещо не си съгласен с методиката им, можеш да им пишеш.

 108. geo permalink
  25.06.2008 12:05

  „Huggins (1989) interviewed 36 adolescents, half of whom had lesbian mothers and half of whom had heterosexual mothers…“

  „Golombok and Tasker (1996, 1997) studied 25 young adults reared by divorced lesbian mothers…“

  Yana: И последно, за да съм съвсем убедителна – вече съществуват достатъчно научни изследвания, които показват, че децата на гей двойки растат здрави и в добро психическо състояние. Сред тях има точно толквоа гей, колкото и сред децата на хетеросексуалните двойки.

  Geo: Методологически такова нещо е невъзможно да бъде направено достоверно в момента защото при тези 2 групи няма как да се състави представителна извадка.

  Ако такъв мащаб изследваня за теб са достатъчни за да правиш обобщенията които правиш и да говориш толкова сигурно и уверено по тия въпроси – евала!

  Повече нямам какво да ти кажа.

 109. kgrady permalink
  25.06.2008 12:15

  But isn’t the burden of evidence on those who would deny gay couples the parental rights that heterosexual couples enjoy without needing to demonstrate their worthiness as parents?

  Where is the evidence that shows that heterosexual couples raise happy, healthy children? What exactly does anyone think gay parents are missing that is required for raising a child?

 110. geo permalink
  25.06.2008 12:24

  :)

  „И проблемът не е, че то ще живее по-зле в хубаво хомосексуално семейство от колкото в гадно хетеросексуално – напротив, проблемът е, че започваш да предопределяш и насочваш избора на нещо което както ти самата каза би трябвало да е „заложено“. Това със „залаганията“ обаче е доста особено защото има 3 разновидности…“

 111. Yana permalink
  25.06.2008 12:28

  Kyle – heterosexuality. Apparently, it’s an absolute necessity. Without it, your kids grow like Azis and Kitaeca. Booooooo.

  Geo, прегледай всяко цитирано изследване, не само две, запиши броя на участниците и въобще ми представи някаква статистика към критиката си. В зависимост от това, което ми представиш, може и да се навия да премисля дали случайно не си по-кадърен от психолозите в АПА.

 112. kgrady permalink
  25.06.2008 12:40

  Sorry that I missed that part of your point. There’s kind of a lot of text up there. :)

  But doesn’t your concern with the sexual orientation of children presuppose that we should all prefer (other people’s) children to be straight? Why? Is anyone concerned that heterosexual parents are influencing their children’s sexuality?

  yana: Oh right, I forgot, if our kids are gay it means we failed them. ;)

  I have to say I’m pretty put off by all this homophobia masquerading as concern for children.

 113. geo permalink
  25.06.2008 12:46

  Яна, нямам никакво намерение да ги преглеждам. Хванах първите 2, които са най-цитирани. И резултатът е точно такъв, какъвто очаквах. Обяснимо е, че методът на тези хора е такъв. Вече ти казах защо. И той не е грешен. Просто е началото на едно много дъъъъълго изследване, което тепърва ще се случи, а ти вече обявяваш резултатите от него. Това по никакъв начин не е достатъчно убедително за генералните ти заключения. Мога да ти изкарам такива изватки за влиянието на родителите върху децата в семейството върху всичко, че свят ще ти се завие от цифри. Не това е важното, защото и те може да са грешни или непълни. Важното е – и това изключително много ме дразни, че обявяваш един процес на разбиране и откриване за приключил, а той едва започва. И то само заради това че подкрепя желаната от теб страна. Яко.

  И не ми се заяждай на лична основа. Разбира се, че не съм по-кадърен от тия хора – най-малкото защото не се занимавам професионално с това. Ти обаче би трябвало да се позамислиш, след като очевидно декларираш изключително ангажирано отношение към проблема.

 114. kgrady permalink
  25.06.2008 12:47

  On second thought, I don’t really buy your distinction. Saying that gay couples have an undue influence on the sexuality of their children is a way of calling them bad parents.

 115. geo permalink
  25.06.2008 13:04

  Хомофобия е вълшебната думичка тука, ако трябва да се зачерни някой :) Хомофобите са новите фашисти дет се вика :) А така.

  Аз честно казано вече не знам дали не съм и аз верно хомофоб. Нищо, че казах че нямам нищо против гейовете и лисбийките и това е точно така. Нищо казах, че имам добри приятели сред тях. Нищо, че казах, че държавата трябва да признае съжителството им безпрекословно. Нищо, че казах, че требе е парад да има и тромпети да свирят. Тури му пепел на това. Единственото притеснение което изказах, е че трябва да се помисли дали не е добре да се остави този избор на хората когато могат да взимат сами решения. Па и на всичкото отгоре се обосновах защо мисля така. И твърдя, че не е съвсем лишено от логика това което казах.

  Ама при вас такива полвинчати неща не вървят нали? Или трябва на 100% да си съгласен с всичко или си прикрит хомофоб. Яко!

  Това просто е смешно. Смешно и нелепо. Абе хора вие въобще диалогични ли сте или просто сляпо си следвате някаква доктрина в името на която сте готови да пренебрегнете всякакви аргументи? Това наистина е страшно!!!!

  Кайл, нямам намерение да влизам в дискусия с теб. Ако прочетеш това което съм казал по-нагоре изцяло, ще видиш, че съм отговорил на твоя въпрос и то неколкократно.

  ПС: И какво се захванахте с тоя Азис. Много добре ви е ясно, че го споменах като хипербола, защото той е един от крайните случаи известни на всички.

 116. kgrady permalink
  25.06.2008 13:08

  „Кайл, нямам намерение да влизам в дискусия с теб.“

  Sorry you feel that way. I thought you were here because you wanted to discuss these isssues. My sincere apologies if I offended you.

 117. Yana permalink
  25.06.2008 13:12

  Ми Кайл го е казал. Не виждам по какъв начин гей родителите насочват ориентацията на децата си, а хетеро родителите не го правят.

  Заключението, че децата на гей двойките са ОК и гей двойките не са по-лоши родители и не правят децата си гей не е мое. Аз не съм толкова арогантна. Заключението е на АПА и на куп други псих. и родителски организации.

  Наистина ми е непонятно как хората просто хващат нечий дългогодишен труд, поглеждат го надве-натри, с една дума обявяват, че е боклук и очакват да им вярваш. Това не е само в случая с Гео, а по принцип в тия дебати.

 118. geo permalink
  25.06.2008 13:24

  Разбира се че в началото исках. Това е причината да си отделя от времето за толкова писане. Защото именно тези проблеми според мен са наистина важни и те заслужават дискусия. А не толкова въпросния парад и това колко са сбъркани националистите. Това е ясно за всеки средноинтелигентен човек.

  Тази дискусия обаче очевидно няма да се състои тук, защото още не сте преодолели собствените си първични личностни защитни реакции.

  Сори, че ти загубих от времето.
  Успех.

 119. geo permalink
  25.06.2008 13:30

  Яна, и думичка не съм казал за качествата на труда, който не познавам. Говорих колко той би могъл да е общовалиден и да подкрепя генералните ти заключения с мащаба с който ти твърдиш че работят тезите му. Това казах. Очевидно за теб тези въпроси са изяснени и решени. Според мен, само е изречено А-то. Това е.

  Въобще не съм казал че е „боклук“.
  Ти въобще четеш ли какво пиша или отговаряш механично?

 120. Yana permalink
  25.06.2008 13:50

  Вярно, ти не си казвал „боклук“. Но пък аз не съм казвала, че си го казвал.

 121. Anonymous permalink
  25.06.2008 14:09

  Побойте се от Бога, богоборци! Помнете съдбата на Содом и Гомор!

  Содом и Гомор — Уикипедия

 122. Yana permalink
  25.06.2008 14:18

  :)

 123. дима permalink
  25.06.2008 14:38

  „Едно от нещата които никога не съм могъл да разбера е защо хомосексуалните двойки имат нужда от легитимиране на отношенията от
  църквата/държавата по един ретрограден начин. Във време в което брака е възприеман все по-малко като тайнство /от църковната гледна точка/ и като опора на социума /от държавна/ не ми е ясно защо аджеба е тоя стремеж към влизане в тази остаряла система, вместо, както се случва с
  много други неща – да се предложи алтернатива, докато самата стара система не спре да функционира и се саморазпадне. „
  много интересна гледна точка, аз съм се чудила същото доста често.
  за съжаление специално в тази „дискусия“ от последните няколко коментара действително ми се струва, че спорът става самоцел и липсва диалог-смятам, че Гео повдигна интересни въпроси и отговори на вашите аргумантирано и без нападки, все пак това , че някой не е съгласен на 100% с дадена гледна точка, не значи, че играе за отсрещния отбор.

 124. openly feminist permalink
  25.06.2008 15:53

  Дима,
  Не мисля, че разговора, който споменаваш има нужда от кавички. Дискусията е интересна, факт. Имаме нужда от повече такива.

  Кайл и Яна коментират аспекти от текстовете на Гео, които са им направили най-силно впечатление. Задават въпроси към твърдения, които намират за недостатъчно добре обосновани или убедителни. Същото важи и в обратната посока: за кометарите на Гео към Кайл и Яна. Същото важи и за твоя коментар, който обръща внимание на един от аргументите в коментарите на Гео, но не отговаря на въпросите поставени от Кайл и от Яна. Това според мен е съвсем нормално. Не можем наведнъж да кажем всичко, наведнъж да изкоментираме всичко, по възможно най-добър начин.

  Знам, че този коментар не е „по същество“, но се чувствам задължена да кажа тези неща, защото Кайл и Яна са едни от основните двигатели на този блог и обвиненията, че те спорят ей така заради спора са 1) неверни, 2) непродуктивни и 3) очевидно не важат за конкретния случай. Те са хората, които се включиха в разговор с Гео, докато другите (вкл. и аз самата) мълчаха, а ти ги обвиняваш, че се опитват да спрат диалога.

  Не е честно.

  Обещавам, че следващия ми коментар ще е по същество и няма да спира диалога ;)

 125. салатено чудовище permalink
  25.06.2008 16:31

  sorry za latinica
  dima i geo, „Едно от нещата които никога не съм могъл да разбера е защо хомосексуалните двойки имат нужда от легитимиране на отношенията от
  църквата/държавата по един ретрограден начин“ e etnocentrichen vapros. „retrograden“ e za nas, „normalnite“ koito nikoi ne ni e spiral da se jenim.ne priemai opita na normativnoto obshtestvo za universalen

 126. nookofselene permalink
  25.06.2008 23:16

  Здравейте!
  Има ли го предаването качено някъде?

 127. дима permalink
  26.06.2008 01:15

  именно защото чета повечето други дискусии и знам, че и Яна и Кайл са основни двигатели тук и никога не съм била съгласна, че отправят нападки или са „фанатизирани“ и пр.

  „Наистина ми е непонятно как хората просто хващат нечий дългогодишен труд, поглеждат го надве-натри, с една дума обявяват, че е боклук и очакват да им вярваш. Това не е само в случая с Гео, а по принцип в тия дебати.“

  „Вярно, ти не си казвал „боклук“. Но пък аз не съм казвала, че си го казвал.“

  визирах конкретнo тези последни коментара, от които според мен нямаше нужда чак, но и аз вече достатъчно се отклоних, така че стига.

  салатено чудовище, не го приемам за универсален в никакъв случай, просто съм поглеждала нещата и от този ъгъл, но предполагам, си прав(а).

 128. Калин permalink
  26.06.2008 01:51

  @Kyle

  Ти не си също юрист доколкото знам но се изказваш по темата. Искахте изказвания на учени по темата – имате ги. Дадох и линкове ако искаш да се образоваш.

  Всъщност основната ти теза че хомосексулаността е наследствена, а не въпрос на избор бе оборена. Но този факт елегатно бе подминат.

 129. mr. ice permalink
  26.06.2008 02:40

  За съжаление Кайл е твърде зает да доказва, че не можем да му стъпим на малкия пръст по всички точки, както се изрази Яна, въпреки че не знам какво число точно тя разбира под „всички“, и оттам следват тези оплаквания за неизслушване и неразбиране. Той наистина не помръдва от позициите си, за разлика от повечето участници, които в някаква степен приемат новото. Очевидно всички трябва да приемем единодушно и безпрекословно всички идеи и позиции на openly feminist. Дет се вика their way or the highway.

 130. Minerva permalink
  26.06.2008 06:28

  Току-що гледах предаването в YouTube и честно, щях сигурно много да се смея на Г-н Расате и великите му мъдрости, ако не ме порази тенденциозността, с която налагаше една и съща безумна теория (повторена 3 дни по-късно в БиТиВи). Така се промиват мозъците на хората, които вярват в М-р Пропър…
  Съжалявам, че почти не успя да вземеш думата, Петя, но как ли би могла? Но, браво за малкото смислени неща, които се чуха в ефир :)
  „Не искам дъщеря ми да стане такава!“ – ами ако дъщеря му случайно реши, че я привличат жени – какво ще направи господинът? Може би ще я прати в манастир, за да й насадят малко „средновековен морал“?

  btw Все повече се убеждавам, че този прайд ще трябва да се прекръсти на парад на толерантността.

 131. Yana permalink
  26.06.2008 08:32

  Дима, и аз не видях нужда от ехидния тон на Гео, от изрази като „Хахахаха“ и „Пили си там каквото знаеш и живей щастливо“.

  Съжалявам, но той излиза с абсурдната теория, че гей родителите насочват сексуалността на децата си и че това не е желателно. Без да предостави аргументи, без да взима предвид, че всякакви изследвания досега говорят в обратно посока. Имам какво да кажа по въпроса, казвам си го.

 132. kgrady permalink
  26.06.2008 09:44

  „Едно от нещата които никога не съм могъл да разбера е защо хомосексуалните двойки имат нужда от легитимиране на отношенията от
  църквата/държавата по един ретрограден начин.“

  I agree, this is a good question. In the interest of seeing it discussed, here are some thoughts:

  The problem at present is that gay couples, in being denied the right to marry, are thereby also denied certain other rights and privileges that are automatically conferred to married couples. To my mind there are four possible solutions to this problem.

  1. Allow gay couples to participate in the institution of marriage understood according to the present legal definition.

  In my opinion, this is the least bad option, for reasons that will hopefully become clear below.

  2. Create a separate institution, parallel to marriage, for same-sex couples.

  This is the idea behind “civil unions,” which usually include some, but not all of the rights that pertain to married couples. I have a couple of problems with this idea, both of which are based on the time-tested belief that “separate but equal” never works. If, on the one hand, civil unions do not grant all the same rights as marriage, then this is still a clear case of unlawful discrimination. If, on the other hand, both institutions grant exactly the same rights, then there is no good reason to refer to them by separate names. It would be redundant, and it would send the message that, in the eyes of the law, there is something significantly “abnormal” about these couples.

  3. Create an entirely new institution to replace marriage altogether, for both heterosexual and same-sex couples.

  I think this is a second-best option, but I really don’t understand why it would be preferable to the first one. If this newly-minted institution granted the same rights that formerly came with marriage to all couples, regardless of sexual orientation, than it would really just be marriage by another name. It would require us to needlessly rewrite the laws of marriage, as well as all those laws that are related to or based on the institution of marriage. The first option requires nothing more than consistent application of the present definition (or a slightly modified one) in a manner that is in keeping with anti-discrimination laws.

  4. Remove the institution of marriage of and the rights that come with it from the law entirely.

  In other words, marriage would go back to being the sole domain of the church, and would have no legal status whatsoever. While I think that a case could be made for this option (why exactly are couples deserving of rights that single people are not?), it seems extremely unlikely to happen. Given the extremely difficult time gay couples have had winning the right to marriage in a handful of places, it seems unlikely that they could succeed in abolishing marriage altogether.

  To the people who think that marriage is an antiquated concept, and one that does not fit the complexity of modern life, I say that there is no better way to reform the institution than from within. As a married person, I know that I am extremely uncomfortable with certain “traditional” views of marriage (the idea of wife as servant, for example), but I choose to respond to that discomfort by trying to make my marriage into evidence that such values are not a necessary part of the concept, and indeed an outdated one.

  I think that an illustrative precedent for gay marriage has already been set by the example of interracial marriage, which was prohibited by law in the US until the 1960s. At the time, people argued similarly, that the concept of marriage just doesn’t have room for interracial couples. But when anti-miscegenation laws were overturned (on a constitutional basis), interracial couples began to marry, and the “traditional” conception of marriage was forced to evolve—to the point that few people these days think that race has anything to do with the meaning of marriage.

 133. Martin permalink
  26.06.2008 17:25

  Mr. Ice said
  Дет се вика their way or the highway.

  I’ve always preferred the scenic route, actually.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: