Към съдържанието

Жени, бизнес, пари

01.02.2008

Вижте какво чета днес в dir.bg:

Колкото повече жени заемат ръководните постове в дадена фирма, толкова тя печели по-добре.

Така твърдят резултатите от проучванe на консултантската фирма McKinsey & Company, представено в Милано. Според Виторио Емануеле Терци, шеф на дейността на фирмата в Средиземноморието, присъствието на повече жени по върховете в дадена фирма е въпрос не само от етично-социален характер, а най-вече от икономически аспект. За да стигне до тези изводи, компанията на Терци е изследвала положението в 231 държавни и частни фирми със 115 хиляди служители. В онези от тях, в които има по-голям брой жени на лидерските позиции, организацията на работата е много по-хармонична. В тези фирми се обръща повече внимание на климата в предприятието и съществува по-добра координация.

“По-добър е и процесът на взимане на решения. Жените са по-конструктивни и са по-малко склонни да участват в игри за власт. В резултат на това внасят в компанията различна ориентация и гледна точка“, твърди Терци.

Според него фирмите с повече от две жени по върховите позиции са тези, които демонстрират най-добри финансово-икономически резултати. Тези фирми имат с 10 на сто по-добра възвръщаемост на инвестираните средства, в сравнение с подчертано “мъжките“ фирми.

“Женските“ фирми достигат дори двойно по-високи приходи и печелят със 70 на сто повече на борсата.

Изследването на McKinsey показва още, че жените са решаващ фактор за добрите резултати на една фирма не само, когато тя е в сферата на стоките и продуктите за семейно потребеление, а и в традиционно “мъжките“ сфери, за каквито се смятат търговията с компютри и автомобили.

Изводът е, че женското присъствие по лидерските позиции в дадена фирма води до по-успешното й реализиране на пазара.

Прочетеното за мен е свръх-интересно, тъй като в България все още няма много жени на високи мениджърски позиции. И мнението, че жените са емоционални, хаотични, ирационални и с не толкова добре развито бизнес-мислене, е общо взето широко разспространено. Също така, съдейки коментарите под оригиналния текст в dir.bg, явно много хора не могат да приемат резултатите от проучването, въпреки че е проведено от една от най-престижните консултантски агенции в света. Надявам се, че аудиторията тук ще коментира по по-различен начин.

Извинения за неприлично дългия постинг и благодарности на Додо за линка.

One Comment leave one →
  1. Edi permalink
    30.03.2010 14:41

    Da jivejat jenite na 50 i sled 50!Sega sa naj-aktivni-pone e taka za mene!I za mnogo drugi,bez,,orientalsko mislene,,!Mrazja posredstvenite jeni,ste gi ima….ima i 16godishni s takiva misli uvi!Zavisi ot sredata i nacina na jivot!Ne gledam na horata kato ,,starci,,stom kato sa na 50 i sled …50…COVEKA E TOKOVA MLAD-KOLKOTO SAMIJA TOJ SE CUVSTVA!A KOLKOTO PO-MLAD SE CUVSTAVSH TOKOVA PO-MLAD E I DUHA TI!
    jENI I MAJE NE SE DAVAJTESLED 50!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: