Към съдържанието

Жените, мъжете, писането

17.04.2008

Разгледайте таблицата отдолу и прочетете статията на Деби Тейлър за разминаването, което се получава между възможностите, потенциала и реализацията на жените в писателските среди.

С две думи: момичета се научават да четат по-рано от момчетата, справят се по-добре от момчетата в училище, имат по-добри вербални умения (говорят, изразяват се по-добре от мъжете), четат повече от мъжете, купуват си повече книги. НО огромното болшинство от публикувани книги за писани от мъже, повечето от книгите, за които е писано review са писани от мъже, болшинството от автори на review-та на книги са мъже, 96% от носителите на Нобелова награда за литература са мъже, 69% от носителите на Букър са мъже.

Според Тейлър, причините за тези странни разминавания са:

  1. ВРЕМЕ: Жените имат много по-малко време за спокойно писане. Въпреки еманципацията, съдомиялните и Модерният Мъж, жените все още масово вършат по-голяма част от домакинската работа в един дом. Тейлър цитира Силвия Плат, която казва, че пише в четири часа сутринта, преди децата й да се събудят и Кандия МакУилиям, според която „едно дете е равно на две ненаписани книги”. Не е случайно, че петте от най-великите жени писателки (сестрите Бронте, Джейн Остин, Джордж Елиът и Верджиния Уолф) са нямали деца. За разликата от жените-писателки, мъжете-писатели имат съпруги, любовници, майки, които се грижат за домашното им спокойствие и уют. Катя Манн, съпруга на Томас Манн споделя, че нейния принос към работата на съпруга й е била да му осигурява възможно най-добри условия за работа. Колко жени-писателки биха могли да се похвалят с такъв супруг, пита Тейлър. Резултатът при повечето жени е спорадични усилия да се напише нещо, много недовършена работа, години, години, години, за да бъде завършена една единствена книга.
  2. УВЕРЕНОСТ: ОГРОМЕН проблем за всички жени. Болшинството от известните писатели, новите автори, които се публикуват, книгите, за които се шуми и т.н. са писани от мъже. Нормално е една жена да си помисли, че повечето стойностни неща се правят от мъже, че жените нямат нищо интересно за казване, че дори да положат повече усилие, то няма да бъде достатъчно. Изследвания сред малки ученици показват, че момиченцата редовно подценяват качеството на своите текстове, докато момчетата имат много по-реалистична представа от реалните качества на текстовете, които произвеждат. Проучване на Спендър и Сара за дискриминацията в образователната система, цитирано от Тейлър, сочи, че когато едно момченце не се справя добре в училище, това много често се обяснява с това, че не се е постарало, или че не е достатъчно зряло, или че не се концентрира достатъчно, или че трябва да се успокои малко и тогава ще се справи много по-добре. Ако едно момиченце не се справя добре, коментарът е, че то не е много умно. Обратното, когато едно момченце се справя добре, за него казват, че е умно и надарено, а за момичетата, които се справят добре казват, че те просто работят повече. С две думи: момчетата не се справят добре, не защото не могат, а защото не искат. Момичетата не се справят, защото не могат. Този тип двойни стандарти, според Спендър и Сара, промотират двойни стандарти и оронват увереноста на момичетата. Много по-малко жени изпращат свои материали, чернови и т.н. на редактори във вестници, списания, издателски къщи. Ниско самочувствие и това е то.
  3. НЕСПРАВЕДЛИВА ОЦЕНКА: Има стотици проучвания, които постоянно потвърждават, че текстове, за които се знае, че са писани от жена (без значение дали самия текст действителност е писан от жена), винаги и безотказно се оценяват по-ниско от текстове, за които се твърди, че са писани от мъже. Тейлър цитира проучване на Ейми Сърманн, например, според което статии, за които се знае, че са писани от жени (дори когато всъщност са били написани от мъже) са оценявани като неясни и некомпетентни.

Какъв е лека за това плачевно състояние според Тейлър? Всичко това, което мъжете вече от години имат: ВРЕМЕ, САМОЧУВСТВИЕ и ВЪЗМОЖНОСТ ТРУДА ТИ ДА БЪДЕ ОЦЕНЯВАН ПО ДОСТОЙНСТВО. Списанието на Тейлър, Mslexia, е добър източник на информация, съвети и т.н. за жени, които се занимават с писане. Разгледайте. Но на мен ми се струва, че всичко казано до тук не е конкретно свързано само с писателската работа и е валидно за още много поприща. Споделете и вашия опит.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: