Към съдържанието

Първи Gay Pride Parade в България!!!!!

16.06.2008

От Girls Gone Wise научавам, че на 28 юни, 2008 в София ще се проведе първия Gay Pride Parade в България.

Йееееееееееееееееее!

Шествието ще започне в 16:30 часа на 28 юни 08 г. от Билетен център НДК, откъдето ще продължи по бул. Витоша, жълтите павета, бул. Васил Левски и ще приключи в Център за култура и дебат „Червената къща” на ул. „Любен Каравелов“ № 15. Организаторите от Българска Гей Организация Джемини казват, че е възможно е да се наложи да се промени крайната точка на парада, за което ще ни информират своевременно.

Парадът ще се провежда под надслов „Аз и моето семейство“:

Ние сме бащи и дъщери, майки и синове, братя и сестри. Не е небходимо условие да си гей, за да дойдеш. Не е нужно и да познаваш гей или лесбийка. Задължително условие е да вярваш, че хората са равни и че имат право на еднакъв, нормален, начин на живот.

Можете да следите за update-и на сайта на Джемини и за интересни коментари в GGW и при Stalik. Надявам се всички вие да помогнете събитието да получи по-голяма гласност, да участвате с коментари както в блоговете, така и offline… И разбира се, да участвате в самото събитие. Нашето сплотено семейство ще е там и ще е PROUD.

47 коментара leave one →
 1. vpetkov permalink
  16.06.2008 14:27

  тъпо.

 2. anchett permalink
  16.06.2008 14:27

  ейй, това е страхотно! :))Пак ще хапя устни тука, че не мога да присъствам! Във всеки случай изпращам позитивна енергия към организатори и участници. Не само защото имам близки приятели с различна от установенита сескуална ориентация. Усеща се раздвижване и дано почеве хора реагират окуражаващо, да няма много скептицизъм и агресия.

 3. pierrot permalink
  16.06.2008 14:47

  Извинявай Петя, но хората, избрали еднополовата сексуална ориентация ( респективно – липсата на реално семейство ) са се спрели на изключително неправилно мото. Или е доста популистки и евтино избрано.
  Уважавам ги, но не разбирам тези паради – демонстрация на какво? Парадиране с какво?
  Love Parade е едно, но това друго.

 4. Yana permalink
  16.06.2008 15:02

  Парад на съществуването им, Пиеро. Не ги е срам от себе си, не им пука какво ще кажат другите.

 5. pierrot permalink
  16.06.2008 15:11

  Съгласен :)
  Просто когато различни правят паради ми замирисва на КНСБ. Или нещо подобно. Като не им пука какво мислят другите защо трябва да ни блокират градовете и да ни врат в лицата розовите си прашки? Образно.
  Правя го разбира се с уговорката, че разбирам хомосексуализма, но не го уважавам като решение.

 6. Yana permalink
  16.06.2008 15:20

  Именно щото не им пука какво мислят другите, си навират прашките в лицата им. „Ела ме изяж“. :) Но не мисля, че тук ще има прашки или въобще изцепки.

  Пиеро, хомосексуалността не е решение, не е избор. Ти сам ли си избра да си хетеросексуален или някой ти помогна?

 7. petya permalink
  16.06.2008 15:29

  vpetkov:
  в личния си профил пишеш, че вярваш в „правото на свобода, което всеки от нас има“. но явно имащ предвид…правото на свобода, което всеки един един от нас, хетеросексуален, има?!

  anchett:
  И според мен има движение… не толкова от гей организациите, колкото от отделни хора, на които им е писнало от хомофобия и правят всичко каквото могат, за да променят нещата.

  pierrot:
  Три неща:

  Първото, което искам да кажа е, че всъщност хомосексуалността не е баш избор. Хората се разждат гей, хетеро или някъде между тези две крайности и след това, в зависимост от това как ще се стечат обстоятелствата…те се идентифицират или като хетеросексуални или като гей/лезбиан/транс. Т.е. сексуалноста е биологично обоснована, но силно повлияна от начина, по който си социализиран. Много хора си мислят, че хомосексуалността е някакъв lifestyle избор, защото за съжаление в някакъв момент много гей хора трябва да решат дали да бъдат OPENLY гей. Предполагам, че ще се съгласиш с мен, че в някои по-консервативни общества (като нашето, например) е доста трудно да вземеш решение да кажеш на всички, че си гей. Т.е. ти не избираш дали си гей или не си гей; избираш дали да го споделиш с останалите или не.

  За мотото на парада: не мисля, че само по себе си мотото е лошо. Просто ми се струва, че обяснението/мотивацията на мотото е леко глуповато и излишно приповдигнато. Гей общността в България има МНОГО проблеми и според мен организаторите на всякакви подобни мероприятия трябва да бъдат изключително внимателни в начина, по който формулират посланията си. Честно казано, ако вече не бях убедена, че е правилно да се участва в такъв тип събития, не мисля, че мотот „Аз и моето семейство“ + прилежащото му обяснение би ме спечелило за участие.

  Последно, за парадите: мисля, че има ОГРОМНА нужда от тях, защото са много бърз и ефективен начин да се привлече внимание към някакъв проблем. Целта на парада не е да се „рекламира“ хомосексуалността, а да се заяви силно и ясно, че в България има хора, които не са хетеросексуални, че няма причина те да се крият, че са част от обществото и че общността има някакви проблеми, които би трябвало да се адресират.

  Малко телеграфно ти го отговорих… ще ми бъде интересно да пишеш отново.

 8. petya permalink
  16.06.2008 15:39

  Анонимен:
  И мен най-много ме е страх от агресия срещу участниците. Все пак, да се надяваме, че организацията ще бъде достатъчно добра, че да не се стига до такива неща.

  Някой може ли да разкаже за минали събития, организирани от ЛГБТ организиции в България?

 9. Yana permalink
  16.06.2008 16:08

  През 2005 имаше викове „педали“ и май само това. Парадът ще си има полицаи, дано няма проблеми.

 10. pierrot permalink
  16.06.2008 23:33

  Не мога да се сетя къде го водихме един диалог именно за хомусексуализма и това дали категорично е определен по рождение. Сега докато пиша се сетих нещо примитивно – ние нали сме бозайници? произлезли сме от маймуните? т.е. един вид умни животни. Защо в сходният биологичен свят „обратните“ животни са изключително редки случаи? Малко простотиии рано сутрин ми идват на главата :)
  Петя – съгласен с изказаното от теб. Както казах – познавам хомосексуалисти, и те никога не са се притеснявали от ориентацията си. И след като не са „си размахвали розовите прашки“ ( да се чете набиват ни го в очите : ) са счели, че изборът им е личен, и не бива да се стига до сблъсъци с някой социални нагласи. Все си мисля на базата подобни прояви, че когато някой поиска нещо публично винаги бива заклеймяван. Достатъчно образовано общество сме за да започват „Д“ от другаде интеграцията си. Мале как я обичам тази дума :)
  В дебата по „Дарик“ – в предаването „Челюсти“ за хомо-браковете, основният довод против бе, „че така не бива“. Което не е довод. Семейството не е мъж и жена по дефиниция. Но така е общоприето. Според мен ще има обратен ефект.
  А и благодаря за поканата ( за рибите няма да се обаждам :) да минавам пак :)

 11. Wynche permalink
  17.06.2008 02:11

  ЛГБТ каузата е една такава като феминистката – колчем се повдигне въпросът, група граждани скачат да обясняват, че ЛГБТ хората само си измисляли и не били всъщност изобщо дискриминирани. В същото време на сайта на Атака (линка по-горе) може да се прочете точно колко толерантни и не-хомофобски настроения битуват в нашето общество.
  След това, което прочетох там – още по-голямо евала за хората, които се осмелят да отидат.

 12. mr. ice permalink
  17.06.2008 02:23

  „да се заяви силно и ясно, че в България има хора, които не са хетеросексуални“

  След като всички отдавна са наясно с този факт, силното и ясно заявяване ще излезе нещо като натрапчиво повтаряне. Но, нека се позабавляват, явно имат нужда.

  „че няма причина те да се крият“

  Дали има причина ще разберем по броя на жертвите след парада. Безумното е, че в следащият ти пост се опасяваш от агресия – това ли наричаш нямане на причина? А като няма парад пак ли с полицай под ръка ще се разхождат?

  „че са част от обществото“

  Част от обществото са докато не поставят ориентацията си над всичко. Никой не иска да знае за нея. Някои от тези хора нямат какво друго да демонстрират за жалост.

  „и че общността има някакви проблеми, които би трябвало да се адресират.“

  Има, има, ама този е от най-розовите.

 13. openly feminist permalink
  17.06.2008 04:33

  pierrot:
  Причината, поради която все още няма пълно единомислие по въпроса дали хората се раждат гей, се крие в това, че дълго време тази тема въобще не е била от научен интерес. Хората са приемали, че става въпрос на избор. Но всички най-нови изследвания показват, че хомесексуалноста е генетична. Има едно много интересно проучване, миналата есен излезе…изследват около 1000 двойки братя, които са гей (и двамата братя са гей) …Учените успяват да изолират гей-ген… Потърси информация, много е интерсно.

  Относно това, че случаите на хомосексуалност в природата са редки… не съм убедена, че това е точно така. Всъщност случаи на хомосексуалност не са никак рядко срещано явление…има го при всички животински видове. Но дори да беше рядко, то това не го прави „неестествено”. Пък и най-редките животински видове са ни най-ценни… ;)

  Сега по-сериозно: съгласна съм, че е възможно парада да предизвика вълна от анти-гей акции. Убедена съм, че организираторите знаят, че подобен тип събитие е открит сблъсък с някои „социални нагласи”. Само не съм съгласна с теб, че това е причина да не се провежда. Според мен всичко това е причина той ДА СЕ ПРОВЕДЕ. За мен функцията на събитието е issue awareness… не знам организаторите дали гледат на нещата по този начин…

  Mr. ice:
  Мисля, че си в грешка, че всички знаят. Ако всички знаят, че „не всички сме хетеросексуални”, защо ако някоя жена няма приятел се чуват коментари „ееей, много хубаво момиче…как така си няма приятел?!”… Еми…така. Може би си има приятелка.

  Относно агресията… може би не те разбирам правилно… , но ти наистина ли препоръчваш на гей хората да се крият, защото иначе някой ще ги набие?! Това изказване ми звучи малко като… пропаганда за дейностите на АТАКА и всъщност подтиква към агресия. Това е просто ЛУДОСТ!!!

  А мнението ти, че всички гейове и лесбийки поставят „ориентацията” си над всичко останало показва колко неинформиран и незапознат си по темата. Не намираш нищо странно в това, че хетеросексуалните се държат за ръка или се натискат по улиците…, но тях никой не ги обвинява, че навират сексуалноста си в очите на останалите, нали така? Всеки да прави каквото си поиска, при затворени врати. Но под всеки, нямаш предвид себе си, нали? Имаш предвид само някои хора. Тези, които не са като теб. Чиста проба хомофобия. Не ти прави чест.

 14. mr. ice permalink
  17.06.2008 05:14

  Предлагам вместо mr. ice да измислиш друго наименование на този твой вътрешен антипод, с който обичаш да си спориш гласно, по проблеми които те мъчат и за които не сме предполагали, за да не бъда объркван с него. Иначе излиза, че съм казал доста неща, които не мога да си помисля даже, а накрая излязох и пропагандатор- хомофоб, агресор, вероятно оперативно лице на Атака. :) Това вече може да се нарече ЛУДОСТ! Не намирам нищо странно каквито и да е хора да се държат за ръце, но виж разсъжденията ти вече ги намирам за доста странни. Явно имаш готов шаблон за контраатака срещу всеки тип враг, но с мен си се объркала. Не можеш да ме класифицираш с наличните ти схеми.

 15. vpetkov permalink
  17.06.2008 05:44

  право на свобода. да. но както аз не парадирам с това, че съм нормален, така и други не искам да ми парадират на главата, че са обратни! голяма работа, че са гейове, не са по-важни от другите, та и паради да си правят.. „виж ме, аз съм гей“ – мен какво ме интересува?
  или хайде, ще определим по един ден за зоофилите, един за гейовете, един за некрофилите, ден на феновете на кока-кола и да.. да не забравим ден на отвлечените от извънземни.. всеки ден парад ще има.. празници, празници.. да се показваме, нали така :)

  п.п. намирам семействата с еднополови родители за нещо противоестествено. ако аз бях малко дете и имам тати и.. тати.. бик се объркал, къде е мама или.. кой е мама. да не говорим, как другите деца в училище биха се отнесли към този факт.

 16. gimli permalink
  17.06.2008 07:10

  Според мен идеята за парад не е никак лоша. Точно такъв тип популяризация е чудесна. Не мисля, че това изобщо може да бъде наречено „натрапване“.
  Само че не трябва да се съди за толерантността в едно общество по форума на Атака. Там се събират изтормозени младежи, търсещи къде и върху кого да излеят натрупаната в тях агресия и не мисля, че биха могли да са показател за нивото на толерантност в обществото като цяло. Самият факт, че са се събрали на признак омраза и ксенофобия е достатъчно доказателство.

  Относно хомосексуализма при животните, напоследък има голям брой хомосексуални двойки при някои животински видове, които се хранят с храни, влезли в контакт с пластмасови отпадъци или храната им живее във водоизточници, замърсени с въпросните пластмаси. За някои от тези пластмаси се знае, че предизвикват хормонални проблеми и при хората, като най-разпространеното е ранното полово съзряване.
  И преди да съм била изядена с парцалите за тези скверни слова, държа да поясня, че НЕ твърдя, че хомосексуализмът при хората непремено е резултат от живот в токсична среда, ако някой е решил да ми цитира диалозите на Платон като доказателство за обратното.

 17. vpetkov permalink
  17.06.2008 07:21

  подобни паради предизвикват единствено напрежение и дискусии като тази.. щом гейовете са горди, толкова по-добре за тях, но защо трябва да парадира с това, защо трябва да се популяризира?

 18. gimli permalink
  17.06.2008 07:28

  vpetkov, а защо не?
  Има най-различни паради и фестове, направени с идеята да популяризират някаква идея и в това няма нищо лошо. Нито някой те кара насила да ходиш, нито ще го провеждат в дома ти. Така че не би трябвало да ти пречи.

  Забравих да допълня за еднополовите семейства.
  Ясно е, че детето възприема най-напред средата, в която живее и опознаването на света за него започва от там. То има нужда от двама родители, по възможност от различен пол, защото мъжете и жените дават различен модел за решаване на проблемите, с които се сблъскват. Знам, че тук не е много популярна идеята, че между мъжете и жените има принципни разлики (освен физическите), така че ще линкна само мислено поста на Петя за „Мама е строга, а Татко готин“ като доказателство, че мъжете и жените подхождат по различен начин към проблемите на възпитанието и детето има нужда и от двете неща, за да се задържи в златната среда.
  Всичко това обаче е в идеалния случай. Както ни е ясно, такива почти не съществуват. Ако една гей двойка осинови изоставено дете, то за него това ще е хиляди пъти по-добре от живота в дом, независимо какъв модел на семейство ще получи.
  Ако искат да си родят свое дете, то сигурно също биха се грижили за него по-добре от много семейства, в които детето се е появило по случайност или пък е последната грижа на родителите си.
  Предпоследно. В гей двойките, независимо от биологичния пол, пак го има мъжкото и женското мислене, така че детето най-вероятно ще получи въпросната златна среда при възпитанието си.
  И накрая, всъщност децата, отгледани от гей двойка, не е задължително да са също гей. Много често не са.

 19. pierrot permalink
  17.06.2008 07:33

  Именно. Простичко или не, моето разсъждение се основава на това, че малцинствена група ( гейове, цигани, таксиметрови шофьори и прочие ), която претендира и оказва натиск за да бъде уважавана и определяна като нещо различно, се основава в края на крайщата на чисти желания за власт и разделение.
  Дали парадите последните години ( не само у нас ) не са друга форма на подобни социални дейности?
  Както гей, който попитах дали е за, а той каза – не, така и цигани с които съм си говорил, казват, че нямат нищо общо с тия дето се борят по телевизията.
  Нормалният гей си работи, средностатистическият даже е достатъчно интелигентен, за да има нормална среда, прави си секс с мъже и живее нормален живот. Тези, които основават личността си на хомосексуализма може би, отиват да парадират…
  Не знам, може би аз съм прекалено песимистично настроен, че нещата не винаги са такива каквито искаме да са? Дано греша…
  @gimli – това беше полезно и не го знаех. Петя и на теб благодаря, наистина не съм ровил достатъчно…

 20. girlsgonewise permalink
  17.06.2008 07:38

  Целта на различните паради, походи и протести обикновено не е някакви хора да се покажат колко са хубави, а да се извадят на показ някакви съществуващи проблеми – екологични, социални, политически и пр.
  Гей хората у нас са жертва на дискриминация, тъй като нямат същите права като тези на хетеросексуалните граждани. И търсят изравняване, точно защото не са по-различни от останалите. С нищо.
  Хомосексуалността не е нещо по-различно от цвета на кожата или косата, не е въпрос на личен избор или влияние на средата или екологичната обстановка.
  Радвам се, че този въпрос се дискутира, въпреки тълпите, които отричат изобщо съществуването на проблем. Съжалявам обаче, че всеки опит за дискусия на наболели проблеми, касаещи жените, гей хората, различните малцинства се превръщат в повтаряне на даадености като за 5 годишни, вместо в ползотворна дискусия.
  Колкото до откритата агресия, ако тя наистина се появи, много жалко за България.

 21. girlsgonewise permalink
  17.06.2008 07:43

  Петре, да слагаш знак на равенство между професия и сексуална ориентация е ужасно смешно :) На това ли учат в Симеоново? А аз се чудя и мая защо вътрешната ни сигурност е на тоя хал.

 22. mr. ice permalink
  17.06.2008 08:27

  Тъжна картинка е такъв вид парад. Това че се налага да го има. Един ден в годината група от хора оживява пред очите ни, за да оживее в собствените си очи.

 23. Anonymous permalink
  17.06.2008 08:37

  Those who read the symbol do so at their peril. It is the spectator, and not life, that art really mirrors.

  —O.W.

 24. Ena permalink
  17.06.2008 08:42

  Mr. Ice,

  Какво лошо има в това една група чрез някакво мероприятие да оживее в собствените си очи, по твоя израз? Защо да не срещнат повече хора като тях самите, както и подкрепящи ги хора с хетеросексуална ориентация? Хората, които се противопостявят на гей парада, както стана ясно и от този форум, се страхуват гей двоиките да не оживеят в техните „хетеросексуални“ очи, по някакви неведоми причини. „Нека ги има, ама да не ми се набиват в очите“ изглежда е водещ принцип. Да не збравяме, че хората с хомосексуална ориентация, са деца на хетеросексуални родители. Как бихте се чувствали, ако утре ваша дъщеря или син изберат да са във връзка с хора от същия пол? В тази връзка, намирам споменаването на семейството в мотото на парада за много удачно.

 25. Ena permalink
  17.06.2008 08:44

  gimli,

  В този форум е обсъждана идеята, че жените и мъжете са различни не само физически. Както Петя отбеляза в един предишен постинг, проблемът е в това как се интерпретират тези разлики.

 26. mr. ice permalink
  17.06.2008 10:05

  Днес явно е денят на свободните интерпретации. Ена, къде точно съм използвал думата лошо? Казах, че е тъжно и е тъжно наистина… Замислих се, че тези хора никога няма да имат деца а законът скоро няма да им разреши да осиновяват. Странно ли е, че никой не би искал детето му да попадне в такава категория? Чисто егоистично погледнато, ако човек иска деца, би искал и внуци. Следователно отговорът на въпроса как бихме се чувствали е – зле! Толерантността няма да ни помогне да пожелаем децата ни да станат такива. Или някой тук иска децата му да са гей? Кой би избрал подобна съдба за детето си, като доказателство за желанието му да помогне за пълната интеграция на тези хора? Приемаме ги за равни, но силно се надяваме да не ни се наложи да споделяме съдбата им. Милосърдието си остава сила само на думи. Все още сме много далеч от времена на истинско равенство, но упорито се стараем да докажем на себе си, че това не е така, за да живеем с чиста съвест.

 27. Ena permalink
  17.06.2008 10:24

  Mr. Ice,
  Много хора с хомосексуална ориентация имат деца. Някои имат деца от предишни бракове, когато са се опитвали да паснат на социалните норми. Нерядко гей двойки намират човек от противоположния пол, с когото единият от партньорите предприема полови отношения, за да има двойката дете. Това че законово въпросът не е уреден, не значи, че хората не са намерили свои варианти.
  Тук не е ставало дума някой да „пожелае“ да има дете, което, като порасне, да бъде с хомосексуална ориентация. Толерантността е нужна, за да могат тези хора да живеят пълноценно и за да не е „тъжно“ да си хомосексуален.

 28. Anonymous permalink
  17.06.2008 10:57

  Друго подобно евгенистично оръжие, е разпространението на педерастия сред личности, склонни да подражават на персонажи като Азис и др про гей изпълнители. Това наистина са нежни души склонни да правят подобни извращения, но в тях едва ли би се появила идеята да се оженят за мъж, ако Азис не им го покаже по телевизията. Тези нежни души, които не могат да работят добре и са склонни на агресия и курвенски номера (поради това, че душевността им лесно се наранява), са имали жена и деца в миналото, защото моралът го е изисквал. В нашето време повечето едва ли имат наследници.
  http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=131.300

 29. Anonymous permalink
  17.06.2008 11:07

  @Ена

  Нещо не ми е ясна тази работа как двама педераста ще могат да имат дете. Нали единия ще трябва да се „прежали“ да прави секс с жена. Ами ако тя не забременее от първият път?
  Той направо утекъл да става с нормална сексуална ориентация. Или ще го прави с погнуса и отвръщение?

  А кърменето после? Както се знае майчиното мляко е много по-полезно от адаптираните млека.

  И въобще какъв е този зор обратните да инат деца след те са избрали да нямат? Искат обществено признание?

 30. Калин permalink
  17.06.2008 11:08

  Предното е от мен

 31. Ena permalink
  17.06.2008 11:20

  Калине,

  Могат да имат деца ин витро, както се случва и на хетеросексуални двойки. Двама мъже могат да платят на жена да им износи дете, което също се случва сред хетеросексуални двойки, които не могат да имат дете по обичайния начин, а нямат желание да осиновяват. Това, че някой е гей, изобщо не значи, че е избрал да няма дете.

 32. Yana permalink
  17.06.2008 14:13

  Също и роднина на гей-двойката може да се съгласи да им износи дете, както се е случвало вече неведнъж.

  За вайкащите се по кърмаческия въпрос – един куп бебета на хетеросексуални двойки порастват и живеят пълноценен живот без да са кърмени, по една или друга причина. Например защото майката не иска да къмри или я няма. Но все пак, радвайте се, има и банки за кърма, откъдето можеш да купиш за бебето си, ако вкъщи си нямаш кърмещи цици. :)

  Четете една много готина книга, The Kid, написана от гей-таткото Дан Савидж, известен американски колумнист. В нея с много хумор се разказва как той и приятелят му от 10 години осиновяват новородено момченце. От нея ще разберете и какво кара една гей двойка да иска деца. За тези, на които не им се чете, ще издам: същото, което кара и хетеро двойка да иска деца.

 33. Denia permalink
  17.06.2008 17:17

  Много харесвам Дан Савидж, радвам се, че не съм сама.

 34. shmaizera permalink
  18.06.2008 03:07

  като гледам филмчето от белград, което анонимен #1 подаде, виждам как полицията прави въргал с футболните фенове. толкова ниска култура, като в някои ф.фенове не съм срещал.

  по темата: честно казано и аз не го разбирам хомосексуализма, но не си и правя труда да го разбирам, също както и въпроси от рода на „как мисли една жена“, „как е устроена една совалка“ и т.н.

  всичко е въпрос на карма…

 35. Estranged permalink
  18.06.2008 13:07

  Гейовете не могат да се целуват и държат за ръце на улицата – ето един прост пример за дискриминация, който беше споменат и забравен.

  Ако искаме равенство, би трябвало или те да могат да го проявяват без социални санкции, или на нас да ни бъде забранено (на което, предполагам, хетеросексуалните ще се навият, ако ножът опре до кокала).

  А това е само едно от многото „невидими“ неща, които не виждаш, ако си се родил мъж, можеш да ходиш, достатъчно си висок, служиш си с дясната ръка и т.н.

 36. Estranged permalink
  18.06.2008 13:10

  Поправка: в последното си мнение за публичните целувки имах предвид, че по-скоро хетеросексуалните ще си отрежат ръцете, вместо да дадат възможност възможност и на хомосексуалните да имат ръце.

 37. салатено чудовище permalink
  18.06.2008 14:39

  estranged,
  кои „хетеросексуални“ по-скоро? фашизираните? или всички?
  в стремежа си да извикваш симпатия към твърде стереотипизираните и дискриминирани хомосексуални хора, изпадаш в плоски стереотипи за всички останали. аз не вярвам в максимата „клин клин избива“ или ако я перифразираме, „расизъм расизъм избива.“

 38. крис permalink
  18.06.2008 15:13

  vpetkov и pierrot – мненията ви бъкат от толкова противоречия, че е трудно човек да ги вземе насериозно.

  казвате, че не ви пречат гейовете, ама да не ви се показват, ако може. и верно, как ще ти пречи нещо, което не виждаш?

  girlsgonewise добре го е казала – за да се стигне до приемственост, в която никой не е нужно да се гордее от природните си дадености, трябва първо да бъдат показани.

  аман от псевдо-толерантни, „широко скроени“ мнения на някакви хора. тъпо, тъпо.

 39. pierrot permalink
  18.06.2008 18:38

  Крис: явно си прав…може би нещо, което не разбирам напълно, няма как да го приема или отрека изцяло.
  Може би чрез блога на Петя и подобните й, респективно – диалгозите след темите, се опитвам именно това да направя.
  Не мисля, че съм толкова противоречив в мненията си, колкото не съм се изразил добре…

 40. Nicodile permalink
  19.06.2008 02:44

  Хайде и аз да се изкажа (без да съм чел останалите коментари).

  От една страна: хомосексуалните са все още силно дискриминирани в България. Общо взето огромната част от населението е или открито „против“ (санким някой ги пита) или е на популярното мнение „аз съм много толерантен, нека правят хората каквото си искат (великодушно), само да не ми се показват пред очите“.

  Така че гей-парад ако не друго ще насочи вниманието към тоя въпрос, ще породи дебат и независимо колко глупости изприказва Волен Сидеров по въпроса ще промени малко картинката.

  От друга страна: давам си сметка, че гей-парадите са форма на протест, форма на купон и в крайна сметка резултат на гей-културата, която е по свой начин уникална и различна. Но винаги ми се е струвало, че тия паради могат да дадат и обратен резултат: ако идеята е да се обясни, че в бъденето гей няма нищо страшно и че всъщност съседът Пешо може да е гей , танцуването по улицата по-скоро подчертава различията отколкото да гради мостове и оставя умерено грешни впечатления. Така че цялата работа е малко нож с две остриета…

 41. invertedquestionmark permalink
  19.06.2008 03:13

  Най-вероятно знаете, но все пак да ви предупредя – http://img144.imageshack.us/img144/5121/antigaywm9.png

 42. pierrot permalink
  19.06.2008 03:22

  Доста се смях на това. Смешна история :)

 43. салатено чудовище permalink
  19.06.2008 04:21

  носете поне фотоапарати, може да се наложи да ставаме свидетели в съда. пиеро, какво по-точно е смешното? ситуацията е адски сериозна; може да пострадат много хора

 44. pierrot permalink
  19.06.2008 04:40

  Ами ако смяташ, че някой ще отиде да протестира на парада то според мен си в заблуда. Защото профилът на типичният закононарушител и агресор не включва протестрине на такъв тип „мероприятия“. Най – много типичните псувни от двама докери, трима наркомани и двама напушени роми :)
  Смешен е и самият плакет :) Просто няма как по друг начин да го опиша.

 45. dete permalink
  19.06.2008 05:45

  големи простотии се изписали тук :)
  много неща исках да кажа докато четях, но хората са ми споделили мнението в крачка. така че:
  ще се видим на прайда (не парада)!!!

 46. Estranged permalink
  20.06.2008 12:22

  @салатено чудовище:
  Така е, много неправилно съм се изразил…
  Лошо е да се пише в петминутен прозорец, в който зарязвам спешна работа без да имам достъп до edit бутон…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: