Към съдържанието

Жени в окови

13.05.2008

След по-малко от месец, стартира информативна (awareness) кампания, която цели да привлече внимание върху трафика на жени. Основно визуално средство на кампанията ще бъде плаката, който виждате тук. Той ще се разспространява в Австрия и Швейцария по време на европейското по футбол през юни тази година.

Идеята е, че покрай цялата суматоха около първенството, големият приток от спортни туристи създава големи възможности за развитие и печалба във всякакви пазарни ниши. Проституцията е един от тях. А болшинстовото жени, които са жертви на трафик са принудени да проституират.

От сайта на кампанията:

– Трафикът на жени е европейски проблем. Euro 08 е добра възможност да информираме огромна аудитория за проблема с трафика на хора.

Всички държави, които участват в Euro 08 имат проблем с трафика на хора. Швейцария и Австрия са основни финални дестинации в трафика на хора, други държави са източник на хора или са транзитни зони; много държави са и двете.

– Все още липсва защита за жертвите на трафик. Това трябва да се промени.

Жертвите на трафик имат нужда от специални мерки за защита. Те включват специални места за безопасно пребиваване и професионално придружителство. Целим да мобилизираме колкото се може повече хора—преди и по време на европейското—за да отговорим на тази нужда.

– Целим да повишим нивото на информация сред мъжете—например, сред футболните фенове.

Огромната част от публиката на Euro 08 са мъже. Като потенциални клиенти на проститутки, възможно е някои от тях да влязат в контакт с жертви на трафик. Надяваме се, че ако те са информирани по въпросите на трафика, при еветуална среща с жертви на трафик, те ще реагират по съответния отговорен начин.

Според мен инициативата е страхотна. Проблемът е ужасяващ и идеята да се използва европейското, за да се стигне до голям брой хора определено е достойно за уважение.

Въпреки това, обаче, самият плакат е под всякаква критика. Готини дълги крака, перфектен педикюр, деликатна златна верижка, която по-скоро прилича на бижу отколкото на окови. Някак неубедително ми се струва. Такъв тип визуализация на проблема някак го умаловажава и тривиализира. Какво толкова, нали? Като гледам как изглежда тази кака…май не й е много зле. Представен по този начин, трафика на жени не ми прилича на зловещия проблем, който Е, а по-скоро на нечия еротична фантазия. А плаката прилича на реклама на бюро за елитни компаньонки. Може би съм прекалено критична, но някак ми се струва, че инициативата олицетворява поговорката Пътят към Ада е застлан с добри намерения…

Кажете вие какво мислите.

***
via Feminocracy

25 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  13.05.2008 06:34

  Плакатът не ми въздейства. Въздейства ми ето тази статия в Ню Йоркъра, за трафика на жени от Молдова.

  The Countertraffickers
  May 5

  Линкът е много дълъг, с Гугъл лесно се намира.

 2. zazie permalink
  13.05.2008 07:26

  боже, тоя плакат е толова секси:) щом на мен ми действа така, представям се на мъжете как им идва. според мен ще им дойде като поощрение да праснат нещо младо и лесно и хич няма да се замислят за разни слейвъри ишус:)

 3. Апостол Апостолов permalink
  13.05.2008 07:38

  Трафикът на жени е действително нещо ОТВРАТИТЕЛНО. Фактът, че няма трафик на мъже, говори недвусмислено за това, че жените са много далеч от еманципацията.

 4. nervousshark permalink
  13.05.2008 07:57

  Жените са далече от равноправие, не от еманципацията.
  А плакатът е пълна идиотщина. Готина мадама и съвсем дискретен кинк, на приемливи цени.

  По темата за трафика – имам позната, която е изнасяна към Гърция. След перипетии успява да избяга, но я е страх да свидетелства в полицията, а хората, виновни за това и все още участващи в канал, се разхождат необезпокоявано из страниците на вестници като светски персони и виден столичен ПР.
  И още дълго време никоя няма да свидетелства.

 5. gimli permalink
  13.05.2008 08:08

  По поставения проблем, засягащ инициативата и плаката към него, мисля точно като теб (и за двете неща).
  Относно трафика на жени за съжаление не съм оптимист. Докато има такова търсене, което многократно надхвърля броя на жените, които искат или са склонни да бъдат проститутки, те ще бъдат набавяни по този начин.
  За съжаление мъжете имат някаква вкоренена представа, че проститутките при всички положения сами са пожелали да станат такива и не могат да видят в тях жертви на трафик, които са нечии отвлечени сестри, приятелки и дъщери. Мисля, че кампанията би имала някакъв успех единствено, ако засяга точно този аспект на нещата. Но дори и да има успех, той ще бъде в частта, свързана със спасяване на вече отвлечени жени, а докато търсенето не изчезне, трафикът няма да бъде преустановен.

 6. Yana permalink
  13.05.2008 08:27

  Всъщност трафик на мъже има, но от тях много малка част са за сексуални услуги. Обикновено трафикираните мъже са принуждавани да работят опасна и тежка работа.

 7. Bruce Wayne permalink
  13.05.2008 09:06

  определено има еротичен заряд и би поощрил ползването на секс услуги вместо да говори против тях

 8. mr. ice permalink
  13.05.2008 09:15

  Яна, какви са тия трафици на мъже? До стената, наказана. Значение имат само женските проблеми, ок?

 9. hommelette permalink
  13.05.2008 10:33

  Ще се повторя май, но тука в Швеция са подходили към проблема като са криминализирали потреблението на секс услуги срещу заплащане, тоест законът преследва клиента, а не проститутката. Идеята ми се струва много добра.
  А относно плаката – съгласна съм с всичко, но по ирония точно с този си вид той ще привлече повече мъже да прочетат текста и да се информират за кампанията.

 10. Anonymous permalink
  13.05.2008 16:24

  Не е точно по темата на тази публикация, но е по темата на блога – http://www.ivan4o.com/index.php?option=com_content&task=view&id=489&Itemid=7

 11. anchett permalink
  14.05.2008 01:03

  и аз се съгласявам абсолютно, че подобен плакат би изместил вниманието към проблема, бих предпочела да видя нещо много по-шокиращо и въздействащо, защото действителността не се разхожда на високи токчета. а това, че повече мъже биха прочели материала при вида на тоя плакат: не съм сигурна, дали би имало полза, ако започнат четенето с крива нагласа.

 12. салатено чудовище permalink
  14.05.2008 02:32

  проблема с трафик на жени, бебета, органи, редки птици, ранно-християнски икони и др е в пълното комодифициране на неща дето не би трябвало да са продукти.

  така че колкото и да е отвратителен проблема, той не ме учудва в свят, където всяко социално отношение е осъществено с посредничеството на пазара.

  а плаката е ужасен. не само че тривиализира насилствената простутиция като я представя като 1001 нощи, но и жената на плаката е редуцирана до краката си по логика, която идва от уравнението по-горе.

  обектификацията, срещу която си „позволяваме“ да протестираме (щот си неаме друга работа, разбира се, феминизма е мъртъв нали така?!) е директно свързана с трафика – комодификация и насилие са невъзможни без дехуманизирането на жената/детето/жертвата на трафик на органи/етц чрез превръщането им в предмет, който може да се притежава, купува и продава като всеки друг предмет.

 13. салатено чудовище permalink
  14.05.2008 02:55

  Rotaru doesn’t look like a social worker. She has short, spiky hair of an unnatural brilliance—Red Planet, she told me cheerfully, is the brand name. She is dark-eyed, pale, direct in manner, and elfin in stature, even on the four-inch stiletto heels she always wears. In daylight, she wears vast sunglasses.

  хахахаха, янче, гледай, журналистите не могат да спрат да обектифицират дори и социалната работничка..

 14. mr. ice permalink
  14.05.2008 04:17

  Какво мислите за легализирането на проституцията? Не чух нищо по въпроса. Това ще реши всички тези проблеми от зоната на здрача, но дали ще ви се понрави едно такова решение. Как гледаха феминистките на доброволната обективизация, че забравих. Мм, че интересно.

 15. салатено чудовище permalink
  14.05.2008 04:31

  според мен такова нещо като доброволна обектификация няма.

  ако тръгна проституирам или да си продавам бъбрека и част от черния дроб примерно, няма да го направя щото ми е кеф, а щото съм принудена от бедност, дългове, социално и икономическо неравенство и тн.

  спри да гледаш на хората само и единствено като на автономни индивиди, които упражняват САМО „свободен“ и „личен“ избор, защото хората не живеят отделно от системата.

  факта че се опитваш да прокараш „критика“ като изместваш темата за насилствена проституция към „доброволна обектификация“ показва че не осъзнаваш дълбочината на проблема и си решен на полемика на всяка цена.

  малко етика трябва

 16. mr. ice permalink
  14.05.2008 06:09

  Не е полемика на всяка цена. Легализирането решава проблеми свързани с незаконност. Затова питах дали ви харесва. Не ви харесва, ясно, искате просто всички злини да изчезнат. Е, няма да стане. Въпрос на компромис е.

 17. mr. ice permalink
  14.05.2008 06:17

  Допълнение: голяма част от хората работят нещо, заради бедност и дългове. НЕ гледам на хората като на гнезда на свободен избор. И преди съм казвал, че изборът е илюзия, създадена от силните, за слабите.
  А ти, в ролята си на университетски поданик, се изказваш доста лекомислено на моменти и то не за да ни забавляваш.

 18. Yana permalink
  14.05.2008 08:31

  Хм, не мисля, че Ротару е обектифицирана в статията. Все пак в един абзац научаваме за външността й, а 2/3 от статията е за уменията й, работата и успехите й.

 19. Калин permalink
  14.05.2008 11:17

  Фактът че има феминистки порно награди показва че феминистките нямат нищо против обективизацията…. стига да им изнася

 20. Anonymous permalink
  21.05.2008 15:51

  Ot Ena:
  Kaline, temata za pornografiata i feminizma e izkliuchitelno slojna i mejdu feministkite niama ednoznachna pozicia po neia. Ako temata te interesuva, moga da ti pratya zaglaviata na nyakolko statii i knigi. Izvinenia za latinicata.

 21. Калин permalink
  23.05.2008 16:37

  @Ена

  Тогава за какво е това дърдорене за обективизация след като няма по-изразителена проява от порното. Вземете се разберете кое как е или спрете с това дърдорене за обективизация. Цялата ви работа прилича много на бившата ми приятелка която казваше „не знам какво искам, но знам какво не искам“ и вечно беше недоволна от нещо. В една такава поциция няна нищо съзидателно.

 22. Anonymous permalink
  26.05.2008 08:48

  От Ена:
  Калине,
  Казваш „разберете се“ за порнографията. Това, което на мен най-много ми харесва във феминизма е отворения диалог, приемането на несъгласието между информирани и мислещи хора. Има други движения, в които на абсолютното съвпадение се настоява непременно: фашизъм, комунизъм и други форми на диктатура. Та искаш ли да научиш нещо за феминисткия дебат за порнографията или предпочиташ да се намираш на критикарене, че е по-лесно?

  П.П.Ако все още те тормозят някакви разочарования, свързани с бившата ти приятелка, заяждането ти с участниците и темите в този блог едва ли ще ги разреши.

 23. Anonymous permalink
  26.05.2008 08:49

  Oт Ена:
  Имах предвид „абсолютното съвпадение на мнения“

 24. Калин permalink
  27.05.2008 07:58

  @Ена

  знаеш ли на какво ми приличате: на готксите племена пред стените на Рим – единственто каето са знаели е че искат да го разрушат, но не и какво да построят. вас ви обединява това че сте ПРОТИВ нещо, а не че сте ЗА нещо. което е губеща и детсруктивна позиция. в нея няма нищо съзидателно.
  не случайно ви попитах в какво се изразява фрминизма ви – дали има реално приложение или е мърморене на сърдити лелки с повече свободно време. на практика май се оказва че освен да се възмущавате от всичко друго не правите. тези приказки съм ги слушал 6 години и са ми втръснали. въздух под налягане без никакви действия.

  иначе 1 стоптинка не давам за феминизма ви. ако не бяха някой не особено приятно релации с бивпата ми приятлека дори нямаше да си направя труда да прочета този блог.

  аз вярвам че има конституция и закони които дефинират колективните права и ако някой смята че личните му права за засегнати то той може да си ги потърси по съдебен ред. щом о-бозе благословените да бъдат говорители на демокрацията САЩ и ЕС нямат забележки към това как се защитават колективните права в Република България смятам че цялото това дъдорене е силно безмислено.

 25. Калин permalink
  27.05.2008 10:46

  @Ена

  след многото приказки така и не разбрах твоето (и на другите) мнение на връзката на порнографията и феминизма. и порнографията е ли оебктивизация или не?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: