Към съдържанието

Пол vs. джендър

04.02.2008

Пол: биологичен белег, свързан с репродуктивните органи на индивида; мъж или жена

Джендър
: набор от поведенчески норми и роли (мъжки и/или женски), които човек придобива в процеса на социализация; за разлика от пола, джендър ролите са зависими от културата и ценностната система, в която бива възпитаван даден индивид. Джендър ролите се «научават» в семейството, в училище, на работното място; предват се чрез медиите, книгите, киното, институциите, законите

Струва ми се, че повечето спорове тук са свързани с втората дефиниция.

Традиционните разбирания за джендър ролите са, че жените са еди-какви-си, мъжете са еди-какви-си и всеки мъж и жена, трябва да се държат по начин, съотвестващ на техния джендър. По-конкретно, жените са нежни, любящи майки, раждат деца, грижат се за тях, за дома, за семейството. Могат да имат кариери, но тяхната професия винаги е от второстепенно значение. Жените, според традиционните схващания за джендър ролите, не могат да вземат добри решения и затова трябва да оставят по-важните решения на мъжете до себе си (бащи, братя, съпрузи, началници). Същата тази традиция смята, че мъжете са силния пол, че мъжете участват активно в правенето, но не и в отглеждането и възпитанието на децата. Тяхна основна задача е да работят, да изкарват пари и да осигуряват прехраната на семейството. По тази причина, от тях се очаква да са физически силни, да работят и градят кариера. Едно традиционно общество е организирано на базата на току що описаната джендър схема.

Тук на сцената се появяват някакви си феминистки. Които казват,че традиционните джендър роли са отживелици и отразяват ценностите и нагласите на едно старомодно и патриархално общество. В едно съвременно общество, в което се смята, че всеки индивид има право сам да дефинира границите на собственото си щастие и има правото да живее и да функционира пълноценно, традиционните джендър роли поставят излишни препядствия както пред жените, така и пред мъжете.

Феминизмът НЯМА за цел да:
– създаде робовладелски строй, в който мъжете са подчинени на жените.
– да покаже, че мъжете са некомпетенти и егоцентрични.
– да забрани на жените да отглеждат децата си.
– да накара всички мъже да си стоят вкъщи и да вилнеят с прахосмукачката.
– да създаде йерархия на професионалните успехи, в чието дъно да постави жените, които са избрали да се отдадат на семейството и децата си.

Феминизмът ИМА за цел:
– да модернизира джендър ролите, така че всеки един индивид да може сам да дефинира успехите си.
– да изобличи случаите, в които хора са поставени пред неоснователни препятствия само защото са от единия или другия пол.
– да популяризира идеята, че двата пола са равнопоставени и че различната полова принадлежност не трябва да означава различна по подразбиране социална и битова роля. Това последното го сгепцах най-нагло от един коментар на wynche-то. Мерси, мерси за помощта.

Наистина не разбирам кой здравомислещ човек би могъл да каже, че е ПРОТИВ такава общочовешка кауза!!!

Една административна молба: айде да се опитаме да ограничим личностните нападки и да си говорим като възпитаните и цивилизовани хора. Нали може? А, така.

***

P.S. Да, знам, че джендър звучи мега-тъпо, но терминът е навлязъл в българския език ей така директно от английски и не е моя работа да мисля нови думи.

P.P.S. Свилен се обади да ме светне, че освен джендър, на български се използва и термина полова роля – усвояване на съответното стандартно поведение, на половоролевите стереотипи, присъщи на пола, към който принадлежи детето (напр. носенето на панталонки от момченцата и на роклички от момиченцата). Използвайте термина, който ви допада повече.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: