Към съдържанието

Кампании и медии

19.05.2008

Умишлено се въздържам от коментиране на кандидат-президентската надпревара в САЩ, защото там въпросите са много и сложни и бих могла да посветя цял отделен блог на тях. Но все пак…

Вече е почти сигурно, че демократическия кандидат на изборите през есента ще бъде Барак Обама. Мен това много ме радва, защото Обама е политик, който се отнася с изключително уважение към политическия процес и има разумна визия за бъдещето на Щатите. Кампанията на Хилъри пък беше изключително тесногръда и честно казано не мисля, че нейното евентуално управление би било радикално по-различно от това на настоящата администрация. Макар че едва ли някой някога би могъл да бъде толкова зле колкото Буш.

НЕ мисля, че Клинтън е на път да загуби от Обама, защото е жена и американците са сексисти. Тя допусна толкова много грешки, от които не можа да се възстанови. Докато Обама успешно използва всяка една атака, за да доразвие предизборното си послание. И въпреки това си мисля, че начина, по който медиите в Щатите (а и не само) отразяваха кампанията на Клинтън беше меко-казано тъп.

 • Писаха за Хилъри, че тя често носи тъмни костюми с панталон, за да прикрие факта, че е доста тежка от кръста надолу.
 • От медиите разбираме, че Донатела Версаче била препоръчала на Клинтън да носи повече поли и рокли, отколкото панталони.
 • Някой се намери да припомни как в началото на 90-те Хилъри била носила грозни диадеми, които не й отивали. Направен бе ретроспективен фото-албум от периода.
 • Припомниха ни, че не можела да пече курабийки.
 • Повториха многократно колко бих креслив гласа й.
 • Колко отвратителен бил смеха й.
 • Как била жадна за власт.
 • Но всъщност се притеснява да говори за политическите си амбиции и се държи като стриптизьорка, поласкана от мъжкото внимание.
 • Как, ако не бил съпруга й, тя едва ли щяла да има същите професионални успехи.
 • Или, по-точно, че хората я подкрепят, защото я съжалявали понеже мъжът й бил изневерявал.

Предизборните кампании доста често са си гадна работа. И е нормално противници в надпреварата да имат изблици на слабоумие и жестокост, да атакуват опонентите си на личностна основа и да използват медиите, за да пропагандират всякакви верни, неверни и подли твърдения относно Другия. Хилъри Клинтън, например, се опита много сериозно да използва расовите предразсъдъци в Щатите точно по този начин. Медиите, в стремежа си да отразяват кампанията възможно най-подробно подхващат тези идеи и отразявайки ги, волю-неволю стават съучастници в една доста грозна машина за пошлост и предразсъдъци… И аз се чудя дали това трябва да е така.

Може би медиите просто трябва да отразяват събитията. Или може би, трябва да използват огромната власт, която имат за изобличаване на тъпи, глупави, сексистки, расистки атаки и аргументи, от които не печелят нито кандидатите, нито политическия диалог, нито редовия гражданин.

Не защитавам кампанията на Клинтън и ако имах малко по-задълбочени познания, бих написала подобен текст също и за ролята на расовите предразсъдъци в демократическата надпревара. Въпросът, който в случая ме вълнува е по-скоро за ролята на медиите в предизборните кампании и за етиката на журналистите, които ги отразяват.

Вие какво мислите?

15 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  19.05.2008 09:32

  Ена,

  Нямам представа дали Хилари или Обама е по-силният демократичен кандидат. Но мисля, че нападките срещу Хилари – особено тази за властолюбието й – са чисто сексистки. Нима амбициите на Маккейн или Обама за президентското място да са по-малки?

 2. Yana permalink
  19.05.2008 09:43

  Съгласна и с Петя, и с Ена. Все пак от глуповатата американска преса можеш да се скриеш като не надничаш извън Ню Йорк Таймс и някои други, та четенето за липсата на курабии в кухнята на сенатор Клинтън си го спестих. Но виж, в българската преса…

 3. Калин permalink
  19.05.2008 09:57

  Каква е връзката м/у властолюбие, сексизъм и мустаците на Хилари Клинтън. Търсите проблем където го няма, а ако и това не помага си го измисляте. Вероятно същата тази преса пише подобни неща за останалите кандидати за президент, но на Петя и прави впечатление само това кооето се пише за единия кандидат.
  Освен това от щаба на Обама неведнъж показажа как Клинтън лъже. Като прочувствения разказ как слизала от самолета на Сараево под дъжд от куршуми, а записите показаха че се разхожда и маха на докараните посрещачи.

 4. Yana permalink
  19.05.2008 10:20

  Калине, „вероятно“ аргумент не прави.

 5. nicodile permalink
  19.05.2008 11:28

  В тази кампания расизма беше с повече от сексизма и това е една от причините да се радвам че Обама все пак ще победи.

  Хилъри загуби общо взето предварително спечелена номинация, защото направи куп грешки, от които, както казва Петя, Обама много добре се възползва. Клинтън подцени цяла редица малки щати и се концентрира върху големите, кампанията й беше умерено популистка и насочена предимно към бялата работническа класа, която макар и голям политически фактор, трябваше да застане срещу на практика цялото черно население на САЩ плюс голяма част от образованата средна класа.

  Това което ме впечатли у Обама беше ужасно бързата му реакция на всяка атака от страна на Клинтън- човекът има добър екип, много добър оратор е. Освен това живее в 21 век: събра по-голямата част от парите за кампанията с малки дарения по интернет. Сега остава да се види дали и ще свърши нещо :)

  А това с курабийките е смешно. Аз лично искам президент, който вместо да си губи времето в кухнята да вземе да намери изход от войната…

  Друг весел детайл беше как Хилъри нагъва уиски в някой от средните щати. Това беше широко коментирано като знак, че е „човек от народа“. Трети: Обама казва в интервю: „Понякога ям бургер с бира, понякога стек с вино“. Един вид:“мога и да забравя че съм завършил Харвард, ама мога и да не забравя“.

  Иначе, да- имаше намеци за обилната физика на Хилъри и за полите и панталоните, но имаше намеци и за цвета на кожата на Обама (и то много по директни), както има и намеци за възрастта на Маккейн. Колкото и сексизма, расизма и всякаква друга дискриминация да са против закона и вкусовете на на младото поколение, толкова и все още са фактор, който ще продължава да се ползва от PR-ите.

 6. Longanlon permalink
  19.05.2008 12:08

  а за дето се разрева в ефир в последен напън (успешен излезе) да обърне един щат в своя полза нищо не казваш…

  тя имаше някакви мижави мои симпатии, но те се изпариха точно като видях тая пошла гледка.

 7. mr. ice permalink
  19.05.2008 12:15

  Американски театър. Supreme style.

 8. petya permalink
  19.05.2008 16:09

  nicodile:
  Аз съм голям фен на Обама. Особено ме вдъхновиха последните му изказвания след обръщението на Буш пред израелския парламент. Но въпреки това не мога да му простя някои (доста) сексистки изцепки…

  Възхищавам се и на Хилъри Клинтън. Според мен тя е добър и смел политик. Естествено, не мога да й простя за много неща, които каза по време на тази кампания, но най-вече не мога да й простя расистките изказвания (нееднократно).

  Честно казано, не бих искала да сравнявам дали расизма или сексизма е бил в повече. За съжаление имаме достатъчно примери и за двете. В случая с Мишел Обама…и двете ЕДНОВРЕМЕННО.

  Ядосвам се, защото в някои моменти и трите кампании (включвам и Маккейн) прекарват много повече време и усилие в дефиниране на разделения между избирателите, отколкото в дебати по конкретни въпроси. Просто не мога да разбера защо е необходимо…

  Всъщност мога. Така е много по-лесно да се мобилизират гласоподаватели. В българския контекст, според мен ДПС най-успешно прилага американския подход в печеленето на гласоподаватели.

  Не знам как бих разсъждавала, ако бях главен редактор на вестник, примерно. Или какво бих направила, ако бях шеф на Раш Лимбоу, когато се изцепи пред цял свят за Хилъри: Никой не иска да гледа как президента на най-мощната държава в света остарява пред очите му

  WTF?!

  longanlon:
  Е много хубаво. Защо се била разревала?! Защото преди това я бяха обвинили, че е коравосърдечна кучка и нямала никаква милост. Това е малко като с курабийките. Ако не може да пече…каква жена е тя, не може да й се има доверие. Ако може…мястото й е в кухнята, да си пече курабийките и да остави политиката за мъжете. Няма угодия.

  калин:
  Първо ми каза, че проблем няма. Т.е. че Хилъри Клинтън не е била подложена на сексистки нападки по време на кампанията. Което просто е абсурдно. Кой от изброените примери в самия постинг или в коментара на nicodile НЕ ти се струва сексистки?

  После каза…абе имало е коментари, но всъщност и другите кандидати са били подложени на такива нападки. Еми…това също не е вярно. Капацитета на другите кандидати да изпълняват длъжноста президент са подлагани под съмнение много пъти по време на кампанията, по много различни причини (виж коментара на nicodile)…но в нито един момент не са били обявявани за НЕГОДНИ, заради пола им.

  И да, Хилъри лъже (едва ли е единствената), но не мисля, че това по какъвто й да било начин дава основание за сексистки атаки. Или сега ще кажеш, че жените лъжат повече от мъжете и затова не заслужават да заемат публични постове?

 9. Anonymous permalink
  20.05.2008 05:58

  Абе на кой му пука каква е Хилъри или каква ще стане?

 10. салатено чудовище permalink
  20.05.2008 09:11

  клинтън е говорила расистки неща?? верно ли?
  аз не съм следила кампанията особено много.. просто всеки път когато се заслушам в предизборни речи и ми става лошо и затова ги избягвам.

  друго ми направи впечатление: не ми харесва как използва малкото си име. жените яко са асоциирани с дома и семейството, ако и да не могат да пекат курабийки. и тя самата репродуцира тия асоциации чрез малкото си име, което й стана бранд.
  общо взето цялата работа ми прилича на самолет/ресторант – мъжете винаги са с ранк и фамилно име (капитан/chef иванов примерно) а стюардесите/келнерките се презнтират с малко име. fabricated sociability and domesticity, които трябва да омекотят малко социалната алиенация. още 1 пример: всичките стоки, които се продават с илюзии за „домашно“ качество/традиции и тн („grandma’s commodity“).
  „хилари“ е същата илюзия за майчинство и семейство и като нещо дето се рекламира като „all natural/traditional/handmade“- просто се опитва да се продаде играйки със стереотипите и очакванията на гласоподавателите/консуматорите. и така ги затвърждава според мен.

  от друга страна пък тя няма избор.. ако беше твърде революционна сигурно нямаше да получи подкрепата на толкова щати

 11. nicodile permalink
  20.05.2008 12:21

  @Салатено чудовище: Хилъри много внимателно употребява думи като „white working class“. Ей така, разхожда се по ръба на опасната зона.

  Мисля че „Хилъри“ е „Хилъри“ понеже „Клинтън“ вече имахме преди 15-ина години. Въпреки, че мъжът й активно участва в кампанията, тя също така активно се опитва да ограничи асоциациите с него. И успява: в началото на кампанията много се говореше за „The Clintons“ и се подмяташе, че Бил е силната фигура , но сега мисля че тя съвсем очевидно е независим и различен от мъжа си кандидат.

  Но кампанията е мръсна и все по-мръсна ще става. Въпреки че нямам симпатии към Кондолиза Райс, ще се радвам ако тя е кандидат за вице на Маккейн, защото това ще гарантира, че афроамериканец/ка ще влезе в Белия дом: нещо от което консервативна Америка има огромна нужда. Освен това очевидно ще ограничи расистките и сексистки нападки.

 12. салатено чудовище permalink
  21.05.2008 02:40

  уфф лошо ми стана като прочетох тая статия, никодил..

  забелязвате ли колко много расизъм и сексизъм имало около изборите заради чернокожия кандидат и жената кандидатка? оказва се че само жените имат пол и само черните имат „раса“ (слагам го в кавички, защото според мен такова нещо като „раса“ не съществува обективно в природата).
  белият богат мъж продължава да е хегемонния-невидим стандарт и всичко различно около него придобива маркер на различие: пол, „раса,“ етнически квалификатор (в „melting pot“ америка белите са американци, останалите са hyphenated: примерно Афро-Американци, Азиатски-Американци и тн) и тн.

 13. petya permalink
  21.05.2008 03:41

  На въпрос към Барак Обама, относно сексистките атаки срещу Хилъри Клинтън:

  No doubt there are certain burdens for Senator Clinton running as a formidable but first time frontrunner as a woman in the same way I’ve got to deal with some issues as an African American. Ultimately, I think the American people are fair-minded and for those who would not vote for either myself or Senator Clinton because of gender or race there are those who are excited about the prpospects of the first woman or African American. There is no doubt there have been occasions where Senator Clinton has had to overcome particular hurdles and that is a part of the groundbreaking nature of her campaign.

  Много разумен отговор според мен. Супер много се надявам да заровят томахавките и през ноември да се кандидатират заедно за президент и вицепрезидент…

  via ABC News

 14. hommelette permalink
  21.05.2008 10:23

  Да, и на мен ми харесва отговорът на Обама, и той самият ми харесва.
  А по въпроса за дрийм тийм от двамата на изборите – добре звучи, но според Economist щяло да е автогол.
  http://www.economist.com/world/na/displaystory.cfm?story_id=11375813

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: