Към съдържанието

Жени в окови

13.05.2008

След по-малко от месец, стартира информативна (awareness) кампания, която цели да привлече внимание върху трафика на жени. Основно визуално средство на кампанията ще бъде плаката, който виждате тук. Той ще се разспространява в Австрия и Швейцария по време на европейското по футбол през юни тази година.

Идеята е, че покрай цялата суматоха около първенството, големият приток от спортни туристи създава големи възможности за развитие и печалба във всякакви пазарни ниши. Проституцията е един от тях. А болшинстовото жени, които са жертви на трафик са принудени да проституират.

От сайта на кампанията:

– Трафикът на жени е европейски проблем. Euro 08 е добра възможност да информираме огромна аудитория за проблема с трафика на хора.

Всички държави, които участват в Euro 08 имат проблем с трафика на хора. Швейцария и Австрия са основни финални дестинации в трафика на хора, други държави са източник на хора или са транзитни зони; много държави са и двете.

– Все още липсва защита за жертвите на трафик. Това трябва да се промени.

Жертвите на трафик имат нужда от специални мерки за защита. Те включват специални места за безопасно пребиваване и професионално придружителство. Целим да мобилизираме колкото се може повече хора—преди и по време на европейското—за да отговорим на тази нужда.

– Целим да повишим нивото на информация сред мъжете—например, сред футболните фенове.

Огромната част от публиката на Euro 08 са мъже. Като потенциални клиенти на проститутки, възможно е някои от тях да влязат в контакт с жертви на трафик. Надяваме се, че ако те са информирани по въпросите на трафика, при еветуална среща с жертви на трафик, те ще реагират по съответния отговорен начин.

Според мен инициативата е страхотна. Проблемът е ужасяващ и идеята да се използва европейското, за да се стигне до голям брой хора определено е достойно за уважение.

Въпреки това, обаче, самият плакат е под всякаква критика. Готини дълги крака, перфектен педикюр, деликатна златна верижка, която по-скоро прилича на бижу отколкото на окови. Някак неубедително ми се струва. Такъв тип визуализация на проблема някак го умаловажава и тривиализира. Какво толкова, нали? Като гледам как изглежда тази кака…май не й е много зле. Представен по този начин, трафика на жени не ми прилича на зловещия проблем, който Е, а по-скоро на нечия еротична фантазия. А плаката прилича на реклама на бюро за елитни компаньонки. Може би съм прекалено критична, но някак ми се струва, че инициативата олицетворява поговорката Пътят към Ада е застлан с добри намерения…

Кажете вие какво мислите.

***
via Feminocracy

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: