Към съдържанието

Лекция: Женски движения и феминизми

24.03.2008

В сряда, на 26 март, доцент Красимира Даскалова ще изнесе лекция

Към историята на социалните движения в Централна и Югоизточна Европа: женски движения и феминизми, ХIХ-ХХ век

Място: Червената Къща, зала Пеша Николова
Час: 26.03.08 (сряда), 17.30 часа
Вход: свободен (не може да се правят резервации, питах; има около 40 места в залата, така че ако искате да седнете…е добре да се появите по-навреме).

Часът е доста неудобен, но ако имате възможност да присъствате няма да съжалявате. Доц. Даскалова е един от най-задълбочените изследователи на феминизма и женските движения в България и със сигурност ще научите много. Обещавам да си водя подробни бележки, за да мога да преразкажа след това, защото знам, че много от читателите на този блог биха искали да присъстват, но по една или друга причина няма да могат.

Аз вече имам уговорка с няколко човека и в 17.15 ще бъдем пред Ч.К. Ако и вие сте там, обадете се, за да се запознаем. Последният път, когато правихме Openly Feminist сбирка бяхме 12 души и си прекарахме много хубаво. :)

11 коментара leave one →
 1. fuck the norm permalink
  24.03.2008 13:37

  абе,всичко хубаво,приятно прекарване,ама не мога да се сдържа -> http://bash.org/?447828

  ;)

 2. anchett permalink
  24.03.2008 13:47

  ооо, искрено ви завиждам на всички, които ще присъствате!

  ще чакам с нетърпение преразказа ти, Петя :) Поздрави

 3. Denia permalink
  24.03.2008 14:37

  Fuck the norm, в началото, когато започнах да те чета, много те харесвах, понеже си мислех, че пишеш с ирония и сарказъм и се подиграваш със стереотипите. С времето разбрах, че ти приемаш стереотипите съвсем насериозно и започнах да те съжалявам.

 4. petya permalink
  24.03.2008 15:47

  fuck the norm:
  ти пък взе, че ни завидя, че си хванахме приказката! ;)

  anchett:
  ще разкажа колкото се може по-подробно. колкото и да ме е срам да си призная, аз знам УЖАСЯВАЩО малко за женските движения и феминизма в България.

  denia:
  и аз така. даже си мислих, че е пънкар (anti status quo и т.н.)..хехех, ама май и аз съм в грешка.

 5. hommelette permalink
  24.03.2008 15:53

  И аз се присъединявам към завиждащите от разстояние. Доц. Даскалова знае невероятни неща за историята на женското движение. Много от тези неща според мен би трябвало да ги пише в учебниците по история, но кой знае защо засега си ги знае основно тя. Историята, дето се учи в бг училищата, наистина е his-story.
  А Красимира Даскалова я слушах преди време на една поредица от семинари по теория на рода, организирани от БАУЖ (Българска асоциация на университетските жени) и супер се въодушевих като чух каква дълга и интересна история имат българските феминистки. Много е хубаво, че повече хора ще чуят за нея. Ще чакам да разказвате.

 6. Светла Енчева permalink
  25.03.2008 03:06

  Много ми се ходи, ама съм болна. Ако не бях болна, щях да съм на работа и пак нямаше да стане. Благодаря за информацията. Чакам с нетърпение да разказваш.

  За историята на феминизма в България литература има. Примерно, една много интересна антология – „От сянката на историята: Жените в българското общество и култура (1840-1940), под редакцията на същата Красимира Даскалова, написала е и прекрасен предговор. Точа си зъбите за една книга, която си купих преди време и още не мога да стигна до нея – „Жените от Централните балкани през османската епоха (XV-XVII век)“. Още съм сънена и пиша на посоки. Създателката и бивш титуляр на дисциплината Социология на пола в Благоевград успя да събуди у мен интерес към тази проблематика. Може да погледнеш и една антология – „Защо сме такива“ под редакцията на Румен Даскалов и Иван Еленков. Съдържа текстове на различни интелектуалци в общи линии от Освобождението до Втората световна война Изключително любопитни дискурси за отношенията мъже-жени и сексуалността намират в 2-3 от текстовете.

  Между другото, в работата си по дисертацията, дето все не я довършвам, се натъкнах на връзките между еманципацията и протестантските мисии по нашите земи от 19 и началото на 20 век. Ако ти е интересно, мога да ти пратя какво съм писала по въпроса. Не е много, но все е нещо.

 7. Магдалина permalink
  25.03.2008 03:51

  Този час е ужасен, просто няма как да стигна. Бих слушала с интерес, защото донякъде това е част от семейната история, но жалко, друг път.

 8. openly feminist permalink
  25.03.2008 07:36

  hommelette:
  Като видях обявата за събитието веднага се сетих за теб. Мега-сюреалистично, че точно преди няколко дни си говорехме точно за тези неща!!!

  светла:
  Абе…и аз се чудя кой ще може да отиде по такова време?! Моята шефка ме чу да се вайкам по случая и ми каза да отида, защото знае колко е важно за мен. Но не знам дали много хора могат да си позволят такъв лукс.

  Към теб имам няколко въпроса/молби:

  – да ми изпратиш твоя текст за връзките между еманципацията и протестантските мисии в България
  – да ми кажеш от коя книжарница мога да си купя трите книги, които споменаваш

  магдалина:
  Аз ще преразкажа, но може би и ти трябва да разкажеш семейната история? МНОГО ТЕ МОЛЯ!!!

 9. hommelette permalink
  25.03.2008 16:46

  petya,
  Аз като видях темата си помислих тази Петя колко е бърза – вчера говорихме, днес вече организирала събитие :-)
  Светла,
  Много бих искала и аз да получа това, което пишеш. Адресът е vassilenadotkova в yahoo.com
  Благодаря!

 10. Светла Енчева permalink
  26.03.2008 06:46

  За книгите – най-добре виж в интернет. Две от тях не са издадени съвсем скоро, тази на Олга Тодорова си я бях купила от базара на книгата в НДК. Или, питай в книжарница „Нисим“ на бул. Левски, там са специализирани да намират стари книги.

  Никъде не ти виждам имейл адреса. В моя блог има адреса ми под снимката; драсни ми един ред, за да ти пратя текста.

 11. Dora permalink
  27.03.2008 01:43

  А ето и информация за цяла серия лекции в Софийския университет, посветени на методологията и проблематиката на историята на жените/половете:

  http://forum.uni-sofia.bg/filo/display.php?page=news&open_news=125

  За съжаление попаднах малко късно на нея – първите две вече са минали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: