Към съдържанието

Анти-феминистична панорама

10.03.2008

Бих искала да ви обърна внимание върху няколко интересни текста, които видях в последните ден-два:

Интрото на Мария Касимова в последния брой на Капитал Light: Не се занимаваме с това дали сме ЗА или ПРОТИВ 8 март, защото темата е стара като тази да сме феминистки или не (ами естествено, че не).
HungryWhale: ФЕМИНИЗМЪТ ДНЕС ВЕЧЕ е КОМПЛЕКС.
Fuck the Norm: голяма грешка беше, че ви дадохме право на глас сега вероятно щяхте още да си мрънкате за него, вместо да ни занимавате с простотии

Това, което ми направи много силно впечатление е, че ако съдим по написаното, в България в момента е настъпила някаква масова епидемия от феминизъм и всичко българско и родно е застрашено…и дайте да се осъзнаваме докато е време, защото иначе ще дойдат някакви феминистки и всичките ще карат коли и ще искат всички мъже да носят поли и тогава вече не знам какво ще правим.

Но все пак, сериозно, нека коментираме текстовете. Защо авторите толкова силно се противопоставят на феминизма? Кои конкретни феминистки идеи предизкват тази бурна анти-феминистка реакция?

28 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  10.03.2008 08:33

  От Ена:

  От цитираните публикации разбрах:
  1. Че има мъже, които много настояват на всички да стане ясно колко им е къса мъжествеността (Fuck the Norm имам предвид). Пустият силикон – с много ограничено приложение.
  2. Че има жени (авторката от капитал), които се гордеят с непрофесионално свършената си работа: да използваш думата феминизъм без да обясниш какво имаш предвид в култура (българската), където по въпроса цари невежество и произтичащите от него предразсъдъци, е очебиен непрофесионализъм. Освен това думата „софистициран“ си има българско съответствие: изискан.

 2. cut:eater permalink
  10.03.2008 08:33

  неразбирането на значението на понятието „феминизъм“ води до подобни коментари. по нашите географски ширини говоренето по default предхожда мисленето и разбирането.

  в момента върви кампания на британския съвет за толерантност. за съжаление, доксата поставя феминистката до лесбийката. а защо не се поставя до гея. Един мъж не може ли да е феминист? маргинализирането на различното се разтяга до ВСИЧКО различно от традиционното.

  още повече – отказва се да се разбере, че феминизмът е кауза на свободния човек, а не на потиснатата група. либерализмът е труден за приемане, но необходим.

  п.с. капитал лайт за съжаление отслабна много стабилно като съдържание. Опитва се да пробутва културен елитаризъм, примесен с новини и факти, които всеки модерен човек знае, а не може да се напипа формулата за нишата, която трябва да заеме това издание. един редизайн не стига. но това е друга река…

 3. Anonymous permalink
  10.03.2008 08:45

  От Ена:

  А относно постинга на Hungry Whale: Hungry Whale, почетете повече. В САЩ, първата вълна на феминизма: движението, жените да получат права за гласуване и участие в политическия живот, е оргазнизирано от група жени- аболиционистки, които след като успешно участват в изоюването на право на гласуване за черните мъже, започват да се борят и за правото на глас на жените. Също в САЩ, различни феминистки оргазнизации от втората вълна се преборват за правото и на мъжете да съдят партньора за издръжка след развод и повдигат въпроса за правата на бащите, отглеждащи сами децата си. Факт е обаче, че в много култури жените продължават да имат по-малко права от мъжете и по-често стават жертва на насилие. Така че сравнението на феминистите с „мачистите“ е най-малкото неграмотно.

 4. Wynche permalink
  10.03.2008 08:47

  На мен пък направо не ми се коментира.
  Хем ми се ще, щото има хиляди неща да се кажат… Хем… не си струва, мамка му. Ако някой иска да мисли _за_ (about) нещо, добре дошъл и нека си говорим; но като мисли _против_, той ме изключва от света си, не иска да си говори с мен…
  Много, ама много ми е писнало пък на мен от такова отношение. От говоренето наизуст, никога обсъждане на феминизма – какво е това чудо, има ли го у нас, трябва ли ни и за какво служи – а винаги с претенциозно дистанциране: разбира се, че не сме феминистки (ние, модерните, софистицирани жени).
  Грънци.

  В коментарите в Лайт има и отговори от Мария Касимова, вкл. такъв, в който изброява нещата, които лично нея са я променили в последните 20 години. Пействам:

  – новото разбиране, че „разведена“ не значи „получовек“;
  – свободното съжителство между мъж и жена;
  – кохлеарната имплантация;
  – интернет;
  – „Емине“ на Теодора Димова;
  – „Амадеус“;
  – Дани и Ники;
  – гейкултурата;
  – „Ромео и Жулиета“ на Лилия Абаджиева;
  – девизът на малката ми дъщеря, когато беше на три години „Искам всичко, и много!“;
  – лизингът;
  – възможността да си поръчам храна и билети по телефона и да ми ги донесат у нас;
  – невъзможността да пусна детето си навън с ключ на вмрата и да бъда спокойна;
  – СОТ;
  – по-достъпната пластична хирургия
  – и още много други.

  Има поне няколко от списъка, заради които бих могла да й кажа: Congratulations, you are a feminist!

  А писанията от мъже на тема феминизъм дори не ги прочетох, толкова са ми скучни.

 5. Denia permalink
  10.03.2008 10:29

  Явно в момента е на мода да се плюе феминизма, за който нищо не се знае, освен че е нещо много лошо.
  Все пак коментарите към статията в Капитал Light приятно ме изненадаха, понеже там са се включили и няколко души с по-интелигентно мислене.
  За разведряване на обстановката да предложа на всички, които не са чели това
  http://grosnipelikani.net/modules.php?name=Writers&wop=showcontent&wid=173

 6. desislava permalink
  10.03.2008 12:40

  първото нещо, което на мен лично ми направи впечатление, е че някои автори от капитал все още не знаят правилата за пунктоация. аз лично имам прекалено високо мнение за себе си, за да обръщам внимание на такива хора. (както и на такива, които пробват да ме убедят, че особено се пише особенно. или които не знаят разликата между пълен и кратък член. и т.н.) в крайна сметка става дума за елементарна култура, която се постига с доста книжки. 4 кл? 5 кл? някой не просто не е чел достатъчно, не е чел изобщо. а относно третия линк, петя, въобще не виждам защо го цитираш. очевидно е, че момчето има някакъв голям с комуникацията като цяло и това няма почти нищо общо с идиотската му аргументация.

 7. rahenna permalink
  10.03.2008 14:22

  1. „софистициран“ не е точно „изискан“. значи по-скоро „сложен“, „изкусен“, „хитроумен“.

  2. не допусках, че литературната боза „Емине“ може да разтърси някого! пък бил той авторка на Капитал! удивително как хората не изпитват неудобство да показват публично лошия си вкус?

  3. аз феминистка ли съм? май казвам, че не съм, само за да си феминийствам по-необезпокоявана :D

 8. 8см permalink
  10.03.2008 14:40

  въпроси към Ена:

  феминистко ли е да изискваш мъжествеността на мъжа до теб (и по принцип) да е дълга? според феминистките дължината на члена ли определя мъжествеността?

 9. Anonymous permalink
  10.03.2008 16:02

  @desislava – и на теб граматиката не ти е силна страна. В ограниченото ти мнение без особено усилие се виждат една дузина грешки. Оставям ти ги за домашно да си ги намериш. ;)
  С това високо мнение за себе си сигурно въобще не четеш какво пишеш, в противен случай ще престанеш да си обръщаш внимание.
  Запетайки слагаш добре. И нищо повече. Май и ти си зарязала буквара преди 4 клас…

 10. desislava permalink
  10.03.2008 16:18

  хаха, нее, буквара го минах още в първи клас, честно. от първия път. и нека да не си говорим повече за книжки, защото ставам агресивна. иначе мнението ми в конкретния пример може и да е ограничено, въобще не споря, но все от някъде трябва да се започне и за мен в случая това е граматиката.
  ако искаш можеш да ми кажеш къде съм направила цели 12 грешки, любопитна съм.

  без да е нужно да го обръщаме на чат.

 11. Anonymous permalink
  10.03.2008 17:05

  @desislava – Извинявай, 13 са:
  11 броя малки букви вместо главни;
  1 пунктУация;
  1 пропусната дума, може би „проблем“ (очевидно е, че момчето има някакъв голям _____ с комуникацията като цяло).

 12. desislava permalink
  10.03.2008 17:27

  малките букви въобще не се броят. така съм избрала да пиша в интернет (само и единствено в интернет), просто ми харесва повече и ми е по-удобно. иначе ми е пределно ясно, че в българския език изреченията започват с главна буква. а и това с малката буква не съм го измислила аз, я няколко чудесни английски автора от началото на 19 век. за пунктоация проверих, пише се с о. съжалявам.
  за пропусната дума си прав. което няма нищо общо с граматиката.

  изобщо, теорията ти за моята граматика пропада отвсякъде.

 13. hungrywhale permalink
  10.03.2008 17:51

  Деси, мила – ти си прекрасна! Направо си съкровище. Супер си! От раз обезсмисли всички неща които смятах евентуално да напиша по темата. Като ти прочетох поста, първо се смях от сърце, после пак. Накрая се натъжих. Благодаря за което. ТИ МИЛА, СИ ЖИВОТО ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ФЕМИНИЗМА И НАЧИНА ПО КОЙТО ТОЙ КОМЕНТИРА И ИНТЕРПРЕТИРА НЕЩАТА.

  Ето тук можеш да видиш 17-те!!!! грешки в краткото си текстче. Честито. Важно ли е това? Не. Няма абсолютно никакво значение. И все пак е сюреалистично красиво съотнесено към “съдържанието” на това което казваш.

  http://www.hungrywhale.com/data/txt/desi.jpg

  Кому беше нужно да коментираш техническите грешки? Никому. Проблемът във феминистката идеология днес, както я вижда непросветения човек като мен, е именно този – изваждането на важните, общочовешки проблеми в името на махленското, дребнаво заяждане в полза на принадлежност към определен микро социум. Който, мамка му, не мога да разбера, какви толкова дивиденти носи, че го защитавате със зъби и нокти и понякога без капка чувство за самоирония и човечност. Да. Именно човечност. Не съм сбъркал думата :)

  Знаеш ли на кого ми напомняш? Не знаеш разбира се :) На другарката Тричкова, дето ми преподаваше български език и литература едно време. И тя се захващаше за маловажните неща, а не за това което хората казват по същество. Слава богу, че я забравих бързичко. Дали езикът е маловажен – не разбра се. Във формален разговор обаче, да си дребнав към техническите грешки, е нещо повече от проява на лош вкус. Проява е на… ограниченост /казвам го мекичко щото знам, че тук сте чувствителни към грубия език/

  Благодарности на авторката на блога за линка. Толкова хитове не съм виждал до сега. Направо се почувствах като в колелото на късмета /или както там се казваше предаването на Къци :)/. Което само говори, че каузата е популярна. Браво. Keep it up!

  PS:
  По въпроса за пунктоацията:
  http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/683205/Main/645643

  макар, че е все едно :)

 14. Rossitsa permalink
  10.03.2008 17:57

  Хубаво. Хайде да се опитам да обясня защо аз лично изпитвам известна неприязън към определението „феминистка“ (като оставим настрана изначалната ми неприязън към етикети изобщо).

  1) Ми защото всъщност мисля, че съм доста по-радикална и не искам да се ограничавам до феминизъм. Анти-феминизмът е дискриминация по полов признак. Не се различава съществено от всеки друг вид дискриминация. В този смисъл предпочитам да считам себе си за човек, който е против дискиминацията изобщо, а не само против един неин подвид.

  2) Защото в общия случай не ми допадат тезите на феминистките публикации, по начина, по който се формулират в публичното пространство. Може би някъде се формулират и по друг начин, но споделям аз какво съм „хващала“, без да имам много време и кой знае каква мотивация да следя темата в световен мащаб. Което ме поставя в графата на средностатистическия гражданин – горе-долу, предполагам, и той това е чувал. Не знам следва ли да го виним, че е необразован и не знае как по света се дискутират тези въпроси? Ъъъъъ…. май не, а?

  Например в блога на Петя преди няколко дни имаше пост в смисъл дали жените са по-зле по математика. Хора, подобни дискусии предполагат, че има какво да се дискутира. Разбирате ли, въпросът не е дали мъжете или жените са по-добри по математика. Такива въпроси ИЗОБЩО НЕ БИВА ДА СЕ ПОСТАВЯТ особено от хора, които претендират да се борят с дискриминацията по полов признак. Същото е като да формулираш в публичното пространство въпроси като: „Дебелите хора по-ниско ефективни ли са в работата от слабите?“ или „Чернокожите по-мързеливи ли са от белите?“. Подобни спорове са ирелевантни и самото им артикулиране вече е дискриминационна практика, да не кажа, че в някои случаи си е направо фашистка. Проблемът не е този. Проблемът е морален (а не биологичен, антропологичен и прочие) и е много прост – следва ли всеки член на обществото да има равни права с другите такива, или не. Без значение КАКЪВ член на обществото. Аз лично предпочитам да не правя разлика дали става дума за жени, хомосексуалисти, хора с увреждания, мюсюлмани и т.н.

  За щастие в бедната ни държава пари за наука по начало няма, но по света се харчат огромни суми за финансиране на такива изследвания. Това не знам дали си давате сметка колко е опасно. Ами ако някой вземе, че докаже, че жените са по-зле по математика???? Тогава какво – няма да ни дават да я учим??? Или да докаже, че хората с увреждания струват прекалено скъпо на обществото. Тогава??? Ще ги убиваме??? Феминстките често бъркат битката. Не се мъчете да доказвате, че жените са също толкова добри по математика. Борете се срещу всеки, който си позволи да задава такъв въпрос и да дава пари, за да го доказва, вместо да ги дава за изследвания на рака или СПИН-а. Или друга погрешна битка. За абортите. Хора, не си губете времето да доказвате, че ембрионът не е човек. Губете си времето да се борите, че правото на избор си е мое.

  Още една битка често водена под знамето на феминизма – трафикът на жени. Искам да знам с какво той се различава от трафика на момченца. Или дори на големи мъже. Става дума за трафик на ХОРА, което е углавно престъпление в повечето развити държави. Или домашното насилие. Ако аз хвана и пребия мъжа си от бой с една бухалка, повече или по-малко виновна ще бъда от него, ако той направи същото? Наказателният кодекс, дори в България, е безпристрастен по полов признак. Виж, наказателната ПРАКТИКА е друга нещо, но повярвайте ми, жените не са единствените пострадали от неравноправието в съдебната система. Какво да кажем за този, който убива двама души и получава условна присъда и другия, който за кражба на дребни предмети на обща стойност 11 лв. лежи ефективно не знам колко години. Отново не виждам защо натискът, който обществото трябва да оказва върху законодателните и правораздавателните органи да прилагат закона ефективно и справедливо трябва да минава под някакво знаме на феминизма. Трябва да протестираме ЕДНАКВО за всяко неправомерно или несправедливо прилагане на закона, независимо кого засяга.

  3) И специално в България настояването за ограничаване на начина на изказ няма скоро да стане симпатично на обществото. Дори на мен не ми е симпатично. Визирам заместването на някои думи и изрази с политически коректни еквиваленти или искането определен тип хумор да се ограничи. Съвсем скоро беше, когато не можеше да разказваме вицове за бай Тошо или за народната милиция или така нататък. И да ги критикуваме не можеше. Да ги псуваме пък, хептен. Сега пък не можело за жените и за какво ли още не. Не можеш да забраниш на хората да имат лош вкус и по-точно той няма да изчезне посредством забрани. Това е горе-долу същото като да забраниш на баба Гицка да харесва гобленчета с Мона Лиза или да забраниш подобни да се продават на пазара. Те пак ще се продават, но на черно и за ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ПАРИ. Ще се превърнат в ценна стока и блян за мнозина. Между другото, по бай тошово време и това го имаше – културна цензура и художествен съвет, който одобряваше всяка стока и продукт на изкуството. Като гледам народът не се окултури особено. Тъкмо напротив – роди се чалгата, таз най-ценна рожба на артистичната цензура. Пък и може да съм старомодна, ама ако ще надигаме глас против нещо, айде да е поне Волен Сидеров. В сравнение с него вицовете за блондинки са просто смешно безобидни.

  Та така. Мисля, че феминизмът е крайно време да се еманципира и да излезе от рамките си. Освено това се нуждае от по-целенасочено и по-разбираемо послание. Или може би не се нуждае, не знам. Това всъщност беше просто опит да обясня защо, макар много от каузите да са ми присърце, нямам голямо желание да нарека себе си „феминистка“.

 15. Anonymous permalink
  10.03.2008 17:58

  @desislivka (за последно в тази тема)
  Ти не си чудесен английски автор.
  Сега не е 19 век.
  Ти не пишеш грамотно според установените норми.
  Как ти харесва да пишеш, и къде пишеш е съвсем друга бира. ;)
  Освен първата дума в началото на изречението и имената започват с главна буква.
  За пунтуацията и аз съжалявам. Пише се с У. Справка: училищните ми познания в начален курс, Речник на чуждите думи и Google ако щеш… Думичката идва от латинското punctum. И не, не е дублетна форма.
  Интересно ми е кой те излъга, че е с О?
  А пропуснатата дума е лапсус калами, но си е грешка.
  Изобщо теорията ми за твоята граматика се затвърждава с всяко твое ново мнение.
  Край на урока.
  П.П.Първата дума в това мнение не е грешка. Просто така ми харесва и ми е по-удобно. Всяка прилика с мачизъм, сексизъм и сарказъм да се смята за случайна.

 16. gimli permalink
  10.03.2008 18:16

  Проблемът произтича главно от това, че дефинициите за феминизъм са доста разнообразни и много често причините, поради които един човек се смята за феминист, нямат нищо общо с тези, поради които друг се смята за анти-феминист.
  Така се получава, че двете групи хора не са от двете страни на едно и също понятие, а за всеки човек акцентът в понятието феминизъм е на различно място. И така едни се обявяват ЗА едно, а други ПРОТИВ друго, т.е. няма припокриване.

  Относно другите статии – много приказване наизуст, без познаване на това, за което се говори.
  И аз щях да спомена правописните грешки на hungry whale, но виждам, че темата е разчепкана.
  Даже си играх да пиша дълго мнение в отговор на неговото, но се отказах, понеже не виждам смисъл. Накратко – и проблемът с професионалното развитие съществува, както и този с домашното насилие, но човек трябва да се информира за неща, случващи се малко по-далече от носа му, за да изказва аргументирани мнения. Иначе просто си плямпа.
  Другият блогър пък очевидно има още по-сериозни проблеми с липсата на информация от първа ръка какво е това жена, така че обсъждането на жените от него изглежда още по-нелепо.

 17. hungrywhale permalink
  10.03.2008 18:17

  Еee ама те били 18!!!

  Пак се изложих като кифладжия и при проверката. Не ставам за учителка по български явно.

  http://www.hungrywhale.com/data/txt/desi2.jpg

  Моя грешка ;) Извинете.

  18 грешки в 16 реда текст. Ц, ц, ц. Един вид лингвистичен рекорд имаме тука, ако не се лъжа :) Брао!!! Е така требе да играят наще феминиски.

  Мерси на ico, който ми обърна внимание за пропуска.

 18. desislava permalink
  10.03.2008 18:32

  браво, момчета или момичета, обърнахме го на чат. извинявам се, че изобщо повдигнах темата за граматиката на съвременните български журналисти. винаги подценявам факта, че наоколо гъмжи от гимназисти. обещавам на петя да не се обаждам повече (освен ако не е само и единствено по темата), пък и някои трябва да стават рано за училище и не искам да ги държа още дълго будни с тревожните си коментари.

  между другото, част от комплексите минават с възрастта. същото обаче не се отнася за липсата на нормално отношение при комуникацията с другите хора.

 19. Anonymous permalink
  10.03.2008 19:00

  От Ена

  До Росица: Феминизмите (защото са много) никога, ама никога не са искали права за жените за сметка на други ощетени групи. Феминистите настояват за правата и на хомосексуалистите (не малко феминисти са с хомосексуални предпочитания), и за тези на инвалидите, както и на други неравнопоставени групи. Исторически обаче, както и по настоящем, феминизмите обръщат особено голямо внимание на дискриминацията по родов (gender) признак. И понятието феминизъм отразява именно това, а не пренебрежение към дискриминацията по дръги признаци. Ако следвам вашата логика, трябва ли да обвиня съюза на инвалидите в тесногръдие, защото названието на този съюз не включва изрично хомосексуалисти, самотни майки или роми? Феминистите настояват именно за правото на избор по отношение на абортите. Дали ембрионът е човек или не: това е въпрос, който е на преден план (пред въпроса за свободния избор) за тези, които се обявяват против абортите. Вярно е, че средностатистическият български читател няма досатъчно информация за феминизма. Ако приемем, че цитираните от Петя статии са писани от такива средно-статистически индивиди, защо въпросните не квалифицират малко изказванията си. Например да кажат: „Аз разбирам феминизма като движение с такива и такива цели и ето целите, с които съм несъгласен/ несъгласна.“ Както и вие казвате, средностатистическите българи нямат вина за незнанието си по въпроса, но носят отговорност за мнения, които изказват от позицията на всезнаещи. Вашето мнение буди уважение както с желанието ви за всеобща справедливост, така и с самосъзнанието ви за липса на достатъчно информация за целите на феминизма. Ако го нямаше това самосъзнание, мнението ви щеше да продължи да прокарва неверния стереотип за феминизмите като ограничени до проблемите на жените. Е, какво пречеше на цитираните от Петя автори да включат едно определение как самите те разбират феминизма, а в случая на авторката от „Капитал,“ която все пак е професионален журналист, и обяснение откъде точно черпи информацията или представите си за феминизма?

 20. hungrywhale permalink
  10.03.2008 21:26

  Ена:
  Уважение към коментарите Ви. Най-смисленото нещо което прочетох в последния час тук. Относно първия Ви коментар: да наясно съм с това какво е постигнало феминисткото движение в САЩ за времето си. Без да съм запознат както Вас с детайли по темата, в един момент преди години попрочетох малко по въпроса за да не съм съвсем неподготвен. Тезата ми е проста – феминисткото движение е изиграло ОГРОМНА ПОЛОЖИТЕЛНА роля за времето си в определени страни. Факт. Но както всяко историческо явление, когато определена социална концепция се копира в друг географски регион и още повече в друго историческо време, то не е може, а и в повечето случаи не действа по начина по който е действало преди. Аз се занимавам с История на изкуството така че ще си позволя да давам примери от нея. Смятам обаче, че те ще са уместни, тъй като социалните и културологичните явления в обществото да доста тясно свързани. На кратко, че и без това тоя разговор стана дълъг: ако феминизмът в България в класическия му вид беше се зародил през Възраждането, то той щеше да е прекрасен! Направо Невероятен и ефективен. Истината обаче е, че той тук се заражда през 20-те години на 20-ти век /Поправете ме ако греша във фактите. Ще спомена само името на Елисавета Консулова-Вазова и организираното от нея дружество за подпомагане на жените и многобройните инициативи организирани от него/. Всъщност то по това време пак е прекрасно и работи. Не знам дали сте запозната с факта, че тогава България има едни от най-добрите художнички и поетеси на европейската сцена. И като качество и като брой – понеже знам че държите на статистиката. И няколко държавнички между другото. Като и да е… няма да изпадам в история. Ако имате интерес мога да Ви насоча към библиография или към колеги, които се занимават с темата. Следва комунизма. Адски интересен период! Учудвам се, че никой от вас не го споменава. Едно табу има някак си неудобно там. Апогея на криворазбраното равенство. Жени комбайнерки радващи се на възможност да жънат ли жънат рамо до рамо с рипсените потници на мъжете. Рай на фиктивното междуполово равенство. Направо да се чуди човек как не сте комунистки. Пак прескачаме много… и идваме до днес /срамота си е обаче, че не тръгнахме по-отдавна – палеолит и неолит – Вилендорфските верери и култът към жената; Античност – жената богиня; Средновековие – жената Богородица и т.н. все доста интересни теми в които винаги има дуалистичност, но ТЯ е неотменно там и то с доста основна роля. И това при положение, че тук говоря само за България, пък ако се захванем за разните му там Далечен Изток и Египет става още по интересно… /. Та вече сме в Днес. Какво става днес. Ами простичко е. Днес за пръв път от много време имаме възможност да не сегментираме социалните проблеми, а да ги обобщим в ОБЩОЧОВЕШКИ ПАРАДИГМИ. Но ние вместо да се възползваме от тази възможност, я пропиляваме по най-абсурден начин. Знаете ли Ена, несеиозно е да се коментират вицове и реклами с участието на жени. Несериозно е да се коментира как жената която е образована не може да се реализира днес. И как това било дискриминация. Направо е патетично. Извинявам се за силния израз. ВСЕКИ който е достатъчно образован и ТЕЖИ НА МЯСТОТО СИ може да се реализира днес. В определени държави разбира се. И си позволявам да сложа наща между тях. Ще Ви разкажа една картичка малко странична история: Предполагам сте запозната с църковния канон в частта му в която забранява на жените да влизат в олтара на църквата. Имал съм възможност да обиколя стотици църкви в най затънтените села в България и там единствените които се грижат за някоя запустяла църковна барака са жени, които ми забраняват на мен като мъж да влизам в олтара. И може да Ви прозвучи странно, обаче аз бях съгласен на 100% с това което ми казват. И се съобразявам. Защото аз бях на гости там. Независимо от някакви канони. Защото ТЯ, ДНЕС може да ми го каже. И има пълното основание на времето и мястото в което живее.
  Защо разказвам тези на пръв поглед несвързани неща с темата. Ще се повторя ама е важно – ВСЕКИ НЕЗАВИСИМО ОТ МЯСТО, ОБРАЗОВАНИЕТО И ПОЛЪТ СИ ТЕЖИ ВЪВ ВРЕМЕТО В КОЕТО ЖИВЕЕ С КУЛТУРАТА И СЪС СОЦИУМА КОЙТО ГО Е НОМИНРАЛ. Останалото са оправдания. Затова и дадох толкова краен пример свързан с априори закостеняла система като църковната. Честно казано нямам представа какво точно е феминизъм. Ако феминизмът е да се подкрепят жени които са способни за определено нещо и са дискриминирани заради това че са жени – мамка му – феминист съм. Но ако феминизмът е група нахъсани, разгневени девойки които ми обясняват колко било грешно да се разказват вицове за блондинки и как трабва да си размахваме вибраторите и да подкрепяме жените заради полът им – майната ви. Нямам нито желание нито намерение да живея в страна която го докара като Щтатите, където афроамериканците са до толкова толерирани, че са поставяни на определени постове само и само да се подържа антидескриминационна политика. И не, не сравнявам жените с негрите – надявам се разбирате от хипербола.
  В този смисъл съм твърдо против половата квота в университетите – защо мамка му някакви хора от определен пол ще са там, само за да има „равенство”, като са тъпи като пънове? Не стегнахме ли най накрая в епохата на хуманизма, в която личните качества имат значение? Отплеснах се… Та това което наистина ме дразни, не е че някой има различна позиция от моята. Или, че някой си прави микро социум с всичките му последващи от това неща – това нито сте го открили вие, нито ще бъдете последните. Това което истински ме дразни, че хора залитат по най-дебелашкия начин към остарели идеи, които не помагат на нищо и никого освен на собственото им его. Няма никакъв, АБСОЛЮТНО никакъв начин да накарате леля ви Пенка от Полски Тръмбеж да ходи да се развива екзистенциално при положение, че е израснала в среда в която от рождението й е било втълпявано че трябва да си намери мъж от близкия завод със заплата 300 лв. И да се омъжи за него и да му народи 3 деца и да му кърпи чорапите до откат. Това което можете да направите обаче, е да лобирате за възможността Пенка Младша да може да си позволи образование на някое що годе читаво място и сама да осъзнае че не е длъжна да се омъжва да за бат Гошо, а може да прави каквото си иска. И каквото е способна. Стига да й стиска. Лобирането обаче не става с ученически тъпотии относно правописа, правоговора, рекламите и фешъна, а със отговорна и открита СОЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ. Нещо, което модерния феминизъм в България няма. Защто НЯМА модерен, СОЦИАЛЕН феминизъм в България? Защото има дангалашко заяждане. Докарали сте го до там, че дори средно интелигентни мъже като чуят думата феминизъм за се сещат за брутални, лигави, детинско-патетични девойки които се репчат като ученичка пред майка си. И когато някой ви го каже това очи в очи, вие реагирате точно по същия начин по който обвинявате че реагират отсрещните дето не ви разбират – сработва защитната реакция и започвате да се репчите и да апострофирате ужасно тъпо, като се позовавате на някакви книжки от преди не знам колко си време и на стереотипите на поведение. Е много моля, знам че се смятате за най-умните и кадърните, но позволете и на събеседника понякога да не е толкова тъп. Не знам за Вас Ена, но аз не познавам НИТО ЕДНА интелигентна жена която да не се е реализирала добре и в живота, и в бизнеса, и в политиката и навсякъде. Е.. може би има такива разбира се, но има и такива мъже. И какво? Ще мерим проценти? Начинът да подкрепите хората които имат нужда определено не е този който използвате. Защото единственото което създавате е някаква махленска кавга, от която печели някакъв имагинерен ваш имидж за който на никой не му пука, а на всичкото отгоре вреди и на тези дето не са толкоз устати.
  И последно. Моля Ена, приемете, че има жени които не искат да бъдат „спасени”. Има и също такива мъже. Те са си един за друг и се чувстват прекрасно. Оставете ги на мира и не генерализирайте проблемите си, защото само им разваляте кефа.

  Колкото до втория Ви въпрос: какво е феминизъм. Вече отговорих – нямам представа. И все си мисля, че това си е голям бурен във вашата градина. Аз лично се смятам за средно тъп, но след като за няколко години нито един човек не успя да ми го обясни така че да го схвана, значи вариантите са два: 1. или не съм средно тъп а много тъп; 2. или нещо ви куца с комуникацията на вас. Ще подходя джентълменски и ще приема – 1. Лошото е, че почти всички край мен се оказват такива. Еми честито. Надявам се да живеете прекрасно в един нов свят с тъпи мъже и умни жени. Подозирам, че бързичко ще ви омръзне… ама съдба…. ко за праиш. И без това един от най-големите историографи беше предрекъл тази цикличност на историята. Какво е предрекъл по-натам, не Ви трябва да знаете. И без това е мъж и не разбира.

  PS: леко уточнение за тези които не са запознати с начина за обобщение на лица участващи като не преки герои в текст. Когато говоря от първо лице единствено число и същевременно използвам „приятели” „хората около мен” и т.н. нямам предвид само Мишо, Пешо и Гошо, които са ми съседи от горния етаж и ценя единствено тяхното мнение.

 21. Anonymous permalink
  10.03.2008 22:32

  От Ена
  Hungry Whale,

  Благодря за подробния коментар: Да, изпратете ми библиографията, за която говорите. Много ще ми е полезна.

  За връзката между комунизма и феминизма мнението ми не е еднозначно. Смятам комунизма за престъпен режим. Семейството ми е пострадало немалко от него. Но от друга страна, благодарение на реформите в образованието по онова време, в България през седемдесетте жена-лесоинженер е нещо нормално, а във Франция чудо на чудесата. Случаят ми го е разказвала леля ми, която е инженер, макар и не лесоинженер, и е работила във Франция, по времето, когато там завършва първата французойка-лесоинженер. Не трябва да забравяме обаче, че комунизмът включва жените в работната сила, наравно с мъжете, най-вече за да поевтинее труда. Тъкмо от този период, струва ми се, произлиза стереотипът за мустакатата феминистка. Пък и в днешно време Жени Живкова току се закичва с това определение на осми март. Най-хубаво според мен, с нюанси и дълбоко човешко разбиране, е описал взаимовръзката между рода (gender) и комунизма Георги Марков във задочните репортажи, главата за осми март.

  Не съм съгласна, че жените в България не страдат от дискриминация и то системна. Често при еднакви квалификации мъжете биват предпочитани пред жените в детеродна възраст, защото няма да си взимат отпуски поради бременност и защото от тях (погрешно или не) не се очаква да си взимат болнични, за да гледат болни деца. Жените в България превишават мъжете в ниско-платените професии: медицински сестри и учителки например. И не е въпрос единствено на избор. Защото тук голяма роля играят културните стереотипи. Ако ти е повтаряно от дете, че някаква професия е особено подходяща за жени или за мъже, започваш да го вярваш и ти. Т.е. цялото общество те програмира да направиш въпросния уж личен избор. Моята майка, например, е счетоводителка: професия, считана в България по-скоро за женска. Баща ми е машинен инженер. Майка ми цял живот е изкарвала повече пари и на практика е издържала и продължава да издържа и себе си, и него. Дълги години баща ми мрънкаше как не се бил оженил за жена, а за счетоводител. Става дума за случаи, когато не е било подредено или сготвено, както го правеше баба ми – неговата майка – която почти цял живот си е била домакиня. Е, през соца е поработила във фабрика, колкото да си съсипе здравето и да я пенсионират по болест. Майка ми се чувстваше много виновна, че не може хем да е жена, хем да е счетоводител според бащините ми критерии. Когато един ден най-после нежно казах на баща ми, че ако иска майка ми да е образцова домакиня трябва той да поеме основните финансови грижи, той се разсърди дълготрайно, но в крайна сметка взе сериозно да и помага в домакинството. Иронията е в това, че при цялото това положение, майка ми ме отглеждаше на диета: не ти трябва, маме, да ставаш професорка, т.е. няма нужда да си твърде амбициозна. Занимавам ви с лични неща наистина, но тезата the personal is political не е формулирана без причина.
  Извън моята лична история: познавам няколко жени, вкарани най-доброжелателно в несполучливи бракове и несмеещи да се разведат, дори когато мъжете им ги бият. Две от тези жени са вишистки и живеят в София. Съпрузите и на двете са също вишисти и с претенции за висок интелект. Други две са от малки градове, където да си разведен, много по-сигурно те прави аутсайдер. Едната, която имаше финансовата възможност, се премести. Другата работи по въпроса. Тези жени едва ли са изолирани случаи.

  Та да обобщя: жените в България наистина са неравнопоставени, не защото законите непременно ги ощетяват, а заради силата на стереотипите. При това положение: кому служи стереотипът за феминистката като женско съответствие на мачиста, като Цола Драгойчева, като стара мома, грозна жена и т.н.?

  Но не за всичко можем да виним стереотипите. Четохте ли форумите на електронните вестници (mediapool и „Дневник“ например), когато парламентът гласува поправката „Ванко 1“? Е, начетох се на мнения как жените, видиш ли, доброволно ставали магистрални и други проститутки, щото търсели лесни пари, и благородния Ванко им намирал работа. I beg to differ. В постинг под друга статия в този блог писах за една моя позната, медицинска сестра в психиатрично отделение в неголям град, която ми е разказвала за красиви момичета от града, насилвани да проституират от законните си мъже и от родителите си и докарани до психиатрия.

  От феминизма според мен има огромна нужда и в България, и извън нея.

  Моля ви, не забравяйте да пратите библиографията, за която говорите. Мисля, че и на други участници в блога би им била интересна. На мен ми е известен сборникът „Майки и дъщери: Поколения и посоки в българския феминизъм,“ в който има статии за феминизма в България преди 1944 г.

 22. Anonymous permalink
  10.03.2008 22:45

  От Ена:

  Последно: за вицовете за блондинките :). Нали знаете кой измисля вицовете за блондинките: брюнетките в дългите самотни нощи. Позволявам си този политически-неправилен виц, като жена, която в България минава за блондинка, а в САЩ твърдо за брюнетка. Освен това, чат-пат си боядисвам косата на кичури, та хем с кеф да слушам въпросните вицове, хем с кеф да ги разказвам.

  Ето го и „ключът от палатката:“ казват, че евреите измислят най-хубавите вицове за евреи. Тези вицове са сатира, която цели да предизвика размисъл върху някакви може би не дотам добри черти на етноса. Когато нацистите обаче са налагали стереотипи за евреите, намеренията им са били много различни. С други думи, има значение както кой е разкавачът на вицовете за блондинки, така и кой е слушателя и какъв е контекста.

 23. Denia permalink
  11.03.2008 03:30

  Не знам как вие, но аз като видя коментар по-дълъг от един екран и го прескачам.

 24. Yana permalink
  11.03.2008 03:36

  Ена – коментарите Ви силно ме кефят! Евала!

 25. hazel permalink
  11.03.2008 14:22

  В този смисъл съм твърдо против половата квота в университетите – защо мамка му някакви хора от определен пол ще са там, само за да има „равенство”, като са тъпи като пънове?
  Eдна или две години нямаше квоти за езиковите гимназии и паралелките бяха с по три момчета в клас.

 26. Anonymous permalink
  11.03.2008 14:31

  До Росица:
  абсолютно споделям вашите виждания.
  Н

 27. Wynche permalink
  12.03.2008 08:00

  Аз благодаря на Росица за изключително смисления коментар, в който разбрано и ясно
  очертава проблема с термина „феминизъм“. Напълно съвпадат мненията ни по всичко, което си
  изброила, с тази разлика, че аз се наричам феминистка тъкмо поради тези си разбирания. За
  мен наистина феминизмът Е хуманизъм.

  Също искам да споделя, че искрено се насладих на дискусията между Hungry Whale и Ена –
  най-накрая истински диалог! Тъкмо бях изгубила вяра, че може да заговорим на един език.

 28. fuck the norm permalink
  14.03.2008 14:53

  постът ми не е антифеминистки,не ме карайте да обяснявам защо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: