Към съдържанието

БХК за положението на жените в БГ през 2007

31.03.2008

Публикуването на годишния доклад на Българския Хелзински Комитет за човешките права в България е голямо събитие само по себе си. Предполагам сте чули/чели за някои от изводите. Аз бих искала да ви обърна внимание само на ето този параграф:

По отношение на правата на жените основната констатция е, че през 2007 г. в
България продължи да липсва политическа воля за провеждането на ясна, постоянна и последователна политика по отношение правата на жените и
равнопоставеността на половете. В държавния бюджет за 2007г. отново не бяха
предвидени средства за такава.

Но в областта на борбата с домашното насилие са отбелязани определени успехи и това трябва да се каже. В работата на съда също се забелязва определен напредък, особено при издаването на заповеди за незабавна защита, което създава по-големи гаранции за живота и здравето на пострадалите и техните деца.

И така, оптимистично, ви пожелавам лека нощ. Утре ще си говорим за Карла Бруни.

10 коментара leave one →
 1. Апостол Апостолов permalink
  31.03.2008 20:28

  Винаги съм смятал, че в България има дискриминация спрямо следните групи от хора:

  1. Циганите

  2. Хомосексуалистите

  3. Жените

 2. Магдалина permalink
  01.04.2008 02:04

  Трудно е. Дори да си само в една от тези групи, а ако недай си Боже принадлежиш към повече от една, животът се превръща в непрекъснат низ от битки.

 3. petya permalink
  01.04.2008 09:32

  А.А:
  Абсолютно съм съгласна! Това, което мен най-много ме дразни е, че от една страна хората са неинформирани по тези въпроси, а в същото време не се притесняват да изразяват много категорично мнение…Разговорите са изключително безумни и неконструктивни.

  Магдалина:
  …И тези битки в по-голяма част от случаите ги водиш сам, защото липсва подкрепа от държавата, липсва целенасочени усилия от активистки организации, хората обичат да говорят за политика, но не и за СОЦИАЛНА политика…Нямам думи.

 4. Yana permalink
  01.04.2008 10:04

  Миналата година беше създадена Конвенция за правата на хората с увреждания и в нея жените с увреждания се третират като особено ощетена група, задари двойната дискриминация и по-голямата опасност от домашно насилие и изнасилване. Това може само да ме радва.

 5. Bruce Wayne permalink
  01.04.2008 10:19

  Влакове горят, полицаи рекетират, а българските жени си дърдорят за историята на правата на българските жени…

  оцеляването на човечеството на е ли сред целите на феминизма?

  в (политически) размирни времена не трябват мъже и жени, трябват ХОРА

 6. alien permalink
  02.04.2008 04:51

  Хората не обичат да говорят за СОЦИАЛНА политика защото от нея не се печели. В България е модерно да се говори само за пари. Ако това може да бъде изкоренено, би имало далеч по-голяма полза за обществото от да речем правото на обратните да отглеждат деца. Жалко е, че жените не залагат на изкуството, а на сърпа и чука – да се наредят равни редом с мъжете на нивата и на барикадата…

 7. petya permalink
  02.04.2008 04:59

  alien:
  Съгласна съм с теб, че масовата ценностна система в България не предразполага към разговори на социална тематика. И съм абсолютно съгласна, че това е ГОЛЯМ проблем.

  Не съм склонна да се съглася с теб (и с Bruce Wayne), че някои социални проблеми са по-важни и съответно трябва да се адресират по-рано. Дискриминацията спрямо хомосексуалистите е ужасяващ проблем, но не бива да се борим срещу него за сметка на усилията ни за равнопоставеност между мъжете и жените. И обратното, разбира се.

  Като феминист, аз концетрирам своите собствени усилия в посока равнопоставеност между половете, НО това не ми пречи да имам мнение и отношение към други проблеми.

 8. Anonymous permalink
  02.04.2008 07:28

  От Ена,

  alien, не разбрах коментара ти за изкуството. Феминистите от много време правят усилия историческият и съвременният принос на жените към изкуството да бъдат оценени, нарзвно с приноса на мъжете.

 9. alien permalink
  03.04.2008 03:25

  Чудесно, бих искал да се запозная с изкуство създадено от жените. Тук например. Май по-важна за коментиране обаче е сексуалната обективизация…

 10. petya permalink
  03.04.2008 03:34

  alien:
  Чудесна идея за тема. Само ще те помоля да бъдеш търпелив, защото не можем с всеки един текст и всеки един разговор да засягаме всички възможни произтичащи теми и казуси…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: