Към съдържанието

Моето, твоето и нашето

31.01.2008

По принцип в България, а и не само, е прието при сключване на официален граждански брак, жената да подмени фамилното си име с това на мъжа си.

Причини ЗА:
– Започваме ново семейство, хубаво е всички да сме с общо име.
– Ще улесни живота ни от чисто логистична гледна точка: данъчни декларации, бланки, формуляри и т.н., които с течение на времето се умножават и усложняват
– Традицията е такава.

Причини ПРОТИВ:
– Моето фамилно име е голяма част от мен, която не искам да загубя.
– Постигнала съм някакви професионални успехи, имам някакви професионални контакти. Промяната на името би могла да ми навреди в професионален план.
– Промяната на фамилното име на жената е част от една патриархална традиция, в която жената се смята за собственост на съпруга си. Това не ми харесва.

Когато обсъждахме този въпрос с моя съпруг и двамата много искахме да си сменим имената и да ги подменим с ново, което не е мое и не е негово, а е НАШЕ. Лелята от гражданското, с която обсъждах въпроса беше супер изумена и каза, че такъв вариант не съществува. Или поне не може да се случи ей така, когато се женим. Тогава аз добавих към моето име и неговото (с тире) и решихме, че по някое време ще преразгледаме казуса.

Вие какво мислите по този въпрос? Ама…нали…обосновете се ;)

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: