Към съдържанието

Феминистки под прикритие.

02.03.2008

Сестра ми, Ина, е от типа жени, които убедено вярват, че всички хора по света трябва да имат равни права и възможности и въпреки това не смята себе си за феминистка.

Преди няколко дни, газовият котел в апартамента й дава фира. Тя вдига телефона, разбира се с техника и в уговорения ден и час, някакъв мъж пристига да поправя повредения котел. Сестра ми и съквартиранта й го оставят да си върши работата.

По някое време Ина забелязва, че човекът вече не работи, но нещо се мотка около котела. Тя отива при него и го пита:

Ина: Какво става? Всичко наред ли е?
Техник: Да, да. Всичко е наред. Аз съм готов, само чакам съквартиранта ти да свърши с телефонния си разговор, за да мога да му обясня как работи всичко.
Ина: (след некратка пауза) Амиииии…може да обясниш на мен?!…

Техникът нямо протестира няколко секунди, но виждайки, че сестра ми няма никакво намерение да се откаже, започва да й обяснява:


Техник: Ето това тук показва налягането на котела, това тук ще ви извести, ако случайно има някакъв пробив на газ…
Ина: Така, добре. Хайде сега ми покажи термостата, за да знам как да контролирам температурата на радиатора в различните стаи.

В този момент техникът отваря ЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙ такива очи, тотално губи ума и дума и не може да спре да зяпа сестра ми.

Ина: Разказвай, разказвай. Баща ми има фирма, която се занимава с проектиране и инсталиране на газови инсталации. Ние сме израстнали с разговори за чугунени котли, радиаторни термостати и газови мрежи.

И той започва да разказва. Какво да прави?!

***

Разказвам тази история, за всички онези жени, които някак вътрешно в корема си усещат, че живеем в свят, изпълнен със сексизъм и дискриминация, но въпреки това все още предпочитат да не се наричат феминистки.

Няма значение как се наричаме. Важно е просто да не позволяваме някой да се държи към нас така все едно сме тъпи, слаби и безпомощни, когато ние самите знаем, че не сме такива.

Разказвам тази история, за всички жени като Ина: феминистки под прикритие.

14 коментара leave one →
 1. Longanlon permalink
  02.03.2008 14:13

  не, че не ме изкефи как сестра ти му е натрила носа, ама и човекът за да говори така вероятно се е наглдал на превзети фръцли, за които досега с технологиите е да си светват лампата…

 2. Yana permalink
  02.03.2008 15:43

  През далечната 2005-та тръгнах на кратка разходка до Варвара на морето с още един приятел и негови приятели, които познавах бегло.

  На глас си изразиха притесненията ще издържа ли на преход от 8 км по шосе, дали нямало да ме нахапят мравките, дали нямало да ми бъде студено… Разбира се такива притеснения един към друг нямаха, ама аз все едно бях от стъкло за тях.

  Приятни момчета бяха, но ме ядосаха, защото не ми дадоха да се возя в каросерията на един камион. Дойде камионът и на мен ми беше наредено да седна до шофьора, а те се кефиха отзад на вятъра. И не ми чуха протестите…

 3. petya permalink
  02.03.2008 16:58

  Longanlon:
  Знам, че има много тъпи фръцли по този свят, които не заслужават никакво уважение. Но да се държиш с едно жена като с тъпа фръцла, САМО защото е жена е класическата дефиниция на СЕКСИЗЪМ.

  Yana:
  Аз пък преди няколко години бях на купон, където домакинът (артистичен човек, широко-скроена прогресивна душа) набързо набързо организира жените да режат салата, докато мъжете седяха да си говорят. Понеже не се бяха виждали от много отдавна, разбираш ли…

 4. Longanlon permalink
  03.03.2008 01:42

  Съгласен съм, но думите ти доказват, че сексизмът не е само и единствено по вина на мъжете :)

  А и аз съм би на достатъчно купони, на които жените организирано режат салата и негодуват при всеки опит на мъж да влезе в кухнята и да им помага…

 5. alien permalink
  03.03.2008 09:29

  Много сексизъм има на днешно време наистина. В случая проявен дори от личности от най-висшата каста на обществото – газовите техници. Трагедия. Друго си е било при нашенските партизани – жената е стояла наравно до мъжа, понасяла е безропотно всички шумки и трънки и даже за миг не е трепвала, когато с боен вик „В името на народа“ е изваждала я шмайзер я обикновен пистолет и е стреляла право в лицето на Врагът (доста често от същата националност). Хубави времена са били за жените търсещи равноправие под дърво и камък, но уви – всичко си има край. Сега отново духът на злият Сексизъм е изпълзял от недрата и сее смърт и разруха в човешкото общество.

  А на мен лично ми е малко странно, че хора с претенции за равни права продължават да се делят на мъже и жени. Продължават да се групират с лозунги „Ние жените“. Кои сте вие жените? Може би ви липсва малко чувство за хумор. За обикновените жени минава, но вие наежени феминистки как ще сте ни равни като го нямате?

  И не забравяйте да ме игнорирате – никаква дискусия няма да се получи ако нямаме само едностранчиви мнения. Може да пускате във всяка тема по една анкета и ще се удивите с колко много ще губите всеки път…

 6. Anonymous permalink
  03.03.2008 09:53

  От Ена

  За alien и всички останали, интересуващи се от чувството за хумор за феминистите: http://www.guerrillagirls.com/

  Лек ден.

 7. Anonymous permalink
  03.03.2008 09:57

  От Ена

  Alien, тъй като непряко сте се обявили за човек с чувство за хумор, нямате нужда от пояснение кое е смешното в чакането на технкика да сподели обясненията си с мъжа. На мен описаната ситуация ми се стори много комична.

 8. Denia permalink
  03.03.2008 10:15

  Един цитат, който обобщава моето мнение по въпроса за феминистките под прикритие:
  „I am so tired of explaining feminism to women who act free, are free and still think it is an insult to be called a feminist. Male propaganda really worked in stigmatizing the word „feminist“.“

  Thora, expats.cz

 9. copland permalink
  04.03.2008 07:57

  Съгласен съм с Лонганлон: човекът се е нагледал на „фръцли“. Не той е виновен, а мнозинството. Това, че сестра ти е изключение за него е нещо ново явно.

  А домакин, който си праща гостенките да му режат салатата не е никакъв домакин.

  Ако някой иска да ми помогне – ок. Но кухнята си е моя и ще трябва да се примири с надзорническото ми поведение там. Ако не ще – да чака на масата.

 10. petya permalink
  04.03.2008 09:27

  Longanlon и Copland:

  Абсолютно съм съгласна: фръцли много. Колкото си искаш. Както и жени, които вярват, че мъжете са неспособни да режат салата (понеже, нали, е много сложно). Едно от най-ужасните качества на сексизма е да се внедрява бавно и неусетно във всички ни, коментарът на denia беше точно по тази тема. Аз и друг път съм го казвала, но много често излиза така, че самите жени имат много по-ниско мнение за жените от мъжете. Отвсякъде ти набиват в главата, че си по-тъпа, по-емоциална, по-некадърна от мъжете…и ти в крайна сметка започваш да го вярваш .

  Целта на текстa не беше да покаже: ей ви на, нъц, жените разбират от парно и газ точно толкова, колкото и мъжете. Нито да задълбочавам разделенията между това какво може и какво не може единя или другия пол. Вече би трябвало да е ясно, че моята agenda е съвсем друга. ;) Разказвам историята, за да покажа, че в обществото ни царуват митове и легенди за това кой какво може и колко знае, които 1) не винаги са базирани на някакви факти и реални възможности и 2) много често са деструктивни.

  В края на текста написах, че е важно да не позволяваме някой да се държи към нас така все едно сме тъпи, слаби и безпомощни, когато ние самите знаем, че не сме такива. Тази мисъл много лесно би могла да се разшири в контекста на сексизмът, който е насочен срещу мъжете. Ще перефразирам: мъжете не бива да позволяват някой да се държи с тях все едно са емоционално недоразвити секс-маниаци, които не се интересуват от нищо друго освен от коли, фитнес и жени, когато те самите знаят, че далеч не са такива.

 11. ivogeorg permalink
  05.03.2008 03:42

  Привет Петя,

  Абсолютно случайно попаднах на твоя блог, но много ми хареса. Аз лично съм отгледан в егалитарно семейство с абсолютно равноправни родители. При нас всеки е човек, всички са различни и половите различия не са по-особени от другите. Радвам се, че намирам български блог, който не се свени да говори за такива неща. Още по-вълнуващо би било, ако такъв блог се пише от България. Ако случайно си намерила такива, сподели!

  Не мога да знам дали си виждала този клип от конференцията ТЕД, но ако не си, може да е подходящ на темата ти Как изглежда истинския феминист… http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/204 Човекът едва ли има нужда от представяне.

  Поздрави от Иво

 12. openly feminist permalink
  05.03.2008 08:21

  Иво,
  Благодаря за милите думи! Публикувах точно това филмче на 27-ми януари. Разгледай дискусията, ще ти бъде интересно. ;)

 13. Nakom permalink
  07.03.2008 04:09

  Ако светът за една жена е пълен със сексизъм и дискриминация от това че не разбира от газови котели, смятай колко сме дискриминирани всички мъже че си нямаме почти никаква идея от епилация на триъгълник или раждане.
  И ако факта че по чиста случайност си имал някакви знания по технически въпрос те прави феминистка под прикритие, то нека да дам и други примери

  Дъщерята на погребалния агент в моргата
  Дъщерята на свинаря в някоя свинеферма.
  Дъщерята на касапина в кланницата
  Дъщерята на боклуджията в пункт за вторични суровини
  Дъщерята на сводника в публичния дом
  Това вероятно са феминистки под прикритие, понеже те са сведущи по практикуваните пред тях дейности.
  На този принцип, ако беше дошъл техник да оправи ВИК-то, някой телевизор, компютър, лампа, хладилник или климатик, сестра ти нямаше да е феминистистка, защото (може би) щеше да кима умно и нищо да не разбира.Тогава каква щеше да е?.Дискриминирана и живееща в свят на краен сексизъм.

 14. Mitko permalink
  13.03.2008 10:24

  Го Ина Го :).. опитах си да си представя ситуацията как се е развила на немски, а техника ако е бил някой от онези немски чичковци с мустаци, които се мотаят из Бремен, или още по-добре – турски техник с мустаци, случката наистинае била култова и изключително забавна :)…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: