Към съдържанието

BG mamma и Иван Костов

16.05.2008

Дали слуховете за фалита на ПИБ са тръгнали от BG-mamma или не вече се обсъжда на много места. Четейки дискусиите, на мен ми станаха интересни коментарите относно „слуха за началото на слуха”:

1) „Да, в интернет пространството всеки може да се изказва за съжаление. Дори в съвсем сериозни форуми – да оставим настрана bgmamma, където са всъщност започнали да се развиват нещата… Оттам и после хора са си правили блогове и са писали някакви неща, че банката няма да фалира, но са използвали думи, които карат хората да си мислят, че ще фалира.“ Мая Георгиева, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка в Капитал
O.F.: Понеже жените, които са говорили за това нещо във форума не са хора, нали.

2) „Аз на тези хормонални, бебе-блябля, пюре-дискутиращи създания вяра никога не съм имал, камо ли да разчитам на тях за финансови съвети. Но явно има други които се заклеват в форума, предимно други с хормонален дисбаланс.“ Andreycho, в Eenk.com
O.F.: Понеже не може да се вярва на една майка, която обсъжда подходящата храна за детето си. Щом е майка, да си гледа пюретата и да не говори за пари. За тези неща, говорят хора с подходящ хормонален баланс.

3) „Мамите нямат пукнат грош по банките, всичките са обременени с ипотеки, не работят – въобще не са фактор за нищо.

Плюс това човек има конституционно и изначално право на мнение и не знам за какви се мислят тия мушмули оп ПИБ и т.н. да обвиняват форумистите и блогърите в нещо. „ dzver, в Eenk.com
O.F.: Понеже, всички майки са бедни и безработни. А пък, както знаем, бедните и безработни хора нямат право на мнение. Още повече, щом става въпрос за сериозни неща като финансовата стабилност на една от най-големите банки в България.

***
Според мен BG-mamma работи в коалиция с Костов. А Костов е виновен за заплахата от феминизъм, която грози България.

P.S. Добавих края на коментара на dzver, по негово настояване, въпреки че не мисля, че то променя смисъла на казаното в първия параграф. Можете да разгледате целия ни разговор в коментарите.

69 коментара leave one →
 1. zazie permalink
  16.05.2008 08:06

  абе не е баш така. едно е да си обсъждаш ранзи неща и да даваш мнения, друго е да ръсиш такива глупости по засягащи много хора теми. още повече, че тва е суперпосещаван форум и малко от малко трябва да мислят какво пишат вътре. тия работи не са като ония работи, нали.

  и точно щото всеки в тая държава независимо дали разбира или не, много обича да дава мнения и да се обяснява по теми, които не са му много ясни, сме на тоя хал. (хаха, това прозвуча малко като коментар от капитал или дневник:)

 2. Bruce Wayne permalink
  16.05.2008 08:07

  1) тая жена отдавна гледа на жените като стока, ако знаеш какви порнозвезди беше назначила в представителните клонове преди няколко години. беше като на ревю и имаше ефект, тълпи и опашки от мъже :)

  2) мъжете живеем в материален свят, жените в емоционален. парите са част от първия, колкото и да си ги обичате :)

 3. asktisho permalink
  16.05.2008 08:22

  Верно, тия мнения, дето ги цитираш, са малко крайни, ама шефката на ПИБ да не би да е мъж? И защо не обърнем повече внимание на факта, че всъщност изказването на една жена с власт и висока позиция в обществото провокира толкова много мъжки коментари, а правим точно обратното?
  Друг е въпросът до какво доведе въпросното изказване. Повече съм писал в блога, не ми се повтаря.

 4. petya permalink
  16.05.2008 08:47

  zazie:
  Ми…не мисля. Ако качеството, информираноста и отговорноста бяха необходими условия за публикуване на мнение или материал в интернет…Нямаше да има интернет.

  За втората част от коментара: АБСОЛЮТНО СИ ПРАВА!

  bruce wayne:
  1. Не следя кариерата на Мая Георгиева. В случая нейното мнение е изключително тъпо и смешно и отразява ниското мнение и неуважение на голяма част от българите към майките.

  2. Да. Пробвай се да излезеш с тази теза пред всичките жени около теб, които си скъсват задниците от работа. Нищо чудно и по-емоционално да реагират ;)

  asktisho:
  Както неведнъж е ставало дума тук, жените също са способни на сексизъм. Защо според теб трябва да обърнем внимание на мъжките реакции? Не разбирам въпроса ти.

 5. nicodile permalink
  16.05.2008 08:53

  Да, в интернет пространството всеки може да се изказва за съжаление.
  ‘баси ужаса! Всеки може да се изказва! Докога ще я търпим тая работа? Той Запалката правилно гледаше на блоговете с Подозрение и Осторожност, ама като не го послушахме вижте какво стана…

  А ПИБ може би е добре да помислят дали не е време да спрат с дребните тарикатлъци от сорта на „остават едни 100 лева в сметката, които ще ви дадем след два месеца“ вместо да се оплакват от the internets“

 6. hommelette permalink
  16.05.2008 09:09

  Но в поста на Петя все пак става дума за обидното отношение към някакви хора, обединени единствено от това че са майки.
  В смисъл – майките трябва да си гледат бебешките въпроси и да не се изказват по „важните“ теми.
  Това, че нямам право да се интересувам и да говоря по различни от майчинството теми, просто го подминавам като твърде абсурдно.
  Повече ме дразни отношението към темите свързани с отглеждането на деца като маловажни, глупави или засягащи само майките.
  Всички, дето ги пишат тези неща, както и изобщо всички хора на тоя свят някога са били бебета и това, че са пораснали и са станали примерно банкери или просто блогъри, не би било възможно ако някой не им беше бърсал задника, не беше ги хранил с добра храна и не беше ги научил на милион неща, изглеждащи им очевидни сега. Аз лично никога не съм вършила нещо, което да е имало по-огромни последствия за отделни хора и за света като цяло от това да родя и отгледам децата си.(Специално за Зази – тая работа също не е като оная работа.)
  Но след като в това общество на жените се гледа преди всичко в биологичен аспект, явно трябва да смятаме че биологичната им качество на майки автоматично анулира всякакви други не толкоз материални атрибути като образование, професия, интереси, гражданска позиция и финансови интереси.
  Но какво да се прави – всеки може да се изказва в интернет (за жалост на Мая Георгиева от ПИБ). А тези, които се изказват пренебрежително за отглеждането на деца, повлияят затвърждават образа му като непрестижна и нискоквалифицирана работа и съответно способстват отлива на добра работна ръка от него. Което пък засяга не само децата, а абсолютно цялото общество.

 7. Антония permalink
  16.05.2008 10:27

  Преди около седмица ми се наложи да разровя въпросния форум из основи – честно казано, след прочетеното там ВСЕКИ би станал сексист. Единствено футболните запалянковци са ми правили по-лошо впечатление. Да, младежите с презрителните коментари са се изказали грубо и неуважително, обаче… май разбирам защо са стигнали до подобни заключения.

 8. Yana permalink
  16.05.2008 10:56

  И защо би станал сексист, Антония? Защото се говори за бебета, семейни драми и секс? Защото са се събрали 80 000 „тъпи женки“?

 9. антония permalink
  16.05.2008 11:07

  Яна, аз самата съм склонна да говоря за бебета и секс, определено не това е критерият, по който определих част от пишещите там (не всичките 80000, разбира се) като тъпи женки. И не мисля, че агресивността на изказа ти отива – заради подобни реплики ни излиза име на хормонално-дисбалансирани низши същества.

 10. mr. ice permalink
  16.05.2008 11:36

  Защо да не и отива? Яна е дясно крило на нападението в този отбор :)

  Най-после някоя нормална жена да се завърти тук (има и още една ама няма да я издам). Добре дошла, Антония.

 11. Калин permalink
  16.05.2008 12:51

  оооооо кака Антония се появи и тук
  още помня как ми каза „Ще ти кажа че ми е приятно да се запознаем само защото съм възпитана“ :)
  привет в страната на кривите огледдала и хумора на Яна

 12. dzver permalink
  16.05.2008 15:15

  Понеже ме вадиш от контекста на разговора в блога на Еленко, да поясня.

  Мамите не могат да си изтеглят парите от банката, защото нямат какво да теглят. И не, не познавам майка на малко дете, която да чете редовно форума на бг-мама и да не е в майчинство. Коя работеща жена може да чете по 500 страници постове дневно на тема?

  Някъде да виждаш „нямат право на мнение“ в коментара ми?

  Да ме цитират като сексист, какво доживях.

  Напсувах те.

 13. dzver permalink
  16.05.2008 15:19

  моля да допълниш извадката от коментара с текста, който е публикуван оригинално в блога на Еленко и вероятно си пропуснал(a) да прочетеш.

  „Плюс това човек има конституционно и изначално право на мнение и не знам за какви се мислят тия мушмули оп ПИБ и т.н. да обвиняват форумистите и блогърите в нещо.“

 14. Anonymous permalink
  16.05.2008 15:33

  Yana e, ot vlaka v rush hour, prostete za latinicata.

  Antonia, tonyt mi mozhe I da e agresiven, no toy se dylzhi na haraktera mi (za koyto otkazvam da se izviniavam samo zashtoto niakoy si ochakval, che kato sym zhena shte se usmihvam I shte si mylcha), a ne na hormonalen disbalans, kakyvto az niamam.

  Iska mi se vse pak da dadesh niakakyv argument za kazanoto ot teb za bg mamma. Tochno koe tam bi nakaralo vseki da se prevyrne v sexist?

 15. petya permalink
  16.05.2008 16:46

  Hommelette:
  Guest-posting, please? ;)

  Антония:
  Аз не чета БГ Мама, защото просто никога не се научих да чета форуми. Но доста често ми се случва докато търся нещо, да намирам нужната информация именно там. Разговорите, на които съм попадала са ме учудвали с цивилизования и по-скоро приятелски тон между жените. С какво са те възмутили? Не казваш в първия си коментар и ми е интересно да разкажеш какво по-точно ти е направило впечатление.

  Обърнах внимание върху двата коментара от сайта на Еленко, защото звучат неуважително и снизходително спрямо майките и жените по принцип.

  mr. ice и калин:
  Да, Антония е нормална жена. Както всички останали жени, които коментират тук. Вие имате много тесни разбирания за това каква трябва да бъде една жена и предполагам, че и Яна и Антония (които в случая имат разногласия) биха се съгласили, че ниското ви мнение за жените по принцип по-скоро рефлектира върху вас самите, отколкото коментар за жените около вас.

  dzver:
  Ще добавя и втората част на коментара, но това няма да промени неговото значение. Направи ми впечатление точно презумцията, че жените майки нямат пари, няма какво да теглят и съответно мнението им няма никакво значение. Защо мислиш, че нямат пари? Повечето български жени работят. Много от тях имат добре платена работа. Много от тях имат спестовни депозити в банката. Много от тях инвестират.

  Много майки, също така, заемат високи служебни позиции и не могат да си позволят да бъдат в майчинство дълго време. Те наемат жени да гледат дечицата и четат форума, защото нямат време да си говорят с други майки по градинките.

  Относно това кой колко време има да прекарва по форуми и т.н. … не знам какви са твоите интернет навици, но аз следя 266 RSS feed-а (не знам това дали е много или не), но това нещо до такава степен се е интегрирало в деня ми, че по никакъв начин не ми пречи нито на личните, нито на служебните ми ангажименти. И в този смисъл ми се струва доста вероятно много от майките, които четат/коментират във форума да не го правят само, защото са в майчинство.

  Да не говорим, че докато си в майчинство и си гледаш детето вършиш толкова много работа…не висиш във форумите от нямане какво да правиш.

  Не, не си казал, че нямат право на мнение. Каза, че „не са фактор за нищо“. Имат право на мнение, защото ВСИЧКИ имат право на мнение. Но правото на майките не е от значение.

  Това ме подразни.

  Не съм казала, че си сексист. Но мисля, че коментара ти беше необмислен и може би описва някаква група жени, но в никакъв случай не описва 80-те хиляди жени и мъже, които пишат във форума.

  Надявам се да ми повярваш, че не се опитвам да се заяждам. Просто бих искала хората да са малко по-внимателни когато пишат. Не само за жените и парите, а по принцип.

  Относно псувнята… ще я преживея ;)

 16. Yana permalink
  16.05.2008 17:35

  Аз ползвам бг мамма редовно, не щото имам нужда от разговори за пюрета, а защото е интересно място. Така надничам в живота на хора извън моята прислойка.

  Има всякакви хора там – без деца, бременни и майки работещи и неработещи, желаещи бременност, осиновители, мъже, специалисти по какво ли не, включая известен български лекар, който дава консултации за деца с увреждания, и прочие всякакви хора. Форумът е разделен на теми – сериозни и несериозни. Могат да се обсъждат неща като смърт на дете, но и зодии и татуировки.

  Съгласна съм, че има неща, от които може да ти се изправи косата (личните ми фаворити са „Обезкосмявам си ръцете, защото е по-хигиенично“ и „Завиждат ми, защото мъжът ми не ми дава да работя!“).

  Освен за дъра-бъра форумът служи и като група за взаимопомощ по широк спектър женски социални и семейни проблеми, което е много нужно на днешната българка. Все пак в България социални услуги, насочени към жената, не съществуват и затова добре, че е бг мамма понякога.

 17. dzver permalink
  16.05.2008 18:10

  Наистина ли е по-лесно да напишеш 5KB отговор от това да прочетеш 5 изречения коментар? От 2 реда текст вадиш 50 с напълно неадекватни изводи?

  Написано – всички имат право на мнение. Разбрано „мамите нямат право на мнения“.

  Написано „бг-мамите прекарват по 5-10 часа на ден в четене и писане“ – разбрано „аз следя 266 фийда, но не отделям ни минутка на това“.

 18. edi permalink
  16.05.2008 21:52

  oggin (www.oggin.net) пусна слуха, че бг-мамма е пуснала слуха :)

  сега си запушете пърделниците и ако не се извините, то поне млъкнете.

  еди.

 19. Апостол Апостолов permalink
  16.05.2008 22:43

  Слухът за ПИБ беше пуснат от вестниците „Шок“, „Шоу“ и „Уикенд“. Така поне мисля аз.

 20. barborina permalink
  17.05.2008 02:04

  Сега, прeдлагам да се успокоите и да не обобщавате повече. Например вместо „всички“, да пишете „някои“.

 21. Anonymous permalink
  17.05.2008 02:12

  Аз съм от този тип „НЕмами“, дето са си оставили децата да ги гледат чужди жени малко след като са проходили. Отдавна не коментирам пюрета, нито адаптета във форума. Влизам там заради възможноста да комуникирам онлайн с много и различни типове хора (не казвам „майки и жени“, защото там пишат И МЪЖЕ).Мозъкът ми не е изтекъл с кърменето, щото…не съм почти кърмила.
  Обаче. Ако една банка може да бъде „фалирана“ от слухове- то е…м ти и банката тогава. (нямам нито депозит във въпросната, нито кредит, впрочем, излъгах, кредитна карта имам).Айде, обяснете на мене, филолога,защо тези т.нар. слухове, които, между другото, витаят във въздуха от година-две, избуяха чак сега? И не е ли по-лесният начин да прехвърлиш вината на Агенция ЕЖК, отколкото да си организираш в стройни редици ПИар-ите? Как може някой отговорен да се изправи и да цитира „Бг-мамма“ като един от основните източници на слуха?

 22. kgrady permalink
  17.05.2008 02:26

  dzvr: When you state a platitude like „човек има конституционно и изначално право на мнение“ immediately after asserting that „Мамите нямат пукнат грош по банките, всичките са обременени с ипотеки, не работят – въобще не са фактор за нищо,“ it’s a bit like telling a sexist joke and then trying to clear the tension in the air by reminding everyone in the room that, of course, you would never say anything sexist.

  I wonder if this is just a simple misunderstanding between you and Petya. When you wrote the first part of that comment, were you speaking in your own voice, or were you just describing what you imagine to be the attitude of the representatives of the bank?

  If it’s the latter, then I think that this is all a misunderstanding. But if it’s the former, then I don’t think you can ask anyone to take you entirely seriously when you say that everyone has a right to an opinion and then immediately dismiss the opinions of all mothers—and I don’t think you’ve been misquoted at all.

 23. voxy permalink
  17.05.2008 03:18

  предлагам някой да защити мутрите от постоянните обиди на интелект, които им се отправят, дебелият врат ли е показател колко си интелигентен, аммм! По това ли ги приемат в менса?

  А шефката на ПИБ е абсолютно права, всеки кретен може да си се изказва свободно по теми които не разбира и проблема не е блогърите да си пишат глупостите за екология, политика и бла бла а когато идиоти придават достоверност на слух срещу банка, отгоре на всичко си има и закон, това което очевидно стои зад думите е че законите са безсилни срещу човешката простота

  а че жените са по-прости то се знае, вижте Митьо Пищова

 24. Anonymous permalink
  17.05.2008 03:28

  Бг-мамма е глупав форум, каза един елитен блогър.
  По-добре се вслушайте в Йо-да, за да не берете горчиви краставици наесен.

 25. zazie permalink
  17.05.2008 03:46

  леко отклоняване от темата, но е важно:)

  интересен линк, в който се описват „препоръки към американските домакини през 50те“ – http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=talkabout&Number=1948872134&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

  сега разбирам защо са се появили феминистките – ами онова общество явно е имало отчайваща нужда от тях:)

  предполагам на такива неща бабите и майките им обучават малките ирански момиченца из местните им пущинаци:))

 26. Anonymous permalink
  17.05.2008 05:10

  Като чуя ‘елитен блогър’ и се сещам за онази фраза – „блогването е като уриниране на публично място“.

  та, бъди елитен и оакай тавана. което и се получи в случая.

 27. mr. ice permalink
  17.05.2008 05:12

  Wrong again, Petya.

  Разбирам, че идеологията ви има необходимост от класифициране на индивиди като мен в графа „с ниско мнение за жените“ и това се дължи на факта, че смятате вашата малка секта тук за елитен представител на женската каста. Ако някой дръзне да се изкаже срещу вас, то това е посегателство върху самия геном на жената. Осъзнаваш ли колко е смешно това всъщност? Ако йерархичната ви пирамида бъде обърната, дали ще си в позиция за генерални заключения? Ако чуем какво мислят за теб едновременно всички бг мами. Май ще трябва да те съжаляваме. За изгубената ти младост.

 28. kgrady permalink
  17.05.2008 06:49

  „Разбирам, че идеологията ви има необходимост от класифициране на индивиди като мен в графа „с ниско мнение за жените“ и това се дължи на факта, че смятате вашата малка секта тук за елитен представител на женската каста. Ако някой дръзне да се изкаже срещу вас, то това е посегателство върху самия геном на жената.“

  Wow, that could not be any farther from the truth—though if it were true, I can see why it would bother you—and frankly, it sounds more than a little paranoid.

  Funny, you never really seem to explain how Petya was wrong.

 29. I LOVE IVAN KOSTOV permalink
  17.05.2008 07:06

  abe dzver, da ne si sluchaino bezraboten, che tolkova visish po blogovete i komentirash? Dai da ti namerim rabota.

  I IZVUN TEMATA ZA BG MAMA

  I LOVE IVAN KOSTOV!

  ne me interesuva politicheskata mu deinost.
  SUPER SEXY MUJ.
  PO PRINCIP SEXY MUJETE NE SI GUBIAT VREMETO V PISANE NA BLOGOVE I V KOMENTARI, KATO POVECHETO MUJE V MREJATA, NA KOITO PISHKITE IM SA MALKI, SVITE ILI PUK IMAT PRIATELKA BLOGGERKA S KOIATO SPODELIAT NOVOSTITE V LINUX.

  JENITE S PURETATA SA PONE ISTINSKI!

 30. I LOVE IVAN KOSTOV permalink
  17.05.2008 07:21

  A be VOXY, jenite sa poveche ot polovinata ot chovechestvoto…sujaliavam da ti go suobshia, che Devet messetsa si lejal v korema na jena.

  Iskam da te vidia devet messetsa v korema na MUTRA. sigurno shte ti doide malko poveche ruskata salata.

 31. I LOVE IVAN KOSTOV permalink
  17.05.2008 07:22

  A be VOXY, jenite sa poveche ot polovinata ot chovechestvoto…sujaliavam da ti go suobshia, che Devet messetsa si lejal v korema na jena.

  Iskam da te vidia devet messetsa v korema na MUTRA. sigurno shte ti doide malko poveche ruskata salata.

 32. Peter Rabbitson permalink
  17.05.2008 10:38

  @kgrady
  But if it’s the former, then I don’t think you can ask anyone to take you entirely seriously when you say that everyone has a right to an opinion and then immediately dismiss the opinions of all mothers—and I don’t think you’ve been misquoted at all.

  Huh? Kyle, do I understand correctly that when you say „has a right to an opinion“ you automatically imply „has a right to be heard“? Can you elaborate on the fallacy you see in dzver’s comment?

 33. Peter Rabbitson permalink
  17.05.2008 10:41

  A be VOXY, jenite sa poveche ot polovinata ot chovechestvoto…sujaliavam da ti go suobshia, che Devet messetsa si lejal v korema na jena.

  Obligatory reference :)

 34. kgrady permalink
  17.05.2008 12:49

  pete,

  My point is that it means very little to assert that everyone has a right to an opinion when you then categorically dismiss the opinions of a large group of people solely on the basis of who they are rather than because of the content of their opinions.

  Did I accuse anyone of a fallacy? I sure didn’t mean to.

  That said, I think it can fairly be inferred from the context of dzver’s remark that he believes that the right to have an opinion is tantamount to the right to make it heard…hence his defense of the right of bloggers and blog-readers to discuss the FIB situation.

 35. Estranged permalink
  17.05.2008 17:36

  Estranged:
  http://openlyfeminist.blogspot.com/2008/05/bg-mamma.html

  Mr. NoBuddy: Но това не е лъжа.

  Estranged: Защо?

  Mr. NoBuddy: Защото… много жени правят глупости по един предсказуем женски начин. Aз вече съм толкова предубеден, че очаквам първо това до доказване на противното.

  Estranged: Така само затваряш кръга. Очаквайки от жените да са такива, ти ги правиш такива.

  Ако много от качествата, които сексизмът приписва на жените действително съществуват, те съществуват именно защото обществото ги подклажда, очаква и изисква.

  А ти се присъединяваш към това.

  Mr. NoBuddy:

  Добре. Как да постъпя в случай, в който едно момиче, което е attention junkiе, прави всякакви некомпетентни и неинформирани коментари по всяка тема, само за да задоволи жаждата си за внимание? Като я толерирам, аз не й помагам…

  А като отричам съществуването на проблема, лъжа и себе си, и другите.

  Или пък. Как да си затворя очите за служебен змиярник, изпълнен с интриги и backstab-ове, създаден от жени, какъвто мъже не биха могли да създадат?

  Има разлика между това какви биха могли да бъдат нещата, и това какви са в действителност.

  Да очакваш жена да не ти направи женски номер е все едно да не си нащрек циганин да те измами. Така просто ще се окажеш прецакан.

  Estranged: Хехе… :) Циганин, казваш…
  ОК. Кажи ми: Кое е по-голяма лъжа?

  „Циганите НЕ са неграмотни. Те НЕ вършат престъпления.
  Можем да им вярваме.“

  „Те са цигани, значи би трябвало да са неграмотни и да вършат престъпления.
  Да стоят далеч от истинските хора.“

  Кое какви щети нанася?

  Mr. NoBuddy: Хммм…

  Estranged: Може да замениш „цигани“ с „негри“, ако искаш. Или с нещо друго.

  Estranged: Тука ли си?

  Mr. NoBuddy: Къде се научи да стреляш така?

  Estranged: Нищо не съм направил. Ти сам го направи, друг нямаше да се трогне.

 36. Estranged permalink
  17.05.2008 18:21

  В живота отвъд Интернет познавам жени, които искрят от осъзнатост, идеи и познание, каквито аз не съм постигнал и едва ли някога ще постигна.

  Сред блогърите такива например са MayaM, Lyd и много други. Един колега, който учеше икономика заедно с гаджето си, признаваше въпреки сексизма си:

  „А аз клоня към нейната прогноза, защото от двама ни, жена ми е по-добрият икономист“.
  (из един разговор преди години)

  Но това няма значение.

  „Мъже разпостраниха глупав слух.“
  „Защото са глупави / тълпа; и т.н.“

  „Жени разпостраниха глупав слух.“
  „Защото са жени / майки“.

  Толкова ли е трудно да се схване разликата и проблема с нея?

 37. Anonymous permalink
  17.05.2008 19:42

  еха… zazie, и ти хал-хабер си нямаш от форума на бг-мамма, иначе думичката ‘феминизъм’ нямаше да я споменаваш в тази тема.

  жените там са истински, и нямат нужда от феминизъм за да са женствени.

  порови в темите, ще останеш.. изненадан(а)

  хайде, идете и си направете или отгледайте по едно дете, вместо да лъскате пред монитора.

  или просто ви е шубе? със сигурност да се подиграваш на майките е много по-лесно от колкото да си дори само татко..

  …пуберията не свършва с първият секс.

 38. mr. ice permalink
  19.05.2008 03:38

  В резюме: Петя е избрала някое и друго произволно мнение от произволно място и вижда в съдържанието му сексизъм, вместо например глупост, а същевременно се опитва да ни обясни колко неправилно е да се гледа на нещата по този начин. Отразявайки сексизма денонощно тя самата се е превърнала в сексист и след залеза на анти-женските вълни започва да излъчва в тъмното на същите честоти. Но, така е то в природата.

 39. kgrady permalink
  19.05.2008 04:55

  mr. ice,

  Damn, I think you’re a genius. Seriously.

 40. kgrady permalink
  19.05.2008 05:05

  Petya reads a remark and sees it as sexist, therefore she is sexist.

  Mr. ice reads the same remark and sees it as глупост, therefore he is…

 41. mr. ice permalink
  19.05.2008 05:26

  We cannot expext rational reasoning of you when it cames to her, right?

  Love is blind. Long live the Love.

 42. kgrady permalink
  19.05.2008 05:29

  Read what you wrote and ask yourself who’s having problems being rational.

  This is not about Petya, no matter how much you try to make it that way.

 43. mr. ice permalink
  19.05.2008 05:31

  damn lack of editing

 44. kgrady permalink
  19.05.2008 05:35

  Funny. But actually I was referring to your earlier comments.

 45. mr. ice permalink
  19.05.2008 05:45

  I’m not trying anything. I just look and see. Observer, so to say. You are the one that should read carefully before making bright conclusions. So i guess i have to make it easier for you – it’s not about reading a sexist comment, it’s about trying to read a comment through a sexist’s prism, by force of habit. Simple mechanism.

 46. kgrady permalink
  19.05.2008 05:50

  Yeah, I get your point. But your accusation lacks teeth unless you can show (as you still haven’t) the original comment under discussion was not sexist.

  Your argument seems to be that the comments were not sexist because they were глупост. But those are not mutually exclusive possibilities. Sexism is always глупост. That’s the error in your reasoning.

  Now, are you going to show me what I said that was wrong, are are you just going to keep making unfounded assertions ad nauseum?

 47. kgrady permalink
  19.05.2008 05:52

  By the way, seeing sexism in other people’s words and actions does not make you a sexist, anymore than seeing the color green makes you green.

  How’s that for a bright conclusion?

 48. mr. ice permalink
  19.05.2008 07:25

  You are starting to sound like a lawyer (and maybe you are) so we can go on like this forever. Okay, if sexism is always глупост, why it should be separated from the entire pool of stupidity? The argument that „sexism is always глупост“ is not in your favor. If sexism is sometimes not глупост, then it could be wise to consider its significance. From your post i understand, that we have to color every aspect of this universal term глупост, so we can distinguish between the great amount of its components. And why? Sounds like fine arts to me. As far as i know this blog pretends to be more than just a mere entertainer.
  You are not wrong of course. It is your right and obligation to defend Petya from my relentless big-picture-drawing. As you see, reasoning does not help in this matter. All we do here is blabing. And Petya is not just seeing sexism, she is looking for it. She is possesed. The more she looks for it the more the spirit of sexism in her head will be strengthened.
  And one more thing. Perceiving colors and patterns is not the same thing. Sorry for that, you have to try harder for a good metaphor.

 49. kgrady permalink
  19.05.2008 07:34

  Really? Gosh, all this time I thought sexism was a color.

  Every analogy contains a point of similarity and many points of dissimilarity. You can’t dismiss an analogy simply by pointing to the latter.

  Why point out that stupidity is sexist, even though it’s just stupidity? Because stupidity has a strong influence over the stupid. To think that something is harmless because it is stupid is the height of folly and ignorance.

  Again, your accusation that Petya is „possessed“ doesn’t hold a lot of water unless you show that she’s finding sexism where it doesn’t exist. Again, I would refer you back to the original comments on which this whole discussion is based.

  Someone wake me when this guy makes a point.

 50. kgrady permalink
  19.05.2008 08:03

  I suppose I could have made my point a bit more clearly from the beginning, but I didn’t want to insult your intelligence. However, now that you’ve already done that for me…

  Your point is that Petya sees sexism where it doesn’t exist, and that therefore she is sexist.

  My response operates on two levels, one addressing the minor premise, and one addressing the (implied) major premise.

  As to the minor premise, I think you’re wrong that Petya is reading sexism into these comments that she quoted. I am willing to listen to arguments about this point, but you still haven’t made any, and can’t possibly make any without discussing the specific comments.

  As to the major premise, which asserts that a person who recognizes a quality in the comments of others when that quality is not actually present in those comments thereby possesses that quality him/herself, I’m not even sure how to argue in order to convince you how absurd that sounds. The two are as utterly distinct as are recognizing and possessing. Such a person could fairly be accused of being overly sensitive to sexism, or of being unduly convinced of the existence of sexism, but could not rightly be called sexist.

  Come little moth, the flame beckons…

 51. mr. ice permalink
  19.05.2008 09:00

  There is a difference between possesses and being possessed. The latter is worse, she doesn’t have control over it, she is just a slave. Get used to it. I’m not going to make points about anything, not only because the others made them thousand times before, but because i prefer to connect the points into something larger.

  I guess you think you’re imposing with that lighter in your hand but to me it’s just a waste of energy.

 52. kgrady permalink
  19.05.2008 09:13

  „the others made them thousand times before“

  Show me ONE person who made this point convincingly.

  „i prefer to connect the points into something larger“

  Delusions of grandeur? Check. The lunatic package is complete.

  „to me it’s just a waste of energy“

  And what exactly is it that you’re doing? By your own must charitable intepretation it’s an ad hominem attack on someone you think lacks possession of her own thoughts…so why bother, day in and day out?

  Take a hike, troll. I, for one, promise not to miss you.

 53. kgrady permalink
  19.05.2008 09:17

  Oh, and if you thought my use of the verb „possesses“ was in response to your claim that Petya „is possessed,“ then you’ve completely misread.

  The sad thing is that I understand your argument better than you do.

 54. Yana permalink
  19.05.2008 09:47

  4:0 за Кайл! I am doing cartwheels for you!

 55. mr. ice permalink
  19.05.2008 10:44

  Не забравяй смазката.

 56. hommelette permalink
  19.05.2008 14:35

  Ехаа, все пак темата за майките явно бие всички други по брой на коментарите, нали не бъркам?
  Трябва да благодарим основно на чичо Айс за което, но все пак темата си се класира като гореща. :-)

 57. mr. ice permalink
  19.05.2008 16:08

  Хаха, айде нека да е батко Айс :)

  Чичо е kgrady, въпреки че звучи толкова емоционално и бръщолеви в името на спорта.

 58. Yana permalink
  19.05.2008 16:30

  Бате, имаш неуредени сметки с професора. Задал ти е въпроси, доста ясни, а ти се уфлянкваш вместо да отговаряш. Айде, чакаме да го снесеш туй твойто „something larger“.

 59. mr. ice permalink
  20.05.2008 02:53

  Задал ми е въпроси под формата на евтина ирония. Не ми се пишат огромни постове за да му разяснявам всяка дума поотделно. Аналогията му с цветовете не съдържа никакви „point of similarity“, но явно той не мисли така. Подредил си е добре някакви понятия в главата и на тяхна база доизмисля мислите ми в негова си посока, която впоследствие аз трябва да защитавам. Хората като него са ми ясни, винаги надценяват интелекта си и възможността да предвидят в каква посока е тръгнал другия. Че даже разбирал по-добре от мен за какво говоря ха ха. Наивно, много наивно. Може ли и аз да задам един-два въпроса за край – след като Петя просто рекъгнайзва сексизъм, а не е обладана от него, как така се получава, че тя почти никога не споменава другите аспекти на глупостта, като например расизъм или да речем нихилизъм? Тях не ги ли рекъгнайзва? Съмнявам се. Някои неща просто са очевидни и дори най-добрата пледоария не може да ги промени. Свободен човек ли е някой, който е посветил живота си да търси сексизъм под дърво и камък? Пак реторика. Колкото до това, че я нарекох сексист – никога не съм опитвал да пробутам това за сто-процентова истина, просто защото такива истини не съществуват в света на думите. Записвай си, Кайле.

  PS. В интерес на истината в следващата тема, явно повлияна от мен, тя избяга от сексизма в посока небрежна политология. :)

 60. kgrady permalink
  20.05.2008 03:06

  Your grasp of the concept of irony is as weak as your understanding of analogy. Don’t explain yourself, that’s fine—I don’t think we’re missing out anyway, because you appear to have very little to say.

  Until you learn the difference between an assertion and an argument, I have no time for you.

 61. kgrady permalink
  20.05.2008 03:17

  PS: The problem with arguing with someone who’s not as smart as they think they are is that they don’t understand when they’ve lost the argument. I can’t believe I forgot that.

 62. petya permalink
  20.05.2008 03:45

  Mr. Ice:
  От коментарите ти разбрахме единствено колко си велик в собствените си очи.

  Кайл загуби достатъчно време в опити да говори с теб. Ти не отговори на нито един от въпросите му. Обиждаш него. Обвиняваш мен в сексизъм, защото съм пишела за сексизъм. Самото твърдение само по себе си е абсолютно смешно и нелогично, но ти дори и него не пожела да защитиш.

  В този блог никога никой не е казвал, че сексизмът е единствения социален проблем, с който трябва да се борят хората. Много често сме говорили за това как сексизма не е изолиран проблем и много често е обвързан със социален статус, етническа или религиозна принадлежност, сексуалност. Коментарът, че не забелязвам расизма и нихилзма първо е ЛЪЖА и второ е ОБИДЕН. Трето, този блог е феминистки. Сексизмът и половата дискриминация са основна тема. Това е нормално и логично. Но за теб явно не е така. Сигурно в час по история на Западна Европа си обвинявал учителите ти във шовинизъм…

  Коментарите ти са чиста проба флейм. Не казваш нищо конструктивно. Не се държиш възпитано и обиждаш хора, които се опитват да водят цивилизован разговор на някакви теми, които смятат за важни.

  Ако обичаш промени начина, по който се държиш или си тръгни доброволно. Не искам да изтривам коментари, но не мисля, че някой ще ми се обиди, ако в твоя случай постъпя точно така.

 63. mr. ice permalink
  20.05.2008 05:15

  Не казвам нищо конструктивно, права си. Това си има своето обяснение – аз целя деконструкция. Искам да видя какво криете под сложната плетеница от думи в съзнанията ви. Всички виждаме едни сложни претруфени механизми, които обаче описват удивително прости траектории. Затворено циклично движение…

  Невъзпитан съм, да. Възпитанието затваря много врати, а истината и добрите обноски не вървят ръка за ръка. Истината често е болезнена и това се вижда. Въпреки всички прости и нечленоразделни мнения обиждащи директно жените, които сме срещали из този блог, не те, а аз получавам заплаха за изгонване. Защо? Защото сте смъртно ранени от думите ми. А аз дори не вярвам в тях. Това са просто думи, които попадат в целта. Не аз ви обиждам, вие се обиждате сами оглеждайки се в тях. Защо го правите? Защо „професорът“ си губи времето с мен? Защото е предизвикан. Но, как би могъл да бъде предизвикан от нещо толкова неразбиращо понятията аналогия и ирония, нещо толкова дребно… Мистерия. Или пък не.

  Аз нямам аргументи и нямам нужда от тях. Аз описвам картината на света а вие се разпознавате в нея и реагирате остро. Очевидно има някаква истина в нея или просто цените мненията ми и се чувствате обидени от тях. И въпреки, че kgrady направи доста повече опити за обида от мен, аз няма да участвам повече и няма да пиша тук, отдъхнете си. Не отговорих на въпросите му, защото голяма част от тях ми се видяха елементарни. Това предполагам се дължи на факта, че той мисли, че знае с кой точно разговаря. В общи линии през цялото време той говореше със себе си… Сега вече можете да продължите да тънете в интелектуалното си блаженство, вплитайки сложната щампа на феминизма върху измъчените си души (а защо не и тениски), което сигурно си има своята красота, колкото и да не я разбирам. И не забравяйте – на този свят оцелява само хармонията. Конструкциите стават много бързо на прах.

  Можем да завършим с една аналогия, след като най-сетне проумях що е то: Това, че виждате обида в думите на другите не ви прави обидени, както и това, че виждате зеления цвят не ви прави зелени.

  Айде стига упражнения в писане, Кайл и без това изостава с домашното на тема „Аргументи и дивиденти, the causal relationship“.

 64. салатено чудовище permalink
  20.05.2008 08:52

  „Това са просто думи, които попадат в целта. Не аз ви обиждам, вие се обиждате сами оглеждайки се в тях.“

  просто думи?!?! значи аз ако ти кажа че си говедо или кретен, ти няма да се обидиш така ли, защото няма да видиш никаква истина в това? наистина ли е толкова просто?
  не осъзнаваш ли че понякога думите притежават собствена ефикасност и могат да са обидни независимо как се чувстваме в момента и какво намираме в тях? твоята нихилистична идеология остава тъкмо това – идеология с малко практическо приложение. както ти казах и преди, държиш на полемика на всяка цена и ти си този, който затъва в празно интелектуалстване. ебати деконструкцията ни хвърляш..
  чао и дано наистина не се върнеш повече в блога.

 65. Denia permalink
  21.05.2008 09:38

  От всичките тиради на mr.ice ми става ясно, че той нарочно тролства, за да си заслужи бан и да може после да се хвали как злите феминистки го дискриминират.

 66. Anonymous permalink
  22.05.2008 12:39

  Интересно. Типична ситуация на група, която реагира остро срещу някой, който не споделя ценностите и. Виждал съм го толкова много пъти и всеки път схемата на развитие на ситуацията е абсолютно една и съща, но въпреки това е интересно.

 67. Denia permalink
  23.05.2008 02:50

  Олеле, колко сме лоши само. Вместо да се зарадваме на трола и да го поощрим да тролства, имаме нахалството да се възмущаваме

 68. Anonymous permalink
  23.05.2008 10:32

  Етикетите са обикновено претекст.

 69. Бу permalink
  28.05.2008 06:52

  Завчера ми пратиха линк към този пост. И ме попитаха – като активна форумка в Бг-мамма – обиждат ли ме коментарите (и коментарите на коментарите) относно търсената връзка бг-мамма – набедения фалит на ПИБ из нета.

  Не, не се обиждам. Нито като бг-мамма форумстваща, нито като модератор там. Мисля, че повечето коментари са писани без мисъл. Да се разбира: без да се ползва сивото мозъчно вещество.

  Ако пишещите коментари за майките се бяха позамислили поне за момент, щяха да се сетят, че с подобни приказки обиждат не само на пръв поглед непознатите в бг-мамма (сред които най-вероятно е и жена им), но и майките си, които по същия начин са седяли у дома да ги дондуркат, хранят и възпитават и това в никой случай не ги е направило негодни за самостоятелна мисъл човешки същества.

  И ако кажат на майките си подобно нещо, ще отнесат по някой шамар, нищо, че са вече пораснали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: