Към съдържанието

Срещу мъжката дискриминация

16.06.2008

В последните няколко дни си говорим за дискриминация на полова основа, насочена срещу мъжете. Има ли я, няма ли я… то е ясно. Красимир написа един списък от случки и практики, в които мъжете очевидно са поставени в доста неприятно положение само и единствено, защото са мъже:

 • В огромната част от бракоразводните дела, родителски права се присъждат най-вече на майките, защото „едно дете не може без майчинска грижа”, а майките по принцип „най-добре могат да се грижат за децата си”
 • В случаите на нежелана бременност, много често жените решават дали да родят дете или да направят аборт без да се консултират с мъжа, участвал в „процедурата по създаването”
 • Когато single жени решат да си осиновяват детенце, което да „усмисли живота им”, обществото ги поощрява; когато мъж реши да направи същото, го гледат леко подозрително и се съмняват,че може да е педофил
 • И т.н., и т.н.

Статията на Тишо, която е първопричината за разговора, не дава отговор на въпроса защо се случват тези неща и няма смисъл да я коментирам… Всъщност, той толкова силно иронизира въпроса за мъжката дискриминация, че както каза Красимир „от статията му излиза, че проблемът е едва ли не шеговит и несериозен”. А това съвсем, ама съвсем не е така.

Обществените нагласи са такива, че масово пола на един човек се асоциира с много конкретни разбирания и очаквания за това по какъв начин той/тя трябва да се държи в обществото, какви функции да изпълнява, каква професия трябва да упражнява и т.н. Жените са слаби, нежни, чувствителни и грижовни, мъжете са оперирани от емоция, СИЛНИ и агресивни. Тук, под черта, ще спомена, че този тип дискриминация както към жените, така и към мъжете предшества феминизма и женското движение, така че който се е засилил да обвинява феминистките за дискриминацията срещу мъже да запази тази мисъл за себе си.

Докато растат, децата попиват гореописаните форми на характер и поведение и всичко около тях ги учи, че това полово и социално деление е нормално и естествено. Преди няколко дни една приятелка ми разказваше за преподавател от AUBG, който докато преподавал в Благоевград си осиновил момченце от някакво местно сиропиталище. Масово хората се били възмутили как така, сигурно е педофил, какво ще прави с това дете. УЖАС и БЕЗУМИЕ, защото е НЕВЪЗМОЖНО един мъж просто да ИСКА да се грижи за дете, нали така? Ако въпросния преподавател беше тръгнал да пие и да се бие с местните по дискотеките, сигурно нямаше да предизвика подобни възмутени реакции…щото, нали знаете, на мъжете им е вродено да са агресивни и да не могат да си контролират нервите.

Полезно е да се говори за джендър дискриминация и предразсъдъци, защото много хора са тяхна жертва, без въобще да осъзнават, че животът им би могъл да бъде другояче. Че моделите, които са им представени като „естествени” са плод на тяхната среда и възпитание и съвсем не са единствени. Че обратното на manly man НЕ е ПЕДЕРАС. И че всъщност, няма нищо неествествено в това да не си хетеросексуален, ебаси.

Днес се надявам да можем да си поговорим за начините и възможностите да се противопоставяме на средновековните идеи за женственост и мъжественост. Какво правите вие? Какво работи? Какво НЕ работи? По какъв начин можем да предпазим децата си от това да възприемат някои порочни представи за това какво е то да си жена и какво е то да си мъж. Ако има как да им спрем телевизията би било много добре… правите ли го? Такива работи…

16 коментара leave one →
 1. eenk permalink
  16.06.2008 09:06

  Някои клубове искат вход за мъже, но не и за жени.

 2. Yana permalink
  16.06.2008 09:10

  Хм, това всъщност е трик за привличане на повече клиенти. Жените безплатно, но те привличат мъжката клиентела.

 3. Калин permalink
  16.06.2008 09:10

  По закон жените имат право да се пенсионират по-рано

 4. Wynche permalink
  16.06.2008 09:22

  А пък Деян като се роди го регистрираха по моето местоживеене (адреса на родителите ми, който си стои в личната ми карта защото не ми се занимава да я сменям), въпреки че бях попълнила във всички бланки и формуляри адреса, където в действителност живеем, и който е адрес по документи на баща му.
  Т.е. в полето „къде ще се гледа детето“ аз пиша адреса на баща му, но в общината го зачеркват и регистрират новороденото на адреса от личната ми карта.
  Стори ми се много странно. Защо тогава ме питат?

 5. petya permalink
  16.06.2008 09:36

  Относно безплатния вход за жени: супер тъпо, факт.

  Този пример е интересен, защото илюстрира едно доста дълбоко залегнало разбиране по нашите ширини, че мъжът трябва да е PROVIDER, а жената има нужда да бъде обгрижвана и дондуркана като безпомощно малко дете. По презумция мъжът изкарва парите…за себе си, но и за жена си, милата.

  Мисля, че е ясно…но все пак да кажа… Феминистките не се борят за това жените да влизат в клубовете безплатно ;), а за подкопаването на закостенелите схващания за това какво означава да си „истински мъж” или „истинска жена”.

 6. Yana permalink
  16.06.2008 09:55

  Като стана дума за мъжа като източник на парите в семейството, наскоро бях свидетел на разговор между две българки в Америка, в който едната се оплакваше, че й се налагало да работи вместо да си седи вкъщи с децата. И ползваше този факт като мерило за финансовия успех на семейството.

  Аз бих загубила всяко самоуважение, ако мъжът ми ме издържа, защото аз не искам да работя.

 7. Василена permalink
  16.06.2008 15:40

  E, хайде-хайде, да гледаш деца не е ли работа?
  В България жените още ли се пенсионират по-рано? Аз не знам в друга страна да е така. Тука в Скандинавия навсякъде е еднаква пенсионната възраст за двата пола.
  Забелязала съм също как на някои работни места много повече оувъртайм се възлага и очаква от мъжете, щото жените трябва да си ходят вкъщи да шетат нали, пък мъжете нямат ангажименти в дома, предполага се.

 8. petya permalink
  16.06.2008 15:51

  Вас:
  Може би българското законодателство:

  1. Отчита факта, че жените карат втора смяна вкъщи, след като се приберат от работа. Поне в малко по-възрастните поколения със сигурност е така.

  или

  2. Смята, че жените са по-крехки и слаби от мъжете и имат нужда от закрила…Дай да си починат по-рано…

  Много ми е интересно дали има начин да се провери обосновката на закона, в който е обяснено защо е решено така…Някой юрист да даде съвет как/дали може да се провери това нещо?

  Иначе, че гледането на децата е работа…това е ясно. Струва ми се странно, да се смята „женска“ работа, обаче.

 9. Yana permalink
  16.06.2008 16:52

  Ммм, аз по-скоро възразявам срещу идеята, че в перфектното семейство жената си стои у дома.

  Също възразявам и срещу модела „единият гледа децата, другият печели парите“, защото това винаги изолира гледащият децата и го прави финансово зависим. Това най-често е жената, но и мъжът да беше – тц.

 10. haz permalink
  17.06.2008 02:35

  Мъжът трябва да е в състояние да издържа жената (и децата), защото тя Е безпомощна и има нужда от подкрепа докато е бременна, ражда и кърми. Това е един сравнително кратък период от живота й и мъжът тогава трябва да е на линия. Не го смятам за дискриминация, а за изпълнение на дълга към следващото поколение, който е общочовешки, а не полов, просто в този момент има обособяване по роли. Оцеляването на децата зависи от придържането към тези роли.

  Препоръчвам фантастичната повест „Етан от Атос“ на Л.М. Бюджолд по темата:) Атос (всъщност би трябвало да е Атон, като полуострова в Гърция) е планета, на която живеят само мъже.

 11. Wynche permalink
  17.06.2008 08:43

  @haz
  Този период (на безпомощност на жената) трае около година и половина общо. При по-успешните кърмещи майки – да кажем 2.
  През това време разходите на семейството са по-високи, а приходите – по-ниски (понеже жената спира да е provider).
  Безспорно това трябва да е период на затягане на финансовата дисциплина. За да се премине успешно, трябва да се предвиди и планира (чети: семейно планиране). Но това си е само преходен период, то е временно. Тези 2 години (на дете – или да кажем общо 4 за 2 деца) от съвместния живот на семейството не трябва да предпоставят целоживотен модел „мъжът издържа жената“ – като се почне от 17-18-тата й година (когато спре да я издържа тати), та до пенсия, че и след туй. Мне. Наистина го смятам за нечестно.

 12. Anonymous permalink
  17.06.2008 08:54

  Да не забравяме и съвсем доскорошната ситуация със задължителната за мъжете казарма. Не се сещам в българското общество да има по-тежка като сила (на ниво закон, даже не беше ли писано и в конституцията като специално изключение на това, че нямало дискриминация в законите) и като срок (половин година) дискриминация към когото и да било.

  М.

 13. Anonymous permalink
  17.06.2008 09:08

  И как да се реши въпросът с казармата – или трябва да се махне за всички, или да стане задължителна и за жени? Там, където казармата е премахната, това не е станало поради съображения за дискриминация.

 14. haz permalink
  17.06.2008 09:24

  @ Wynche
  Изобщо не говоря за целоживотно издържане на жената от мъжа, в наши дни. Говоря за _готовност_ това да бъде сторено и от двете страни, без да се приема за дискриминация и ощетеност и да е източник на комплекси и конфликти.
  В аритметиката може да се включи, разбира се, отглеждане на детето до подходяща за прехвърляне на обществото възраст и по-голяма бройка деца:) Ама айде, няма.
  Всъщност ми се струва, че мъжете абдикират и от този 4-годишен период и се чувстват като „касичка“ дори тогава.

 15. Wynche permalink
  18.06.2008 03:47

  @haz
  именно, именно
  „готовност [финансовото издържане] да бъде сторено и от двете страни, без да се приема за дискриминация и ощетеност и да е източник на комплекси и конфликти“ е почти дефиницията на феминизъм :)
  ето – а ти се дърпаш да се наречеш феминистка ;)

 16. Estranged permalink
  25.06.2008 13:40

  Това филмче може да ви се види забавно:

  How I sit on the bus

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: