Към съдържанието

Сексуална обективизация

25.02.2008

Да обективизираш един човек, означава да говориш/мислиш за него като за обект, т.е. предмет.

Една от основните идеи на феминизма е, че жените в съвременните общества масово стават жертва на сексуална обективизация. На жените се гледа най-вече като на сексуален обект. Привлича се внимание върху техните сексуални атрибути (крака, цици, задници) и в същото време се умаловажават техните чувства, емоции, интелектуален багаж, кариери, постижения. Благодарение на сексуалната обективизация, дори в развити демократични общества, където жените имат равни права с мъжете, жените са постоянни жертви на сексизъм. Жените не са личности. Те са тела, предмети на показ.

Примери за сексуална обективизация:

– Чалга певиците, които без силикон в циците и устните не биха могли да бъдат успешни певици

– Фактът, че нито един български филмов критик, който писа за Juno, не пропусна да отбележи, че авторката на сценария, Диабло Коди, е била стиптризьорка.

– Коментарите относно външния вид на ВСЯКА ЕДНА ЖЕНА, КОЯТО Е МАЛКО ИЛИ ПОВЕЧЕ ПУБЛИЧНА ЛИЧНОСТ; Интервюта с жени-политици, в които ги разпитват къде ходят на фризьор и как „поддържат” външния си вид.

– Лекотата, с която се пренебрегват идеите и успехите на жени, които не са „комерсиално секси”. Пример: погледнете последния текст в този блог.

– Заглавие във в-к Стандарт: Саша Безуханова никога не прави компромиси с тъканите—Шефката на „Хюлет-Пакард“ освежава бизнескостюмите с бижута. Можете ли да си представите аналогичен текст за шефа на Мтел, например?! Представете си само: Изпълнителният директор на Мтел, г-н Йозеф Винатцер изглежда впечатляващо въпреки забързаното си ежедневие! Личи си, че се грижи са себе си и познава модните тенденции… Звучи подигравателно, нали?

Не бих се възмущавала чак толкова много, ако този феномен нямаше ужасяващи отрицателни ефекти като:

– Усещането на страх, срам и отвръaщение от себе си, което изпитват някои момичета в тийнейджърските си години, когато започват да се превръщат в жени, а телата им все повече да се излагат на показ.
– Изкривените представи за това какво се очаква от една жена: преди всичко, да изглеждаме добре, нали така?
– Ниското самочувствие и пропуснатите възможности…
– Анорексия, болимия, диети, фитнес-до-болка, всякакви други хранителни разстройства

ВСЯКА една жена е била жертва на горе-описаните неща. Ако не го признава…или си затваря очите, или аз не обяснявам правилно. Вие кажете.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: