Към съдържанието

Жени, пол и мълчанията на историята

31.03.2008

И втората вълнуваща новина за тази вечер: Българската група за изследване на историята на жените/половете и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) организират конкурс за написване на историческо есе на тема: Жени, пол и мълчанията на историята

Къде са жените в историята? Защо историята мълчи за историческия опит на женския пол? Както показват съвременните историографски изследвания, господстващите исторически наративи навсякъде по света все още неглижират многообразието на опита и културата на исторически съществувалите общества. В нито една страна в света все още жените и мъжете не са представени еднакво в историята. Доминиращата гледна точка към историческото минало все още фаворизира (политическите) действия на белите мъже от средната класа и приема техните позиции, ценности и житейски избори за универсални. С новите
развития на социалната и културната история, на антропологията, емографията,
историята на всекидневието, семейството и пр.станаха ясни ограниченията на
традиционната (политическа и дипломатическа) история и се издигнаха апели за уплътняване на картината на миналото чрез включване в образователните програми и в учебниците на знанията за историята на неглижираните до скоро социални актьори – на жените (и техните взаимоотношения с мъжкия пол) включително.

Участниците в конкурса трябва да са студентки и студенти от бакалавърските или магистърските програми на хуманитарните специалности на висшите учебни заведения в страната, да имат подчертан интерес към новите развития в социалната и културната история на България, Европа и света, и специално към мълчанията/ празнотите/ неизследваните феномени и аспекти на историческото минало от най-дълбока древност до наши дни; към малко изследвани актьори от “сянката” на историята.

Есето – в обем от 10 стандартни страници (2500 – 3000 думи) трябва да бъде изпратено на следният електронен адрес до 15 април 2008 г: Ася Асенова, БАУЖ, assia_assenova [at] abv [dot] bg. Предвиждат се парични и материални награди: Първа – 150 лева, Втора – 100 лева, Трета – 50 лева.

Резултатите ще бъдат оповестени на страницата на БАУЖ на 17 април 2008 г. и съобщени на участниците на посочените от тях адреси.

Аз имам няколко молби към вас:

1. Ако сте студент/ка и четете този блог, МНОГО МОЛЯ, участвайте в конкурса. Темата е толкова интересна!
2. Ако участвате, изпратете копие от есето си и до мен. С голяма радост бих го публикувала (ако ми хареса, разбира се) ;)))
3. Препратете съобщението до други ваши приятели, които евентуално биха имали интерес да участват.
4. Пък…като не сме студенти…какво от това…дайте и ние тук да се разговорим по темата. И, отново да намигнем на Лидия Склевицки и да се почудим, защо все пак историците проявяват повече интерес към конете, отколкото към жените?

Айде, айде…

7 коментара leave one →
 1. desislava permalink
  01.04.2008 09:25

  според мен тази тема е само за хора, които не са студенти по хуманитарни науки и знаят като цяло това, което се учи по история в училище,но в училище е друго. защото всички студенти по история могат да опровергаят темата на това есе за 5 мин.

  историците не проявяват повече интерес към конете, защото има ужасно много видове история, включително и такава, която се занимава само и единствено с половите взаимотношения и която ако ти е интересно можеш да я учиш в университета колкото си искаш, защото непрекъснато се правят някакви семинари и упражнения по темата. реално погледнато, колко жени са проявили инициатива да изиграят една по-важна историческа роля? освен двете английски кралици и едната австрийска.

  а това, че българската историческа наука е примерно зациклила, е нещо съвсем друго.

 2. petya permalink
  01.04.2008 09:53

  desislava:
  Не съм съвсем съгласна.

  Разбира се, че има много тематични области в историята и някои от тях се занимават с история на пола и жените, но погледнати в перспектива, те са изключително млади под-дялове на историческата наука. Темите, с които се занимават тези под-дялове се смятат за някаква строго-специфична информация, която не засяга всички и съответно се ограничава в рамките на академията. А това е неправилно и целта на конкурса е да промени точно този начин на мислене.

  Конкурсът е необходим и заради изказвания като твоето:

  Реално погледнато, колко жени са проявили инициатива да изиграят една по-важна историческа роля?

  Какво означава ВАЖНА роля?! Да водиш войни? Да пречертаваш граници? Да бъдеш дипломат? Както се казва в самото съобщение за конкурса, доминиращата гледна точка към историческото минало все още фаворизира (политическите) действия на белите мъже от средната класа и приема техните позиции, ценности и житейски избори за универсални. НЕ Е ВЯРНО, че жените не са имали важна роля в развитието на обществото. Проблемът е в това, че ролята, която жените са изиграли в развитието на обществото НЕ СЕ СМЯТА ЗА ВАЖНА.

  Супер тъжно е, че сме научени да не забелязваме работа и приноса на жените около себе си. Те са там, просто ние не ги виждаме.

 3. desislava permalink
  01.04.2008 10:29

  в училище се учи малко политическа история. не се учи за промените в обществото. не се учи история на изкуството. учи се единствено кой с кой е водил война, в повечето случаи не се учи защо и въобще не се задават въпроси. учат се дати наизуст. ясно е, че трябва да знаеш бекграунда, защото политическите и социални и културни и въобще всякакви проблеми са навързани отвсякъде. обаче в училище се стига до там, което е адски тъпо, защото накрая не знаеш всъщност нищо. в същото време идиотите от министерството на образованието така и не разбраха, че политика се учи в часа по политика, а не по история.

  естествено, че жените са имали важна роля в развитието на обществото. и това е ясно на всички, които са прочели малко повече от това, което се учи в училище. и никой от тях не отрича ролята на жените. другите няма откъде да знаят и говорят наизуст, както говорим за турското робство и социализма.

  в германия извън академичните среди се знае напр адски малко за втората световна, защото са го учили малко в училище и толкова. според мен като проблем е абсолютно същото.

  проблемът не е в книгите, а в самата система.

 4. petya permalink
  01.04.2008 10:32

  ИМЕННО!!!

  Сексизмът/расизмът/хомофобията са институционални, обществени и лични проблеми!!! И трябва да се работи срещу тях на всяко едно от тези нива!!!

 5. alien permalink
  02.04.2008 04:43

  Като се има предвид, че мъжете правят всичко заради жените, какво повече има да се разсъждава върху ролята на жените в историята? Именити жени там са чисто случайни екземпляри и техният принос за развитието на света сравнен с този на безименните жени е незабележим.

 6. petya permalink
  02.04.2008 04:51

  Женският принос в развитието на човечеството не се изчерпва само с това, че вдъхновяват мъжете.

 7. Anonymous permalink
  02.04.2008 07:41

  Oт Ена:

  alien, като се има предвид, че поне в обществата от западен тип дълго време е имало разделение между публичната и частната сфера съответно като мъжка и женска и че историята, дълго писана само от мъжка гледна точка, се концентрира най-вече върху публичната и то върху участието на мъжете с нея, нищо чудно, че са малко жените, които по навик, изграден от изучаването на същия този тип история, наричаме „именити.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: