Към съдържанието

Феминизмът в БГ: жив и рита

17.03.2008

Аз малко замълчах през последната седмица, но това не означава, че разговорите са спрели. Продължават си в коментарите тук при мен, но и на много други места. Ето няколко примера:

За граматиката и феминизма при Никола:
Въпросът ми е: дали равенството на половете наистина изисква да се възмущаваме от граматиката? Mоят отговор е не, но разбира се, ще се радвам да чуя други мнения.

Глобализиран 8-ми март при Ели Иванова:

Като правим обобщения за света да не изхождаме единствено от своя живот, от своето семейство, от своето приятелско обкръжение, от списанията, които избираме да четем. Ако не друго, поне да го включваме в определението си за света.

Брад Пит, феминизъм и анорексия при Longanlon:
Но е важно да се осъзнае, че предразсъдъците не са световен заговор на мъжете срещу жените – те са на цялото общество и работят и в двете посоки, при това еднакво разрушително, затова трябва да бъдат преборвани не едностранно, а заедно.

Мъжете печелят от феминизма, отново при Ели:
Ако бях мъж, щеше да ми харесва феминизмът и да ми харесва повече да живея в държава, в която по случайност или не, мъжете и жените не са под властта на стереотипи.

The Shape of a Mother при Василена Доткова:

И винаги ми се е струвало адски тъжно и несправедливо да смятаме, че гърдите ни “се развалят” от изпълнението на естествената си функция. Навсякъде се показват само “девствени” женски гърди, а под “хубаво” женско тяло се разбира тяло на момиче в най-много пубертетна възраст.

***
Някой се опита да подхвърли, че феминизмът е старомоден и че едва ли не му е минало времето. Съдейки по темите, за които пишат тези хора и дискусиите, които предизвикват…май положението е по-скоро обратното. Феминизмът не само, че е жив, но и рита.

Приятно четене.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: