Към съдържанието

24 май – празникът на мажоретките

27.05.2008

Гост-блогър днес е Василена Доткова. Текстът е публикуван първо в блога й Близо до бебето.


Вие искате ли дъщеря ви да е мажоретка? Аз със сигурност не.

Не страдам ни най-малко от носталгия по соц-а, но все пак бих предпочела детето ми да се разхожда с лента “Отличник” и да се гордее с някакви постижения в учението, отколкото да марширува по почти несъществуваща поличка пред съученици, родители и зяпачи. Поне на празника на просветата и културата, ако може.

Тази година обаче празникът се отбелязва едва ли не единствено с мажоретки. В София самото министерство на образованието е организирало конкурс за ученички-мажоретки от цялата страна.

В Пловдив пък дори и църквата участва в събитието. Тук също дефилират няколко мажоретни състава, един от които предвожда литийно шествие. Зад девойките вървят и ги зяпат чичковците от военен духов оркестър с фуражки в съветски стил подобни на тави (pizza hats). Накрая на шествието момчетата от училището на мажоретките носят икони на Св. св. Кирил и Методий.

Само на мен ли не ми харесва посланието на така отбелязания празник на просветата?

74 коментара leave one →
 1. pierrot permalink
  27.05.2008 03:42

  Ако може някой от институциите – организатори да обясни „каква е точно връзката на мажоретките с просветата“ цена няма да имат.
  Иначе това е доста нелепа идея, даже изключително. Никога не са ми били интересни мажоретките, затова и няма да коментирам допълнително…

 2. Бу permalink
  27.05.2008 03:53

  Позволявам си да копирам и допълня коментарите си от Василениния блог.

  А аз нямам против детето ми да е мажоретка, ако под това се разбира тукашния вариант, не американският. Откога това, да си мажоретка (участник в трупа за модерен балет, народни танци, етс.) автоматично изключва това, да си умен, да си отличник и изобщо, да си пълноценна жена?

  Трябва ли феминизацията обезателно да означава, че никога (ама никога, за нищо на света!) няма да се носят
  дрехи, които по някакъв начин ще навеят мисли за телесно и плът?

  Има немалка разлика между парадни мажоретки – каквито е имало още мнооого преди перестройката – и онези мажоретки от филмите с помпони, невидими поли и tank tops. Не, че последните също не хвърлят страхотни усилия за добра подготовка, напротив, но парадна мажоретка все пак е друго.

  „в настоящия си формат, този спорт е просто парад на плътта.“
  А ако играеха народни танци, това нямаше да е парад на плътта, защото…?
  Не знам защо няма момчета мажорети. Може така да се е случило. Може да не се смята престижно. Може да има в някои трупи, а точно в тези да няма. Ще ми е интересно някой да каже.

  „Контрастът с момчетата, които носят иконите е просто потресаващ: мъжете като символ на духовното, възвишенето, а жените… на телесното, плътското…“
  Петя, извинявай, но написаното е глупаво. Това, че момчета носят иконите, има съвсем елементарно обяснение (което, впрочем, може да се намери през гугъл): това са учениците от духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ в града, която по съвпадение носи същото име, като училището. В духовната семинария учат само момчета, както е известно, по канон жени не могат да бъдат свещеници.

  Мисля, че излишно се преекспонират мажоретките като символ на антифеминизацията и се търси под вола теле. Защо не се потърси подобен проблем в чалгата и чалга-поколението? Това е нещо, което със сигурност съществува и е значително по-наболяло от празнично шествие с участието на парадни състави мажоретки.

  Има и момиченца-мажоретки от детски градини. И това ли е парад на плътта?

  Не бих насърчила дъщеря си да стане конкретно парадна мажоретка. Но и не бих й казала, че ако иска да участва в такава трупа (или по модерен балет, народни танци, етс.), това ще е зло, което ще накара всички да я гледат като парцал, чиято мисия в живота е да си показва гащите пред широка публика. И съвсем определено не мисля, че това ще е причина тя да не е отличник (защото, може би, всички момичета, които не участват в мажоретни състави по дефиниция са ужасно умни и до една отличнички?!)

  Виждам, че акцентът на празника при теб и Василена е съвсем изместен. Не съм съвсем сигурна защо. Знам със сигурност обаче, че ако бяхте тук, да го видите, надали щяхте да пишете точно тези разсъждения.

 3. Случайна permalink
  27.05.2008 03:53

  Пълна простотия, наистина. Изобщо, това с мажоретките е голяма глупост. Специален състав, който си врътка дупетата и краси парадите. Безценно за педофилите. А за 24 май- нямам думи. Върви народе възродени! Малоумници.

 4. Бу permalink
  27.05.2008 03:57

  @ pierrot:

  Връзката е: това са парадни мажоретки. Имало ги е преди 1989, има ги и сега. Това не са мажоретките, които виждаме по спортни събития. Тези носят различни униформи и не се построяват в пирамида с ефектни подскоци.
  Тези парадни мажоретки маршируват, правят карета и въртят палки. Има ги на всякакви представителни събития, обикновено на шествия и паради (затова и са „парадни мажоретки“, ако някой е пропуснал).

  Те не служат да надъхват публиката. Те ръководят парада и създават не по-малко празнично усещане от духов оркестър.

 5. Случайна permalink
  27.05.2008 04:10

  Бу: А Какво значи да е изместен акцентът на празника? За мен 24 май е най-хубавият празник, защото наистина го свързвам с бели блузи и ленти „отличник“, със стихотворения и песни. Нали е празник на духовността, на просветата. Неща, в които онези хора, които честваме, са вярвали. Духовността е някак си отвътре, а не в разголената плът.
  Мажоретките наистина имат къси полички и единственото им предназначение е да се връткат и да си показват дупетата, като радват тълпата. Кажи ми друго, ако се сещаш. Горе-долу същото ще е ако минат група девойки по сутиени и бикини. Не че е лошо, но не му е там мястото. А идеята за мажоретките ме вбесява, защото е конформисткият начин чичковците да гледат дупенца, докато праведно седят под ръка със достопочтените си съпруги.

 6. Kremenas permalink
  27.05.2008 04:11

  Била съм парадна мажоретка преди около 20 години. Според авторката съм тренирала до припадък само за да плакна очите на педофилите? Извинете, но това е несериозно. Същата логика може да се приложи и към художествената гимнастика, леката атлетика, плуването, балета, спортните танци и т.н. Не са ли по- вулгарни детските гримове, голите пъпчета и тресящите се меса под звуците на Азис? Униформите на мажоретките са стилизирани и далеч не са толкова разголени, колкото се опитва авторката да ги представи. Заиграването със сексуалността тук и неуместно или поне в огромна степен преекспонирано. И ми се струва, че авторката залита в другата крайност. Може би нейната дъщеря няма къси полички и панталони?

 7. Бу permalink
  27.05.2008 04:12

  @ Случайна

  Мисля, че съм права да кажа, че не си видяла изпълнения на парадни мажоретки?

  Защото аз гледах. Бях на шествието под въпрос и видях точно три мажоретни формации на различни възрасти. И нито една не си въртеше дупето. Напротив. Всички имаха много тържествено, много хубаво представление. И от реакциите на гледащите ги съвсем сигурно мога да заключа, че никой не ги приемаше като тъпи парчета с мисия да си показват гащите. Не, момичета: хората им се радваха, харесваше им тържественият дух, който мажоретките успяха да внушат, във въздуха се усещаше празничност и хората с удоволствие и радост аплодираха изпълненията им – защото виждат, че това е нещо хубаво, а не парад на гащи и дупета.

 8. Василена permalink
  27.05.2008 04:20

  Бу, ти сама го каза – няма момчета мажоретки, защото не е престижно да ти гледат под полата. Какво повече да говорим?
  А не е ли нелепо, че в едно и също шествие участват семинаристи и мажоретки? Това в Пловдив, където дядо ви Николай нарича папата еретик дори? Изглежда като стане дума за третиране на девойките като месо, църквата, държавата и обществото нямат разногласия?

 9. missby permalink
  27.05.2008 04:29

  Василена, не съм казвала подобно нещо.
  Казах, че не знам защо тук – в тези състави – нямаше момчета.
  И престанете вече с тези гащи. Бях там и мога отговорно да ви уверя, че никой не си показа гащите. Нито някой от публиката се опита да им гледа под полите. Обсъждането започва да става откровено абсурдно.

  И не, няма нищо нелепо в това, в шествието да участват семинаристи и мажоретки. Семинаристите носеха икони, защото празникът, като честване на българската култура и славянска писменост е също и духовен. Парадните мажоретки правеха точно това, което правят парадни мажоретки на паради, шествия и празници по принцип – и то не е да си въртят дупетата и да си показват гащите.
  Това беше празник – масова проява, насочена колкото към учениците, които представяха училищата си, толкова и към обществото, което, мога да те уверя, съвсем не приемаше мажоретките по този грозен начин.

 10. Случайна permalink
  27.05.2008 04:35

  Кремена: Ти носила ли си панталон, като мажоретка? Или дълга пола?

  Във всички спортове, които си изброила участват и мъже. Но мъже мажоретки няма. Толкова ли са неспособни мъжете да повдигнат духа на парада?

  Показването на физика и различни фиизически умения не е лошо само по себе си. В случая е неуместен поводът. Момичетата би трябвало да се състезават в писане, пеене, рецитиране, а не във това коя има по-хуабво тяло и може да направи шпагат. Поне за 24 май.

  И нека да не подхващаме пак чалгата, която е класическо извинение за всеки, който не може да измисли нещо по-добро.

 11. Бу permalink
  27.05.2008 04:48

  @ Случайна

  На парад е неуместно да има парадиращи? True, true…

  Това писане наизуст е безсмислено. Написах няколко пъти, но не ме мързи да го направя пак: никоя от парадните мажоретки не си показа гащите. Никоя не си въртя дупето. Полите им бяха не по-къси от на всички ученички по улиците (а нагоре бяха по-облечени, това е сигурно). Никоя не се фукаше с тяло (и шпагати не правеха дори). Видях мажоретки с далеч от перфектни тела. Това леко ме учуди, но ми хареса, защото очевидно не добрият външен вид е причината да ги изберат. И никой не се състезаваше с никого – нито по шпагати, нито по рецитация. Явно на парада не му е мястото на подобно състезание.

  Чалгата? Със сигурност мога да измисля повече и по-добро. Но примерът е точен и уместен. Или – за парадна мажоретка не може, но за детето ти (детето на роднина, на съседка, няма значение) може? Разликата ми убягва, определено.

  http://missby.wordpress.com/2008/05/27/majorette/

 12. Kremenas permalink
  27.05.2008 04:59

  Случайна, униформите на мажоретките не са толкова шокиращи. Какво ви става? Вие нямате ли къси поли в гардеробите си? Прекаленият феминизъм е оправдан, само, ако действително е убеждение. Тук нещата ми приличат на двоен стандарт. Има доста по- разголени жени по улиците, които приемате благосклонно.
  И няма какво да се лъжем- красивото тяло е нещо, с което всеки се гордее. Какво ви дразни в тези момичета? Че имат красиви тела, коит опоказват по естетичен начин, или че вие нямате такива?
  Апропо Случайна. С дълга пола е безкрайно неудобно да се марширува.

 13. zazie permalink
  27.05.2008 05:08

  shocker! :D

  най-добре да се забрани 24 май! поредният мъжки заговор срещу женското човечество!

  преди време четох доклад на руски академик, в който бяха приложени безспорни доказателства, че братята всъщност са били Жени, които били принудени да ходят облечени като мъже, заради варваското отношение към Жените през онези векове!

 14. Василена permalink
  27.05.2008 05:10

  kremenas – тогава защо военният оркестър зад девойките не е в къси полички? Или къси панталонки, хайде. Много удобно щеше да им бъде :-)
  Когато всеки един от нас ходи по улицата, изборът на облекло е личен, макар и повлиян от най-различни модели с които сме израснали.
  Когато министерството на образованието насърчава някакви ученички да се облекат по недвусмислено секси начин, това вече си е институционализирана сексуална обективизация на момичетата.

 15. Василена permalink
  27.05.2008 05:13

  Зази,
  И ти ли си била мажоретка? Аз не съм била, тогава нямаше. А 24 май нищо не губеше от това.

 16. Случайна permalink
  27.05.2008 05:16

  kremenas:
  Мда, сто процента на гвардейците пред президенството трябва да им обуят по едни ластчини боксерки, защото тези дълги панталони са ебаси и неудобните за маршируване.

  Бу: „Тази година обаче празникът се отбелязва едва ли не единствено с мажоретки. В София самото министерство на образованието е организирало конкурс за ученички-мажоретки от цялата страна.“ ???!!!

 17. kenanoff.com permalink
  27.05.2008 05:19

  Скрийте момичетата под дрехите. Хората са си го казали:

  And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty; that they should not display their beauty and ornaments except what (must ordinarily) appear thereof; that they should draw their veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers, their husband’s fathers, their sons, their husbands’ sons, their brothers or their brothers’ sons, or their sisters’ sons, or their women, or the slaves whom their right hands possess, or male servants free of physical needs, or small children who have no sense of the shame of sex; and that they should not strike their feet in order to draw attention to their hidden ornaments.

  Петя, някъде да си виждаш двойните стандарти? Могат ли момичетата да са там или не? Или мислиш, че някой насила ги е изкарал?
  Повярвай, имало е голяма конкуренция да са част от тези състави и за тях е голяма гордост. Или някой (Ти? Бащите им?) трябва да определя дали могат да маршируват или не?
  Какъв феминизъм е това?

 18. voxy permalink
  27.05.2008 05:20

  какви педофили като това са момичета на 16+ и вероятно нито една не е и девствена, супер са си, има ги навсякъде идеята е добра, и тези мажоретки се гледат основно от ученици които са в същата възрастова група, що да не оплакнат очите? хлапаците

 19. Ники permalink
  27.05.2008 05:21

  Много сте зле, честно. Защо във всичко трябва да виждате сексистки, шовинистки и нам си още какви заговори срещу жените?

 20. Бу permalink
  27.05.2008 06:34

  „Зази,
  И ти ли си била мажоретка? Аз не съм била, тогава нямаше. А 24 май нищо не губеше от това.“

  Ето, че е имало. Кремена/Флор го написа неведнъж. Тя е на 35 в момента. И преди 20 години още е била такава мажоретка. Ти не си била, но това съвсем не значи, че е нямало. И аз помня, че съм гледала навремето.

  @ Случайна
  „Тази година обаче празникът се отбелязва едва ли не единствено с мажоретки….“
  Едва ли не. Но не. Просто тази година внезапно се обърна внимание на това, след моя и Василениния пост. И миналата година парадни мажоретки водеха шествието. И по-миналата. И преди 20 години. Което в никой случай не означава, че се е отбелязвал празникът само с тях. Имаше още много изяви – няма да си повтарям писаното в блога. Тези момичета водеха парада. И повярвайте ми, беше хубаво и в никой случай не бяха нещастни сексуализирани жертви. Никой от радващите им се граждани не ги прие по този начин, нито вярвам, че те самите гледат на себе си по този безумен начин.

  Двойните стандарти и т.н. даже няма да коментирам.

 21. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 06:52

  моите възражения:

  1. не ми харесва милитаризирането на деца (независимо от пола) и кооптването им в някакви военно-патриотарски парадчета. хайде кажете ми каква е връзката между „празник на просветата,“ военните паради с деца, и

  2. разголените униформи на ученичките?! момичетата са сексуализирани още от малки (примерно гримираме ги, лакираме ги, и тн), да не говорим как разни научни светила ни обясняват как сме „съзрявали много по-рано от момчетата“ и това било природа. дрън дрън, според мен живеем в педофилско общество където няма проблеми една 13-14 годишна да ходи с 25-6 годишен мъж, или 50 годишни чичари да ходят с 18 годишни момичета. факта че има сексуално насилие над деца показва че наистина живеем в обшество, където децата са сексуализирани, ако и да не го виждаме освен в наи-извратената форма (при изнасилването на дете). бу каза че „Има и момиченца-мажоретки от детски градини.“ ето как се почва тва дето го казах по-горе.

  3. бу каза: „Не знам защо няма момчета мажорети. Може така да се е случило.“ бу, тва с иконите и мъжете мажоретки не е просто „ей така“ или „съвпадение.“ третирай всичко като социален факт. защо по догма да не може жените да учат в семинария? тая догма да не пада от небето? повлияна е от социални концепции и ценностни йерархии, които въобразяват жената като „мръсна,“ и нуждаеща се от мъжко водачество, въпреки че на практика жените ходят повече на църква и са по-„духовни“ (не можах да се сетя по-добра дума).
  а мъжки мажоретки няма, защото мъжкото тяло още не се е превърнало в обект на естетическия поглед и нищо друго, както женското. разбира се, натам са тръгнали нещата – вече има и мъже анорексици.

  4. кенанофф, това сигурно е някакъв ислямски трактат, който цитираш нали? ти черно бяло ли гледаш на света? или хиджаби, или мини-полички? а не мога ли да нося мини-пола или хиджаб или каквото искам там без това да предизвиква коментари и (педофилски) възвалявания?? т.е. мога ли да нося каквото и да е, без да мисля как ще ме приемат мъжете около мен? май не като гледам.

 22. taralejkite permalink
  27.05.2008 06:58

  лелее каква дискусия се е заформила. Аз съм напълно съгласна с Петя. Не мисля, че това е форма на патологичен феминизъм, демек да се търси под вола теле. Но от друга страна начинът на празнуване отразява структурата в обществото (с ритуалитие винаги е така). Т.е. проблемът не е как ще се празнува 24 май или който и да е друг празник, тъй като това е само симптом на едно мачистко общество (но като се има предвид, че всички общества са доминирани в различна степен от мъжете, спасението не дебне отникъде).
  За мен е не по-малко скандално и вкарването на религия в официалните чествания, но това е друга тема.
  НО имам предложение: обуваме поповете в къси панталонки и да маршируват с икони (само така са ми приемливи),т.е. попове-маржорети.
  И за протокола, нямам къси поли в гардероба (не ми отиват в момента, но не знам това ли е причината), ама и да имах нямаше да ги нося с ботуши с ток (т.е. не става въпрос за двоен стандарт).
  И проблемът наистина е в двойния стандарта: жените за окраса, мъжете с умения.
  колкото до собствения избор, ми той е такъв, защото е продиктуван от това, което е нормата в обществото и тя не е тази на равнопоставеност на половете.

 23. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 06:59

  още нещо, бу и останалите, вие слепи ли сте??
  верно е че целия парад е на „показ“ но докато мъжете в него правят музиката и са активни в „производството на ектаз“ чрез музиката си, момичетата (забележете, дори не зрели жени, а момичета) произвеждат „екстаз“ само чрез телата си (облечени както вече някои споменаха с полички, докато мъжете носят дълги панталони) и движение.
  мъжете носят пушки, инструменти и икони, а жените просто носят телата си.

 24. Yana permalink
  27.05.2008 07:26

  Салатено, евалата!

  Вижте кво, ясно е, че има много жени, които остават много доволни и се чувстват много овластени, когато служат, за да плакнат окото. И това без значение какви други постижения имат, ако ще и Нобелова награда да са получили. Тяхна си работа.

  Моето против е този модел да се налага върху жените като естествено женско поведение. „Какво лошо има да маршируват и да въртят скиптър, винаги е било така?“ Ами някои жени не ги кефи да са в такава позиция (виж аргументите на Салатеното чудовище) и толкоз.

  Току-що проведохме бърз разговор по темата с мъжа ми. Съгласихме се, че при всичкия избор на занимания, който стои пред жените тук, в САЩ, ще се разочароваме, ако дъщеря ни пожелае да се занимава с нещо, което включва предимно strutting her stuff.

 25. Anonymous permalink
  27.05.2008 07:39

  Oт Ена:
  Напълно съм съгласна с таралежките. След като мажоретките са единствено израз на естетика, насърчете мъжете си, синовете си и племенниците си да участват в такива паради, а защо не и поповете? Разбира се, красивата и не толкова красива (според културните стандарти) мъжка плът да е изложена на показ за радост на гледащите. Защо аджаба така дискриминираме мъжете, като представяме мажоретната функция като нещо изцяло женско?

 26. Калин permalink
  27.05.2008 07:49

  имам чувството че колкото повече една жена се притеснява да се покаже на плажа с по-семпъл бански или когато се разхоцда се „декорира“ с едно шалче толкова повече беснее и заклеймява кравивите и слаби жени.
  много интересна зависимост.

 27. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 08:11

  калин, провел ли си изследване някакво?
  тая „зависимост“ е само в главата ти, но за съжаление не само в твойта ами на всички „критици“ които тривиализират и де-политизират всяко нещо дето е заплаха за установения ред…

 28. Anonymous permalink
  27.05.2008 08:11

  Калине,

  Аз по твоята логика трябва да имам чувството, че мъжете, които се притесняват от феминистиите, са нудовлетворени неудачници. Така че да не прибързваме с изводите. Две от познатите ми феминистки са печелили конкурси за красота, а могат и сега да ги спечелят, ако искат, но впоследствие са решили, че не ги удовлетворява да са рекламни лица и тела. Сигурна съм, че и доста от тук пишещите жени можем да изкараме пари като мажоретки, манекенки и пр., но сме избрали да живеем различно. Или може би всички мъже, които не искат да са манекени, се притесняват от телата си?

 29. Anonymous permalink
  27.05.2008 08:12

  Хаха недей така Калине, жените тук искат да стигнат до истината без да поемат съпътстващата я болка.

 30. kenanoff.com permalink
  27.05.2008 08:28

  @салатено чудовище:
  Ако пуснеш част от написаното в Гугъл, ще откриеш част от Корана.

  Колкото до останалото – можеше да пусна баба ми на парада, но факта е, че никой няма да я гледа (нищо лошо към нея, тя е била хубава навремето).
  Колкото до това дали красивите жени са по-приятни за гледане, ами няколко хилядолетия изкуство дават отговора. Много съжалявам ако предпочитам да виждам хубава фигура пред разплута дебелана. Колко лошо. Точно както вие предпочитате гледката на строен младеж пред нисък чичка с бирено коремче. И без да си мислите за секс е така.
  Останалото са лицемерия.
  Просто на парада има това което е нужно за да направи празник, малко забава.
  Вие искате да няма мажоретки (на които това им е в момента заниманието), може би да няма музика (откъде накъде ще експлоатираме и музикантите), май е по-добре да си стоим в къщи и да се цупим.

 31. Калин permalink
  27.05.2008 08:29

  егати екстремизма. напомняте ми на Кас от „Най-красивата жена в града“ на Буковски. обаче тя правеше това което казва.

  @Анонимен
  и аз съм печелил конкурс за крастота с Чуйптелово където средната възраст е 52 години

  иначе точно потвъждаваш думите ми: жените нямат нищо против „обективизацията“ докато им върши работа, после стават фемнистки. някой направо стават феминистки.

 32. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 08:36

  хахаха, kenanoff, няколко хиляди години изкуство?! ти никаква представа нямаш от история на изкуството май..
  изкуството не се е променяло така ли?
  забележете моля, как човека се опитва да легитимира мнението си, вкарвайки го в някоя „хилядолетна“ традиция, или по-добре, „природа.“ не знам защо изобщо споря с теб…

 33. Случайна permalink
  27.05.2008 08:37

  Калин: Аз лично имам в гардероба си два типа дрехи. Едните са широки панталони с много джобове и блузи с качулки, а другите – къси поли и блузи с дълбоки деколтета. Първите слагам, когато искам да ми е удобно, а вторите, когато ми се налага да общувам с някой, който ще ме слуша какво говоря само след като е одобрил краката и циците ми.
  А ходя само на нудистки плаж.

  Но тук въпросът не беше за красивите и слаби жени, а за конкурс за мажоретки, послучай Свети Свети Кирил и Методий.

  И като сме започнали с наблюденията, забелязала съм че на жените като ан стока гледат обикновено най-големите комплексари.

 34. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 08:42

  кенанофф, ти не ме разбра
  въпроса не е дали „красивите“ жени са „по-приятни“ за ГЛЕДАНЕ от „не-красивите,“ а защо жените са редуцирани само до обекти за гледане?
  и моля те не ми давай примери с изкуството и тн защото те не подкрепят твойта теза, а мойта. тва че пикасо и de kooning са рисували жени-зверове-богини-уличници не значи че жените са универсално такива, а значи че художниците са използвали стереотипи и вярвания за да направят своята версия на репрезентацията на жената. няма нищо универсално и а-историческо в изкуството.

 35. Случайна permalink
  27.05.2008 08:42

  kenanoff:Ти за Рубенс чувал ли си? А за Богинята Майка с тяло колкото хипопотам? А виждал ли си статуи на египетски фараони и жените им, с тесни рамене и коремчета? За съвременно племе в което е супер идеал жените да са кривогледи и затова като бебета на момиченцата им вързват топче между очите, за да се изкривят. Да не продължавам.

 36. Gosho permalink
  27.05.2008 09:15

  Здравейте!

  Лично мен не ме дразни толкова въпросния случай, просто защото в много чист вид показва степента nа простотията в патриархално-патриотарското общество в България. Тези сексуализирани-патриотични костюмчета са по скоро пародия на реално случващото се полово подтисничество.

  Но напълно разбирам хората, които се дразнят. Силно реакционните мнения във форума показват острата нужда от критика на патриархата.

  Относно мнението на Калин.

  Аз съм хетеросексуален мъж и моята дефиниция за красива жена изключва жени, които съществуват само като обекти целящи да разнообразят живота на Мъжа. Предпочитам да общувам с цялостни човешки същества, а не с някакви обекти категоризирани според характеристики като: тегло, ръст, гръдна обиколка и тн и тн.

  Това което искам да кажа е че независимо от това, че патриархалният ред поставя хетеросексуалния мъж на върха на социалната йерархията не винаги означава, че всички хетеросескуални мъже задължително се стремят да го запазят.

  Точно и за това мисля, че като критикуваме патриархата трябва да мислим за начин как да излезем от биологическата дефиниция на пола и да поставим под въпрос именно социалните разбирания за женственост/мъжественост. Тук визирам мнението на „Бу“, а именно:

  „…Мисля, че излишно се преекспонират мажоретките като символ на антифеминизацията и се търси под вола теле…“

  Аз мисля, че точно напротив, сексуализацияата на деца е част именно от процеса на феминизация на жените. Процес в който от малки те са социализирани в подчинени роли, като една от тези роли е именно сексуализацията на телата им. Естествено тази феминизация не се изразява единствено в превръщането им в обекти, които могат да се категоризират чрез серия сексуални характеристики. Жените са постоянно принудени да приемат противоречиви роли, които са изгодни на мъжа. Особено в пост-индустриалното общество – те трябва да работят многократно повече от мъжете, но в този момент трябва да останат феминизирани, пасивни и недорасли. Или казано с други думи системно да прикриват подчиненото си състояние.

  Или с други думи в тоя контекст – на този парад на жените е разрешено формално да участват само като сексуализирани обекти, докато на момчетата, както Бу ни посочи, се дава роля на Авторитет – да носят символи на духовната Власт. Докато в цялата картина се пропуска, че най вероятно по голямата част от труда в цялата тази процедурка се полага на жени. В смисъл най-вероятно деблините униформи на мажоректите и останалите дрехи, които всички носят са направени от ниско-платени жени-работнички в някой полу-легален шивашки цех. Докато външното това ритуалче репрезентира само Мъжки образи като централни авторитети – Кирил и Методи, момчета носят икони и тн и тн.

 37. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 09:18

  gosho :D:D

 38. Yana permalink
  27.05.2008 09:42

  Здравей, Гошо! Кефиш!

 39. ники permalink
  27.05.2008 10:08

  Не усложнявате ли твърде много нещата? Не е ли всичко много по-просто? Младите жени са красиви, т.е. по чисто естетически причини мажоретките са млади жени. Едва ли някой би искал да гледа чичковците от оркестъра на снимката по шорти – пак по същите естетически причини. Продължавам да не разбирам защо във всичко трябва да се търси световен заговор.

 40. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 10:14

  ники, няма такова нещо като „чисто и просто“ естетика. ако ти не можеш/не желаеш да видиш какво стои зад „естетиката,“ не значи че там няма нищо.

 41. Anonymous permalink
  27.05.2008 10:38

  Aman ot negramotnici. Kaline, vidyah, che niakoi ti e predlojil da ti dava i bibliografia za feminizma, ama e mnogo po-lesno da pliuesh bez da si dvijish mozyka. Molya, izvinyavaite za tova, che pisha na latinica. Nov kompiutyr.

 42. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 10:45

  анонимен, извинен/а си :) и честит комп.
  разбира се че е по-лесно да не си мърдаш мозъка. а най-лесно е да редуцираш революция до хормонален дисбаланс, недохранване или недоебаване; или да си мислиш че красотата е свойство на обекта…

 43. Longanlon permalink
  27.05.2008 11:00

  Няма момчета парадни мажоретки ли?!?!?

  А военните паради и маршируващите войници с различни униформи какво са?!?

  Аз съм бил гвардеец и работата ми е била точно това – да изпълнявам различни оцициални церемонии по паради, посрещания и отдаване на почести.

  Айде да не си говорим глупости, моля.

 44. Ники permalink
  27.05.2008 11:00

  Ами не, не съм съгласен. Не разбирам защо слагаш естетика в кавички, защо зад нея трябва да стои секс или бог знае какв друго и каква е разликата между твоето твърдение и твърдението, че група масони/тамплиери/евреи/империалисти (задраскай ненужното) управляват света. Това, че не виждам как тази групичка управлява света, не значи, че тя не съществува, нали?
  Къде е разликата между моето и твоето твърдение?

 45. pierrot permalink
  27.05.2008 11:38

  @Бу – благодаря, това е мое недоглеждане. Поради факта, че не съм гледал на живо ми е малко трудно да направя разликата. Доколкото разбрах дотук има съществена такава и се извинявам за неразбирането ми :)
  Относно празника – празника на литературата няма връзка с парадите според мен, без значение какви. Намирането обаче на нишка за извличане на анти-феминистки умисъл не е правилно обаче.
  @Лонг – как можеш да вкарваш под един знаменател демонстрацията на военна мощ, ред и сплотеност със създаването на еуфорична атмосфера от момичета в униформа?! Почти четири години съм бил знаменосец на паради ( военизирани ) и сравнението е просто нелепо.

 46. салатено чудовище permalink
  27.05.2008 12:28

  @niki: omg?!?! kakvi masoni? q procheti pak thread-a

 47. Gosho permalink
  27.05.2008 13:33

  @ники, интересно е че поставяш мнението в тази светлина. но не мисля, че някой тук е казал, че патриархата е съзнателно конструирана идеологическа хегемония от някаквъ полу-мистична „външна“ група. Напълно съм съгласен с теб, че не трябва да поставяме проблемите си по този начин. Конституирането на външен неясен враг за мен, освен че е опасно, е и напълно безпреспективна политическа позиция. Точно и тук не съм съгласен с Бу, когато казва, че „…нямам против детето ми да е мажоретка, ако под това се разбира тукашния вариант, не американският…“.
  Това за мен е абсолютно поличитечски безподна линия на аргументация, защото излиза, че патриархата е окей, стига да е от „тукашен вариант“.

  Но положително съм съгласен, че да се мисли патриархата като съзнателна конструкция на някаква автономна социална група е опростяване, което обяснявайки всичко не обяснява абсолютно нищо.
  В конкретния случай смятам, че просто хората, които са организирали това празненство са рефлектирали на собствените си „естетически“ виждания, положително без да се опитват да ги де-натурализират. Както „Салатено“ отбеляза „естетическото“ не съществува извън времето и пространството, а точно обратното. „Естетичското“ е различно в различни контексти. Даже и за различни хора „естетическото“ е различни. Пример дискусията в този форум – някои не намират сексуализирането на деца за естетическо. На мен сексистки и патриархални репрезентации хич не са ми естетически, а точно обратното – виждам ги като реакционни и изостанали.

  Но е вярно, че доминиращото разбиране за „естетическо“ е патриархалното такова, защото то просто е неразделна част от патриархалния ред. Естетическото е констутуирано в определени социални отношения, а именно това, че е представено като универсално и а-историческо е точно израз на конкретните отношения при които е социално конструирано. Точно за това смятам, че се изисква известно усилие, за да може тази конструкция да се де-натурализира и да се мисли на какво е израз и от какво е част.

  За военизацияата, парадите и тн. Напълно съм съгласен, че има момент на милитаризация в репрезентацията на женското в лицето на въпросните мажоретки. Но мисля, че трябва да я дистанцираме от да кажем тази на мъжкото при гвардейците. При гвардейците мъжкото е представено като снажно, юначеско – мъжествено един вид. Докато при мажоректите късите поли, жизнерадостните подмятания на разни пръти насам натам подсказва: От една страна късите поли, тесните якенца, ярките цветове и тн в контраст с дълги панталони, по тъмни тонове, по широки дрехи на очевидно доста по възрастните чичари „истински“ военни зад тях. От друга страна имплицитно се загатва, че жената дори когато е имитира „мъжки“ роли не само остава сексуален обект, но и тази и роля се подсилва от неспособността и адекватно да приеме тази роля. Струва ми се, че когато жените носят „мъжки“ дрехи или се „държат“ като мъже, към това често се загатва неспособността на жената да приеме тази роля напълно – я с ярко червило, „женска“ прическа или нещо от сорта. Както в случая – кройката на дрехите и възрастта на мажоретките – няма нищо „истински“ военизирано в тях.

 48. Estranged permalink
  27.05.2008 13:51

  Ники, причините, поради която на жената й се приписва „красивата“ роля, са много по-сложни от

  „жените просто са красиви“
  и
  „така е, защото е така“.

  Да вземем предмета „маса“. Ти не виждаш самия предмет „маса“, а виждаш идеята за „маса“, на която си научен от дете.
  Ако човек от някое племе види този предмет, той изобщо няма да го разпознае като „маса“ – защото в действителност „маса“ не съществува другаде, освен в главите ни; в света масата е просто купчина атоми (примерно).

  По същия начин виждаш и жените.

  Помисли само върху това: в различните култури различни неща са секси. В някои култури е възбуждащо, че жената е дебела, или че е с изкуствено издължен врат или изкривени ходила, или че ходи по точно определен начин. Или пък, секси са стъпалата или пъпа й (а не циците примерно). Защо?

  Жените не са красиви сами по себе си, и не се озовават автоматично в ролята „носителки на красотата“. Красотата им не произтича директно от света.

  Но човек пожелава да разбере какви причини движат една машина, само когато усети, че машината работи зле (или направо е счупена). Ако нищо не го гложди и всичко му изглежда ОК, той просто си казва „машината си е машина, просто си работи, какъв е проблемът?“ За това става въпрос.

 49. nicodile permalink
  27.05.2008 17:20

  Ееее, чак пък толкова :) От текста не се разбира какви са възраженията на авторката- чисто естетически, морални или феминистични. От тия мога да се съглася само с първото и то донякъде, защото е проява на лош вкус леко облечени хора да разнасят икони. А и в крайна сметка е по желание, никой не е принудил ничия дъщеря да го прави. Да погледнем абитуриентките как се носят почти голи по улиците- съвсем доброволно.

  А дали искам дъщеря ми да е мажоретка, то аз не искам и сина ми да стане щангист, ама това си е дали човек препочита физическото пред духовното или напротив.

  Тая работа с възмущението срещу секси дрехите ми е малко прекалена- едно нещо е каузата за равенство, за която гласувам с две ръце, друго е да се захващаме и за най-дребния детайл.

  Повечето жени и повечето мъже използват облеклото си за да привлекат вниманието на противоположния пол. Сега, това че намирам някои жени сексуално привлекателни, прави ли ме сексист?

 50. ники permalink
  27.05.2008 17:28

  Чудовище и гошо,

  явно съм се изразил неразбираемо. Да пробвам пак.

  Не става въпрос за никакви мистични външни групи.
  Чудовището казва, че ако не мога да видя какво стои зад естетиката в кавички, това не значи, че там няма нищо. Аз казвам, че ако не вярваш в групата тамплиери/масони… и т.н. които управляват света, това не значи, че тази група не съществува. Сега, идеята за група алчни старчета, които управляват света, е глупава. Но с какво логиката на твоето твърдение за естетиката и „нещата зад нея“ е по-различна от логиката на моето за масоните?

  И за да съм още по-ясен, без извинения, че звучи грубо – и двете твърдения са еднакво малоумни.
  Зад естетиката не стои сексът и няма групичка злосторници, играещи си на господ с всички нас – освен ако обърканото ти подсъзнание не твърди обратното.

  И – към estranged и гошо. Хора, казах го 3 пъти, ще го повторя за четвърти, пък дано – както казва Швейк – да е за хубаво. Правите нещата излишно сложни. Търсите проблем там, където няма такъв.
  Никога не съм се разбирал добре със философията, макар че положих искрени усилия навремето. Разбирам обаче дотолкова, доколкото да хвана нещо от Кант в „идеята за маса“ – нещото в себе си, което не може да се опише и т.н. Кант – в коментар под статия в блог? ЗА КАКВО ГОВОРИМ?? Защо е нужно да използваме засукани философски идеи за да обясним нещо толкова просто? Женското тяло е красиво. И мъжкото тяло е красиво. Еднакво красиво е и за жените, и за мъжете. Без секс. Просто така. Защо то да не бъде показвано? И няма никакво значение коя точно част от тялото се възприема за „секси“, през коя епоха живеем и колко на колко е завършил мачът на звездите тази година.

  Проблемът ви – на всички вас – е точно сексът, който виждате – или ви се иска да виждате – навсякъде. Хм, това май беше Фройд? ;). Приемате априори, че късите полички задължително са сексуален атрибут. Е, не са! Само че самият факт, че виждате в тях нещо сексуално, показва, че нещо във възприемането ви на света е сбъркано. Помислете, защо ренесансовите художници рисуват голи тела – и мъжки, и женски? Не е защото са банда незадоволени сексуални маниаци. Просто голото (или разголеното) тяло е красиво. Без секс. Просто така.

  Не мислите ли, че може пък организаторите на паради да канят мажоретки просто защото са красиви и танцуват (или там маршируват… не знам как точно се казва) добре? А не за да изплакнат очите на стадо педофили? Не мислите ли, че човек – тъй като никога не може да е сигурен какво точно мисли този до него – не проектира собствените си виждания и представи в главата на другия? Притеснително е някак си май…

  И понеже estranged болднато ми казва как виждам жените (ммм… estranged… познаваме ли се?), нека обясня как точно ги виждам (а това има връзка и с тоооолкова сексуалните къси полички). Да, обичам да се заглеждам в цици, дупета и крака, и не, това не означава, че искам веднага да изчукам притежателката им. В момента, в който отместя погледа си, съм ги забравил. За харесам наистина една жена, тя трябва да е много повече от красива опаковка на 4 литра кръв и десетина метра черва. Една жена може да е красива колкото си иска, но ако иначе главата й е куха като бамбукова пръчка, просто не искам да знам за нея. Това важи за всичките ми приятели – и мъже, и жени, и сексът тук няма нищо общо. Смятам, че това е нормалната и цивилизована гледна точка на всеки мъж (реципрочно това важи и за жените, разбира се).

  Да попетя: не търсете сексизъм, мачизъм, шовинизъм и всякакви други -изми навсякъде. Не казвам, че ги няма. Не казвам, че феминистките нямат основания за доста от твърденията си. Но наистина отивате твърде далеч – някъде около ислямизма, само че с обратен знак.

 51. Случайна permalink
  27.05.2008 18:03

  Ники, ти въобще не разбра какво ти каза човекът. А аз толкова му се зарадвах как разбрано го обясни:)

  Хората като теб – изключително тесногръди и леко агресивни са гръбнакът на обществото. Те винаги знаят кое как е и за тях нещата са ясни.

  Хубави голи момичета и…музиката да свири.

 52. ники permalink
  27.05.2008 18:18

  @ Случайна:

  Хора като мен – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО тесногръди и само лееееко агресивни? Голи момичета и музика? Това – по повод на мнението, което написах?

  Отказвам се да споря с радиоточката.

  Прави сте, всички вие. Сексът е навсякъде. Рафаел е един Хю Хефнър на своята епоха. Мъжете са шовинистични свине, които мислят само коя кучка да наебат. Сега лека нощ, трябва да си лягам, че утре рано смятам да намина край детската градина… онзи ден мярнах там една вкусна четиригодишна хапчица.

  Светът щеше да е едно много по-добро място без -исти от всякакъв вид…

 53. nicodile permalink
  27.05.2008 21:24

  @Случайна

  Не мога да не скрия възхищението си от реторическите ти похвати. Определено използването на изрази като хора като теб са белег на либерално, освободено от предрасъдъци мислене. Да обвиниш опонента в тесногръдие, разбира се, също е винаги добра идея: в крайна сметка само тесногръди хора могат да си позволят да изразяват различно мнение.

  Най-сетне леко покровителствено да добавиш и „лека агресия“, за да затвърдиш полов стереотип определено създава мостове между половете и гледните точки.
  Поздравления още веднъж!

 54. Anonymous permalink
  27.05.2008 21:31

  Feministite si izmisliat, tyrsiat pod vola tele, fantazirat…

  Chudno zashto togava tozi blog e tolkova poseshtavan? Az dnes nauchih, che yavno osevn redovni komentatori bloga ima I mylchalivi nabliudateli, koito chakat shans da obiasniat na sveta kak feministkite v OF „prekaliavat“. Reakciite sa dosta silni kato za neshto, koeto uzh ne syshtestvuvalo…

 55. Estranged permalink
  27.05.2008 21:35

  Така няма да стане, хайде да пробваме малък U-turn…

  Хората питат: не прекалявате ли? И под един камък в гората да погледнете, пак ще видите там сексизъм. Какво ще правим със сервитьорките? Със секретарките? Крехкото е красиво, грациозното е красиво. Сервитьорите – мъже ПРОСТО СИ ИЗГЛЕЖДАТ нелепо и тромаво, искаме сервитьорки, за да е красиво (не непременно сексуално).

  А Nicodile ме подсеща за един интересен въпрос, на който е хубаво да намерим отговор.
  Елиминирането на сексизма не означава ли елиминиране на половете и премахване на секса?
  Как може жените да не бъдат опредметявани, при положение, че самият секс ги поставя в положение да са обект на желание, т.е. да привличат и да избират измежду тези, които са привлекли? Съществува ли друго сексуално поведение или това е единственото възможно? Ако е единственото възможно, не се ли бунтуваме срещу нещо изначално, което не може да бъде променено? Или може би отговорът е в някакво метросексуално общество? Или нещо трето?

  Аз съм писал за това, но предпочитам някой друг да отговори според убежденията си.

  P.S. Абе хора, айде да спим, че ще изгрее слънцето скоро. :)
  http://www.tgsa-comic.com/view.php?date=2008-05-04

 56. Yana permalink
  27.05.2008 22:39

  Estranged, всички сме сексуални обекти. Просто идеята на феминизма е жената да не бъде предимно и изключително, най-вече, сексуален обект.

  Освен това не мисля, че някой да те възприема като „секси“ е проблем само по себе си. Проблем е какво определяме като „секси“, според мен. Ако „секси“ е само външен вид, издокаран по последна мода, за мен това е сексизъм. Ако „секси“ е обаче интелектът и личностните качества на жените, не мисля, че може да става дума за обектификация.

 57. Бу permalink
  27.05.2008 22:47

  Нямам желание да коментирам коментарите, вкл. тези, които коментират какво съм написала, т.к. на няколко пъти написах какво мисля, по-ясно от това не мога да го кажа :)

  Имам само един въпрос.
  Вгледайте се в публиката:
  http://smg.photobucket.com/albums/v724/t_ruseva/blog/024-1.jpg
  http://smg.photobucket.com/albums/v724/t_ruseva/blog/020.jpg
  http://smg.photobucket.com/albums/v724/t_ruseva/blog/023-1.jpg
  http://img.photobucket.com/albums/v724/t_ruseva/blog/021.jpg

  Ще забележите вероятно това, в което аз се уверих лично:
  2/3 от хората са жени.
  Защо, за Бога, жени се радваха на нещастните разголени мажоретки? Защо им ръкопляскаха и викаха ‘браво!’ след изпълненията им? И техният закостенял, разбит от патриархата мозък ли ги възприема като сексуален обект, годен единствено да върти дупе и палки?
  Не мисля.
  Надявам се поне този прост факт някак да проникне: и да е имало хора, които са оценили мажоретките единствено заради късите поли – а такива вероятно е имало, мръсници, бродят сред нас и заглеждат жените! – то мнозинството определено не отдаваше значение на външния вид, освен да го оцени като спретнат, прегледен и празничен. Мнозинството оцени мажоретките заради духа, който носеха и който предадоха на публиката.

 58. Longanlon permalink
  28.05.2008 00:53

  aз пък не разбрак какво лошо има в „разголените момичета и музиката“…

 59. салатено чудовище permalink
  28.05.2008 01:49

  „Но с какво логиката на твоето твърдение за естетиката и „нещата зад нея“ е по-различна от логиката на моето за масоните?“ – различна е ники. аз се опитвам да кажа, че всяко едно нещо е социален факт, а не случайно стечение на обстоятелствата, както бу се опита да „обясни“ факта че няма мъже мажоретки. и има разлика един да говори за социални динамики, а друг да говори за конспирации. не мисля че можеш да приравниш двата метода за социален анализ, щото 2рия аз не го намирам за никакъв социален анализ а просто параноично прехвърляне на вина и scapegoating.

  „Правите нещата излишно сложни. Търсите проблем там, където няма такъв.“ това е обидно, ники. проблем има и той не е само в тоя парад. самия парад е част от по-голям социален контекст, където сексуална доминация, патриотични дискурси, които я легитимират, политически, религиозни/космологични и икономически фактори се вплитат, за да произведат общество, в което аз и още много други жени и мъже (не само в тоя форум) имаме проблем. ти щом нямап проблем, хубаво. но не ми казвай аз как тряба да се осъзнавам.

  ники, според мен опростяваш нещата. защо разсъждаваш „просто ей така“ и „по принцип?“
  хайде вкарай малко конкретния исторически контекст и ми кажи наистина ли не намираш значимост в това че момичетата танцуват в мини поли, а мъжете зад тях са активни с музикалните си умения..
  после не е верно че ние намираме мини-полата за секс атрибут. нека ти кажа какво става когато си сложа мини-пола.. получавам нон-стоп коментарчета под носа „ей, секс“ или „ей тяло“ и подобни будалащини. знаеш ли как ми се иска да нося пола, без да се превръщам в екзотично животно на показ?? защо не се опиташ да „погледнеш“ света през моите очи, ама без предварително да си мислиш какво ще видиш.

  бу, това че жени се радват на милитаризирани деца, или примерно четем сърцераздирателни истории как майки изпращат децата си на война, значи ли че няма проблем?? „промит мозък“ е твърде силен израз, но тия жени не забравяй че не живеят на марс, а в патриархално общество. ти какво си мислиш, понеже са жени и са имунизирани срещу доминация ли? верно ли? а защо има домашно насилие тогава? защо има жени, които с години страдат и не смеят да направят нищо? ако наистина е имало 2/3 жени на тоя парад това мен само може да ме натъжава, защото после тия същите жени ще предадат патриархално-патриотарските ценности на децата си.

 60. nicodile permalink
  28.05.2008 02:27

  @Estranged:
  Въпреки че смятам, че всеки трябва да изразява сексуалността си както му се иска, все пак: хайде да оставим малко място и за обичайните хетеросексуални ? Струва ми се, че мъж може да прави секс с жена и без да я опредметява повече отколкото тя- него.

  Аз лично нямам никакво желание да търся алтернативно поведение и както не налагам своя модел на други хора, бих искал и другите хора да не налагат своя модел на мен. Мисля че безполовото метросексуално общество би било насилие над мнозинството хора и ми се струва, че феминизмът не цели унищожаване на половете. Може и да бъркам- вече е среднощ :)ba

 61. Бу permalink
  28.05.2008 03:51

  @ случайна

  Ох, добре. Уморително ми е да говоря просто така.

  Стискаме си ръцете, че жените са се радвали на момичетата, защото са доминирани безволеви жертви на патриархалното общество, които не могат да ползват собствените си мозъците и да оценят сами кое е хубаво и кое не, кое лошо и кое не, и могат единствено сляпо да следват мъжката гледна точка, която после да предадат на дъщерите си. Амин.

 62. Peter Rabbitson permalink
  28.05.2008 05:24

  Аз, таковата, малко съм закъснял за партито, моля да бъда извенйен. След като изчетох всички(!) пламенни и страстни коментари, не мога да не се запитам: този пост дали е писан от същата Случайна която се дразни от концепцията (цитирам) Хубави голи момичета и…музиката да свири. Тъй като отговорът определено е „да“, аз най откровенно заявявам че вече тотално ме объркахте и нищо не разбирам… Кой по кого стреля в крайна сметка?

 63. Бу permalink
  28.05.2008 05:52

  Съжалявам за което, последният ми коментар е по повод написаното от Салатеното чудовище.

 64. Peter Rabbitson permalink
  28.05.2008 07:15

  Да поясня – коментарът на бу няма общо с това към което посочих. Говоря за коментар на Случайна отправен към тесногърдия леко агресивен Ники :)

 65. Ники permalink
  28.05.2008 07:33

  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО тесногръд, моля. Държа да не бъда подценяван.

 66. Калин permalink
  28.05.2008 07:42

  @случайна

  Значи ако това ще ти донесе полза нямаш нищо против да бъдеш „обективизирана“ (егати тъпия термин), а ако това няма да ти донесе полззи си много против. Всъщност много добре описа начина на мислене на фиеминистките пишещи в този блог.

 67. Случайна permalink
  28.05.2008 09:59

  То тука в тази навалица стана малко като в един стар лаф :
  „Дойдох неразбран, отивам си неразбран, един ме разбра и то погрешно“

  Затова подред:
  1. Смятам, че е неуместно да се прави конкурс за мажоретки на 24 май. Изобщо мажоретството не го виждам нито като спорт, нито като танц, а като гъделичкане на сексуалността под благопристоен предлог. Тези, който смятат, че няма сексуален момент, не можаха да ми обяснят защо мажоретките са така облечени.

  2.Нямам нищо против сексуалната свобода, дори горещо я подкрепям. Само че тя трябва да е осъзната и откровена. Освен това, смятам, че сексуалността е нещо, което идва отвътре и мисля, че псевдо-сексуалното поведение на момичетата, копиращи модели на обличане и държание само им вреди и ги прави смешни. Отделно че може и да ги изнасилят някъде.

  3.Смятам че макар нещата да се променят, в нашето общество жените все още се възприемат като „медал на ревера“, мила украса, която най-добре да мълчи и да си гледа женските работи. Кокошчици. Сладки малки кокошчици.

  4.Не мисля, че жените и мъжете трябва да са ЕДНАКВИ, мисля че трябва да са РАВНОПОСТАВЕНИ.

  5.Мисля, че все още болшинството от мъжете не биха общували пълноценно с жена, която не отговаря на модела за красота, приет в съвременното общество. И това не е защото моделът бил извечен, нито пък защото мъжете се влияели от очите си. Въпросът е че мъжете все още възприемат жените като аксесоар. Трябва да е моден.

  6.Не съм против сексуалното обличане, когато то изразява определено желание в жената. Но съм против да се налага като стандарт жената да е винаги секси изглеждаща и ако не е, значи е аут. Дори бременните се опитват да изглеждат секси, за да не ги смятат за „изпята песен“. На жените трябва да се внушава, че са много отвъд това да бъдат сексуален обект. Тяхната ценност отива отвъд сексуалността, а не я изключва. Просто не е само това.

 68. Yana permalink
  28.05.2008 10:37

  Случайна –

  По точка 3. Един познат всъщност ми обясняваше, че на жената, която обичаш, трябва да се казва точно „кокошчицата ми“ със страстен тон. :)

  По точка 5. Съвсем правилно. Тук даже веднъж се разписа мъж, който сподели, че не проявява приятелски отнощения към жени, които не събуждат сексуалния му интерес. Тоест, не им обръща внимание, все едно в какъв контекст.

 69. Yana permalink
  28.05.2008 12:49

  Пфффф, пояснявам за недоразбралите. По точка 5. Не ме тревожи самият акт на признанието, че не обръща внимание на жени, с които не иска да спи. Ползвам признанието като доказателство, че нагласата съществува и един по-осъзнат мъж си признава. Между другото, в същия коментар той призна и че наблюдава тази нагласа у други мъже.

 70. Василена permalink
  28.05.2008 13:10

  Случайна,
  само едно дребно уточненийце – бременните що пък да имат по-малко основание да изглеждат секси? Сексът по време на бременност е много ок (на много жени им се усилва желанието за такъв), така че по отношение на него при бременните положението си е като при небременните. Просто леко на madonna/whore отношение ми замириса този коментар. Под всичко останало, което казваш, бих се подписала с готовност. :-)

 71. asktisho permalink
  28.05.2008 19:33

  Айде паик ще се включа като гърне на всеки похлупак и подчертавам: знам, че не ми влиза в работата, ама на, днес влязох в Храм-паметника да си запаля една свещ като добър християнин и на излизане едно отче ме спря с думите: „Моля ви друг път да не влизате в храма с къс панталон“. Бях обут в три-четвърти, което е дори прекалено навлечено за тропическите жеги навън, мисля. Но да оставим това. Да оставим и колко демидж върху психиката ми по отношение на църквата и нейните служители остави тази случка в току-що пречистеното ми съзнание. Колко лош авторитет натрупа свещеникът в моите очи. И понеже в църквата имаше 12 полуголи шведски женски задника, които си купуваха от най-скъпите свещи, аз културно ги посочих на отчето с незлоблобливо християнския въпрос а какво има да каже по въпроса за техните 1/19-ти поли. И дали са по-дискретни от моите три-четвърти гащи. Това, което получих беше тишина. Но не от онази, Божествената тишина, а от онова – овчето, човешкото мълчание…..

 72. Хермиона permalink
  31.05.2008 07:21

  Проблемът не е нито в момичетата, които си показват телата, нито в мъжете, които плакнат очи по тях.
  Проблемът е в организаторките, треньорките и зрителките (както споменахте – все жени), които поощряват подобно поведение. Докато жената сама за себе си не осъзнае, че да си „секси“ не е най-важното нещо за света и няма да ти спечели принцът от приказките, винаги ще живеем така. Не само с поводи за възмущение. А и с такива (най-вече жени), които се възмущават от нашето възмущение. Струва ми се, че това е всичко, което трябва да се каже по която и да е тема, свързана с феминизма.
  Петя, поздрави от мен отново.

 73. Андон permalink
  11.05.2011 08:57

  Като не са ви интересни мажоретките не коментирайте ! А за рози или тази която е написала статията си мисля,че просто е нямала какво да прави и си е намерила работа да се занимава с мажоретките ! Имало много прости хора на този свят

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: