Към съдържанието

Нямам думи

22.06.2008

Честно казано, дискусиите от последната седмица около предстоящия Гей Прайд ме оставиха без думи:

– заради гордостта на някои хора от откритата им хомофобия
– заради псевдо-толерантноста на други: „да правят каквото искат, но да го правят зад затворени врати“
– заради анти-гей кампанията на националистите на Расате под надслов „Бъди нетолерантен, бъди нормален“: все едно е нормално да не си толерантен
– заради спокойствието, с което БТА отвори вратите си за прес-конференцията на БНС
– заради папагало-подобния начин, по който медиите днес отразяват събитието: добре де, толкова ли е трудно като повтаряте кой какво е казал, също така да отбележите, че думите и акцията на Расате са незаконни и би трябвало той и партията му да бъдат санкционирани?!
– заради криворазбраната свобода на словото в България: да си свободен да изразяваш мнение и да призоваваш към побой и дискриминация НЕ Е едно и също.
– заради твърдения от рода на „защо да се организира такъв протест?! защо парадират със своята хомосексуалност“: и аз се чудя, защо се организират военни паради…от къде на къде военните смятат, че е подходящо да натрапват своя милитаризъм?!

Изморих се от неграмотност и хомофобия (или, по-точно, хомофобия от неграмотност), но поне се надявам, че това което се случва тук и сега е основата на истински промени някъде в бъдеще. Надявам се, че махленските подвиквания ще предизвикат истински сериозен обществен дебат по темата…не само гей прайд, но и образователни кампании, добри аналитични текстове в пресата, съдебни дела… Щото иначе… не знам къде ще му излезе края.

21 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  22.06.2008 08:59

  Ох.

  Хората имат безумни страхове, наистина от неграмотност. Не познайват поне малко за човешката сексуалност, за разликата между гени и околна среда и как тези двете се проявяват в човешкото развитие, за разликата между сексуална практика, сексуален живот и семеен живот. Много ни е зле образованието.

  И най-смешното е, че ти им говориш с научни термини и аргументи, а те ти отговарят с нещо като „Аз на науката не вярвам, щото чичото на мъжа ми е полицай и той ми разказва кви педифили вижда в райнното всяка седмица“ и оттам някакви глобални заключения за мъжете, хомосексуалните и педофилите.

  Всъщност дори не е смешно.

 2. салатено чудовище permalink
  22.06.2008 09:21

  аз ще емигрирам

 3. Daggerstab permalink
  22.06.2008 09:26

  „…и аз се чудя, защо се организират военни паради…“

  За да се покаже на данъкоплатците за какво им харчат парите? :)

 4. Dora permalink
  22.06.2008 09:40

  Това е силно обезпокоително наистина! Пропагандиране на нетолерантността – как е възможно, като че ли сме много толерантни, та нека малко нетолерантност, която освен това била нормална?!? Да очакваме ли пропагандиране на войната, на тероризма, вече и аз не знам…
  Не е до образованието според мен, Яна, а до нагласата. При положение, че информацията е толкова изобилна и толкова широко достъпна, неосведомеността не може да бъде оправдание. За съжаление немалко хора много обичат просто да има някой различен от тях, срещу когото да бълват змии и гущери, без да са положили и минимални усилия да разберат кой и какъв е този някой.

 5. nervousshark permalink
  22.06.2008 09:41

  А БТА за какво харчи парите на данъколатците, сред които съм и аз? Срамота.

 6. салатено чудовище permalink
  22.06.2008 10:06

  медиите са много зле да се занимават с нещастниците от бнс, атака и тн.
  въобще не трябва да им се дава арена да си разпространяват глупостите.
  веднъж бяха излъчили една дришла как говореше някакви несвързани расистки глупости срещу циганите и турците по бтв, та расате ли…

 7. Anonymous permalink
  22.06.2008 12:11

  Аз съм убедена, че расизмът и хомофобията са пряк ефект от осакатеното ни образование в областта на социалните и хуманитарните науки, което от своя страна е следствие от соц-епохата. Хората, които се интересуват от хуманитарни и социални науки, дори не професонално, развиват критическо мислене, което не уйдисва на тоталитарните системи. Наблюдавам този феномен и сред китайски студенти в САЩ. Блестящи математици, физици и прoграмисти, които изведнъж губят всякаква интелигентност, когато стане дума за социално различие, независимо дали етническо, религиозно или друго.

 8. Dora permalink
  22.06.2008 12:25

  Напълно съм съгласна с това. Разбирах образованието в по-тесен смисъл.

 9. anchett permalink
  22.06.2008 15:41

  аз следя с интерес новините около парада и нямам търпение да прочета и видя, как ще прочете всичко.

  според мен това е много важен момент в изграждането на някакво обществено съзнание: приемащо, разбиращо и говорещо за „другите“ в това общество.

  Напълно съм съгласна с коментарите на останалите тук, че неграмотността, но и пълния отказ за придобиването на такава, е в основата на всички предразсъдъци и на това негативно отношение.

  Което ме плаши най-много, обаче, са наистина всички тия политически подзиви от страна на атака и ко. за насилие срещу хомосексуализма. Тук е моментът, когато политиката трябва да се намеси адекватно. И най-вече законодателството. Честно казано, нямам представа как са устроени българските закони за подобен казус (ще говоря с моите приятели адвокати), но ако в Германия една партия апелира към антисоциални, расистки и унижаващи човешкото достойство и права активности, то тя бива забранявана. Това казва конституцията. Че политическият екстремизъм и тук е болезнен проблем, не може да се отрече. Но мерки се взимат. Обществото реагира.

  Петя, разбирам, че думите се губят в тая реалност. Но не спирай да говориш, моля те! Това е първата стъпка за решаването на квото и да било.

  Поздрави от мен!

 10. салатено чудовище permalink
  22.06.2008 20:07

  anchett, а като говорят расизъм по ТВ (като оня патка от сървайвър или изрода със свастиките в биг брадър), може ли да ги съдим?

 11. pierrot permalink
  22.06.2008 23:15

  Само прегледах коментарите в „Дневник“ и … може и да не се окажа прав, че ще мине мирно. За съжаление…
  Дано само в интернет остане тази злоба.

 12. desislava permalink
  23.06.2008 02:54

  anchett, не вярвам българската конституция по какъвто и да е начин да толерира расистки дейности. работата е там, че в българия сравнително малко хора ги интересува какво точно казва конституцията. хората като цяло не си знаят нито правата, нито задълженията, а демокрация е нали, можеш да правиш и казваш каквото си искаш както си искаш и няма значение дали това е расистко или не, защото е свобода на словото.
  а че немското общество е около 300 години преди нашето е нещо, за което като цяло сме си виновни сами.

 13. Калин permalink
  23.06.2008 05:11

  хехе

  значи опищяхте интернета че педалите имали право на изява и тн, а на проявите на БНС трябвало да бъдат забранени понеже не ви харесват
  егати лицемерието

  @салатено чудовище
  ако напуснеш България ще направиш едно добро дело за тези които искаме да живеем тук

  а на петя, яна, салатеното и сие пожелавам един ден ако имар деца(не знам дали това е разрешено пт феминизма понеже така жената е използвана) да си направят едни хомодвойки и всички да сте много щастливи че мечтата ви се е сбъднала

 14. салатено чудовище permalink
  23.06.2008 05:33

  калин, ти си един свръх-локализиран и необразован хомофоб.
  стига си ни го навирал в очите вече. не ти ли стана ясно, че предпочитаме да гледаме „педерастите“ отколкото такива „истински“ мъже като тебе.

 15. Ina permalink
  23.06.2008 05:56

  калине,

  това пък що за изказване беше. има разлика между свобода на словото и това да пропагандираш насилие спрямо определена социална група.

  и не че нещо, мотото на БНС – бъди нетолерантен, бъди нормален – то учени и философи от цял свят не могат да дадат дефиниция на това какво е да си нормален, та Расате ще ни учи.

  и кой си ти та да даваш оценка на личния живот на хората? така или иначе не е твоя работа.

 16. Ena permalink
  23.06.2008 07:58

  Калине,

  Ти съвсем като Скарлет Охара не обичаш разговори (паради), в които друг е център на вниманието. Сори, ама не отчиташ правата на публиката. Аз с удоволствие очаквам гей парада. В крайна сметка парада на мачовската простотия всеки ден ми е пред очите.

 17. Калин permalink
  24.06.2008 03:09

  @Ena

  Не позмна – винги съм предпочитал да съм режисьор отколкото главен актьор. Образно казано. Щом не ти се гледа мачовщина си подбирай средата.

  @Ina
  Не давам оценки – просто напомням поговорката „Внимавай какво си пожелаваш защото може да ти се случи“

  @салатено
  Имаш нужа да си лекуваш нервите

 18. Ena permalink
  24.06.2008 08:04

  Калинчо, пиле,
  Никакъв режисьор не си, фигуративно казано или другояче, а най-обикновено неудовлетворено мрънкало. Бъди жив и здрав.

 19. Калин permalink
  25.06.2008 02:02

  @Ена

  /ще се въздържа от фамилиярничене/
  Четеш това което искаш да прочетеш – не казах че съм, а казах че при избор м/у двете неща избирам едното.
  За разлика от вас нямам претенции да съм голямата работа – досега не съм си навирал като вас образованието като аргумент в разговорите. Това че съм с 2 виши образования (едното само семестриално) и имам купчина сертификати от Oracle и Microsoft не ме определя като личност, а просто показва че съм придобил определени познания и съм положил съответните изпити.

  За съжаление правиш успешни опити да „паднеш на неговото ниво“ /неговото = моето/ което вярвам не би искала :)

 20. Anonymous permalink
  25.06.2008 06:55

  Най-сетне открих линк към съответното предаване от 23/06 с Боян Р.
  Мисля че го разбрах.
  Разбира се, аз гледам на бг от разстояние.
  Нормите за които Расате говори, моралните, се променят.
  За него върховенството на закона не гарантира моралните норми на мнозинството (тук някой трябва да му издекламира малко философия, че в човешката история управлява – винаги и без изключение – малцинство)

  Според Расате, моралните норми се променят.

  Не виждам по-добра новина за Джемини. Нещо бутате. Сега остава да не се оставяте да бъдете провокирани и демонстрирате супер свръх екстра убер толерантност към различномислещите.

  Всяко трансформиране на морална норма отнема време и има много критици.

  Очаквам да прочета/ гледам новия ви поглед върху проблема СЛЕД парада.

 21. Ena permalink
  25.06.2008 08:03

  Eна,

  Калине, не си спомням да сме си говорили за дипломи. Говорим си за грамотност и обща култура. Аз лично говорех за това как поради осакатеноtо ни соц-образование в определени области страдаме от нетолерантност, която дори не осъзнаваме като такава. И ако ти трябва уточнение, имам предвид гимназиалното образование. Не виждам връзката между това, което аз казвам и последния ти постинг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: