Към съдържанието

Не се сърди, човече

10.04.2008

Изследователи от департамента по психология на Northwestern са публикували много интересно проучване за това, по какъв начин се отнасяме към мъжете и жените на работното място, когато са ядосани. Според Виктория Брeскол и Ерик Улман, няма значение дали една жена се е кандидатирала за президент или си търси административна работа в офис, тя при всички положения не може да си позволи да се ядоса на публично място. Проучването е структурирано по следния начин:

1: Мъже и жени гледат видео запис на актьори (мъже и жени), които „кандидатстват” за работа. Участниците в проучването са помолени да посочат за всеки един от кандидатите: колко отговорности трябва да му бъдат възложени; колко са компетентни; дали трябва да бъдат наети и каква заплата заслужават. И мъжете и жените участващи в проучването споделят едно и също мнение: ядосаните мъже заслужават по-висока позиция, по-висока заплата и от тях се очаква да се справят по-добре с работата от жените. Когато актьорите са тъжни, разликите между мъже/жени относно позиция и компетентност изчезват, но не и разликите в заплатите.

2: Сравняват се кандидати за работа, които са ядосани с такива, които не показват никакви емоции. Показват и актьори, които „кандидатстват” за по-ниски позиции. Резултутите са аналогични: ядосаните мъже са оценени по-високо от ядосаните жени, без значение за каква позиция кандидатстват. Не се наблюдават разлики, когато се сравняват кандидати, които не показват емоции.

3: Когато жените-актьори обясняват защо са ядосани, наблюдаващите са по-склонни да проявят разбиране. Когато мъжете-актьори обяснят защо са ядосани, те биват оценявани по-ниско. Може би, защото „обяснението” се приема като признак на слабост.

С две думи: ядосаната жена на работното място, за разлика от ядосания мъж, е винаги в губеща позиция. Хората приемат и поощряват ядосаните мъже, докато ядосаните жени са смятани за непрофесионални и некомпетенти. Когато един мъж е агресивен, това се смята за признак на сила и решителност. Когато една жена е агресивна, тя е КУЧКА.

Съветът на Брескол към жените е да се опитат да си контролират нервите и да не избухват, или поне ако все пак им се наложи да се ядосат, да обяснят защо…За мъжете съвет няма.

***
Още постинги по темата:

No comments yet

Вашият коментар