Към съдържанието

Вицове

29.01.2008

В офиса имаме мейлинг лист, по който си изпращаме смешки. Филмчета, линкчета, вицове, бисери…такива неща. Аз изпитвам любовно-омразни чувства към това упражнение, защото от една страна супер много освежава деня ми. От друга страна, обаче, майтапите доста често не са чак толкова интерсни…някои са просто тъпи, а други са откровено сексистки, расистки и прочие приятности. Например:

– Какво си говорят левия и десния крак на една блондинка?
– Никога не сме се срещали!

Понеже, нали, всички руси жени са кучки по рождение.

Да, знам, че това са вицове. Че не би трябвало да ги приемам сериозно. Но въпреки това, вицовете за блондинки, цигани, жени-шофьори, мъже-педераси и т.н. не бива да бъдат толерирани. По две причини:

1. В най-общия случай, са базирани на ебаси и клишираните стереотипи. Много често даже това са стереотипи, които повечето хора намират за неуместни. Но когато разказваме вицове, подчинени на стереотипи, ние ги затвърждаваме като такива и продължаваме да ги пропагандираме. Мега тъпо.

2. Защото хумора в случая е малко коварен. Поставя слушателя пред безизходица. Или се смее и по този начин става съучастник в разспространението на мръсни гадни стереотипи. Или не се смее и после всички му обясняват как няма никакво чувство за хумор и как имал пръчка в г.з. и да вземе да се поотпусне малко.

Хайде помогнете сега. Разкажете по един сексистки виц и се опитайте да идентифицирате стереотипа, който пропагандират. И после да си поговорим защо е така, дали е редно и какво да правим с него…да се смеем или да бърчим вежди.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: