Към съдържанието

Дискриминиран и протестиращ

05.06.2008

Калин изпрати линк към материала на Тихомир Димитров (asktisho) Дискриминират ме. Протестирам! в Lifestyle.bg. Малко откъси тук, защото ми се струва, че текста в някаква степен е реакция спрямо разговорите в OF:

[…] Помощ! Обект съм на сексуална дискриминация! Да защитим правата на съвременния мъж! Искам да ме възприемат и оценяват заради интелекта ми, а не заради това как изглеждам, каква кола карам и колко изкарвам. Но не ме. […]

[…] Традиционните, патриархални роли на мъжа и жената в обществото ме дискриминират. Писна ми да играя ролята на „мъж” […]

[…] Ами обществените предразсъдъци? За всичко са виновни обществените предразсъдъци. Обществото очаква от мен да бъда по-силния, опората, да гарантирам сигурност и защита, да изкарвам повече пари, да се занимавам с битовите проблеми. […]

[…] Чувствам се дискриминиран и на пазара на труда. Може пък да не искам да бъда полицай, пилот, пожарникар, нито инженер, атомен физик, бизнесмен или теханик. Може да искам да съм детегледач, преподавател в детска градина, медицинска сестра. […]

[…] А сега да предположим, че: а) ти си жена и б) си успяла да прочетеш всичко дотук. Как ти изглежда горният текст? Нека да позная: тъпо, нелепо, абсурдно, отвратително, жалко. Защото и на мене така ми изглежда. Ето огледален пример за имиджа на феминистките в очите на нормалния, средностатистически мъж…

Живеем в 21 век, за Бога. Живеем в Европа. Жените са напълно равноправни с мъжете. По природа. По закон. По подразбиране. И заслужават уважение. Всяко човешко същество заслужава уважение. […]

Бърз коментар от мен:

1. Съгласна съм почти с всички проблеми, които Тишо идентифицира.

2. Но не мисля, че е нито тъпо, нито нелепо, нито абсурдно, нито отвратително, а най-малкото жалко да се протестира срещу тях. Когато виждаш нещо нередно или пък си убеден, че би могъл да живееш по-добре, е съвсем нормално да се опиташ да промениш обстоятелствата около себе си, нали така?

3. Съгласна съм, че всички хора са равноправни по природа и по закон (не че е БАШ така), но УВИ, не и по подразбиране. Този блог е дал десетки примери за това как често хората са третирани като граждани втора ръка, заради половата си принадлежност или заради своята сексуалност. Примерите тук са за дискриминацията насочена срещу жените, но никой не отрича и че мъжете са подложени на социален натиск заради половата си принадлежност.

4. Не мога да разбера защо Тишо толкова силно се притеснява от желанието на феминистите (тъпи, нелепи, абсурдни, отвратителни, жалки хора) да ебат майката на всички онези обществени догми и архаични нагласи, които настояват да държат жената (че и мъжа) „там където им е мястото“. По какъв начин това би нарушило личния му покой? Напротив, даже. Ползите биха били за всички ни.

5. Мисля, че посланието на картинката към статията му всъщност е про-феминистко. Когато си феминист, можеш да покажеш среден пръст на всичко… патриархално… дори когато нямаш…среден пръст.

Айде кажете и вие какво мислите. Предполагам (надявам се), че и Тишо ще може да се включи в разговора.

78 коментара leave one →
 1. NinjaDude permalink
  05.06.2008 17:53

  О, неее! Пак нападат феминизма, мръсни сексистки свине! Нападат нашето изконно феминистко право да хленчим за дреболии, как смеят!?! Бе, за какви се мислят тия, бе!?! Посестрими, нека се защитим с възмутени коментари в този, и всички други блогове и форуми, които намерим!

 2. Anonymous permalink
  05.06.2008 18:04

  Ot Ena:

  Vypros do Tisho:
  Zadavash li si vyprosa zashto nisko-platenite profesii detegledachka i medicinska sestra tradicionno se izpylnyavat ot jeni. Sigurna sym, che detegledach mojesh da stanesh i sega, za medicinska sestra shte ti tryabva syotvetnoto obrazovanie. Siguren li si che iskash da rabotish za srednata zaplata v tezi profesii? S drugi dumi, zabranyava li ti nyakoi da gi rabotish (t.e. diskriminacia) ili jenite, koito gi rabotyat za jylti stotinki sa diskriminiranite? Chuvam, che v Bylgaria vse poveche se chuvstva nedostig na medicinski sestri imenno poradi zaplashtaneto. po tazi prichina shte ima i vse po-malko uchitelki. Taka che, imash shansove.

 3. Yana permalink
  05.06.2008 19:55

  Ндаааа, искам да видя Тишо детегледач. Сериозно, Тишо, що не станеш детегледач и не напишеш следващата си книга за безоблачния живот на мъжа, който е лелка в детска градина?! Ще е бестселър и най-накрая ще имаш поне някакви доказателства за всичките си тези. Които понякога си противоречат, но нищо, ще имаш цяла книга да си ги разясниш.

  Сори, отказвам да бъда сериозна (или пък любезна) към нещо, което дори не може да претендира за сериозност и е откровено махленско.

 4. NinjaDude permalink
  06.06.2008 01:29

  Yana и Ena да си отворят речниците на буквата С и да намерят думичката, която завършва на арказъм. После могат и да си направят тениски с надпис „Куха лейка – буквалистка“

 5. SandMinja permalink
  06.06.2008 01:38

  Naskoro popadnah na tozi seksistki blog, mnogo mi haresva, samo taka Yana, kak moje tazi mujka svinq Tisho da se doblijava do decata rodeni ot jena!!!!

  NinjaDude, izchezvai ot tuk, gadno mujko sushtestvo!

 6. Denia permalink
  06.06.2008 02:01

  В този блог постоянно нахлуват хора и питат „Какво всъщност е феминизъм? За какво се борите?“.
  Какво представлява феминизмът никога не е било тайна – стремеж за равнопоставеност между половете и разрушаване на джендъровите стереотипи.

  Аз пък искам да попитам всички, които яростно воюват срещу феминизма – вие за какво се борите? Каква е вашата идея, идеал, стремеж? Имате ли изобщо такъв или просто плюете напосоки заради самото плюене?

 7. NinjaDude permalink
  06.06.2008 02:21

  Denia, а пък в този точно блог коментарите като твоя ги има под всяка тема. Хайде престанете да приемате автоматично, че другите са игноранти. Също можете да престанете да си въобразявате, че имате нещо общо с феминизма, вие просто сте отегчени жени и девойки, майки, уморени от ежедневните грижи по децата си и пр. и обичате да си запълвате времето с приказки.
  За какво се борим ние – за нищо. Ние също понякога обичаме да губим време в празности, както и да се заяждаме, съвсем като вас.
  С тази разлика, че вие не си признавате колко отровно заядливи сте.

 8. openly feminist permalink
  06.06.2008 02:39

  ninjadude и sandninja:

  Ако мислите, че борбата за равни права и възможности за жените е „хленчене за дреболии“ и жените тук БЕЗ ГРАМ САРКАЗЪМ се заяждат, може би вие (понеже сте с много изискано чувство за хумор) саркастично трябва да обсъдите темата с жените около вас.

  Обяснете на майките си, примерно, че това, че жените получават МНОГО по-ниски заплати за една и съща работа е несъществено.

  Или поговерете с приятелките/ съпругуте си и им дайте съвет как да разговарят с потенциални работодатели, които две минути след началото на интервюто ги питат: а) имаш ли деца? б) планираш ли да забременяваш скоро? в) ако имаш деца, кой ще ти ги гледа? Може би ще можете да споделите от личен опит. Всички мъже отговарят на такива въпроси по време на интервю за работа…сигурно знаете как е най-правилно да се постъпи.

  Като обсъдите тези теми, разгледайте някои от другите разговори тук. Може би ще ви дойдат и други идеи за разговори.

 9. Estranged permalink
  06.06.2008 02:45

  Сега дори в казарма не сме длъжни да ходим…
  Мъжете са много по-свободни от мъжката роля, отколкото преди, но това е просто защото мъжката роля като цяло се води по-универсална от женската, сьответно ни дава много повече пространство, за да не забелязваме оградите.

  P.S. Не хранете трола.

 10. NinjaDude permalink
  06.06.2008 03:01

  Така е, не ни хранете :)
  Петя, колко теми и коментари ще отнеме, за да се увеличат заплатите на жените и да спрат да ги питат колко деца имат?
  Колко възмущение трябва да се събере, има ли някакви поне приблизителни изчисления?

  Бизнеса не е за лигли, стойте си у дома като не ви изнася да работите за по-малко пари и да ви задават неудобни въпроси.
  Или създайте свой бизнес и вие задавайте въпросите.
  Хленча показва слабост, вие СТЕ слаби.

 11. nicodile permalink
  06.06.2008 03:23

  @Estranged: Сега дори в казарма не сме длъжни да ходим…

  И слава Богу. А по-старото поколение мъже гледа с подозрение и ни пита „Какви мъже ще станете бе! Ние в казармата станахме мъже!“
  Мерси викам аз на такова мъжество дето в най-добрия случай се измерва в способността да боравиш с машини, които пробиват дупки в човешки тела, а в лошия просто със способността да се подчиняваш на някой простак само щото е старшина и е отгоре и висока толерантност към глад и липса на хигиена.

  Та в тоя ред на мисли, стереотипната женска роля е по-положителна: проблемът с нея е, че понякога не се дава на жените да се откажат от нея ако искат.

  (И да, давам си сметка, че не добавям нищо към дискусията, за което се извинявам :)) Slainte!

 12. Anonymous permalink
  06.06.2008 03:26

  @ninjadude

  пич, като работодател искам да ти кажа, че ако някой хленчи на тема количество работа, условия на труд, заплати и пр. то това определено не са жените. Така, че мерси за мъдрия съвет – сега вече когато някой мъж ми каже, че нещо не е наред ще му кажа „Недей да хленчиш – хленча показва слабост“.

 13. petya permalink
  06.06.2008 03:34

  Nicodile:
  Напротив, мисля, че коментара е много right on. Стереотипната женска роля Е положителна и няма нищо лошо в качествата/поведението, което описва. Няма нищо лошо в това една жена да се грижи за външния си вид, да е мила, грижовна, свенлива. В крайна сметка, много от тези неща са въпрос на темперамент, характер, възпитание, личен избор.

  Феминистите имат против срещу презумцията, че тази роля е СЛАБАТА роля, ВТОРАТА роля, ВТОРОСТЕПЕННАТА роля. И най-вече, че в момента, в който някоя жена реши да се откаже от нея, тя моментално е санкционирана!!!

  В много случаи, които мъжете направят аналогичен избор, обществото им се възхищава. Например, като видиш мъж по улицата, който в момент на „слабост“ е решил да отиде да си играе с децата си в градинката, всички наоколо започват да цъкат с език и да му викат БРАВО. А когато майките играят с децата си, никой не ги забелязва.

 14. NinjaDude permalink
  06.06.2008 03:55

  Работодател, абсолютно точно така трябва да му кажеш. А иначе – или не си наел правилните хора, или не предлагаш добри условия. Това е.
  Работил съм на различни места, навсякъде жените са представлявали проблем за компанията по най-различни причини, но никога не са получавали по-малко заплащане от колегите си мъже (еднакви длъжности).
  И изобщо, кои са тези места точно, където на същата позиция жените получават по-малко от мъжете. Работодател, при теб какво е положението?

 15. Sand Minja permalink
  06.06.2008 06:13

  „машини, които пробиват дупки в човешки тела“

  hahahaha tova mnogo me razveseli :D

  Nicodile, kak moje da si takova ujasno emo?

 16. Иван Бедров permalink
  06.06.2008 06:50

  Здравейте Петя, бихте ли ми изпратили ваш e-mail, за да ви напиша няколко реда. Благодаря ви.

 17. openly feminist permalink
  06.06.2008 07:42

  sand minja:
  Какво ужасно виждаш в това, че един нормален мъж не припознава себе си в масово-лансирания образ на мъжа като агресор, пръщящ от тестостерон?!

 18. kgrady permalink
  06.06.2008 07:55

  FWIW, I sent a letter in response to this article to Tisho and to the editors of lifestyle.bg, which you can find here: http://whatgoesdown.blogspot.com/2008/06/open-letter-to-editors-of-lifestylebg.html

  I would encourage others who might be so inclined to do the same. I understand that many people don’t consider lifestyle.bg to be a „serious“ media source, and therefore might see this as an unimportant issue. Whatever your opinion of particular media outlets, I think it is naive to underestimate their influence on public opinion. And if we can’t count on the government or advertisers (ha!) to hold them accountable for the things they say, then we have to take this responsibility on ourselves. Even a one-sentence letter expressing dissatifaction with this kind of irresponsible journalism speaks volumes to an editorial staff.

  OK, I’ll get off the soapbox now :)

  PS: There is no contact info on the lifestyle.bg website, but this address should work: office@news.bg

 19. Sand Minja permalink
  06.06.2008 08:09

  Pokazvam nagledno:

  1. „машини, които пробиват дупки в човешки тела“

  vs

  2. „машини, които убиват“

  vs

  3. „оръжия“

  Mejdu drugoto, pishe se „пращя“, „пращящ“.

  Mujete sa hubavo neshto, testosterona sushto. Agresiata, ne tolkova.

  Tova da se izraziava po smeshen i nelep nachin si e pravo na vseki, moe pravo puk e da se chuvstvam razveselen.

  A tova da tursish pod vola tele, se naricha feminizum.

  Haide sus zdrave! :)

  P.S. Kym kgrady:
  Vie kakvo tursite tuk, sled kato dori ne govorite bulgarski? Zashto pone ne se opitate da pishete na bulgarski (dori i s latinski bukvi, kakto go pravia az), sled kato za po-goliamata chast ot chitatelite na tozi blog bulgarskiat e roden ezik? Ne mislite li che e neuchtivo i neuvajitelno da se tupnete nqkude, i da ochakvate vsichki da govoriat Vashia roden ezik?

 20. kgrady permalink
  06.06.2008 08:15

  sand minja: Many of the readers of this blog speak languages besides Bulgarian, including English. If my writing in English has somehow made you feel excluded, I do sincerely apologize for that. But, although I can read Bulgarian, I find it very difficult to express myself clearly in what is still a new language for me. Thanks, though, for the thoughtful response.

 21. petya permalink
  06.06.2008 08:22

  Sand Minja:
  На английски Кайл допринася към разговорите тук много повече от някои хора, които пишат на български. Самият автор на коментара знае, че пишейки на език различен от български, той поема риска да не бъде разбран. Това не е атака срещу българския език.

 22. kgrady permalink
  06.06.2008 08:35

  санд минджа: Разбирам малко Български, обаче не мога да пиша много на Български. Ако ти или някой друг не можеш да разбeреш, какъв е проблема?

 23. Ena permalink
  06.06.2008 08:45

  Когато интелигентните аргументи се изчерпват или пък никога не ги е имало, изведнъж изплува патриотарството и любовта към родния език. Благодарна съм на Кайл Грейди за смисленото му писмо до lifestyle.bg, както и за усилията му да научи български.

 24. Yana permalink
  06.06.2008 09:20

  За редакторите положителната реакция към писмото на Кайл (и моето, и на всички други) ще е всъщност чудесен начин да покажат, че искат да правят истинска журналистика, а не треторазряден шум.

  Някой беше ли го чувал този сайт преди?!?

 25. Peter Rabbitson permalink
  06.06.2008 09:21

  @Sand Minja

  I am not sure about Kyle, but believe it or not, I do expect you to read and understand English. Now, expectations are just that, so it is somewhat acceptable (although unfortunate) if you do not understand the language of the new age. It is, however, blatantly stupid to expect the same ignorant, isolationist attitude from your fellow countrymen. In other words – get a life.

 26. Калин permalink
  06.06.2008 09:42

  Яна това че ти не си го чувала не е новина. То си пише че е част от Web Media Group коийто са от първите 3 като пазарен дял в България. Животът е доста по-широк и цветен отколкот ти и останлите феминистки си мислите.

  Днес вица на деня е писмото на Кайл който явно се вживява във като нов Гьобелс и дава съвети на жирналистите за какво да пишат и за какво не. Може скоро и да започне да уволнява журналисти за „неподходящи“ статии :)

  Яна и други ти казват за опитите за химор – не се получава

 27. Калин permalink
  06.06.2008 09:52

  Петя след като си съгласна с всичко написано от Тишо какъв ти е проблема? Че не е написано от жена?
  Или че е публикувано на друго място?

 28. Калин permalink
  06.06.2008 09:54

  Ена аз нямам проблеми да обичам родината си и да я предпочитам нея и родния си език пред останалите. Ако ти имаш проблем с това оправяй се.

 29. Ena permalink
  06.06.2008 10:09

  Калине,

  Не изопачавай думите ми. Долно е. След като толкова обичаш родния си език, научи се да слагаш запетайки на правилните места.

 30. kgrady permalink
  06.06.2008 10:14

  kalin: If you don’t believe that it’s up to ordinary people to monitor what is being said in the media that are meant to serve them and inform their participation in the democratic process, then the comparison to Goebbels fits you much more aptly, I’m afraid.

  Please notice that I did not suggest that I, or anyone else, should try to deny lifestyle.bg their right to publish whatever garbage they like. In fact, I defend that right just as adamantly as I express my outrage at the poor manner in which they’ve chosen to exercise it. Rather, I suggested that we who do not approve of this kind of „reporting“ exercise the only power that we have to discourage it, namely the threat of the loss of our readership. If you think there is any other way to promote responsible media in a free-market system, then you’re totally kidding yourself. Go ahead and shirk that responsibility if you like; I so believe in free speech that I’ll even defend your poor use of your own. Just don’t expect me to be as cynical and apathetic as you are.

 31. Estranged permalink
  06.06.2008 10:14

  Проблемът, за който се говори тук, и за който явно просто не желаеш да прочетеш е, че проблемите на жените са проблеми и на мъжете. Че дискриминацията работи и в двете посоки, нищо, че жените са повече засегнати от нея. И че когато изкривиш нещо на едно място, то засяга и всички останали места, а не само мястото, където е раната.

  Опитите на Тишо за ирония са неуместни, защото:
  Това, което иронизира, всъщност е вярно – мъжете са дискриминирани;
  Аз имам все пак уговорката, че поради това, че за нашата „мъжка“ роля не важат чак толкова ограничения, можем да си позволим да не го забележим и да го наречем „дреболия“.

  Гледам и си мисля, че троловете тук са като креационистите, които отричат еволюцията. Неспособни и неискащи да разберат еволюцията, те в невежеството си създават свой нелеп образ на еволюцията и разбира се, тъй като този образ е неверен и неубедителен, го разбиват на пух и прах.

 32. Yana permalink
  06.06.2008 10:28

  Please notice that I did not suggest that I, or anyone else, should try to deny lifestyle.bg their right to publish whatever garbage they like. In fact, I defend that right just as adamantly as I express my outrage at the poor manner in which they’ve chosen to exercise it.

  Аз също.

 33. asktisho permalink
  06.06.2008 10:55

  Петя, благодаря ти за умерената реакция.

  Отговорил съм в блога на Кайл, не искам да се повтарям и тук.

  Уместна, неуместна, самоиронията винаги е полезна.

  Хора, използвайте си чувството за хумор и бъдете малко по-позитивни.

  Ако без да искам съм засегнал чувствата на някого – съжалявам, не ми беше това целта.

  В коментарите под статията в собствения ни блог възразявах и не се съгласявах с читателите, които използваха обидни думи срещу феминизма по принцип.

  Дори не се чувствам длъжен да се оправдавам.

  Надявам се, че добрият тон и разумът в крайна сметка ще победят.

 34. NinjaDude permalink
  06.06.2008 11:08

  Sand Mindja, не си ти минджа, kgrady е минджата. Честно, не знам каква бактерия трябва да глътне един мъж за да се превърне в путка, обаче kgrady е налапал цяла шепа.

  Гледам тук някакви опити да ни обиждат нас, троловете, надявам се поне да няма опити да ни дискриминират.

 35. Yana permalink
  06.06.2008 11:12

  „В коментарите под статията в собствения ни блог възразявах и не се съгласявах с читателите, които използваха обидни думи срещу феминизма по принцип.“

  И послед отиде и нарече феминистките „тъпи, нелепи, абсурдни, отвратителни и жалки“ в интернет медиа.

 36. kgrady permalink
  06.06.2008 11:16

  не знам каква бактерия трябва да глътне един мъж за да се превърне в путка, обаче kgrady е налапал цяла шепа.

  It’s called „cooties.“ Seriously, what are you, seven?

 37. SuperDuperNinjaDude permalink
  06.06.2008 11:28

  Хахахахахахахахахах, cooties!
  Вземи некви антибиотици или нещо…

  Няма нищо лошо да си на 7, kgrady, или ти имаш нещо против седемгодишните? И тях ли ще ги дискриминираме? Няма да им даваме право да си кажат мнението, а?

 38. kgrady permalink
  06.06.2008 11:30

  superdupernin…zzzzzzzzzzzz

 39. mr. ice permalink
  06.06.2008 13:30

  kgrady, размахваш крила във вакуум. Къде си видял сериозна медия из тези географски ширини? Може би някое и друго лайфстайл списание и тук там някой блог. Останалато е бълвоч. Сериозна журналистика, боже. Колкото и държавата ни е сериозна… Не съм чел въпросният обиден вам материал, нямам и намерение. Но, отговорът ти е внушителен. Изглежда ми като обръщение на генералния секретар на ООН към местния цирк. Идваш от прекалено сериозна и силна държава, само че въоръжен с мир. Така няма да стане. Повдигни сериозен въпрос пред вашите медии, отнеси въпроса до твоят конгресмен, покажи ясно, че България има нужда от незабавно колонизиране! Сериозно говоря. Тук законите са на племенно ниво, нищо че се наричаме държава.

 40. kgrady permalink
  06.06.2008 13:42

  ice: That’s the problem with cynicism and apathy—they trump all other values for whoever falls under their spell.

  The only way to correct the abuses of the media is to stand up to them whenever they occur. It does work:

  http://www.eenk.com/?p=1778

  But, I’ll say to you the same thing that I’ve said to all the other people who made exactly the same point: you’re welcome to indulge your apathy.

 41. Nicodile permalink
  06.06.2008 14:22

  Then again Kyle how dare you! This is Bulgaria!!! The land of our FATHERS!!! You get in trouble for speaking foreign languages especially if you make sense. Verbal masturbation in Bulgarian is preferable. You should also take a Bulgarian name and possibly write a public apology for being born elsewhere.

  Сега сериозно: няма нищо лошо в тестостерона, само не разбирам защо толкова много хора не го използват по предназначение.

 42. petya permalink
  06.06.2008 17:54

  Nicodile:
  Kyle actually DOES have a Bulgarian name. It’s Николай. Naturally. ;)

 43. Estranged permalink
  06.06.2008 18:08

  От блога на Дения попаднах на „Seeing is Believing“. Минах само през няколко страници, за да открия насред всички други визуални благинки две филмчета по темата:

  Смешната страна:
  http://www.youtube.com/watch?v=JvltzwkUEEA
  И проблемът със „смешното“ и „take it easy“, ако си малцинство:
  http://www.youtube.com/watch?v=3F3qzfTCDG4
  Обърнете внимание на „someone’s been sleeping on the wrong side of the cave“…

 44. mr. ice permalink
  07.06.2008 04:05

  Кайл, трябва да знаеш, че апатията не е причина а следствие. С едно дребно частно дело, като това на Еленко, не променяш света ни. Съгласен съм, че хората трябва да се борят за правата си и те го правят. От адвокати знам че хората масово се съдят, делят картофи, делят земи, борят се. Напоследък има бум на дела за крадени снимки. Всичко това е евтин театър. Когато се намесят субекти от по-голяма звездна величина, тогава разбираш колко безкрайно малък е обикновеният човек, нещастникът неуспял да събере поне един милион за черни дни… Опитай да осъдиш вестник Труд и тогава пак ще си говорим. Лесно е да осъдиш беден из тези земи. И да парадираш с борбата си. Май идея си нямаш къде си попаднал всъщност. Изглеждаш нелепо на този фон, въпреки смислените ти слова. Ние сме латиноамериканска демокрация. Това че не виждаш плантации не означава, че робството е отхвърлено. Не означава също и че хората не го харесват.

 45. kgrady permalink
  07.06.2008 04:35

  ice: I believe that your apathy is an effect of your experiences; I urge you not to let it also become a cause of your (in)action.

  You derive your sense of the possible from the actual; I refuse to do so, with far more cognizance of where I am than you’re willing to give me credit for. I understand that my optimism somehow offends your delicate sesnsibilities. I won’t apologize for that, and I ask you to refrain from your contimued efforts to drag me down to your level. You have made your point, ad nauseum. Of course I understand that to try to change the world is to accept the risk of failure; but to not try at all is to guarantee it.

  PS: It’s my understanding that Труд and 24 Часа are owned by the same people (WAZ), for what that’s worth.

 46. Св. permalink
  07.06.2008 05:02

  @ mr. ice: Противоречиш си. Най-напред казваш, че едно дребно и частно дело като това на Еленко няма да промени света, т.е. допускаш възможността за успешен изход от делото с осъждане на 24 часа. След това заявяваш, „Опитай да осъдиш вестник Труд и тогава пак ще си говорим,“ сякаш това второто е някаква causa perduta. Всъщност дали става дума за Труд или за 24 часа е кажи – речи все едно; двата вестника са със съпоставими мащаби и финансова мощ, да не говорим, че принадлежат към една и съща издателска група.

  Един от най-големите врагове на развитието на нашата държава, според мен, не е толкова бедността или дори нарушеният баланс на справедливост в обществото, а именно такива негативистични, нихилистични светогледи като демонстрираните в горните два твои поста. Навсякъде има проблеми, не само в България и несправедливостта винаги ще е част от живота. Има обаче и радост, и битки, в които справедливите каузи побеждават и въобще животът в нашето общество е много по-пъстър отколкото ти изглежда. Би било доста по-лесно нещата тук да стават по-добри, малко по-малко, ако не бяха нагласи като тази, която в такъв изчистен вид демонстрираш по-горе (няма смисъл, за нищо не ставаме, най-добре някой да дойде да ни колонизира и прочие). Аре, моля ти се – купи си един сладолед, разходи се из парка, промени цвета на очилата, които носиш, въобще – стегни се!

 47. mr. ice permalink
  07.06.2008 07:13

  Разбира се че животът в нашето общество е много пъстър. Някакси ориенталски пъстър. Толкова ми става хубаво понякога от тази красота, че ми идва да защракам с пръсти и да запея „Бясно карай на червено“.

 48. hommelette permalink
  07.06.2008 07:59

  На мен текстът на Тишо ми хареса, въпреки че накрая се опитва да стигне до някакви негови си не много убедителни изводи, до които изложените факти съвсем не е задължително да водят. Важното е все пак, че се привлича внимание към проблема с половите роли и се протестира срещу приемането им за даденост. А също и към това, че и мъжете са еднакво засегнати от този проблем. Виждам около себе си много мъже и момчета, които се чувстват по подобен начин, но далеч не всички осъзнават проблемите и причините за тях така добре като Тишо. За което четенето на OF без съмнение има заслуга.

 49. Anonymous permalink
  10.06.2008 14:34

  Разбира се че е прав Тишо и разбира се, че имаме основания и аз и други иначе достатъчно добронамерени мъже да сме бесни от войнстващите антидискриминационни лобита. Разберете, че и така наречената „положителна дискриминация“ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ! Гадна, пошла и неприемлива. И че „политическата коректност“ прекалено често е прикритие за най- обикновено лицемерие.Което и ни вменяват като задължение! А на мен ми е писнало от лицемерието на всякакви такива групи за натиск и за борба за правата и на „ромите“ и на хомосексуалистите и на религиозно дискриминираните. А днес сте ми паднали феминистките!

  Тишо се е опитвал да вложи ирония и е вложил толкова много от нея, предполагайки по причина именно от опасения да не бъде атакуван от правоверни цензори като кайл и като вас, че от статията му излиза, че проблемът е едв ли не шеговит и несериозен. А всъщност не е така.

  Проблем има и той въобще не е маловажен. И е в два аспекта – единият в ужасяващия обществен натиск за мъжката джендър роля, който смея да кажа е дори по-силен отколкото върху жените, а другият е, че в някои области дискриминацията вече е обърната на другата страна, от което обаче не само, че не е разрешено да се оплакваш, но както се вижда не е разрешено и да го забелязваш!

  Кажете ми как вие, феминистките с възвишените ви принципи за равни права ще коментирате явната несправедливост на по-ранното пенсиониране на жените в България, в сравнение с това на мъжете? При положение, че е доказано, че жените живеят по-дълго? Не само в България, но навсякъде по света? Даже в действителност по данни от преди няколко години средната продължителност на живот на мъжете у нас беше около 66 години. Т.е. – ще имат право на една година пенсия.

  Коментирайте ми от феминистична гледна точка каква е възвишената логика на това, баща ми, който е на 61 години, доста болен и неадекватно за съвременните изисквания образован човек, да е длъжен да се мъчи да търси каквато и да е работа само за да придобие право на пенсия. Право, което щеше да е получил вече ако не беше имал нещастието да се роди с Y хромозома!

  Кажете ми защо до преди година- до преди да отменят задължителната наборна служба, САМО МЪЖЕТЕ имаха задължения по нея. И и феминистките гузно мълчаха, доволни от положението. Доволни от това, че колегите им мъже примерно не можеха да почнат никаква свястна работа защото работодателите им също толкова настойчиво ги питаха отслужили ли са, колкото и вас дали сте раждали. Някоя от вас забеляза ли тази дискриминация тогава? Извиси ли мощния си глас срещу нея?

  Кажете ми защо масово българският съд, който в момента е тотално феминизиран, при развод предоставя родителските права върху жените. С една дискриминационна презумпция, че видите ли, единствено те са способни да са родители. Която е толкова набита в главите и убежденията на съдийките, че някои от тях си позволяват да заявяват това публично. А дори и тези които не го заявявават създават толкова твърда и константна практика, че ако един мъж не докаже, че съпругата му е алкохолизирана проститутка или нещо подобно, то той няма никакъв шанс да получи родителски права. Както и вървящото с тях семейно жилище.

  Фактически разводът по каквато и да е причина за дискриминирания съвременен /не само български/ мъж винаги, с изключение на на съвсем фрапиращите случаи ще означава лишаване от децата му и прогонване от жилището му. Но естествено не и освобождаване от плащането на ипотеката за това жилище. И ако мислите, че проблемът е измислен или маловажен, просто влезте във форума на lex.bg и почетете малко.

  Кажете ми защо в в съвременното общество това дали, кога и колко деца да имаме е нещо, което имат право да решават само жените. Които независимо от мнението на мъжете могат да решат, че „още не им е време” и да направят аборт или да вземат постинор без дори да кажат на евентуалния баща, а след време /действителен случай/, да заявят, че ако се скъса презерватив, ще родят, независимо от мнението му, защото вече са минали 30.

  И защо обществото приема като нещо нормално и масово такива, минали 30-те жени да родят и да си гледат едно бебенце, „за да си осмислят живота”, обричайки детето на емоционално осакатяване без баща, а би скочило ужасено, ако някой мъж, по същия начин поиска да отгледа дете, използвайки някоя жена само като инкубатор?

  И още нещо, което вече е важно. ЖЕНИТЕ НЕ СА ПО-ТЪПИ ОТ МЪЖЕТЕ. Като потенциал. Абсолютно убеден съм в това. Но докато мъжете са подложени на постоянен натиск да се доказват и не могат да си позволят да са тъпи, то за жените се одопуска и те с удоволствие приемат ролята.

  Защо жените демонстрират „страха си” от мишки, гъсеници и хлебарки, а такива фобии не са позволени на мъжете? Та това дори не е биологично обусловено! Съмнявам се едно време баба ми на село, размахвайки мотиката в полето, да е бягала пищейки, защото между буците се показал дъждовен червей или гнездо на полски мишки.

  Защо жените не карат добре кола? Определено не защото по принцип не могат. Могат ако решат и още как, даже една от тях спечели ралито „Дакар”, но те смятат, че това е задължение на мъжете, които ТРЯБВА да купят кола, да я поддържат и да ги возят. В една от предишните ми работи почти всички бяхме млади, необвързани, без деца и със сходни като ниво заплати. И почти всички мъже веднага след като можеха да си го позволят си купиха коли, а момичетата, които имаха същите заплати не си купиха. Защо?

  Защо потенциално умни жени смятат, че това да са умни не е важно за тях и устремно и най-вече съзнателно затъпяват. И започват да удовлетворяват „интелектуалните” си интереси с „женските списания” и форумите на бгмама.

  Май на бгмама трябва да обърна особено внимание, защото преди малко някой използва като аргумент как така си позволяваме да презираме бърборенето на майките по финансови въпроси. Ами позволяваме си защото се обсъждат именно в този сайт. Попрегледайте го и ако не започнете да получавете позиви за повръщане от интелектуалното ниво на повечето от пишещите там, значи си криете главите в пясъка. Проблемът е не, че тези въпроси се обсъждат от жени, а проблемът е, че се обсъждат не в инвестор или в капитал, или в пари, или в който и да е малко от малко сериозен сайт, а именно в бгмама. Все едно вестник „Шок” да помества статии по квантова физика! А плашещото е, че нивото на дискусия беше точно обичайното за този форум и за интелектуалното ниво на потребителките му, с водещи аргументи от типа на „Мъжът ми чул от еди кого си”, безотговорно пляснати на публично място. А най-плашещото е, че сборището се оказва достатъчно влиятелно, че почти да докара до фалит една банка! И тези хора гласуват!

  И дойдохме до работодателите. По принцип сте прави, но искам да ви задам два въпроса?

  Първият – къде по света има толкова дълъг отпуск за отглеждане на дете, колкото в България?

  И второ – защо жените около мен масово си позволяват да злоупотребяват с болничните, без всъщност да са болни, а ги ползват като начин за ден-два отпуск?

  Впрочем, може би това са изкривени наблюдения и това е характерно само за жените около мен, не знам, вие ще кажете.

  Засега е това.

  Поздрави на всички.

  * Навсякъде в постинга ми под „феминистки” да се разбират войнстващите и активни такива.

 50. petya permalink
  10.06.2008 16:24

  Анонимен:
  БЛАГОДАРЯ за хубавия коментар. В момента нямам възможност да ти отговоря достатъчно подробно, но исках да ти кажа, че съм прочела всичко и ще ти напиша подходящ отговор.

  Сега само набързо: съгласна съм почти с всичко, което казваш. Повечето примери, които даваш са ОЧЕВИДНИ примери на дискриминация насочена срещу мъже. Това, че някакви жени се възползват от тази дискриминация не ги прави феминистки. Факт е, че съществуват двойни стандарти, чиито жертви много често са мъже и това е проблем, за който трябва да се говори. Феминизмът не цели да обърне посоката на дискриминацията и да направи така, че мъжете да бъдат точно толкова дискриминирани колкото жените. Целта на феминизма е никой да не бъде дискриминиран на базата на техния пол.

  Единственото нещо, с което не съм съгласна в коментара ти е, че подкрепяш позицията на Тишо. Той иронизира правото на хората да търсят защита (правна или социална) в случаите, които са дискриминирани. А ти (както и аз) очевидно няма как да сме съгласни с такава позиция.

  Джендър дискриминацията работи във всякакви посоки. И в едната, и в другата е проблем.

  Надявам се да продължиш да участваш в разговорите!

 51. mr. ice permalink
  11.06.2008 01:52

  Нищо ново казано, но казано явно добре, за възприятията на Петя, така че тя да го аплодира.

  Откога феминизмът се бори с произволна по знак джендър дискриминация? Има ли някой колосален труд по този въпрос, че искам да прочета. Книга от феминист звезда, в която се разискват проблемите на мъжете в днешното общество – всички тези изредени от Анонимния, които съвсем не са чисто български. За Щатите съм чувал, че жените масово злоупотребяват с равенството си и при бракоразводни дела, мъжът изпада в крайна немилост. Даже си спомням една реплика от American Beauty – „такъв развод ще ти дам господинчо, че свят ще ти се завие..“ или нещо от сорта :) Звучи си съвсем като скъсване между равни.

  Но пък ще е хубаво, ако Петя постави основите на новия феминизъм. Аз отдавна казвам да смени името.

 52. Калин permalink
  11.06.2008 02:43

  Феминистка защитава правата на мъжете.
  Живеем в интересни времена.

 53. Anonymous permalink
  11.06.2008 02:54

  От анонимния

  Аз също много искам някой да ми даде пример, как при равна работа някоя жена получава по-малка заплата. Защото около мен не е така и не знам някъде да е.

  Съгласен съм, че донякъде съществува явлението „стъклен таван“ – т.е. съществуването на определено ниво, до което негласно се допускат жени, но дори и той е с доста пукнатини в последните години. Вече има предостатъчно и жени министри, и жени в мениджмънта на големи фирми и жени на високи постове в администрацията.

 54. petya permalink
  11.06.2008 04:00

  Мr. ice и калин:
  Не виждам нищо смешно в това да се защитава правото на хората да бъдат дискриминирани на базата на своя пол.

  анонимен:
  Има УЖАСНО много проучвания по темата за различното заплащане. Можеш да погледнеш постинга от 27 февруари (Жените в българската икономика). Иначе, един много прост google search може да ти покаже МНОГО статистика по темата.

  По принцип хората, които се занимават с изследване на работната среда имат доста разногласия относно това КОЛКО трябва да се плаща на жените, ДАЛИ те трябва да получават толкова колкото мъжете и т.н., но като цяло това, че жените средно получават по-малко от мъжете в аналогични позиции не се оспорва.

  В България, жените получават 86% от заплатите на мъжете. В Щатите процентът е даже по-нисък…Можеш да потърсиш още информация в сайта на World Labor Organization, ако ти е интересно.

 55. mr. ice permalink
  11.06.2008 04:48

  Петя,
  Коментарът ти към моето писанийце беше доста неадекватен, аз поне нищо не разбрах, но приемам, че феминизмът не се занимава с проблемите създадени от самият него. Ок. Други ще оправят неравновесието породено от стремежа към равенство.

  Нека ти задам един въпрос – ти колко получаваш в сравнение с мъжете в аналогични позиции? Размахването на статистики е любимо занимание на евтината журналистика.

 56. kgrady permalink
  11.06.2008 04:51

  The name „ice“ is an obsolete relic from a bygone era, thoroughly indissociable from the outdated musical stylings of such luminaries of ’80s rap music as Ice Cube, Ice-T and Vanilla Ice. Do we really need anymore ’80s rap? Actually, yes we do, but that’s completely beside my point. I suggest that mr. ice change his name to something more suitable, like „mr. repeats himself.“

 57. mr. ice permalink
  11.06.2008 05:30

  Yes, this new name will be much more suitable in the scope of this blog. It wouldn’t be very polite of me to stray from the well established atmosphere here. Since we are talking about equality, i want to be a part of your harmonic complex and resonate with proportional periodicity, albeit using negative amplitudes, so that the thermal noise is canceled. After all maybe something valuable will reveal itself in the process.

  And no, we don’t need icy afroamericans anymore.

 58. kgrady permalink
  11.06.2008 05:53

  nevermind, ice is the perfect name for you! wait, i had another thought, but i think it just got cancelled out…damn!

 59. Anonymous permalink
  11.06.2008 17:05

  Анонимния /по-точно Красимир/

  Петя, спомена, че ще пишеш някакъв дълъг постинг в отговор на моя. С нетърпение го очаквам. Не обръщай внимание на ужилванията на някои от коментиращите – интересно ми екакво мислите вие за дискриминацията на мъжете.

  Относно заплащането. Твърдиш, че „но като цяло това, че жените средно получават по-малко от мъжете в аналогични позиции не се оспорва.“. Просто не е вярно. Оспорва се от коментиращите препоръчания ми пост, оспорвам го и аз на база на целия си опит. При АНАЛОГИЧНА позиция жените в България получават колкото мъжете. Проблемът е, че те не заемат аналогични позиции. Защото в повечето случаи не им стиска. Познавам достатъчно жени, които раждат две деца едно след друго и шест години тъпеят вкъщи, с ум изпълнен само с памперси, лигавничета и др. подобни. Ами каква кариера ще имат след тази деквалификация и шестгодишно прекъсване на работата. Обречени са на нископлатена работа, която да служи за допълване на заплатата на техния съпруг и толкова.

  Жените, които искат да имат доходи жертват нещо за това. Отлагат раждането на деца, а когато ги родят нямат толкова време за тях. Нещо толкова познато за мъжете. Но това се случва, не понеже са мъже или жени, а защото ако искаш доходи и кариера е неизбежно. Моите познати – адвокатки, финансови директори , началник отдели в сериозни фирми – всички те родиха след 30 и всички те след не повече от два месеца бяха на работното си място, като наеха разни лелеки за нискоквалифицирания и съответно не особено високоплатен труд по отглеждане на бебетата. Това е начина. Съжалявам.

  Има и друго нещо. Повечето момичета всъщност съзнателно си търсят мъж, който да изкарва повече от тях и определено са на мнение, че той е длъжен да осигури финансовата сигурност на семейството, а техният доход е допълниетелен и не толкова важен. Доволни са от това. А ако един мъж е в такова положение, то той е подложен на такъв унищожителен обществен натиск, какъвто не може и да си представите. Как така жена му ще го издържа?

  Каил, заяжданията ти към ICE са жалки и недостойни. Бъди по-конструктивен.

 60. kgrady permalink
  12.06.2008 01:33

  Каил, заяжданията ти към ICE са жалки и недостойни. Бъди по-конструктивен.

  Много смешно. Всъшност, абсолутно съм съгласен. Обаче, ако прочетеш старите коментари, ще видиш че, по принцип, коментарите ми са много конструктивени. Проблемът е че айс не се опитва да води конструктивен разговор. Когато някой му представи конструктивен аргумент, той отговаря с нещта като: „Не забравяй смазката.“

 61. Anonymous permalink
  12.06.2008 02:04

  и когато и ти му отвърнеш по този начин цялата дискусия отива по дяволите

 62. kgrady permalink
  12.06.2008 02:17

  I can’t argue with your right to believe that. But I don’t agree that you promote a healthy conversation by tolerating all comments, including ones that have already been responded to a thousand times, and ones that make personal accusations against people who are earnestly trying to have a conversation. By his own admission, ice is simply trying to silence the conversation that’s taking place here. Why should we tolerate that?

 63. kgrady permalink
  12.06.2008 02:58

  By the way, study after study has shown that even when you control for factors like occupation, position, and qualification, women still learn less than men in virtually every country in the world.

  But the more important question, to my mind, is why women would „choose“ lower-paying jobs than men. Are women simply less ambitious? Not the ones I’ve met.

  I should point out that I don’t think that most of this results from any ill-will on the part of men, or any attempt on the part of employers to deny their female workers a fair wage. In my opinion, a far bigger culprit is the thoughtless repetition of ancient stereotypes that reduce women to nurturers and breast-feeders, while questioning the masculinity of any man who might choose to take on the role of care-giver.

 64. Калин permalink
  12.06.2008 04:01

  @kgrady

  Ти не си срещнал жена която има амбиции по-малки от мъжете. Аз пък не съм срещал жена която е по-ниско платена от колегите си мъже

  И сега?

  Така или иначе пак общи приказки на конкретно зададените от Красимир въпроси.

  И още нещо: Петя зашо си мисли че мъжете искат тя като феминистка да зашитава правата им. Ако имам една пица и някой рещи че това което му се е паднало е малко иска още – познай дали няма да вземе от моята част. Та така с зашита на правата на мъжете от феминистки.

 65. petya permalink
  12.06.2008 04:21

  Калин:

  Сериозно ли мислиш, че щом ТИ не си срещал жена, която получава по-малко, това означава, че НИТО ЕДНА ЖЕНА не получава по-малко?! Айде извади си главата от пясъка, ако обичаш.

  Наистина не искам да отправям лични нападки, но наистина не мога да проумея какъв човек трябва да си, за да смяташ, че има нещо лошо в стремежа за равноправие и равнопоставеност.

  Ако мислиш, че този стремеж е безсмислен, защото всички хора са третирани като равни, без значение каква е половата им принадлежност… радвам се, че четеш този блог. Тук многократно даваме примери за това, как в действителност дискриминация ИМА. И въпреки, че по закон и на хартия всички сме равни, на практика нещата не са съвсем такива.

  Ако смятащ, че дискриминация ИМА, но каузата да се бориш срещу нея е безсмислена… тогава може би просто ще трябва да приемем, че сме дошли на този свят от различни планети…

 66. petya permalink
  12.06.2008 04:29

  Kalin:
  Между другото, по случай твоята аналогия с пицата, Симон дьо Бовоар е написала една много хубава книга, казва се Вторият пол. В нея се говори за това, как мъжката гледна точка и опит като цяло сме смятат за неутралната, нормалната гледна точка в обществото. И женската гледна точка е изключение от правилото, частен случай.

  Та и ти така: МОЯТА пица, и МОЕТО парче… Ти си роден с правото на някакви неща, а жените трябва да се борят и да се доказват, за да могат да ги получат…

 67. Калин permalink
  12.06.2008 04:32

  @Петя

  Не съм казал ченито една жена не получава по-малко възнаграждение от мъж в съшата позиция. Все пак не познавам всички жени. Всъшност познавам жена която има имаше/има възнаграждение по-малко от мъж в съшата позиция и вече писах за това преди: бившата ми приятелка. Колкото и да не искаше да го признае и да дъдореше същите глупости за дискриминация тя обективно имаше много по-малки от мен професионални качества. Затова и възнаграждението и беше съответно.
  Не мофа да си преставя работодател да си позволи да плаща на свой служител по-малко от това на друг при същите условия понеже той ще напусне и ще предложи възможностите си на друг.

  И аз също чакам с нетърпение отговорите ти на въпросите поставени от Красимир. И само моля те да не са в стил политик на пресконференция „може и някъде да има лоши практики, но те не са показателни за цялостното положение, и ние разбирасе не сме съгласни с тях“

 68. kgrady permalink
  12.06.2008 04:34

  Kalin,

  You’re right, it was wrong of me to limit my comment to the women I know. All the evidence shows both that women earn less than men AND that women are equally capable of displaying the aptitude and the ambition required for any job that men can do, so long as they are given the same encouragement and support.

  И сега? Are you asking what I think should be done? I think the law has done its part, and it’s time for the rest of us, as individuals, to catch up. It’s time to stop denying demonstrable facts, and time to stop making excuses for sending people demeaning messages about their potential in life from th time they’re born. I think it’s time to stop calling women frigid bitches when they’re outspoken, while congratulating men for the same behavior. And, on the topic of this post, I think it’s time to stop accusing people who try to point out inequality of being part of the problem.

  What do you think?

 69. kgrady permalink
  12.06.2008 04:42

  Къде, точно, са „въпросите поставени от Красимир“?Аз не мога да виждам въпросите.

 70. kgrady permalink
  12.06.2008 05:07

  Има и друго нещо. Повечето момичета всъщност съзнателно си търсят мъж, който да изкарва повече от тях и определено са на мнение, че той е длъжен да осигури финансовата сигурност на семейството, а техният доход е допълниетелен и не толкова важен. Доволни са от това. А ако един мъж е в такова положение, то той е подложен на такъв унищожителен обществен натиск, какъвто не може и да си представите. Как така жена му ще го издържа?

  This kind of attitude, and the presumedly „natural“ quality of all these „facts,“ is precisely what feminists are responding to. Repeating them will not weaken the argument of feminism, it will only strengthen the resolve of the people making it.

  Why should women want to earn less than their husbands (setting aside the question of whether all women have, or even want, husbands)? Let’s assume for a second that you’re right, that women actually prefer to make less than men. Let’s also set aside the question of whether this condition is the result of any injustice, and assume that it’s just that way by chance. Given that we have a choice, do you honestly believe that it’s preferable to just let things remain that way. Wouldn’t it make sense to encourage people to pursue careers on the basis of their aptitude, rather than their sex?

  Many men and women have actively chosen to refuse the situation that you describe as normal and natural, and they lead perfectly happy and productive lives as career-people and as parents. Feminism is about making that possible. Do you really object to that?

 71. Ena permalink
  12.06.2008 10:31

  До анонимния:

  Сюзан Фалуди е известна феминистка, която пише за дискриминацията срещу мъжете. Вижте Stiffed: The Betrayal of the American Men.

 72. Ena permalink
  12.06.2008 10:34

  Друга книга, която може да ви заинтересува: „Does Фeminism Дiscriminate against Мen?: А Debate“ by Warren Farrell, with Steven Svoboda, James P. Sterba.

 73. Anonymous permalink
  13.06.2008 00:56

  Красимир

  Ена, книгите сигурно са интересни, но нещо не ни се намират под ръка тук, в България…

 74. Ena permalink
  13.06.2008 07:52

  Красимире,

  Книгите могат да се поръчат по amazon.com, например чрез книжарница Хеликон в София, ако ви се занимава. Писането на такива книги показва, че темата, от която се интересувате – има ли дискриминация срещу мъжете и има ли връзка между такава дискриминация и феминизма като движение – се обсъжда сериозно от феминистите. В България днес не мисля, че феминизмът е силно социално движение или че изобщо съществува като такова. Затова случаите в които мъжете в България биват дискриминирани едва ли са свързани с феминизма.

 75. mr. ice permalink
  13.06.2008 09:27

  Аха, значи когато мъжете биват притискани до стената от осъзнали ситуацията жени, това няма нищо общо с феминизма, понеже той не съществува тук, не е известен адреса на щаб-квартирата му, няма паметници на Ребека и т.н, съществува там някъде далеч зад океана. Ако обаче мъжете вземат нещата в свои ръце и си действат както си знаят от векове спрямо жените, изведнъж отнейде се появява хорът на феминистите който апелира към световно равенство в най-кратки срокове… Ако мъжете в България са дискриминирани (от останалите индивиди допълващи групата на хората) това не се дължи на феминизъм, това си е чист женствизъм, тази неприятна антиматерия съпътсваща кристално чистия и светъл феминизъм.

  Хората даже книги издали по въпроса. Представям си какви грандиозни въпроси се разискват вътре.
  Q: „Причинява ли феминизмът неуредици в живота на хората“
  А: „Сложен въпрос, изначалният замисъл на феминизма е чист и прекрасен пример за утопия, но изглежда сме пропуснали да си припомним колко зли могат да бъдат хората и в частност жените. Ако имахме не чак толкова голямо самочувствие, щяхме да се сетим за Исус, който проповядвайки любов и добродетели, с наследството си причини кръстоносни походи и изгаряне на хиляди хора (жени) на клада. Може би занапред просто трябва да се усмихваме…“

  Модерният Витгенщайн не беше ли казал, че за философите тези дни остава да се занимават единствено с езика. Мъдро, дано някой го разбере най-сетне.

 76. Ena permalink
  13.06.2008 10:58

  Mr. Ice,

  Явно имаш много свободно време и скучно битие. Намираш се на лаене, колкото да ти минава времето. Направи поне усилие да прочетеш книгите, ако искаш някой да те взима насериозно.

 77. mr. ice permalink
  13.06.2008 14:27

  Мда, скуката е най-големия грях. Въпреки това ме мързи да подражавам на вълните ви, а това че не разбираш лай или каквито и да било звуци от природата е защото знаеш само това което е писано в книгите. За жалост има само една шепа книги които си струват да бъдат прочетени и тези за феминизма са сред първите в списъка, разбира се, само че броено от последния.

  Не ме взимаш насеризно… Heartbreaking. Бях започнал да се притеснявам, че звуча прекалено сериозно. Сетих се за една любима мисъл на Гения – „Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност“.

  Все пак признавам, че не съм прав. Толкова скучна тема като феминизма може да бъде обсъждана единствено сериозно.

 78. салатено чудовище permalink
  14.06.2008 03:51

  всякаква дискриминация е ужасна. мисля, че това е станало достатъчно ясно в този блог. тия дни станах жертва на „позитивна дискриминация:“ не ми дават работа като customer support на нощна смяна (заплатата е над 2000 евро), заради някакви глупави презумпции, че съм „слаб пол,“ че е „опасно,“ че имам нужда от нощен сън и незнам какви тъпотии. ужасно ми е неприятно, когато някой взима решения вместо мен на базата на полови стереотипи какво е най-доброто за мен. значи, понеже някой е решил че съм крехко създание, могат да ми дадат позиция през деня, където заплатата е двойно по-ниска. в дневната смяна работят само жени, в нощната само мъже. защо да не мога да вдигам телефона и през нощта? но нека погледнем на ситуацията в перспектива: ако ми бяха дали тази работа, щях до октомври да събера достатъчно пари да си платя образованието в англия, а сега обмислям да прекъсна за 1 година! значи на мен целия живот ми тръгва в няква идиотска посока заради това че някой е решил, че жените са прекалено крехки да вдигат телефон през нощта!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: