Към съдържанието

Патологичен феминизъм

28.05.2008

Едно от нещата, които непрекъснато ми прави впечатление в дискусиите ВЪВ и ЗА този блог е, че много хора разграничават „справедливият” от „патологичния” феминизъм. Много коментиращи правят разлика между сериозните, големи, ВАЖНИ теми, които обсъждаме тук и дребнавите глупости, които си измисляме в стремежа си да ТЪРСИМ сексизъм навсякъде около себе си.

Значи, струва ми се, че всички сме малко или повече на едно мнение, когато говорим за:

  • Еднакво заплащане за еднакво свършена работа—трябва да е така
  • За правото на жените да използват контрацептиви—еми, естествено, ебаси
  • Домашно насилие—лоша работа, не трябва да се случва
  • За трафика на хора—дайте всички да дадем, да видим кой го прави и да го опандизим веднагически

Разногласията идват около разговорите за МАЛКИТЕ „несъществени” неща като:

  • сексистките вицове
  • нереалистичните стандарти за красота, с които трябва да се съобразяват жените
  • кльощавите манекени по витрините и по страниците на списанията
  • секси парадните униформи на мажоретките
  • коментарите по адрес на жените в bg-mamma
  • женските образи в рекламите

Така. Нито едно от изброените не е ГОЛЯМ проблем само по себе си. ФАКТ. Но в реалното ни всекидневие именно те задават тона на отношенията помежду ни. Те определят обществените представи за жените. Те са казусите, с които се сблъсква всеки един от нас всеки ден. Общото между всички тези «дребнави» проблемчета е, че затвърждават идеята, че една жена е истинска жена и има право на високо самочувствие само, ако отговаря на определени физически и поведенчески характеристики и че жените са ЖЕНИ, само ако изглеждат и се държат по точно определен начин.

Феминистите говорят за тези неща, защото СЪВКУПНОСТТА от всички тези малки, на пръв поглед незначителни, инциденти са в основата на масовия сексизъм и неравнопоставеност. Те ни влияят много повече именно ЗАЩОТО са малки и незначителни и са толкова навсякъде около нас, че на никой вече не му правят впечатление и не си прави труда да ги анализира. Феминистите не търсят под вола теле. Феминистите просто поставят под въпрос навици и практики, които масово се приемат за естестествени или за кофти-ама-такъв-е-живота.

Аз не винаги обяснявам връзката между еднократни прояви на сексизъм и последствията от тях. Не го правя, защото много често тези връзки са очевидни, а читателите тук са интелигентни хора и в коментарите си говорят точно за това. Изводите, които може да си направи човек са много и различни…и именно за това дискусиите тук са толкова интересни (*скромно каза тя*).

В този ред на мисли, въпреки разногласията и разгорещения тон в някои от коментарите и личностните нападки тук и другаде: благодаря, че отделяте време да коментирате темите тук толкова задълбочено. Без да се сърдим, продължаваме да си говорим и да се учим един от друг.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: