Към съдържанието

Браво за в-к Дневник

18.06.2008

Имам новина, която е мааааалко стара, но за сметка на това толкова хубава и oкуражаваща, че държа да споделя въпреки това.

Във вчерашния брой на в-к Дневник имаше материал за легализирането на гей-браковете в Калифорния. Нищо особено, просто съобщение…чисто и информативно. Като се изключи заглавието, което гласеше „В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуалисти“. Както вече писаха Мъдрите Момичета, грешката се изразява в употребата на неправилното „хомосексуалист“ вместо по-правилното „хомосексуален“. Думата хомосексуалист има силно негативна конотация. Звучи медицински-диагностично, описва хомосексуалноста като някакво дивиантно сексуално поведение: хомосексуалист…подобно на мазохист, фетишист…

Реших да напиша писмо до г-н Васил Атанасов, главен редактор на вестника. Публикувам текста на писмото ми без редакции, въпреки че не мисля, че е пример за добро възражение:

Г-н Атанасов,

Пиша ви във връзка с публикувания материал „В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуалисти“ във вестник Дневник от 17.06.2008.

Благодаря Ви, че отразявате събитията около легализирането на гей браковете в Калифорния. Съдебното решение е от историческа важност и ще промени живота на гей хората не само в Калифорния, но и по цял свят.

Въпреки това бих искала да изразя възмущението си от некоректното заглавие на материала във вестника. „Хомосексуалист“ е дума, която носи негативен смисъл и отдавна е отхвърлена от гей активисти и гей общноста в България като политически некоректна. Бихте ли написали „хетеросексуалист“ на страниците на вестника си? Предполагам не…звучи като медицинска диагноза. За да звучи правилно, въпросното заглавие би трябвало да бъде редактирано по следния начин: „В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуални“.

Знам, че възражението ми звучи тривиално и по всяка вероятност то би могло да се приеме за такова, ако климата в България беше климат на равноправие и толерантност. В дни, когато младежката организиция на АТАКА мобилизира членовете си, за да организират различни действия срещу „лудостта“, „болните мозъци“ и „извращенията“ на хомосексуалните хора в България обаче, е изключително важно уважавани медии като Вашия вестник да направят всичко възможно да отразяват проблемите на гей общността колкото се може по-внимателно и ПРАВИЛНО.

***

По данни на непреватилествени организации, в България има около 400 000 гей двойки. Обръщам се към Вас с молба да редактирате заглавието на материала, за да премахнете обидата към 6% от българските граждани…много от тях, вероятно, са читатели на Вашия вестник.

С уважение,
Петя Кирилова-Грейди

Честно казано, поради досегашния ми опит за подобен контакт с други български медии, не очаквах да получа какъвто и да е, пък да не говорим за смислен отговор от редакцията. За щастие, обаче, се оказа, че греша. По-малко от половин час след като изпратих писмото, получих отговор от самия г-н Атанасов, който гласеше:

Уважаема г-жо Кирилова,

Промених заглавието както препоръчахте. Извинявам се на всички, които са се почуствали засегнати от него.

Едновременно с това, за да се избегнат нови подобни случаи, бих искал да се чуя с Вас по телефона. Удобно ли е да ми дадете някакъв номер – потърсих в блога Ви, но не успях да намеря.

Best,

Vassil Atanasov
editor-in-chief, Dnevnik business daily

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Погледнах статията. Наистина, заглавието беше променено.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Бях изключително приятно впечатлена от реакцията на редакцията. ТАКА СЕ ПРАВИ! Когато допуснеш грешка, трябва просто да я корегираш и да се извиниш. Особено когато става въпрос за наистина сериозни неща, наистина сериозни проблеми, наистина страшни последици за някои хора…

По-късно същия ден г-н Атанасов ми се обади по телефона. Извини се още веднъж лично за допуснатата грешка и ме помоли да му повярвам, че въпросното заглавие е било грешка; че Дневник прави всичко възможно да се разграничи от общото пренебрежение към проблемите на гей общноста в България и че в бъдеще ще бъдат още по-внимателни в начина, по който пишат по въпроси звързани с хомесексуалноста. Попита ме дали правилните термини са: хомосексуален, хомосексуални хора, хомосексуален мъж, хомосексуална жена, гей, лесбийка. Мдам. И ми каза, че веднага ще изпрати memo до всички журналисти в Дневник, за да е сигурен, че за в бъдеще всички в редакцията използват коректната терминология в материали по темата.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Накрая се разбрахме, че ако в бъдеще забележим някакви грешки, те ще разчитат да се обаждаме, за да могат пропуските да се отстраняват своевременно.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не знам дали историята има нужда от коментар, но за всеки случай…нещата, които на мен ми направиха впечатление:

1. В-к Дневник и главният редактор Васил Атанасов имат моето абсолютно уважение: заради темите, по които пишат; заради начина, по който го правят; заради това, че са отворени да се вслушват в мнението на читателите си и да реагират светкавично в случаите, когато са допуснати грешки. Мисля, че този случай е страхотен пример за журналистически професионализъм, добре свършена работа, но и още по-важно, за принос в разрешаването на един ужасно тежък проблем като хомофобията, а не за неговото задълбочаване.

2. Супер много се радвам, че г-н Атанасов откликна толкова бързо и потвърди моето вътрешно усещане, че редакторите в печатните (но предполагам, и не само) медии, всъщност наистина имат желание да говорят с читателите си.

3. НАЙ-ВАЖНОТО: малко лично усилие, може да доведе до важни промени, които имат значение за МНОГО хора. Ние тук сме малко скептични и си мислим, че ако се понапънем…ще се прекараме, щото никой няма да ни чуе, а и да ни чуе няма да ни обърне внимание. ОБАЧЕ това е глупаво пораженческо поведение! Кой друг, ако не НИЕ и кога друг път, ако не СЕГА ще имаме възможност наистина активно да участваме в изграждането на политическите правила в държавата ни?!

БЛАГОДАРЯ на ДНЕВНИК, за възвърнатата надежда, че с общи усилия имаме шансове да пооправим нещата.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: