Към съдържанието

Феминистките го правят по-добре

23.01.2008

Във връзка с огромните притеснения на част от читателите на този блог, че феминистките са фригидни, зли кучки, които имат за основна цел в живота да кастрират всичко мъжко, което се препречи на пътя им:

Изследователи от Rutgers University решили да проучат дали феминизма е полезен за една романтична връзка. Заключението, което направили: е, естествено, ебаси!

Радмън и Фелън провеждат изследване измежду 242 студенти и допълнително още 289 възрастни. Проверяват зависимостта между това дали участващият/щата в проучването се самоидентифицира като феминист/ка и колко е здрава и пълноценна романтичната му/й връзка. В проучването, доколко е здрава и пълноценна връзката на всеки един участник се измерва като индекс от показатели измерващи най-общо качеството на връзката, съгласието на партньорите относно равнопоставеността на половете, стабилност на връзката и сексуална задоволеност. Ето какво намират:

– При жените: тези с партньор, който се самоидентифицира като феминист, имат по-пълноценни връзки.
– При мъжете: тези, които имат партньорка самоидентифицираща се като феминистка, имат по-пълноценни връзки и по-висока сексуална задоволеност от тази на мъжете, чиито партньорки не се самоопределят като феминистки

Също така, авторите на проучването решават да тестват някои любими стереотипи, свързани с феминизма. Като например, този, че всички феминистки са необвързани, лезбийки, сексуално непривлекателни. Ако тези стереотипи са базирани на действителността, то тогава проучването би трябвало да покаже, че жените, които се самоопределят като феминистки, са необвързани, лезбийки, сексуално непривлекателни. Данните от проучването показват, че това всъщност не е така. Оказва се, че по-голяма част от жените, взели участие в проучването и самоопределили се като феминистки не са необвързани, не са лезбийки и имат здрави, пълноценни връзки.

Да, естествено, това че проучването показва, че хората с феминистки убеждения имат по-здрави и сексуално задоволяващи връзки, не означава, че техните връзки са такива, заради феминистките им убеждения. Може би само определен психолически тип хора или хора от строго специфична социо-икономическа среда стават феминисти и точно тези техни особености са истинската предпоставка, заради която връзките им са по-добри, по-забвани, по-секси. Но въпреки това си мисля, че Радмън и Фелън си знаят работата и са си сметнали сметките както трябва. Аз лично се радвам да докладвам, че явно девойката с фанелката е права: ФЕМИНИСТКИТЕ ГО ПРАВЯТ ПО-ДОБРЕ.

***

Първоначалният текст на този постинг е побликуван в другия ми блог.
Снимка via Feministing

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: