Към съдържанието

Жени, пол и мълчанията на историята

31.03.2008

И втората вълнуваща новина за тази вечер: Българската група за изследване на историята на жените/половете и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) организират конкурс за написване на историческо есе на тема: Жени, пол и мълчанията на историята

Къде са жените в историята? Защо историята мълчи за историческия опит на женския пол? Както показват съвременните историографски изследвания, господстващите исторически наративи навсякъде по света все още неглижират многообразието на опита и културата на исторически съществувалите общества. В нито една страна в света все още жените и мъжете не са представени еднакво в историята. Доминиращата гледна точка към историческото минало все още фаворизира (политическите) действия на белите мъже от средната класа и приема техните позиции, ценности и житейски избори за универсални. С новите
развития на социалната и културната история, на антропологията, емографията,
историята на всекидневието, семейството и пр.станаха ясни ограниченията на
традиционната (политическа и дипломатическа) история и се издигнаха апели за уплътняване на картината на миналото чрез включване в образователните програми и в учебниците на знанията за историята на неглижираните до скоро социални актьори – на жените (и техните взаимоотношения с мъжкия пол) включително.

Участниците в конкурса трябва да са студентки и студенти от бакалавърските или магистърските програми на хуманитарните специалности на висшите учебни заведения в страната, да имат подчертан интерес към новите развития в социалната и културната история на България, Европа и света, и специално към мълчанията/ празнотите/ неизследваните феномени и аспекти на историческото минало от най-дълбока древност до наши дни; към малко изследвани актьори от “сянката” на историята.

Есето – в обем от 10 стандартни страници (2500 – 3000 думи) трябва да бъде изпратено на следният електронен адрес до 15 април 2008 г: Ася Асенова, БАУЖ, assia_assenova [at] abv [dot] bg. Предвиждат се парични и материални награди: Първа – 150 лева, Втора – 100 лева, Трета – 50 лева.

Резултатите ще бъдат оповестени на страницата на БАУЖ на 17 април 2008 г. и съобщени на участниците на посочените от тях адреси.

Аз имам няколко молби към вас:

1. Ако сте студент/ка и четете този блог, МНОГО МОЛЯ, участвайте в конкурса. Темата е толкова интересна!
2. Ако участвате, изпратете копие от есето си и до мен. С голяма радост бих го публикувала (ако ми хареса, разбира се) ;)))
3. Препратете съобщението до други ваши приятели, които евентуално биха имали интерес да участват.
4. Пък…като не сме студенти…какво от това…дайте и ние тук да се разговорим по темата. И, отново да намигнем на Лидия Склевицки и да се почудим, защо все пак историците проявяват повече интерес към конете, отколкото към жените?

Айде, айде…

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: